Temperatura pracy komputera
Autor |
Wiadomość |
Witek
Aktywny bywalec
|
 Temperatura pracy komputera
Kol. mam zamiar zmienić komputer, do testowania dostałem P-4 2,6 GHZ, 800 MHZ, HT , na płycie Intel D865PERL, 512 MB RAM/ 2x256/
HDD 120 Barracuda 7200, SATA,8 Cache, i 40 Barracuda 7200.
Pracuje ładnie w czasie gdy liczy można robić wiele innych czynności np.
siedzieć na forum .
Jest pewien problem przy konwersji do DVD programem Ulead DVD Movie Factory 2 grzeje się.
Intel Actiwe Monitor sygnalizuje alarm, na wskażnikach jest tak:
Processor Zone-60stC, System Zone 1-38stC, System Zone 2- 52stC / to jest przyczyną alarmu bo wskażnik jest już od 50st na czerwonym/
System Fan-2300.
Mam pytanie czy ta konfiguracja jest dobra, co znaczą poszczególne
Zony i jak uniknąć przegrzewania.
Prosz o pomoc
Pozdrawiam.
_________________ xxx
|
czwartek, 17 lipca 2003, 13:01 |
|
 |
Barti
Nowy
Dołączył: środa, 16 lipca 2003, 14:26 Posty: 6 Lokalizacja: Sieradz
|
Więc sprzet jest jak najbardziej oki  /jesli cen nie jest za duzo to juz w 100% ale troche ta plyta intela.hmmm w/g to zbedny wydatek za ta kase mozesz miec plyty bardziej wydajna np Soltek lub Asusa..twój wybór/ co do temp. To fakt przy duzym obciazeniu procesora ,kiedy liczy temperatura sie podnosci i to znacznie /pakowanie kompresja prac ana duzych plikach najbardziej daje wtedy czadu CPU/
Processor Zone-60stC to temp procesora w/g mnie za duza jak na p4 powinna byc max w granicy 45 -50 moja rada zerknij jakie masz chlodzenie ewentulanie czy dobrze radioator przylega do procesora aczkolwiek w P$ jest to malo prawdopodben zeby przylegal zle moz ezapinki si epoluzwoaly zerknij to. Druga sprawa to zobacz jak masz ustawiona w biosie tempertaure "Alarmowa " jelsi bedzie opcja 65 to wybierz ja..W Harwarde Monitor to masz w opcjach biosu /tak przypuszczam/
System Zone 1-38stC, System Zone 2- 52stC
To pozastale dwa czujnik z tego co widze ten pierwszy gdzies w drugim koncu plyty po przeciwnej stronie CPU a drugio tuz przy. Pokazuja temperature plyty głownej i calego wnetrza..
Jest jeszcze jedno rozwiazanie plytya moz eprzeklamywac temperature /uszkodzone czujniki/ wiec zerknij sobie reka radiator przy 60 c powinien on ci e parzyc w reke ..jesli bedzi echlodny i na reke poczujesz ze nei ma takiem tempy to w 100% sa to uszkodzone lub przeklamane czujnik .
_________________ po prostu.....
-=Barti=-
|
czwartek, 17 lipca 2003, 13:13 |
|
 |
Gość
Aktywny bywalec
|
Dobrze jest sprawdzić wskaźniki temperatury zaraz po starcie komputera. Jeśli są sprawne, to powinny wskazywać niewiele więcej nad temperaturę pokojową. Niektóre potrafią od razu wskazywać ok 40 st.
Pozdrawiam
Danek
|
wtorek, 29 lipca 2003, 12:02 |
|
 |
Gość
Aktywny bywalec
|
 Chłodzenie
Troszke sie grzeje - fakt.
Właściwie to powinieneś sprawdzić 2 rzeczy.
- Czy tandem radiator-wentylator w ogóle się nadaje do tego zestawu. W sklepach potrafia wcisnąć czasem dziadostwo i warto dołożyć trochę kasy do wydajnego i zarazem cichego chłodzenia. Osobiście używam Zalmana z mozliwością regulacji prędkości i praktycznie w ogóle go nie słychać...
- Czy na procesor nie nałozono zbyt dużej ilości pasty termoprzewodzącej Niestety z reguły ludzie kładą bardzo duzo, a jej zadaniem tak naprawdę jest wypełnienie rys na rdzeniu procesora i radiatora które są minimalne a utrudniają odprowadzanie ciepła. Więc warstwa powinna być znikoma. Wszystko zależy też od radiatore bo zdarzają się modele z polerowanym spodem gdzie pasta w ogóle nie ma gdzie "wejść" i jedynie utrudnia odprowadzanie ciepła...
emes
|
wtorek, 29 lipca 2003, 12:39 |
|
 |
Gość
Aktywny bywalec
|
 zone
CPU zone - to oczywiście temperatura procesora.
System Zone 1 to na 95% chipset płyty - mostek północny.
System Zone 2 - z tym bywa różnie. Nie widziałem pomiaru temperatury na mostku południowym bo nie pracuje tak intensywnie jak mostek północny czy procesor.
Stawiam na temperature płyty głównej albo powietrza w obudowie.
Czasem można dojrzeć czujnik temperatury na płycie głównej...
emes
|
wtorek, 29 lipca 2003, 12:44 |
|
 |
Witek
Aktywny bywalec
|
Po starcie komputera temperatura wszystkich wskaźników jest troszkę wyższa od panującej w pokoju.Zone 2 to jednak chyba nie powietrze bo w momencie dużego obciążenia procesora ,temperatura procesora jest tylko minimalnie wyższa /2-4 st C/ Kupiłem ten komputer i narazie mimo zainstalowania dodatkowego wentylatora wyciągającego powietrze z obudowy w sytuacjach gdy temperatura w pokoju sięga 27 st otwieram obudowę i temperatura pozostaje w normie. Dzięki za porady jeśli ktoś ma jeszcze inne to chętnie skorzystam.
Pozdrawiam
_________________ xxx
|
wtorek, 29 lipca 2003, 18:57 |
|
 |
badyl
Aktywny bywalec
|
warto sprawdzic rzeczywiscie chlodzenie procesora, za czesto sie zdarza wciskanie przez sprzedawcow kiepskich systemow chlodzacych, a p4 zre troche pradu niestety..
jesli martwi cie tez dosyc wysoka temperatura wnetrza kompa to sprawdz jeszcze zasilacz. uzywasz 2 dyskow + pradozerny procesor, wiec jesli to 300W model to moze sie grzac, bo bedzie pracowac prawie przy swoim max. obciazeniu. Warto miec 350-400W zeby miec zapas mocy.
|
środa, 30 lipca 2003, 11:01 |
|
 |
Gość
Aktywny bywalec
|
 za ciepło w środku
Problem tkwi w temp. otoczenia tzn. w obudowie. Procesor nie zejdzie z temp. niżej niz może oddać ciepło do otoczenia.
U mnie wygląda tak: przy renderowaniu (PIV@2,4) temp. powietrza w obudowie dochodzi do max. 41C, procek grzeje się do 71C i włącza mu się spowalniacz (do połowy prędkości) - dodatkowe 2 wentylatory + super srebrna pasta termoprzewodząca i nic. Ale fakt, buda stoi otoczona ściankami w biurku.
Pozdrawiam
|
czwartek, 31 lipca 2003, 18:31 |
|
 |
Witek
Aktywny bywalec
|
Podobno można zastosować chłodzenie wodne ale ja zdejmuję boczną osłonę i wszystko jest w normie, myślę że jak temperatura w pokoju spadnie do 20-22 st.C to będę mógł założyć boczną ściankę.
Pozdrawiam.
_________________ xxx
|
czwartek, 31 lipca 2003, 22:12 |
|
 |
Rafal
Aktywny bywalec
Dołączył: niedziela, 29 grudnia 2002, 23:53 Posty: 336 Lokalizacja: podlasie
|
Cześć.
Mam Athlona Xp 1700+ pogonionego na 2200Mhz, ścianka lewa jest zdjęta a max temperatura jaką osiągnął procek to 55 stopni. Chłodzenie Spire FalconRock II.
Co do chłodzenia wodnego to uważam że nie warto (lepiej zainwestować w mocniejszy procek), chyba że chodzi o wyciszenie kompa.
Co do temperatury P4 to także uważam że jest za wysoka (zasięgnąłem opini)
Pozdrawiam
|
czwartek, 31 lipca 2003, 22:47 |
|
 |
Rafal
Aktywny bywalec
Dołączył: niedziela, 29 grudnia 2002, 23:53 Posty: 336 Lokalizacja: podlasie
|
Podam przykład:
P4 2400 Mhz
temp standard 37 stopni
temp max 49 stopni
wentylator boxowy
Asus p4p800deluxe na magistrali 800
komputer kumpla, maniak gier, bawi się w DV ale czysto dla zabawy.
|
czwartek, 31 lipca 2003, 23:02 |
|
 |
|