Teraz jest piątek, 4 grudnia 2020, 16:52




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
 Jak w AP zrobić płynne slow 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Jak w AP zrobić płynne slow
Jak zrobić plynne zwolnione tempo,wiem że ustawiam speed np.50 i to wszystko?czy jeszcze jakaś inna funkcja?


czwartek, 24 lipca 2003, 12:29
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Slow
Osobiśce nie testowałem tej funkcji w AP.
Ale bawiłem się programem MotionPerfect który pozwala na spowolnienie filmu nawet kilkukrotnie nie tracąc przy tym na płynności.
Jak?
Generuje za pomoca wektorów ruchu itp klatki przejściowe. Czyli ze 100 klatek robi 500...
Efekt super - a program prosty i intuicyjny i szybki.

Strona domowa: http://www.dynapel.com


czwartek, 24 lipca 2003, 12:59
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3418
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
Obawiam się, że koledze nie chodzi o zwolnione tempo, ale płynne spowolnienie czyli coraz wolniej, wolniej.... a tego sam bym się chętnie dowiedział.

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


czwartek, 24 lipca 2003, 13:06
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3418
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
Wracając jeszcze zwolnione tempo w AP robi się dokładnie tak jak piszesz znak minusa przed prędkością powoduje odtwarzanie wstecz.

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


czwartek, 24 lipca 2003, 13:08
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
chodzi mi zwolnione tempo całego pliku od początku do końca,a chętnie bym się dowiedział tak jak kol.Darek Montażysta czy jest możliwość spowolnienia wolniej,wolniej.Pozdrawiam


czwartek, 24 lipca 2003, 13:17
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Szybciej - wolniej
Kombinując mozna uzyskac każdy efekt.
Podzielić fragment filmu na części i każdą z nich potraktować innym współczynnikiem. Im więcej tych części tym płynniej będzie film spowalniać. Ale na ile AP robi płynne slowmotion tego nie wiem - bo poniżej pewnego współczynnika podejrzewam że obraz będzie skakać...

Możliwe że jest prostrza metoda - ale nie bawię się AP więc nie doradzę...

emes


czwartek, 24 lipca 2003, 13:52
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 6 kwietnia 2003, 02:15
Posty: 47
Lokalizacja: Krakow
Post 
Z tym zwolnieniem to jest roznie.W zaleznosci jakiej karty wideo uzywaz sa lepsze lub gorsze efekty,np przy DV500 czsem obrazek po zwolonieniu jest ok a czasem skacze to znowu jest uzaleznieone czy jest tylko ruch wewnatrzkadrowy czy calkowity ruch kamery,czy obiekt filmowany posiada jakies dziwne faktury materialu np.ubranie w tzw.pepitko(drobna kratka) mozna wtedy dodac filterek Video options-Field Options-Always Deinterlace lub zastosowac filtr do obrazu zatrzymanego Flicker Removal czasem daje lepsze efekty stabilnosci obrazka.Filtry te moga troche blurowac obrazek ale i tak to jest lepsze niz skaczace fotki.Przy zwonieniach na RTX100 gdzie kamerka jest wmiare stabilna nie stosuje zadnych filtrow ,obrazek jest ok

_________________
AMADEUS


czwartek, 24 lipca 2003, 19:58
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
tego co pamiętam i jeżeli dobrze zrozumialem pytanie :) to ap6 posiada możliwość operowania na klatkach kluczowych wiec prędkość też powinno się na nich ustawiać, a zatemmożna płynnie zwalniać obraz lub przyspieszać bez dzielenia pliku na części
pozdr


czwartek, 24 lipca 2003, 22:39
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
JEŚLI MASZ DV 500 TO ZWONIONE TEMPO JEST TEŻ ZALEŻNE OD VER.STEROWNIKÓW PZRY 2.0 MUSISZ DAĆ DEIN. A PRZY 4.0 NIE ZAWSZE


piątek, 25 lipca 2003, 12:31
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 18 lutego 2003, 19:06
Posty: 271
Lokalizacja: mazowieckie
Post 
Kol. "emes" podał domową stronkę http://www.dynapel.com/ na którą warto zajrzeć . Jest tam klip z wypadkiem samochodowym gdzie w dwóch oknach jest pokazana różnica i możliwości programu "MotionPerfect". Warto obejrzeć. Jeszcze nie zdążyłem się nim pobawić ale jak będę miał troche więcej czasu to popróbuję. Na razie go ściągnąłem i zainstalowałem. Pozdrawiam wszystkich.


sobota, 26 lipca 2003, 09:44
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 30 stycznia 2003, 15:14
Posty: 336
Post 
Efekt stopniowego zwalniania można chyba osiągnąć za pomoca AdobeAfterEffect (ale nie jestem pewien).
Do spowalniania najlepszy jest Retimer firmy Realviz ( http://www.realviz.com/products/rtpro/index.php ) ściągnijcie sobie filmiki testowe ( http://www.realviz.com/gallery/list.php?product=rt ) niektóre powalają.
Jest to chyba najlepszy program na świecie do zwalniania,niestety jak ktos nie ma mocnej maszyny to ciężko mu się bedzie pracowało.

_________________
***Koreańczyków jest dwóch ale nie są braćmi mimo że obaj jedzą gruszki***


sobota, 26 lipca 2003, 21:11
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 14 listopada 2003, 20:58
Posty: 197
Post 
none napisał(a):
tego co pamiętam i jeżeli dobrze zrozumialem pytanie :) to ap6 posiada możliwość operowania na klatkach kluczowych wiec prędkość też powinno się na nich ustawiać, a zatemmożna płynnie zwalniać obraz lub przyspieszać bez dzielenia pliku na części
pozdr


A czy ktos by mi wytłumaczył czo to oznacza (operowanie na klatkach kluczowych) Z czym to sie je ???


czwartek, 11 marca 2004, 13:09
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 11 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL