Teraz jest poniedziałek, 22 kwietnia 2019, 02:21




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Zgrywany obraz DV - czy na pewno nieskompresowany? 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 30 lipca 2003, 18:07
Posty: 36
Lokalizacja: WARSZAWA
Post Zgrywany obraz DV - czy na pewno nieskompresowany?
Zgrywam z kamery SONY TRV19E przez DV i nie jestem na 100% pewiem, czy gdzieś "po drodze" nie jest przymusowo kompresowany...
Klatka filmu ma artefakty jak w jpeg...

czy DV ma jakąś kompresję w kamerze??


środa, 30 lipca 2003, 18:19
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 30 maja 2003, 09:40
Posty: 556
Post 
jak najbardziej, wynosi 4:1 i jest to kompresja stratna

bylo gdzies na forum o tym, ktos bardziej kompetentny podal wiecej szczegolow


środa, 30 lipca 2003, 19:10
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 29 marca 2003, 22:52
Posty: 757
Post 
Zapis DV jest zapisem skompresowanym ale jego rozdzielczość jest ponad 500 lini i jest to jakość przewyższająca wszystkie formaty analogowe oprócz profesjonalnego analogu Betacam.
Masz jakieś inne problemy przy przesyłaniu i zapisywaniu na HDD bo prawidłowo zapisany obraz dv jest idealnie taki jak na taśmie.

_________________
xxx


środa, 30 lipca 2003, 20:43
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Kompresja
Kompresja DV wynosi 5:1 i jest stratna.
I tę kompresję widać - obraz DV nie jest idealny.

Na TV tego nie widać więc jest OK. Ale na monitorze komputera który o niebo lepiej wyświetla obraz niż jakikolwiek telewizor, to już wszelkie artefakty kompresji widać (do tego dochodzi przeplot). Stąd ten często poruszany temat. Jeśli obraz z kompa puścisz przez TVOut na telewizor to będzie już OK...

emes


czwartek, 31 lipca 2003, 08:59
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 30 lipca 2003, 18:07
Posty: 36
Lokalizacja: WARSZAWA
Post 
Dzięki -> no to kiepsko :(
Mam nadzieję, że gdy scena będzie dostatecznie oświetlona to kompresja mniej będzie razić ...


czwartek, 31 lipca 2003, 10:07
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 29 marca 2003, 22:52
Posty: 757
Post 
ja się jednak będę upierał że to co kolega uważa za wady obrazu spowodowane kompresją jest spowodowane różnicą między monitorem a standartowym TV ewentualnie innymi usterkami w oprogramowaniu , podłączeniu lub nawet monitorze/Jaki to monitor/. Kompresja DV jest mniejsza od DVD a obraz DVD uważany jest niekiedy za idealny.
Różnic w materiałac emitowanych w TV i zapisanych w DV czy Betacamie nikt raczej nie dostrzeże a już napewno normalny widz.
Pozdrawiam

_________________
xxx


czwartek, 31 lipca 2003, 15:46
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 17 marca 2003, 22:34
Posty: 426
Post 
Jak byś nie oświetlił - obraz będzie zawsze gorszy w monitorze niż w telewizorze. Monitor komputerowy służy do czego innego, a telewizor do czego innego - różnie w nich jest tworzony obraz. W tym przypadku tworzysz obraz telewizyjny w monitorze i kompresja DV nic tu nie pogarsza. Na pogorszenie jakości mogą mieć jakieś inne czynniki, ale napewno nie kompresja DV.
Witek ma całkowitą rację.

_________________
hi-rek


czwartek, 31 lipca 2003, 21:55
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Kompresja
Cóż - chyba będę się upierał. Aczkolwiek jakość kompresji DV w głównej mierze zależy od tego co koder kompresuje. I tak w tanich jednoprzetwornikowych kamerach sensor CCD generuje dosyć sporą ilość szumu (można go określić jako "kolorowy") - nawet w dobrych warunkach oświetleniowych. Aby to sprawdzić polecam VirtualDuba i powiększenie podglądu x4.
Każdy szum w cyfrowym Video czy nawet przy kompresji JPG powoduje stratę jakości ponieważ zamiast na szczegóły obrazu, koder zużywa większość "pasma" na zakodowanie szumu. Nigdy nie bawiłem się kamerą trójprzetwornikową ale myślę że z powodu lepszej jakości "źródła" i pliki wynikowe wyglądają wiele lepiej.
Wady kompresji widać też przy kodowaniu animacji np z 3DStudio do DV gdzie występują jednolite płaszczyzny itp. Dzis nie mam przy sobie "próbek" ale dla chętnych mogę takowe przygotować.

emes


piątek, 1 sierpnia 2003, 08:41
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 17 marca 2003, 22:34
Posty: 426
Post 
Moment, moment. Nikt tutaj nie mówił, że kompresja DV jest idealna. Mowa była, że jakość oglądana w monitorze to nie jest to samo co w telewizorze. A także dlaczego tak się dzieje. Jeszcze zacytuję Witka: "Kompresja DV jest mniejsza od DVD a obraz DVD uważany jest niekiedy za idealny.
Różnic w materiałach emitowanych w TV i zapisanych w DV czy Betacamie nikt raczej nie dostrzeże a już napewno normalny widz. "

_________________
hi-rek


piątek, 1 sierpnia 2003, 11:36
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 25 sierpnia 2003, 10:38
Posty: 57
Post niska jakość
Koledzy jak zwykle udzielają odpowiedzi "trochę z boku" :D , myslę ,że kolega qmp zrzucił obraz z kamery w trybie preview, itp. (skoro obraz ma widoczne makrobloki)
zrzucam filmy z kamery DV i ogranoleptycznie stwierdzam, że przy odtwarzaniu bestplayerem obraz jest jak żyleta - zwłaszcza te z pleneru (a że przy słabym oświetlenie gorszy to już kwestia kamery (D8, mDV są kiepskie przy słabym oświetleniu).

podtawowa kwestie

Jaką wielkość ma plik po zrzuceniu na dysk? powinien mieć ok 2 GB dla ok. 9 minut filmu (dużo :lol: )

Czym kolega zrzuca? - powinna to być karta FireWire ;-) i np. secenalyzer


wtorek, 26 sierpnia 2003, 12:24
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 29 marca 2003, 22:52
Posty: 757
Post 
Co znaczy kamery mDV są kiepskie przy słabym oświetleniu co ma z tym
wspólnego format mDV i czym różni się on od DV lub DVCAM.

_________________
xxx


środa, 27 sierpnia 2003, 00:08
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 25 sierpnia 2003, 10:38
Posty: 57
Post jakość w słabym oświetleniu
Z tą jakością to nie kwestia formatu (DV nie różni się od mDV) tylko kamer, wynika to stąd, że kamery D8 i DV mają przetworniki CCD porównywalne z Hi8, oraz z faktu, że "dociągnięcie" do formatu DV w kamerach odbywa się kosztem zmniejszenia skutecznej wielkości piksela w przetworniku, w efekcie mamy nieco gorszy obraz ale za to w formacie DV. Kolejena sprawa to stabilizacja cyfrowa obrazu która obniża czułość przetwornika.


środa, 27 sierpnia 2003, 10:01
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 29 marca 2003, 22:52
Posty: 757
Post 
Jakość obrazu zależy od b.wielu czynników np. optyka kamery.wielkość CCD. ilość CCD,oświetlenie a także stan głowicy w kamerze i toru prowadzenia taśmy, samej taśmy i wielu innych.Jednak najważniejsze jest to ze obraz zapisany przez zwykłe FiWi na komputerze jest idealnie taki sam jak wyjściowy i zgrany z komputera na taśmę DV jes idealnie taki sam/ przysłowiowego konia z.... temu kto je rozróżni.
Oczywiście zakładam że wszystko jest dobrze ustawione/prawidłowa konfiguracja kom./

_________________
xxx


środa, 27 sierpnia 2003, 10:59
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 30 lipca 2003, 18:07
Posty: 36
Lokalizacja: WARSZAWA
Post 
Zgrywam (na razie )w Ulead Video Studio DV5 ( ale też próbowałem w APremiere)
Czy scenalyzer to capturer czy jakiś kodek (dodatek itp)?
Plik ma ~2GB/10min (taki się tworzy jako temporary podczas zgrywania ) a gdy eksportuję do
nieskompresowanego to oczywiście się sporo zwiększa.
Czy wyłącZając SteadyShot poprawi sie troszkę jakość??

http://forum.swiatobrazu.pl/dv/viewtopic.php?t=3380&highlight=
W tym temacie dodałem fragmenty zgrywanego obrazu - może coś pomoże...

_________________
||| q ][\/][ p STUDIOS |||


czwartek, 28 sierpnia 2003, 14:08
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 25 sierpnia 2003, 10:38
Posty: 57
Post 
scenalyzer to programik do przechwytywania obrazu,
mówisz że po eksporcie zwiększa się wielkość pliku?
do jakiego formatu eksportujesz? (jaki masz kodek DV? choć moim zdaniem różnice między kodekami są niezuważalne i nie tu leży przyczyna słabego obrazu)
mimo wszystko wielkość pliku nie powinna wzrosnąć powyżej 10GB/2min. Spróbuj nakręcić kilka scen na świeżym powietrzu i je zrzuć - czy wyglądają tak samo źle?
Screeny sugerują, że to kamera na dzień dobry daje taki obraz (nestetety, z tym nic nie zrobisz, chyba że kupisz kamerę za min 12000 :wink: z trzema CCD). Pewnie po włączeniu kamerki do TV obraz jest ok? Tu odsyłam do lektury forum - w paru miejscach o tym piszą
(monitory PC odsłaniają słabości kamer D8/mDV)


piątek, 29 sierpnia 2003, 10:01
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL