Teraz jest poniedziałek, 30 listopada 2020, 17:02




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
 ze skrajności w skrajność 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 29 stycznia 2006, 21:15
Posty: 54
Lokalizacja: Wrocław
Post ze skrajności w skrajność
Witam,

mam pytanie do profesjonalistów, którzy mój problem z pewnością mają już za sobą, lub dysponują wiedzą, jak rozwiązać całą sytyuację.

Posiadam wyeksportowany do dvd materiał. 30 min. Nagranie nie jest komercyjne, ale będzie miało dużą liczbę odbiorców. Rzecz przeszła przez nieznaczną korekcję kolorów oraz poprawiono kontrast. Na dwóch monitorach lcd obraz wyświetlany był jako lekko ciemny, na dwóch całkiem innych (lcd i crt) obraz zdecydowanie był jasny, co było na skraju uciążliwości (konieczna regulacja ręczna w programie do odtwarzania). Czy w przypadku tak skrajnych wyników, gdzie mamy do czynienia raz z ciemnym a raz ze zbyt jasnym obrazem, można ustawić materiał do poziomu jakiejkolwiek uniwersalności? Czy jest to całkowicie uzależnione od personalnych ustawień monitorów i należy brać poprawkę na konieczność ręcznego ustawiania parametrów?


czwartek, 20 grudnia 2007, 23:48
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3418
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
Piszesz dwóch monitorach, później znowu dwóch kolejnych, ale czy podłączane było one kolejno do tego samego komputera, czy też odtwarzane z płytki na różnych PC-tach, czy był to jeden i ten sam programowy player, czy też różne?
Oczywiste jest, że wina leży po stronie regulacji parametrów obrazu w playerach, lub w monitorach, z pewnością nie jest to wina pliku.
Pozdrawiam gorąco

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


piątek, 21 grudnia 2007, 00:41
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 14 marca 2007, 12:00
Posty: 96
Post 
Proponuję dla większej pewności dołożyć do listy testowej telewizory w wersji LCD i CRT (plazmy można sobie odpuścić). Piszę o telewizorach, ponieważ napisałeś że to jest materiał na DVD. Na stacjonarnym odtwarzaczu należy to sprawdzić, a wynik będzie jednoznaczny.
pzdr.


piątek, 21 grudnia 2007, 00:53
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 29 stycznia 2006, 21:15
Posty: 54
Lokalizacja: Wrocław
Post 
Dzięki za odpowiedzi!

Płytka była odtwarzana z kilku PCtów, co więcej playery też były różne. Jestem wdzięczny za opinię.

Wytrącił mnie lekko z równowagi usłyszany tekst, gdzie niby to "widz" u którego jakiekolwiek płyty dvd z wypożyczalni działają tak, że nie musi nic ustawiać, jest nagle zmuszony do zmieniania ustawień. Najgorsze, że dokonuje się wtedy taka selekcja - tzn. coś jest z materiałem nie tak, nie z komputerem. I jakich tu argumentów użyć?

Stacjonarny odtwarzacz jest tutaj wyrocznią, miejmy nadzieję. Szkoda tylko, że nie mam możliwości testu na lcd.


piątek, 21 grudnia 2007, 01:07
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 14 marca 2007, 12:00
Posty: 96
Post 
phtm napisał(a):
Stacjonarny odtwarzacz jest tutaj wyrocznią, miejmy nadzieję. Szkoda tylko, że nie mam możliwości testu na lcd.

Tak między Bogiem, a prawdą - wystarczy zwykły CRT


piątek, 21 grudnia 2007, 01:29
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 01:21
Posty: 796
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Witam:)

A ja odpowiem tak:

wina leży po stronie pliku a dokładnie po stronie nieco przesadzonego parametru kontrastu :idea:

Przelicz płytę jeszcze raz z kontrast=0, a przekonasz się:)

_________________
| Sony HVR Z1 | Intel Xeon X3380 na Asus Extreme RAMPAGE (i48X), RAM 4GB Corsair 1333Mhz, FSB 1333Mhz | Windows 7 Ultimate 64bit | Vegas Pro 9 64bit |


piątek, 21 grudnia 2007, 01:50
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 29 stycznia 2006, 21:15
Posty: 54
Lokalizacja: Wrocław
Post 
Na stacjonarnym odtwarzaczu z tv crt obraz jest taki, jak trzeba. Nie można mu nic zarzucić.

ao, w przypadku kontrastu intuicja dobrze Ci podpowiedziała. Kontrast został zmieniony w celu podkreślenia warunków miejsca, gdzie powstawało nagranie, a była to oświetlona punktowo sala teatralna. Ja spodziewałem się od razu, że kontrast może mieć wpływ na to, tymczasem ao bogaty w moc doświadczenia, wyczuł to podświadomie. Nie jestem jednak przekonany, czy dokonywać powtórnie ingerencji w obraz, skoro na tv materiał wygląda po prostu idealnie, z zachowaniem efektu, który chciałem uzyskać. Równocześnie moja zmęczona głowa nadal nie potrafi objąć, jak to możliwe, aby - nawet w przypadku wysokiego kontrastu - obraz mógłby być za ciemny lub za jasny na różnych monitorach równocześnie. Na chłopski rozum wydaje się, że albo jedno albo drugie :wink: Moja wiedza już tutaj nie sięga.

Dziękuje za zainteresowanie, Panowie :)


piątek, 21 grudnia 2007, 22:00
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Witam!

Hmm...panowie, na nic zdadza sie rozne ustawienia i rozne wasze sposoby.

Ilu z was wie do czego sluzy OSCYLOSKOP? Kazdy nowy soft do montazu
go posiada. Jesli chcecie byc pewni wynikow na kazdym mozliwym ekranie
czy to CRT czy LCD trzeba (jesli to potrzebne) skorygowac nagrany material
do bezpiecznych kolorow, i wlasciwej krzywej gamma. Bez tego wasze wyniki
beda zawsze rozne.

Acha i dodam ze do tego najlepszy jest monitor referencyjny do podgladu
montazu. Wlasnie dlatego tyle kasy one kosztuja i zaden monitorek, tani
telewizor im nie dorowna.

I jeszcze jedno. Prawie kazdy ustawia sobie ekran pod wlasne "OKO"
a to niestety zgubna regulacja. Wlasnie dlatego na kazdym ekranie
bedzie wygladac to inaczej i beda roznice w nasyceniu, kontrascie,
krzywek gamma oraz temperaturze barwowej. Zastosowanie sie do
korekcji oscyloskopowej oraz kalibracja ekranu (nawet zgrubna)
da pewnosci ze material bedzie zawsze wlasciwie wyswietlony.

Prosze mnie poprawic jesli sie myle.

Pozdrawiam :D

p.s.osoby ktore robily jakies powazne rzeczy np. do TV wiedza
ze material potrafi nie przejsc odbioru technicznego jesli
nie spelnia wymagan. Dlatego uzywa sie oscyloskopu. : :)


sobota, 22 grudnia 2007, 05:58
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3418
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
MKPROFILM, oczywiście wszystko co piszesz jest prawdą, całkowicie się z Tobą zgadzam.
Chcemy jednak pomóc koledze, który widocznie nie ma dojścia do oscyloskopów i innych korektorów technicznie normalizujących parametry obrazu, jeśli też oprogramowanie również nie posiada tegoż, pozostaje myślę montując w warunkach amatorskich pozostawienie parametrów materiału takimi jakie są - bez ingerencji w nasycenia, kontrasty, czy gama.
Którzy powiedzmy sobie szczerze ze "ślubokrętów" renderuje cały materiał nanosząc takie właśnie korekty, zgodzę się sporadycznie "przewalone" fragmenty, a i też niekiedy nie.
Jak byśmy nie doradzali efekt różnic u różnych widzów będzie taki sam, proponuję więc pozostawienie materiału "tak jak jest" i obawiam się, że podbicie kontrastu już było błędem (twardy obraz zatraca szczegóły".
Pozdrawiam gorąco


sobota, 22 grudnia 2007, 09:57
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Witam! :D

No tak, mało kto ingeruje az tak w kazde ujecie ale nalezy sie jedna wazna
uwaga - bo o niej nie wspomnielismy.

Moge dodac ze tak naprawde najwiecej zalezy od rejestracji obrazu.
Jesli kamera zarejestruje nam np. przepal powyzej IRE 100 no to juz mamy
problem. Poprostu, stracimy detale w jasnych partiach. Jesli juz mamy watpliwosc
co do ujecia to rejestrowac ciut ciemniej niz za jasno.

Ja uzywam zebry. Kazda kamera z grupy SEMIPRO ma opcje zebry, warto z niej
korzystac. Dzieki niej unikniemy problemow. W lepszych kamerach mozna
ustawic progi kolanka KNEE, GAIN itp. wtedy napewno nic nie znajdzie
sie na tasmie nieporzadanego ale to juz info dla bardziej wtajemniczonych. :wink:

Jednak i tak uwazam ze dzieki oscyloskopowi w watpliwych ujeciach mozna
skorygowac obraz bo dzieki niemu na kazdym kompie bedzie OK.

Pozdrawiam


sobota, 29 grudnia 2007, 19:19
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 12 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL