Teraz jest czwartek, 14 listopada 2019, 23:48




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
 kłopot z zapisem filmu - ciągle 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 20 grudnia 2008, 18:28
Posty: 8
Post kłopot z zapisem filmu - ciągle
Odpowiadając dla Jurekwejh: owszem, Pinnacle tworzy zapis filmu w formacie VOB właściwym dla płyt DVD. Jest do wyboru dwa formaty DIVIX. Jeden oferuje możliwość odtwarzania na MP4, drugi tworzy płyty DVD. Z pliku na którym zatrzymuje się zapis filmu poprawnie utworzyłem nowy projekt i zapisałem w formacie DVD (znaczy w plikach VOB). Na tej podstawie tuszę, że chyba nie chodzi tu o uszkodzony plik pierwoty AVI (mój projekt składa się z wcześniej utworzonych plików AVI z dodanymi tytułami i aktywnym menu)


sobota, 20 grudnia 2008, 20:43
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1475
Post Re: kłopot z zapisem filmu - ciągle
Przepraszam , ale bez urazy > przeczytaj instrukcję obsługi ( zakładka pomoc ) jest w języku polski i ładnie opisane jak to się robi , są tylko dwie możliwości utworzenia płyty z aktywnym menu a >> DIVIX do tego nie należy . Jak sam już widzisz drugi tworzy płyty DVD < to jest zgodne .
Jak się już uparłeś to utwórz plik wideo DIVIX i wypal płytę z aktywnym menu w innym programie ( pinnacle nie tworzy płyt z aktywnym menu i DIVIX ) możesz wypalić tylko jako sam plik wideo ( bez menu )

_________________
Obrazek


sobota, 20 grudnia 2008, 23:04
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 20 grudnia 2008, 18:28
Posty: 8
Post Re: kłopot z zapisem filmu - ciągle
Inne podejście do problemu:
Projetowany film jest długi. Wyglądą na to, że program ma problem z zapisem obrazu płytki w jakości niższej niż 100%. Przy krótkich filmach próbnych utworzonych na tym samym materiale w jakości 100% nie ma żadnych problemów. Pojawiają się one jak chcę zapisać projekt jako obraz płyty DVD (pliki VOB), ale w jakości mniejszej np. 57% (tyle akurat proponuje program aby można było zapisać całość materiału na płycie DVD 8,5GB).
Jak sobie z tym poradzić? Może ktoś wie?


poniedziałek, 22 grudnia 2008, 11:33
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1475
Post Re: kłopot z zapisem filmu - ciągle
a czy przestawiasz w pinnacle na 8,5 GB ??????

i pytanie > dlaczego nie wypalisz płyty w nero ???? tłustym drukiem to co robisz w pinnacle zamiast wypalać płytę > tylko przestaw na 8,5 GB.

a tu cytat ;

Cytuj:
przez Janusz Olczak Wt, 7 sie 2007 15:20:14

1. Uruchamiam Nero (wcale nie najnowsze 6.12 ale działa).
2. Na górnej belce Projekt/Nowy - ukaże się lista możliwych kompilacji -wybieram DVD-Video.
3. Ukażą się dwa katalogi Audio_ts i Video_ts. Pierwszy zazwyczaj pozostaje pusty (tu umieszcza się inne wersje językowe, dodatki audio itp). Do katalogu Video_ts kopiuję zawartość Video_ts utworzonego w Studio (znajduje się on w katalogu Render lub w starszych wersjach Auxiliary Files/DVD). Jeżeli w tym katalogu znajduje się jeszcze plik Anchor_volume usuwam go (nie jest potrzebny a czasem sprawia kłopoty). I tu uwaga : nie tworzę w Studio i nie nagrywam w Nero pliku *iso gdyż jak pisałem wcześniej mogą pojawić się błędy wprowadzone do takiego obrazu przez program go tworzący (w tym wypadku Studio).


jest też gdzieś na forum KSK jak wymusić 100% jakości aby zmieściło się na płycie 8,5 GB ale to wykonuje się innym programikiem niż nero .

_________________
Obrazek


poniedziałek, 22 grudnia 2008, 11:44
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 20 grudnia 2008, 18:28
Posty: 8
Post Re: kłopot z zapisem filmu - ciągle
Owszem, przestawiam Pinnacle na 8,5. Przy pozostawieniu opcji płyty 4,7GB jakość zapisu ma być ok. 30%. Nie zamierzam wypalać płyty pod Pinnaclem (zresztą program nie znajduje nagrywarki), a zapisać obraz płyty na dysku i potem, faktyczne, użyć Nero do wypalenia płyty (tak właśnie robiłem już wcześniej). Jak wspomniałem udaje mi się to przy filmach krótkich, o jakości 100%. Przy tym projekcie problem pojawia się zawsze po zrenderowaniu, przy zapisie pierwszego pliku VOB. Program nie kończy zapisu plików VOB (w katalogu Video_TS), kiedy pojawia się błąd i kończy pracę programu (zawsze w tym samym miejscu!)


poniedziałek, 22 grudnia 2008, 13:12
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1475
Post Re: kłopot z zapisem filmu - ciągle
odinstaluj programik instancopy ( taka coś nazwa ) według mnie i tak z niego nie korzystasz a on jest sprawcą twoich problemów > to on też wygryza niektóre funkcje nero itd. itd.
po odinstalowaniu tego programiku pinnacle będzie widziało i obsługiwało nagrywarkę oraz prawidłowo przeliczało zajęcie płyty DVD , oraz znajdą się funkcje w nero itd. itd. >>> to jest twój problem . ( ten problem wiele razy już opisywany ) dlaczego warto instalować pinnacle 11-cie manualnie > omijająć instancopy . w pinnacle 12-cie dali to oddzielnie instalację :P chcesz mieć problemy to instaluj :lol: osobiście nie znam nikogo kto z tego korzysta .
po odinstalowaniu >>> restart komputerka > mile widziany patche 11,1 i po problemie :P aby mieć 100% pewności > przejdź w ustawienia ręczne i tam ustaw biterate odpowiednie dla zapisu ( pinnacle nie będzie myślało teraz lecz wykona co zaleciłeś ) i takie coś na koniec > wersja 11-cie źle liczy :lol: czyli nie dziw się jeśli będzie zostawiać 0,5 G wolnego na płycie .
jeśli film nie jest dłuższy niż 3 godziny to zalecam 6000 kb/s = zgodne z DVD

p.s. nie potrzebnie mieszałeś w wypowiedziach ten DIVIX :P trzeba było od razu pisać problemy z nagrywarką i przeliczaniem :P miłego wypalalnia płyty :P

_________________
Obrazek


poniedziałek, 22 grudnia 2008, 13:59
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 20 grudnia 2008, 18:28
Posty: 8
Post Re: kłopot z zapisem filmu - ciągle
Odinstalowałem program, zrobiłem reset, zainstalowałem ponownie (już manualnie, bez Instant DVD Recorder!). Nic nie pomogło. Po zapisaniu wszystkich klatek filmu (taki był komunikat w trakcie) i zrenderowaniu menu w pliku VOB zostało zapisane 2 minuty filmu z planowanych 205 min, czyli tak jak do tej pory. Coś tu naprawdę jest nie halo!!! :(


wtorek, 30 grudnia 2008, 00:18
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 6 czerwca 2008, 19:40
Posty: 1308
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: kłopot z zapisem filmu - ciągle
A czy renderowanie dużych partii działa do innych formatów? Jeśli tak, to renderujesz do formatu oryginalnego, potem robisz konwersję do mpega-dvd i autoring zewnętrznym softem. Np Sony DVD Architect zrobi jedno i drugie nawet z avika.
To jest co prawda droga na okrętkę, może jeszcze się uda rozwiązać problem w samym Pinnaclu.


wtorek, 30 grudnia 2008, 02:18
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 20 grudnia 2008, 18:28
Posty: 8
Post Re: kłopot z zapisem filmu - ciągle
Jak renderowałem filmy do avi (nieco krótsze), wszystko było OK. Wcześniej bawiłem się już w tworzenie DVD z innych plików za pomocą np. WinAVI Video Convertera. Oczywiście można iść dookoła, tylko które z tych formatów zachowają aktywne menu?


wtorek, 30 grudnia 2008, 04:31
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1475
Post Re: kłopot z zapisem filmu - ciągle
Mam nadzieje , że menu jest przed filmem i między menu a filmem nie ma przejścia HFX .

Zrób jak radzą ( może masz jakiś problem z menu ) jeśli masz jakieś menu zrobione super >>> to zapisz je ( dojdzie w zakładce Moje menu ) . Usuń teraz menu i przerenderuj cały projekt do pliku wideo avi/dv . Odtwórz teraz nowy projekt > wstaw plik wideo > dodaj teraz swoje menu > ustaw łączniki i powroty . Jak już wszystko gotowe no to do tworzenia płyty > wejdź w ustawienia ręczne ( ustawienia niestandartowe ) i sam określ z jakimi ustawieniami ma się płyta wypalić ( rysunek płyty będzie obrazował czy się mieścisz ).

p.s. Mam nadzieję , że po odinstalowaniu InstantCopy nagrywarka jest widoczna teraz w pinnacle i aktywna ?????? .

p.s.2 czy w czasie tworzenia filmu nie było komunikatu jakiegoś o servispack ???? > jeśli był to to też blokada i nie przerenderujesz .

p.s.3 i ostatnie pytanie > czy masz aktywny klucz na mpg2 pal w pinnacle ?????? .

_________________
Obrazek


wtorek, 30 grudnia 2008, 10:45
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 20 grudnia 2008, 18:28
Posty: 8
Post Re: kłopot z zapisem filmu - ciągle
Projekt jest zbudowany mniej więcej tak: strona tytułowa, aktywne menu do różnych części projektu, w tym do kolejnych menu, pliki filmowe avi (podfilmiki z których składa się cały projekt, w którym nie ma plików jpeg). Pomiędzy stroną tytułową, menu i plikami avi nie ma już żadnych przejść.
Nagrywarka nadal nie jest widoczna.
Wszystkie klucze są aktywne.
Nie było komunikatu o żadnych servispakach, kodekach, ani nic podobnego.


wtorek, 30 grudnia 2008, 12:42
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 6 czerwca 2008, 19:40
Posty: 1308
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: kłopot z zapisem filmu - ciągle
Jeśli zrenderujesz do avika i zapiszesz menu, będziesz mieć też furtkę do reinstalki Pinnacla (może na inną wersję?).


wtorek, 30 grudnia 2008, 13:33
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 20 grudnia 2008, 18:28
Posty: 8
Post Re: kłopot z zapisem filmu
Pozdrawiam wszystkich.
Przerobiłem trochę projekt dzieląc go na dwie części. Pierwszą ok. 1 godz. zapisałem na płytkę 4,7 GB i drugą ok. 2 godz. 20 min. na 8,5. Z żadną nie miałem już żadnego problemu. Co ciekawe, część druga przypominała budową cały wczesniejszy projekt: aktywne menu, pliki avi i konieczność kompilacji do 87% jakości. Może to nie wina programu a komputera, że nie radził sobie z zapisem prawie 3,5 godz. filmu? Tak, czy owak już jest OK. A Pinnacle faktycznie bardzo źle liczy miejsce na płycie. Rozumiem jeszcze płytę nr 1, że zostało sporo miejsca, ale na płycie nr 2 (8,5 GB) wykorzystane zostało tylko trochę ponad 50%, więc tak naprawdę prawdopodobnie cały film mógł się zmieścić na tę płytę i to w jakości 100%!
Dzięki za przesłane rady!


środa, 31 grudnia 2008, 14:42
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL