Teraz jest środa, 17 lipca 2019, 03:40




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
 Sony Vegas - kompresja 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 24 stycznia 2008, 13:47
Posty: 4
Post Sony Vegas - kompresja
Witam. Jestem tutaj nowy więc jakby z postem było coś nie tak to nie bijcie :) Więc mam pewną sprawe. Tworze w Sony Vegasie własne Fragmovie i już został mi sam rendering. Mój film jest w rozdziałce 640x480 , 25fps. Na próbe poddałem go kompresji do AVI kodekiem Xvid MPEG-4 bo kiedyś ktoś mi ten kodek polecił. Ale jak na moje oko obraz jest troche rozmazany. I dlatego mam takie pytanko poradzcie mi jakim kodekiem przeprowadzić kompresje żeby jakość była olśniewająco wysoka?? Nie zależy mi zbytnio na rozmiarze pliku. Film ma 12 minut i bedzie na płycie DVD. Prosze pomożcie!!! Z góry dzięki ...pozdro


Ostatnio edytowano piątek, 25 stycznia 2008, 03:06 przez MateuszRyaN, łącznie edytowano 1 raz

czwartek, 24 stycznia 2008, 14:09
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
a jaki bitrate ustawiasz podczas kompresji ?


czwartek, 24 stycznia 2008, 14:35
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 24 stycznia 2008, 13:47
Posty: 4
Post 
A co to jest?? I gdzie moge znaleść tąwartość to ci powiem...

[ Dodano: Pią Sty 25, 2008 3:09 am ]
Hmm nie wiem za bardzo...o to chodzi?

Obrazek


piątek, 25 stycznia 2008, 02:40
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 25 marca 2005, 03:39
Posty: 338
Post 
Jeżeli zapisujesz to na DVD to masz do wykorzystania 4,5 giga (+/-)
Tak więc: Audio sobie ustaw minimum na 128 kb/s (56kb/s to za mało – chyba że film jest bez dźwięku)
A Wideo, które masz ustawione na 366 kb/s ustaw na max wartość (minimum 2000kb/s) przy kompresji DivX-em 5.0.5 max wynosi 8000 kb/s (i to jest właśnie to bitrate)
Pamiętaj tylko, że max bitrate dla DVD stacjonarnego to 9600kb/s i tej wartości nie przekraczaj, bo film może nie ruszyć.

_________________
QX6700 2.66GHz@3.0GHz, DDR2 4x1024MB, Sapphire x1950xt 256Ram ViVo
LiteOn LH-20A1P, HDD SATA II 7200: 1000+320+250+250 & Sony Vegas


piątek, 25 stycznia 2008, 03:46
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 24 stycznia 2008, 13:47
Posty: 4
Post 
Okej jak ustawiłem kodek w Vegasie to weszłem w jego konfigurace :) Tylko jest strasznie dużo opcji...powiesz mi co wybrać z każdej z zagładek??

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Na razie co zrobiłem to tak w pierwszej zostawiłem "Home Theater Profile" ==> Dałem pasek Quality na maxa na 10 ==> potem zostawiłem tak jak było "1-pass" ==> i ustawiłem 3000 kb/s

2 i 3 kolumne olałem


piątek, 25 stycznia 2008, 16:22
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
bardzo dobrze, nie musisz nic zmieniać w 2 i 3 ;] zrenderuj i zobacz czy taki efekt Cię ucieszy jeśli nie, no to zwiększ bitrate ;]


piątek, 25 stycznia 2008, 17:03
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 24 stycznia 2008, 13:47
Posty: 4
Post 
czyli co bitrate odpowiada głównie za jakość? ;>


piątek, 25 stycznia 2008, 22:15
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 25 marca 2005, 03:39
Posty: 338
Post 
Na jakość oprócz wartości Bitrate ma również wpływ użyty kodek. Dlatego taki Pro Coder mimo że koduje do MPEG-a jak 100 innych programów uważany jest za najlepszy - ma to też odzwierciedlenie w jego cenie :(
Ponagrywaj pliki z tym samym bitrate stosując różne kodeki (DivX, Xvid itp.) a zobaczysz czy jest różnica w jakości.

_________________
QX6700 2.66GHz@3.0GHz, DDR2 4x1024MB, Sapphire x1950xt 256Ram ViVo
LiteOn LH-20A1P, HDD SATA II 7200: 1000+320+250+250 & Sony Vegas


sobota, 26 stycznia 2008, 03:44
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: wtorek, 12 kwietnia 2005, 09:19
Posty: 145
Lokalizacja: Rawicz
Post Re: Sony Vegas - kompresja
podepne sie do watku aby nie tworzyc nowego

zainstalowalem triala Vegas 8b
chcialem zrenderowac maly fragment ale nie ma kodeka mepg2
co jest grame?

jak doinstalowac innego kodeka aby Vegas widzial?

_________________
Canon, Sony i Panasonic


piątek, 28 marca 2008, 23:07
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: Sony Vegas - kompresja
http://www.kodeki.waw.pl/ - Instalujesz i Vegas automatycznie powinien rozpoznać.


sobota, 29 marca 2008, 11:55
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: wtorek, 12 kwietnia 2005, 09:19
Posty: 145
Lokalizacja: Rawicz
Post Re: Sony Vegas - kompresja
instalowalem: K-Lite Codec Pack 3.6.5 Full
nie widzi mi Vegas mpeg1 i 2

_________________
Canon, Sony i Panasonic


sobota, 29 marca 2008, 12:44
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 11 lipca 2003, 14:43
Posty: 263
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Sony Vegas - kompresja
przed instalacją przeczytaj jakie triall ma ograniczenia, a gdy już to zrobisz to się dowiesz że nie renderuje do mpg-a


sobota, 29 marca 2008, 12:59
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 01:21
Posty: 796
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Sony Vegas - kompresja
Trial Vegas 8 Pro - ma zablokowany kodek MPEG-1,2 i takze zablokowany kodek Dolby AC3 :idea:

Instalowanie dodatkowych kodeków nie ma tu nic do rzeczy. Ale jak już dodatkowe kodeki doinstalowane w systemie są widoczne w Vegas nie na rozwijalnej liście (to są kodeki Vegasa) tylko w profilu UNCOMPRESSED- CUSTOM. gdzie je wybierasz z innej listy i konfigurujesz, jeśli oczywiście mają taką możliwość :)

//he he - zdublowaliśmy się w odpowiedzi :mrgreen:

_________________
| Sony HVR Z1 | Intel Xeon X3380 na Asus Extreme RAMPAGE (i48X), RAM 4GB Corsair 1333Mhz, FSB 1333Mhz | Windows 7 Ultimate 64bit | Vegas Pro 9 64bit |


sobota, 29 marca 2008, 13:01
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 2 kwietnia 2009, 14:31
Posty: 1
Post Re: Sony Vegas - kompresja
ao napisał(a):
Trial Vegas 8 Pro - ma zablokowany kodek MPEG-1,2 i takze zablokowany kodek Dolby AC3 :idea:

Instalowanie dodatkowych kodeków nie ma tu nic do rzeczy. Ale jak już dodatkowe kodeki doinstalowane w systemie są widoczne w Vegas nie na rozwijalnej liście (to są kodeki Vegasa) tylko w profilu UNCOMPRESSED- CUSTOM. gdzie je wybierasz z innej listy i konfigurujesz, jeśli oczywiście mają taką możliwość :)

//he he - zdublowaliśmy się w odpowiedzi :mrgreen:


Ja to wogóle nie wiem od czego zacząć. Chyba będę się zaznajamiał z programem i najpierw interesuje mnie kompresja do lepszego i gorszego formatu. Help ;]


czwartek, 2 kwietnia 2009, 14:47
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL