Teraz jest wtorek, 16 lipca 2019, 02:55




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
 Jak piękie zgrać z dv????????????????????? 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 30 lipca 2003, 18:07
Posty: 36
Lokalizacja: WARSZAWA
Post Jak piękie zgrać z dv?????????????????????
Używam (jak na razie :) Ulead VideoStudio 5.0 DV.
Czy może mi ktoś powiedzieć dlaczego opcja capture zgrywa mi film do pliku [temp.] 360*288 (1/2PAL)
podczas gdy w project properties ustawiam na 720*576 PAL? Bywają różne opinie
Gdy exportuję (~renderuję) to zapisuje mi się jako ustawione 720*576, ale już jakby rozmyte,
skompresowane - chociaż ustawiam nawet na compression: none
Denerwuje mnie utrata jakości, bo nawet na 14 calowym telewizorze obraz jest ostrzejszy!!! Co do kolorów nie mam zastrz.

Jaki program byłby najlepszy do zgrywania na dysk ( najlepiej bez kompresowaia ). Wcześniej zgrywałem via Dc10+ i VirtualDub'a (suuper),
ale teraz mam nową kam dv i ...
Zajmuję się montażem krótkich filmów amatorskich, również łącząc z 3dsMAX


Może to coś pomoże:
SONY tRV19, Win2000, pIII800, 400MB ram, Samsung5400 (ale dosyć szybki ;), kontroler FW NEC, ...

Może jakieś linki...

_________________
||| q ][\/][ p STUDIOS |||


niedziela, 24 sierpnia 2003, 13:40
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 30 lipca 2003, 18:07
Posty: 36
Lokalizacja: WARSZAWA
Post 
Jeszcze rozszerzę:
1) Na obrazku (w gif'ie, zeby nie tworzyć dodatkowych artefaktów )
w skali 1:1 widać nierówności (czyt. ząbki) na wszystkich krawędziach. Nie jest to przeplot,
ponieważ kamera stała na statywie itp... Co to jest?

Obrazek

2) Obraz z kamery jest ( chyba obowiązkowo ) z przeplotem 50 półobrazów. Mam zamiar
oglądać i montować filmy na kompie, więc oczywiście chce go usunąć, np deinterlace'm
Jednak jest wiele metod likwidowania przeplotu, np. blending, duplicating, folding itp.
Która jest najlepsza, aby każda klatka wyglądała prawie jak fotka.
Na obrazkach widać typowy blending, który jedynie wygładza, co jednak zrobić aby obiekty nie 'klonowały' się?
Obrazek
Obrazek

Proszę o jakiekolwiek rady, może mieliście takie problemy....

_________________
||| q ][\/][ p STUDIOS |||


środa, 27 sierpnia 2003, 12:01
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 7 stycznia 2003, 14:20
Posty: 285
Lokalizacja: Łódź
Post 
Witam.
Na pewno zgrywa w pełnym PAL-u jedynie Player odtwarza w półpalu,mozna to zmienić w opcjach WMP.
Do zgrywania na dysk mozna użyć dowlny soft,nie ma wpływu na jakość bo obraz nie jest kompresowany,chyba że kompresujesz w locie.
Co do utraty jakości należy pamiętać żę obraz na TV zawsze będzie lepszy niż na monitorze (przynajmniej jeśli chodzi o filmy).
Jesli chodzi o przeplot to najlepiej usuwać go różnymi sposobami i porównać efekt.


środa, 27 sierpnia 2003, 12:36
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 17 marca 2003, 22:34
Posty: 426
Post 
To co widać na przedstawionych obrazkach to jest wyraźny efekt interlace.
Nie znam możliwości programu, który używasz, ale sądzę, że powinien on posiadać funkcję usuwania interlace. Powinna ona nazywać się deinterlace lub podobnie. Używanie efektów wygładzających nic nie da. Może jedynie trochę to zamaskuje. Nad usunięciem interlace należy się zastanowić. Jeżeli efekt pracy bedzie oglądany tylko na monitorze kompa - to w porządku. Jeżeli jednak w telewizorze - to trochę szkoda.
Jeżeli zgrywasz przez FW, to tak jak napisał beton zgrywane jest w pełnej rozdzielczości (720x576). Trudno jest mi ocenić na ile występuje u Ciebie pogorszenie jakości. Wrażenie to może występować, gdy obraz przeznaczony do oglądania w telewizorze ocenia się w monitorze.

_________________
hi-rek


środa, 27 sierpnia 2003, 14:13
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 23 czerwca 2003, 14:22
Posty: 11
Post 
Przeplot usunołem w Virtual dub filtrem deinterlance jest nieźle mam tylko pytanie zgrywając kamerą Canon MV 300 mam zakłucone 4 linnie z góry i 2 z dołu usuwam to w filtrach opcją croping czy jest to normalne czy jest coś nie tak z kamerą?


niedziela, 28 września 2003, 23:40
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL