Teraz jest czwartek, 25 kwietnia 2019, 18:17




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 Problem początkującego montażysty 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 7 listopada 2008, 13:22
Posty: 5
Post Problem początkującego montażysty
Witajcie,
Otóż mam za zadanie lekko przemontować teledyski znajomego. Chodzi głównie o to, żeby usunąć reklamę strony na której były umieszczone (klatka przed teledyskiem) i podczas trwania filmu dodać logo kanału YouTube tegoż wykonawcy i "pasek" informujący kogo to teledysk, jak nazywa się ścieżka dźwiękowa itp. Niestety z montażem filmu nigdy jeszcze się nie spotkaliśmy, więc nie radzę sobie. Dysponuje programem Sony Vegas Pro 8.0 Wycięcie klatki z reklamą udało mi się, choć nie wiem czy poradzę sobie z tym przy następnym klipie, natomiast gorzej z dodaniem znaku wodnego i wspomnianego "pasku" tytułu, bo niby dodałem go jednakże rozciąga się on na cały obraz i ma 100% krycia.

Pozdrawiam, 5.


piątek, 7 listopada 2008, 13:36
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 3 sierpnia 2005, 16:37
Posty: 102
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Post Re: Problem początkującego montażysty
Polecam prosty skuteczny dla takich drobnych efektów i tani program Adobe Premiere Elements 4


piątek, 7 listopada 2008, 21:22
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 7 listopada 2008, 13:22
Posty: 5
Post Re: Problem początkującego montażysty
Napisałem, że mam już program Sony, więc nie chciałbym po raz kolejny wydawać pieniędzy ;)


piątek, 7 listopada 2008, 23:34
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 11 lipca 2003, 14:43
Posty: 263
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Problem początkującego montażysty
Widzę że niektórzy uważają że nie mając umiejętności super soft za nich to zrobi. Żeby usunąć efekt czerwonych oczu z fotek nie trzeba zaraz kupować Photoshopa :wink:


sobota, 8 listopada 2008, 00:52
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 7 listopada 2008, 13:22
Posty: 5
Post Re: Problem początkującego montażysty
Różnica jest taka, że Sony miałem darmowo. Więc pomoże ktoś?! ;)
Pozdrawiam, 5.


sobota, 8 listopada 2008, 11:50
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: Problem początkującego montażysty
wiec pasek tytułowy to najłatwiej zrobić w jakimś programie graficznym, podobnie jak znak wodny - poprostu dodajesz dodatkowe 2 ściezki (jedna na belke, druga na znak) ew. 1 ścieżke jeśli wszystko zrobisz w jednym obrazku. Podejrzewam że poradzisz sobie w GIMP'ie (darmocha :D), zapiszesz jako TGA lub PNG z przezroczystością i gotowe.
To w/g mnie najprostsze rozwiązanie.

no chyba że koniecnzie chesz wszysztko w Vegasie to powiem Ci (moze nie dokladie bo nie mam teraz dostepu do Vegasa) z Media Generators dodajesz Solid, wstawiasz na nową ścieżke Video, wchodzisz w Pan&Crop solid'a, szukasz opcji maintain Aspect ratio, Size about center, Stretch to full frame (w indeksie pomocy znajdziesz dokładnie gdzie to kliknać) i teraz najgorsze bo nie pamietam jaka ma ich byc konf. żeby wyszedł pasek :/ Size about Center chyba na off, Maintain Aspect nie mam pojecia, a Stretch to full frame (?) chyba ma być na No.

jakbym widział zrzut ekranu z tego okienka to bym sobie przypomniał. Ale jak juz CI sie uda to na nową ścieżke dajesz tekst (także z Media Generators) i belke masz gotową - mozesz niezależnie animowac pojawianie sie i znikanie tych 2 elementów np. przejściami.
znak wodny też łatwo Ci bedzie pozycjonować przy użyciu pan&Crop lub Track Motion.

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


sobota, 8 listopada 2008, 14:17
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 7 listopada 2008, 13:22
Posty: 5
Post Re: Problem początkującego montażysty
tzn. jeśli chodzi o stworzenie grafiki to nie ma problemu bo z zawodu jestem grafikiem, natomiast nie potrafię umieścić owych elementów w filmie.


sobota, 8 listopada 2008, 14:37
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: Problem początkującego montażysty
to tak jak pisałem - dodajesz nową ściezke video i nawet z eksploratora windows przeciagasz na nią nowy obrazek

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


sobota, 8 listopada 2008, 14:43
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 7 listopada 2008, 13:22
Posty: 5
Post Re: Problem początkującego montażysty
Tyle udało mi się już wcześniej na metodzie prób i błędów, natomiast grafika która chcę dodać jako ten 'pasek' informacyjny rozciąga się na cały obraz. Pomożecie?! ;))

Pozdrawiam, 5.


niedziela, 9 listopada 2008, 00:18
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL