Teraz jest wtorek, 16 lipca 2019, 14:44




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
 AVCHD przez ProCoder3 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 21 sierpnia 2008, 09:11
Posty: 91
Post AVCHD przez ProCoder3
Interesuje mnie kwestia jakiejś prostszej wersji przerobienia pliku AVCHD np;do DV lub MPEG2.
Prawdopodobnie jest to możliwe za pomocą ProCodera3.
Jak długo trwa taka konwersja,i jakiej wielkości wychodzi plik wynikowy,i czy jest widoczna jakaś utrata jakości .
Z podziękowaniem :D


niedziela, 24 sierpnia 2008, 21:00
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3276
Post Re: AVCHD przez ProCoder3
tutaj opisałem konwersję do MJPEG, ale można też wybrać DV, MPEG2 czy też DivX.
Cytuj:
Jak długo trwa taka konwersja

jaka?
Cytuj:
jakiej wielkości wychodzi plik wynikowy

takiej, jak ustawisz...
Cytuj:
czy jest widoczna jakaś utrata jakości

oczywiście, przecież konwertujesz plik HD do standardowej rozdzielczości.

pozdrawiam
PS. bądź bardziej konkretny to ja też będę :P

_________________
Obrazek


niedziela, 24 sierpnia 2008, 22:59
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 21 sierpnia 2008, 09:11
Posty: 91
Post Re: AVCHD przez ProCoder3
No tak GrassHoppeR pytanie napisałem zbyt lakonicznie,wiec troszeczkę je sprecyzuję:
Zanim napisałem tego posta czytałem twój opis dotyczący konwersji do MJPEG,nie bedę ukrywał że po przeczytaniu :shock: toć to dla mnie slalom alpejski :-( dlatego napisałem :
Cytuj:
Interesuje mnie kwestia jakiejś prostszej wersji przerobienia pliku AVCHD np;do DV lub MPEG2.

a konkretnie wykonanie tego w ProCoderze3.

Cytuj:
Cytat:
Jak długo trwa taka konwersja

GrassHoppeR:
jaka?

Wiem że to zależy przede wszystkim od mocy komputera,i liczyłem na to że ktoś kto to robił napisze że; np na procku xxxxx plik AVCHD ( xxx MB ) przerobiony do DV,czy MPEG2 konwersja wynosi tyle a tyle.
Tu nie chodzi mi o jakieś dokładne liczby,ale bardziej o skale porównawczą (czasową) i (wielkościową)

Cytuj:
Cytat:
czy jest widoczna jakaś utrata jakości

GrassHoppeR:
oczywiście, przecież konwertujesz plik HD do standardowej rozdzielczości.


Rzeczywiście rozmawianie o jakości obrazu w kontekscie dwóch różnych formatów i ogladanych na dwóch różnych TV,może wydać się niedorzeczne,ale chodzi mi o subiektywne odczucie jak sobie radzi z tym ProCoder3
No to by było na tyle :-D dzięki i pozdrawiam.


poniedziałek, 25 sierpnia 2008, 08:56
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 20 lutego 2006, 22:29
Posty: 672
Post Re: AVCHD przez ProCoder3
Zamieść gdzieś nieduży pliczek w formacie AVCHD to wieczorem spróbuję w ProCoderze 3.
Musi być surowy (przepisany z kamery).

Pozdrawiam


poniedziałek, 25 sierpnia 2008, 09:06
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 21 sierpnia 2008, 09:11
Posty: 91
Post Re: AVCHD przez ProCoder3
panjacek dziękuję Ci za szczere chęci bo zdaję sobie sprawę że taki test wymaga trochę zachodu,ale teraz jestem w kropce :( nie posiadam takowego pliku,jestem bardzo zainteresowany kupnem kamery (AVCHD) i niejako wyprzedzam temat.
"Moja mama zawsze mi powtarzała-nie skacz na główkę do wody , jak nie wiesz jak wygląda sprawa z dnem".
Dlatego też przezornie podchodzę do kamery,wolę wiedzieć co mnie czeka.
Jedyny ratunek to może w GrassHoppeR - i w tym momencie może poproszę Go o zamieszczenie takiego pliku( o ile nie sprawi Mu to kłopotu ) za co z góry serdeczne dzięki.
Pozdrawiam Was J.P.


poniedziałek, 25 sierpnia 2008, 11:41
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3276
Post Re: AVCHD przez ProCoder3
http://wyslijplik.pl/download.php?sid=JAd9g8jy

_________________
Obrazek


poniedziałek, 25 sierpnia 2008, 12:44
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 20 lutego 2006, 22:29
Posty: 672
Post Re: AVCHD przez ProCoder3
Tutaj jest plik konwerterowany ProCoderem:
http://wyslijplik.pl/download.php?sid=7hHckFtY
A tutaj Ediusem:
http://wyslijplik.pl/download.php?sid=uDqkzM0G
Konwersja trwała ok 7 sekund.
Do odtworzenia potrzebny jest w systemie dekoder MPEG np. Power DVD.
Tutaj dokładam klip po konwersji w Ediusie.
http://wyslijplik.pl/download.php?sid=JQf4IdB1

Pozdrawiam


poniedziałek, 25 sierpnia 2008, 21:31
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 21 sierpnia 2008, 09:11
Posty: 91
Post Re: AVCHD przez ProCoder3
GrassHoppeR dziękuję za plik,myślę że jeszcze nie raz przyda sie do testów :)
panjacek Tu Wielkie ukłony kieruję w Twoją stronę,za wyjaśnienia i to naocznie wielu pytań.Nie jest tak żlę jak na początku mi się wydawało.
Jeszcze jeśli mogę Cię prosić o przekonwertowanie tego pliku 6 sek ProCoderem 3 do MPEG2 ale do rozdziałki 720x576.
Gdyby był trial do ściągnięcia ProCodera 3 ,nie było by dziś tyle pytań,i próśb.
A swoją drogą to co Canopus sobie wyobraża że ktoś wyda tyle kasy w ciemno,bez przetestowania i wypróbowania softu-dziwna polityka firmy ,w związku z czym wcale nie dziwi mnie pewne skrajne zachowanie co nie których osób :?
Pozdrawiam :D


wtorek, 26 sierpnia 2008, 16:15
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 20 lutego 2006, 22:29
Posty: 672
Post Re: AVCHD przez ProCoder3
Plik vdeo:
http://wyslijplik.pl/download.php?sid=YPryCNFx

Gdyby coś nie działało to proszę napisać.

ProCoder 2 czy 3 nie jest konieczny do montażu. Dołączony do Ediusa ProCoder Express zawiera ok 80% zdolności wspomnianych programów. Brakuje mu kilku rozwiązań, które są natomiast dostępne w programie edycyjnym. Dodatkowo potrafi wypalić płytę DVD, czy przygotować pliki VOB w jakości, o której konkurencja może tylko pomarzyć :D

Pozdrawiam.


wtorek, 26 sierpnia 2008, 21:12
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 21 sierpnia 2008, 09:11
Posty: 91
Post Re: AVCHD przez ProCoder3
panjacek dziękuję :D wszystko działa,nawet o dziwo te pliki w pełnej rozdzielczości,odtwarzały się bez problemu,a nie mam przecież znowu tak mocnego komputera.
Ale liczyłem że jakość będzie troszeczkę lepsza przy ostatniej konwersji do (720x576),ale tu jednak nie-no ale widocznie tak ma być :(
Co do oprogramowania z tego co wyczytałem na forum to zdecydowanie Edius+Canopus przy HD,choć osobiście pociąga mnie pakiet Adobe,no ale on niestety odstaje,chyba że te drogie pluginy do niego dokupimy :?
Ale najważniejsze że przekonuję się do AVCHD ,no i z czasem więcej pojawi się narzędzi do pracy z tymi plikami.
Jeszcze raz dziękuję Ci i pozdrawiam. :D


środa, 27 sierpnia 2008, 12:30
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL