Teraz jest wtorek, 10 grudnia 2019, 19:11




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
 HDSTORM PLUS - Opinia 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 7 czerwca 2005, 21:45
Posty: 79
Post HDSTORM PLUS - Opinia
Przymierzałem się do zakupu tej karty wraz z Ediusem, 5 ale ostatnio przeczytałem parę negatywnych opinii na temat tej kary. Karta ma problemy z pracą w RT z materiałem hd. Jak narazie będę pracował w, sd ale w niedalekiej przyszłości mam zamiar przejść na hd. Jeżeli mam wydać dodatkowe 2 tyś tylko po to żeby mieć podgląd pełnoekranowy to raczej nie widzę sensu. Może lepiej kupić samego Edka a resztę zainwestować w modernizację komputera.
Proszę użytkowników o opinię na ten temat czy nie żałują zakupu zawsze zależało mi na wygodzie pracy. (zastosowanie głównie weselne).


Ostatnio edytowano wtorek, 27 stycznia 2009, 22:36 przez PjetrekS, łącznie edytowano 1 raz

poniedziałek, 26 stycznia 2009, 21:33
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 22 października 2006, 23:57
Posty: 537
Lokalizacja: Lisewiec koło Kolbud koło Gdańska :)
Post Re: HDSTORM PLUS - Opinia
powiem tak - może i karta costam przyśpieszy - MOŻE - bo ekran podzielony na 4 i w każdym ekranie 3dpip na innym klipie i nie idzie w RT - gorzej - MULI jak cholera.
Dodam tylko że pełna wersja edka ma TitleMotionPro (o ile ktoś używa) - z kartą tego nie dają.

Ja bym inwestował w kompa i dokupiłbym PROKODEA bo kodek Ediusa to porażka.

_________________
Edius 8.xx, Sony VEGAS PRO 10.0 + DVD Architekt 6.0
GG: 467185
Skype: ArekWP
Odbitki na KODAK PROFESSIONAL w rozsądnych cenach http://www.fotogosia.pl - zapraszamy :)


wtorek, 27 stycznia 2009, 13:28
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 5 października 2006, 21:45
Posty: 86
Lokalizacja: centrum
Post Re: HDSTORM PLUS - Opinia
Witam.

Mam zamiar, a raczej miałem zamiar kupić tą kartę, ale po Waszych opiniach mam wachania. Widzę, że karta nie bardzo wspiera pracę w RT. Więc mam dwa rozwiązania:
1. Kupić tą kartę wraz z Ediusem.
2. Kupić leciwego DVX wraz z Ediusem, Procodera 3, Vitascene i jeszcze ewentualnie dokupić procesor Q9550, resztę sprzętu mam ok. Zależy mi najbardziej na programie (nie musi być w wersji 5, a zawsze można upgrade kupić).
Wiadomo, że obsługa HD przyda się w niedalekiej przyszłości, ale jak HDStorm nie bardzo obsługuje RT, to po co płacić.
A może jest inna dobra karta video do wspierania montażu w RT?
Pozdrawiam.

_________________
2 x Sony / Zoom H4 / Edius + Vitascene


środa, 28 stycznia 2009, 12:59
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 20 lutego 2006, 22:29
Posty: 672
Post Re: HDSTORM PLUS - Opinia
Optymalnym rozwiązaniem jest Edius w wersji 4 bez dodatkowych kart. W tej konfiguracji wszystko działa według starej zasady, czyli przejścia liczone procesorem a w zamian program wyposażony jest w ProCoder Express. Od wersji 4.61 chodzi to to na XP stabilnie i daje piękne rezultaty.
Próba ożenku wersji 5 z Vistą zakończyła się przeniesieniem przeliczania efektów do karty graficznej i usunięciem ProCodera. W zamian otrzymujemy połączenie z wersją broadcastową, co właściwie domowym użytkownikom niewiele daje. Dodatkowo pozostaje niesmak z jakości z jaką ten program przelicza bez tego wspaniałego encodera.

Pozdrawiam


środa, 28 stycznia 2009, 13:41
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 5 października 2006, 21:45
Posty: 86
Lokalizacja: centrum
Post Re: HDSTORM PLUS - Opinia
Według Pana sugestii, rozwiązaniem optymalnym będzie druga moja konfiguracja (DVX, Vitascene i ewentualnie Q9550 i Procoder 3) ? Z kartą jest Edius 4.61, więc karta praktycznie nic nie kosztuje i będzie podgląd na TV przy montażu w SD :) (cena: takiej karty wraz z programem: 1699 zł). Bo HDV lub HD również przy takim procku da już się w miarę przyzwoicie montowć?
Pozdrawiam.

_________________
2 x Sony / Zoom H4 / Edius + Vitascene


środa, 28 stycznia 2009, 14:38
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 20 lutego 2006, 22:29
Posty: 672
Post Re: HDSTORM PLUS - Opinia
Jeśli Edius 4.61 to bez ProCodera 3. A jeśli już koniecznie ProCoder 3, to z Ediusem 5.
Zawarty 4.61 ProCoder Express jest tak funkcjonalny jak ProCoder 3, któremu dołożono kilka opcji a zabrano możliwość wypalenia płyty DVD.

Pozdrawiam


środa, 28 stycznia 2009, 15:16
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 5 października 2006, 21:45
Posty: 86
Lokalizacja: centrum
Post Re: HDSTORM PLUS - Opinia
A zawarty w pakiecie Procoder Express jest wspierany przez procesory 4-rdzeniowe? Bo wiem, że wersja Procodera 2 działała tylko na 2 rdzeniach. Dlatego kupiłbym również Procodera 3 (oczywiście po wcześniejszym zakupie procesora Q9550 :D ). Jeśli express wspiera 4 rdzenie, to oczywiście zostanę przy nim.
Dyskusja z Panem to czysta przyjemność. Dziękuję.

_________________
2 x Sony / Zoom H4 / Edius + Vitascene


środa, 28 stycznia 2009, 18:25
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 20 lutego 2006, 22:29
Posty: 672
Post Re: HDSTORM PLUS - Opinia
ProCoder Express pracuje na czterech rdzeniach. Nie znaczy to że są one obciążone w około 100%. To obciążenie zawiera się w przedziale 30 do 80 % dla różnych opcji kodowania.
Robiłem przed chwilą takie próby.

Pozdrawiam


środa, 28 stycznia 2009, 21:54
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 5 października 2006, 21:45
Posty: 86
Lokalizacja: centrum
Post Re: HDSTORM PLUS - Opinia
Super, że Express pracuje na 4 rdzeniach. Dziękuję za testy. Mogę przynajmniej na jakiś czas odłożyć decyzję o kupnie ProCodera 3.
A może ma Pan wyrobione jakieś zdanie na temat karty HDStorm? I czy warto kupować?

_________________
2 x Sony / Zoom H4 / Edius + Vitascene


środa, 28 stycznia 2009, 22:05
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 18 grudnia 2008, 21:43
Posty: 308
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: HDSTORM PLUS - Opinia
panjacek napisał(a):
Zawarty 4.61 ProCoder Express jest tak funkcjonalny jak ProCoder 3, któremu dołożono kilka opcji a zabrano możliwość wypalenia płyty DVD.


hmm, mam ProCodera 3 i można ustawić zapis do płyty DVD:

Obrazek


środa, 28 stycznia 2009, 22:47
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 5 października 2006, 21:45
Posty: 86
Lokalizacja: centrum
Post Re: HDSTORM PLUS - Opinia
To czym się w zasadzie różni wersja 3 od Expressa?

_________________
2 x Sony / Zoom H4 / Edius + Vitascene


środa, 28 stycznia 2009, 23:35
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 20 lutego 2006, 22:29
Posty: 672
Post Re: HDSTORM PLUS - Opinia
Dochodzi pierwsza a ja próbuję skłonić ProCodera 3 v 03.05.00 i nic. Operacja kończy się na utworzeniu i zapisaniu pliku MPEG2 (VOB).
Do wypalenia płyty trzeba użyć osobnego programu obsługującego nagrywarkę. Może coś robię źle?
ProCoder Express wykonuje tą operację w locie a finał to gotowa płyta DVD, którą odtwarzają wszystkie stare i nowe odtwarzacze :D
Jest to fajna sprawa, ponieważ można przygotować płytę z kodem czasowym i przekazać do zaakceptowania.

Pozdrawiam


czwartek, 29 stycznia 2009, 01:59
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL