Teraz jest poniedziałek, 9 grudnia 2019, 18:33




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 Kodeki 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 20 maja 2006, 18:42
Posty: 25
Post Kodeki
Witam
Czy można jakoś dograć do Pinnacla 12 jakieś kodeki do kodowania DVD be te oryginalne mają trochę kiepską jakośc obrazu.
Pozdrawiam.


poniedziałek, 22 grudnia 2008, 19:53
Zobacz profil
Online
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4912
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Kodeki
Nie można. Te co są, przy zachowaniu godziny / półtorej godziny na jedną płytkę DVD mają dobrą jakość. Jakość filmu nawiasem mówiąc bardziej zależy od umiejętności operatora kamery i montażysty, a potem od jakości kamery niz od kodeka. Oczywiście zawsze można posiłkować się zewnętrznym kodekiem, ale czy na prawdę musisz?

_________________
最诚挚的问候


poniedziałek, 22 grudnia 2008, 20:10
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 20 maja 2006, 18:42
Posty: 25
Post Re: Kodeki
No wydaje mi sie że jednak musze bo w jakosci DV jest obraz super a po przeliczeniu do DVD nawet zachowując 60 min nagrania jakosc obrazu jest do kitu kolor czerwony wpada w jakąś mozajkę a obraz ogólnie ma delikatne kwadraciki.
Pozdrawiam


poniedziałek, 22 grudnia 2008, 20:37
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1488
Post Re: Kodeki
czy na pewno piszesz o pinnacle 12-cie ????? i kodeku mpg2/DVD ????

oczywiście nie ma innego programu do obróbki wideo na tym komputerze no i nie ma pozostałości po wcześniejszych wersji pinnacle > jak 11 lub 10-ć .

transfer zawartości dokonywać z płyty bonus DVD ( odczyt z nagrywarki ) a nie transfer ze starszej wersji która już była zainstalowana wcześniej > czyli jednym słowem format i instalacja > a nie nadpisywanie 12-ki na starszą wersję .

jakość kodeka mpg2/DVD 6000 kb/s ( czyli około 90 minut ) po zainstalowaniu patcha 12,1 ( wzbogacenie Quicktraka itd. itd. ) jest obraz żyleta nie napiszę tego o innych kodekach w pinnacle > choć avi trochę też podciągneli ale i tak marniutko wypada z mpg2 :P
pisząc krótko mam odwrotne zdanie na tema kodeków > mpg2 żyleta a avi/dv/divix itd. to marnota w 12-ce . Twój problem to chyba właśnie namieszanie już w kodekach .

jest też i druga część odpowiedzi > jaka kamerka i jaki kodek kamery > do wersji pinnacle 11-cie > pinnacle nie lubiło materiału z kamery panasonic > na dzień dzisiejszy i 12-ki > brak problemu z panasonicem, choć ponoć sony FX1 teraz ma problemy z pinnacle :mrgreen:

_________________
Obrazek


poniedziałek, 22 grudnia 2008, 21:05
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 20 maja 2006, 18:42
Posty: 25
Post Re: Kodeki
Więc tak kamera to sony vx2100. Ja myśle że może to faktycznie problem z instalacją bo ja najpierw instaluje 11 potem DVD conekt a następnie 12 i transfer dodatków z 11


poniedziałek, 22 grudnia 2008, 21:51
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1488
Post Re: Kodeki
czyli format :P w wolnym czasie .
po zainstalowaniu pinnacle 12-cie ( nie instaluj instacopy > całkiem na dole )
wejdź w start/programy/pinnacle12/transer i tu zaznacz , że będziesz importować płytę bonus DVD od pinnacle 11-cie > teraz płytę bonus do nagrywarki i instalacja płyty bonus ( nie myl się z płytą programu pinnacle 11-cie ) , po zakończeniu ponowny transfer i już gotowe . teraz patche 12,1xxx65a > najnowszy dostępny gdzieś od 2 tygodni ( poprawiony ) czyli ze strony producenta . nie instaluj żadnych innych programów do obróbki i sprawdź jak wygląda teraz kodowanie do mpg2/dvd > ważne > w ustawieniach renderowania ustaw > najlepsze na wyprowadzenie dysku dvd > zaoszczędzi wiele czasu i nie pogarsza jakości ( teraz dla odmiany kodek DV/avi jest walnięty i może dla tego nie lubi kamer sony lecz nie miałem jeszcze na 12-ce materiału z sony vx2100 .

_________________
Obrazek


poniedziałek, 22 grudnia 2008, 22:33
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 20 maja 2006, 18:42
Posty: 25
Post Re: Kodeki
Ok jutro zrobie format i zobaczę jak to wyjdzie. Narazie bardzo dziekuję i życzę Wesołych i Spokojnych Świąt.


poniedziałek, 22 grudnia 2008, 23:25
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 20 maja 2006, 18:42
Posty: 25
Post Re: Kodeki
jurekwejh napisał(a):
( teraz dla odmiany kodek DV/avi jest walnięty i może dla tego nie lubi kamer sony lecz nie miałem jeszcze na 12-ce materiału z sony vx2100 .

Skoro kodek DV jest walnięty to może warto było by sie pokusic użyc jakiegoś innego programu do przechwytu z kamery?
Pozdrawiam


wtorek, 23 grudnia 2008, 14:29
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1488
Post Re: Kodeki
Cytuj:
Skoro kodek DV jest walnięty to może warto było by sie pokusic użyc jakiegoś innego programu do przechwytu z kamery?
Pozdrawiam
to nie tak do końca > wgrywanie/import jest OK. chodzi mi jak pinnacle widzi ten obraz w podglądzie ( mam ustawione - najlepsza jakość w ustawieniach projektu > co i tobie zalecam ) chodzi mi o to , że wstawiając materiał z sonego fx jakoś bladły mi kolory i występowała wielka różnica z materiałem z panasonica . po drugie filmiki swoje robię przez łączenie kilku/kilkunastu projektów zawsze renderowałem je do pliku wideo avi/dv i łączyłem w projekcie końcowym . mam teraz wrażenie , że jakość pliku wideo avi/dv jest z bardzo dużą stratą jakości , wykonałem test z awi-mjpeg ustawienia 80% oczywiście zmiana ustawień na 1024*576 ( materiał 16*9 ) i ten materiał jest o niebo lepszy , lecz przerenderowałem jeszcze do mpg2 i tylko 6000 kb/s czyli zgodny z dvd , ustawienia w których będę wypalać płytę ( pinnacle nie renderuje/kompresuje już tego pliku ) i jak dla mnie plik mpg2 wypadł bardzo przyzwoicie ( znikoma różnica z jakością orginalną ) tak więc po wieleu latach renderowania do pliku avi/dv w pinnacle 12-cie zmieniłem na mpg2 i to ku wielkiej radości ( renderowanie końcowego projektu do zawartości folderu > filmu około 1,5 godz . > czas renderowani to tylko około 20 minut )

p.s. mała rada zanim zainstalujesz patche 12,1

nie instalujemy jeśli mamy zainstalowane XP-SP3

1 jeśli wystąpi jakiś problem w pracy na 12,1 ( przed instalacją patcha 12,1 wejdź w C:\Program Files/pinnacle/pinnacle12 i zrób sobie kopię całego folderu Programs ) po podmianie na stary folder > powrócisz do wersji 12-cie

2 obowiązkowo > zabezpiecz folder Pixie i po zainstalowaniu patcha 12,1 podmień foldery na stary z przed instalacji patcha .

p.s.2 cały czas w instrukcji zachwalają i zachęcają do zainstalowania mediaplaeyr 11 lub wyżej > a może to jest sprawca problemów ????? mam złe odczucia do tej wersji .

_________________
Obrazek


środa, 24 grudnia 2008, 11:32
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL