Teraz jest środa, 20 listopada 2019, 13:22




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
 EDIUS 5 bez tajemnic 
Autor Wiadomość
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 8 maja 2008, 21:26
Posty: 143
Post EDIUS 5 bez tajemnic
Otwieram nowy temat,
wszelkie pytania i niejasnosci zwiazane z ediusem mile widzane,
stwórzmy prakczyna skarbnice wiedzy o edku...

pozwolicie ze zaczne:
1. jak zrobic efekt łagodnego zbliżania do środka (mam zdjecie i chce aby film delikatnie "wchodził" w głębie zdjęcia)

2. czy można zrobic layout dla wielu wycinków na timeline? czy trzeba dla każdego osobno?

z góry dzieki za odp

_________________
Czy świat wiele się zmieni, gdy z młodych gniewnych powstaną starzy wkur***ni?


piątek, 19 grudnia 2008, 23:41
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 24 marca 2003, 19:58
Posty: 393
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: EDIUS 5 bez tajemnic
Witam!

1. W Edius 5 sprawa tzw. "lagodnego zblizenia" jest do uzyskania poprzez
kluczowanie parametrow dostepnych w opcji LAYOUT - F7. Niestety
nie ma obrotu i zmiany perspektywy ale wielu to i tak wystarczy.
Dzieki LAYOUT mozna zblizac tzw. "duze zdjecia" bez straty jakosci.

Ten efekt jest tez do uzyskania poprzez funkcje 3DPIP ktora jest znakomicie
rozbudowana jednak pracuje tylko w rozdzielczosci projektu. Innymi slowy
powiekszac zdjecia mozna bez jako takiej straty jakies 10-15%

2. W Edius 5 mozna za pomoca myszy lub kopiowania efektow przenoscic
tez ustawienia LAYOUT. W starszych wersjach niestety trzeba zapisywac
sobie ustawienia i za kazdym razem je przywolywac z opcji LAYOUT/PRESET.

Pozdrawiam
p.s. jak dla mnie temat powinien sie nazywac "jak pojsc na latwizne" w Ediusie... :wink:
Sorry, bez obrazy ale zaraz bedzie zalew pytan beznadziejnych i banalnie prostych.
Tylko dlatego ze wiekszosc chce posiasc wiedze przy minimanym nakladzie energii.
A wystarczy tylko usiasc, pomyslec, kliknac tu i tam a i poczytac instrukcje
tez sie przydaje - i problem z glowy. Panowie - CZACHA DYMI - tylko wtedy
sa efekty!

_________________
iSLATE - http://www.islate


sobota, 20 grudnia 2008, 02:11
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 12 lutego 2007, 16:43
Posty: 247
Lokalizacja: wielkopolskie
Post Re: EDIUS 5 bez tajemnic
Mnie w ediusie denerwuje kilka rzeczy a zwlaszcza te proste gdzie bez problemu zbobisz np.w pinnaclu w prosty sposób.Np.mam na timline 30 roznych klipów 4 sekundowych i jak zaznacze wszystkie i dodam np.efekt starego kina jest wszystko ok tz.na wszystkich 30 mam efekt starego kina.Problem dopiero zaczyna sie gdy chce zmienic parametr w tym efekcie na wszystkich klipach jednym szybkim kliknieciem.Poprosu nie mozna tego zrobic.Niby nic a jak mnie to drazni. :D Nawet robiac grupe nie mozna zmienic jednym ruchem parametru dla calej grupy.Kurde moze ktos zna sposób bo ja jak narazie nie znalazlem.Pewnie ze mozna na sekwencje dodac efekt ale nie o to chodzi.

Ps.Temat jest dobry ale ja bym go nazwal "jak to zrobic w ediusie" lub "czy da sie to zrobic w ediusie " Są ludzie ktorzy przesiedli sie z premierki na edka i podejrzewam ze kilka rzezy ich martwi....

A tak na marginesie-myslalem o dodaniu do klipu efektu rybiego oka(fisheye) imitujacego nalozona nasadke na optyke.Czy mozna cos takiego wykonac?prosil bym chociaz o naprowadzenie Pozdr.

_________________
Edius 6 PRO+Adobe Master Collection CS5 /Aparat Sony RX10, Kamera Sony NEX VG-20
Konfig;
I7 4790 3,6GHz,GA Z87DS3H+Ge Force GTX660+16GB RAM+WIN 7 64Bit+128 SSD System + 2*Dysk twardy 1TB+ SSD 240GB,Chieftec Modular 750Wat .


sobota, 20 grudnia 2008, 11:59
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 8 maja 2008, 21:26
Posty: 143
Post Re: EDIUS 5 bez tajemnic
powiedzcie mi, probował ktos otwierac projekty zrobione w EDIUSie 5 w starszych wersjach np 4,6?

_________________
Czy świat wiele się zmieni, gdy z młodych gniewnych powstaną starzy wkur***ni?


piątek, 26 grudnia 2008, 19:19
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 18 grudnia 2008, 21:43
Posty: 308
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: EDIUS 5 bez tajemnic
yokomo napisał(a):
powiedzcie mi, probował ktos otwierac projekty zrobione w EDIUSie 5 w starszych wersjach np 4,6?



Tak. Bez problemu :mrgreen:
( w zakładce "Projects Settings" w opcji "Panning mode" ustawiasz:
Edius Pro 3 compatible. To samo w zakładce "Color space conversion" )


piątek, 26 grudnia 2008, 19:46
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 8 maja 2008, 21:26
Posty: 143
Post Re: EDIUS 5 bez tajemnic
aha, dzieki wielkie !

_________________
Czy świat wiele się zmieni, gdy z młodych gniewnych powstaną starzy wkur***ni?


sobota, 27 grudnia 2008, 01:40
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 1 lutego 2007, 11:56
Posty: 95
Post Re: EDIUS 5 bez tajemnic
MKPROFILM napisał(a):
Witam!

1. W Edius 5 sprawa tzw. "lagodnego zblizenia" jest do uzyskania poprzez
kluczowanie parametrow dostepnych w opcji LAYOUT - F7. Niestety
nie ma obrotu i zmiany perspektywy ale wielu to i tak wystarczy.
Dzieki LAYOUT mozna zblizac tzw. "duze zdjecia" bez straty jakosci.
[/i]


Wszystko ok, tylko jak na TL wsadze fotke w rozdzielczosci 12Mpx i w opcji Layout wykadruje sobie odpowiedni fragment to albo wywala calkiem Edka, albo po jakims czasie przestaje wogole wyswietlac podgladu zdjecia z TL oknie podgladu.
Edek 5.01
Ciekawe tez jest to, ze wyexportowany film zawiera czarny obraz w miejcach, gdzie sa zdjęcia ze zmienionym layout.
W wersji 4.61 nigdy nic podobnego sie nie dzialo.

pozdr
zimar

_________________
AG-HMC151, HDStorm Plus, Edius 5.51, Adobe CS5.5 Prod. Premium GG: 1961789


poniedziałek, 29 grudnia 2008, 14:15
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 10 kwietnia 2005, 01:43
Posty: 381
Lokalizacja: Bydgoszcz
Post Re: EDIUS 5 bez tajemnic
Niestety bywało, ja rozwiązałem to zmniejszając zawsze fote do 2MPx


poniedziałek, 29 grudnia 2008, 20:02
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 22 października 2006, 23:57
Posty: 537
Lokalizacja: Lisewiec koło Kolbud koło Gdańska :)
Post Re: EDIUS 5 bez tajemnic
Jak dla mnie fotka 2MPx jest często nieskalowalna. Poza tym to świadczy o błędnej implementacji funkcji przez developera.
Swoją drogą kupując Edka o wielu jego wpadkach nie miałem pojęcia - teraz bym się zastanowił.

_________________
Edius 8.xx, Sony VEGAS PRO 10.0 + DVD Architekt 6.0
GG: 467185
Skype: ArekWP
Odbitki na KODAK PROFESSIONAL w rozsądnych cenach http://www.fotogosia.pl - zapraszamy :)


wtorek, 30 grudnia 2008, 08:56
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 10 kwietnia 2005, 01:43
Posty: 381
Lokalizacja: Bydgoszcz
Post Re: EDIUS 5 bez tajemnic
Przy producji HD jest Imaginate, przy SD można skalować. Niewątpliwie jest to błąd ale można sobie z nim w ten sposób poradzić.
Pozdrawiam


wtorek, 30 grudnia 2008, 11:02
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 22 października 2006, 23:57
Posty: 537
Lokalizacja: Lisewiec koło Kolbud koło Gdańska :)
Post Re: EDIUS 5 bez tajemnic
Wybacz ale chrzanisz.
Jeżeli chcę coś zrobić ze zdjęciem i mam taką możliwość a soft to kopie to jest to błąd który powinien zostać poprawiony. Nie jest rozwiązaniem dokupienie programu który załatwia problem bo tym sposobem mielibyśmy na półkach po 10 aplikacji bo jedna poprawnie kopiuje pliki, druga poprawnie kadruje a .................... i tak by długo pisać.

Błąd to błąd i zakichanym obowiązkiem developerów jest go poprawić lub jeżeli nie umieją tego zrobić kolejna wersja nie powinna posiadać takich możliwości. Przez takie błędne myślenie i obchodzenie problemu a nie zgłaszanie producentowi mamy to co mamy. Jeżeli developer nie wie o błędzie to go nie poprawi bo niby po co ma ruszać coś co dobrze działa.

_________________
Edius 8.xx, Sony VEGAS PRO 10.0 + DVD Architekt 6.0
GG: 467185
Skype: ArekWP
Odbitki na KODAK PROFESSIONAL w rozsądnych cenach http://www.fotogosia.pl - zapraszamy :)


wtorek, 30 grudnia 2008, 12:23
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 1 lutego 2007, 11:56
Posty: 95
Post Re: EDIUS 5 bez tajemnic
Jesli na TL wrzuce setke fotek o rozdzielczosci 12Mpcs to edek bezproblemowo je widzi i mozna zrobic z nich jakis tam slideshow, pod warunkiem ze nic nie zmienia sie w Layout ;)
Czyli wrzucamy jakies domyslne przejscie miedzy fotkami, export i nie ma problemu.
Problem pojawia sie jak juz wczesniej napisalem przy "kadrowaniu" zdjecia.
Zmniejszylem jego rozdzielczosc do ponizej 2Mpcs ale nic to nie zmienia. Edek wywala sie albo na wyexportowanym klipie jest czarna plama w miejscach gdzie powinno byc "wykadrowane" foto.

Edek potrafi tez wywalic sie przy PLAY jak najedzie szczotką na miejsce, gdzie jest taka fotka. Cos zwalili chlopaki przy tym nowym Layout-ie.

Poza tym ten niby soft do DVD i BR to jakis cholerny ŻART !!!
Jak mozna do profesjonalnego softu, za ktory twórcy Edka go uważają dać "zabawke" ?? Nie stac ich do cholery napisac czegos porzadnego do authoringu ??

Probowalem zrobic authoring BR, ale nie majac napedu nie da sie w tym dupnym sofcie zrobic struktury plyty na dysku ;(

pozdr
zimar

PS.
Pojawil sie nowy konwerter AVCHD w wersji 3.0 gdzie mozna postawiac docelowy format na jaki ma byc przekonwertowany material do obrobki, moze to byc HQ AVI, Mpeg, zarowno w SD jak i HD, itp

_________________
AG-HMC151, HDStorm Plus, Edius 5.51, Adobe CS5.5 Prod. Premium GG: 1961789


wtorek, 30 grudnia 2008, 15:19
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 22 października 2006, 23:57
Posty: 537
Lokalizacja: Lisewiec koło Kolbud koło Gdańska :)
Post Re: EDIUS 5 bez tajemnic
Wciskanie softu który jest uboższy od dawnego DVD Workshop'a Uleada - bo jest to DVD Movie Factory w wersji 5.6 czyli takiej sprzed conajmniej 2 lat to pomyłka podobnie jak dokładanie Title Motion Pro w wersji z 2006 roku. Sorki ale czuję sie nabijany w butelkę. Albo dostajemy cos naprawdę wartościowego albo nic - bo tracenie czasu na jakieś "pierdoły" to pomyłka.

_________________
Edius 8.xx, Sony VEGAS PRO 10.0 + DVD Architekt 6.0
GG: 467185
Skype: ArekWP
Odbitki na KODAK PROFESSIONAL w rozsądnych cenach http://www.fotogosia.pl - zapraszamy :)


wtorek, 30 grudnia 2008, 22:38
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 8 maja 2008, 21:26
Posty: 143
Post Re: EDIUS 5 bez tajemnic
Ratujcie !!!
o co tutaj chodzi???
eksportuje klip z TL do mpeg w EDIUSIE 5 potem obrabiając go w Ulead DVD MovieFactory 5 a w rezultacie na płytce dvd przy dynamiczych ujeciach gdzie jest szybka zmiana prezentowanego obrazu "dynamiczne obiekty" przycinają

np kamera na statywie, koles przebiega przez kadr i wyglada to jakby byly 2kl/s...

materiał był nagrywany w trybie automatycznym HDV kamerą FX1 jak i równiez przegrywany do kompa jako HDV.
We właściowsciach klipu wybrana jest domyślnie opcja Top Field First i 25klatek...

o co tu moze chodzic???
prosze o pomoc

_________________
Czy świat wiele się zmieni, gdy z młodych gniewnych powstaną starzy wkur***ni?


piątek, 2 stycznia 2009, 22:47
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 8 maja 2008, 21:26
Posty: 143
Post Re: EDIUS 5 bez tajemnic
yokomo napisał(a):
Ratujcie !!!
o co tutaj chodzi???
eksportuje klip z TL do mpeg w EDIUSIE 5 potem obrabiając go w Ulead DVD MovieFactory 5 a w rezultacie na płytce dvd przy dynamiczych ujeciach gdzie jest szybka zmiana prezentowanego obrazu "dynamiczne obiekty" przycinają

np kamera na statywie, koles przebiega przez kadr i wyglada to jakby byly 2kl/s...

materiał był nagrywany w trybie automatycznym HDV kamerą FX1 jak i równiez przegrywany do kompa jako HDV.
We właściowsciach klipu wybrana jest domyślnie opcja Top Field First i 25klatek...

o co tu moze chodzic???
prosze o pomoc


dodam jeszcze ze gdy eksportuje bezposrednio na dvd w ediusie przez opcje print to dvd obraz jest idealnie płynny

_________________
Czy świat wiele się zmieni, gdy z młodych gniewnych powstaną starzy wkur***ni?


sobota, 3 stycznia 2009, 11:36
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL