Teraz jest środa, 24 kwietnia 2019, 18:45




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 D8 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post D8
8O Mam kamerę Digital8 ze złączami USB i DV.Gdy próbuję zgrywać film
z kamery przez USB,komputer gubi dużo klatek filmu.Film potem jest beznadziejnej jakości.Czy jak użyję FireWire film będzie lepszej jakości?


piątek, 18 lipca 2003, 12:08
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
napewno będzie lepszy bo fire wire służy do filmu a usb do fotek.

pozdrowionka


piątek, 18 lipca 2003, 13:36
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
Wszystko zależy też, a nawet wyłącznie od parametrów komputera, których nie opisałeś.

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


poniedziałek, 21 lipca 2003, 10:18
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 29 grudnia 2002, 23:53
Posty: 336
Lokalizacja: podlasie
Post 
Witam.
W tym przypadku decydujące znaczenie o niskiej jakosci zgranego materiału ma użyty do tego port USB. Bezstratną jakość zrzucania filmu z taśmy DV na komputer umożliwia port FireWire, iLink, DV, jak kto woli. Komputer ma duże znaczenie, ale napewno nie decydujące, na supermocnej maszynie można mieć problemy ze zgrywaniem do DV.
Pozdrawiam


poniedziałek, 21 lipca 2003, 17:04
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 24 maja 2003, 21:22
Posty: 51
Post 
Przychylam się do tego zdania - nie taki ważny komp, jak złącze !

_________________
co to za dziwna moda z tymi podpisami pod postem...


wtorek, 22 lipca 2003, 00:12
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
Wiadomo jest, że komputer to wiele podzespołów, z których każdy może być lepszych, lub gorszych parametrów. Nic nie da nam obecność portu FireWire, jeżeli komputer nie bedzie w tanie nadążyć z zapisem (capturingiem) podanego sygnału video i pewie stereo audio. Pytanie "dlaczego gubi klatki" z pewnością należało zadać podając wcześniej parametry całej "maszyny". Dysk twardy 5400obr/min, pamięć po niżej 256SD, marny procesor itp na nic się zdadzą choćbyśmy mieli nawet szybsze łącze niż iLink. Powiedzcie że nie!

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


wtorek, 22 lipca 2003, 23:50
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Montażysta Darek A. napisał(a):
... Dysk twardy 5400obr/min, pamięć po niżej 256SD, marny procesor itp na nic się zdadzą choćbyśmy mieli nawet szybsze łącze niż iLink. Powiedzcie że nie!


Montaż DV zaczynałem kiedys na PIII 667 [a wystarczy podobno nawet Celeron 400] przy 128SD. Montowanie szło jak "krew z nosa" ale NIGDY nie miałem problemu z przechwytem przez Fi-Wi. Kluczowe znaczenie ma tylko transfer dysku. Jego prędkość obrotowa nie zawsze idzie w parze z transferem. Juz dyski ATA33 nadawały się do przechwytywania.Więc to,że dysk kręci się 5400 nie ma żadnego znaczenia jeśli transfer jest odpowiedni.
Pozdrawiam


czwartek, 24 lipca 2003, 11:58
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Montażysta Darek A. napisał(a):
Wszystko zależy też, a nawet wyłącznie od parametrów komputera, których nie opisałeś.


...w tym wypadku WCALE nie ma znaczenia jaki jest komp. Kolega pisze, że zgrywał przez USB, przez które NIE DA się zgrać filmu z dobrą jakościa. Jeśli ma być dobrze to TYLKO przez iLink.
Z całym szacunkiem -to podstawy o których "montażysta" powinien wiedzieć :wink:


czwartek, 24 lipca 2003, 12:10
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
Nie myślicie chyba, że ja w to wątpiłem jeśli chodzi o USB:) Starałem się jedynie odpowiedzieć, czy jak kolega Dlos da sygnał przez firewire to będzie lepiej i tu nie można było jednoznacznie odpowiedzieć, że "Tak będzie lepiej !", bo co wystarczy posiadanie gniazda firewire i można zgrywać? :) Cały temat nie miałby sensu, gdybyśmy wszyscy znali parametry całego kompa, czyż nie?

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


czwartek, 24 lipca 2003, 13:02
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL