Teraz jest środa, 13 listopada 2019, 01:28




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
 Problem z menu w Pinnacle Studio 12 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 9 marca 2009, 23:16
Posty: 40
Post Problem z menu w Pinnacle Studio 12
Witam.
Posiadam Pinnacle Studio 12 Ultimate.Mam problem z tworzeniem menu.
Mam bajkę skladającą się z kilku odcinków w avi. Chciałem z tego stworzyć plytę DVD z menu na początku. I stanąłem właśnie na menu.Wybrałem menu z okienkami, ale nie potrafię uaktywnić tych okienek ażeby po ich naciśnięciu otwierały mi się poszczególne odcinki, tak jak jest to na płytkach z filmami lub bajkami na DVD lub VCD. Z opisem ich to już dam sobie radę.
Podobnie jest z menu z opcją "wybierz rozdział", "otwórz film".
Nie jestem w stanie znaleźć tego w samouczku ani w spisie treści pomocy.
Bardzo proszę o pomoc!!!
Pozdrawiam.


poniedziałek, 9 marca 2009, 23:33
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1474
Post Re: Problem z menu w Pinnacle Studio 12
C1 , C2 , C3, itd. to jest odpowiedź .
Wybierasz ręcznie C? i na lini czasu uaktywniasz tylko , lub jak piszesz , że masz to w klipach wideo to chwyć na lini czasu klip wideo i wklej w menu w C1 , C2 itd . Na 100% pisze o tym w spisie treści pomocy tylko to jest dosłownie kilka słów bo co tu pisać więcej ???? .

_________________
Obrazek


wtorek, 10 marca 2009, 02:02
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 9 marca 2009, 23:16
Posty: 40
Post Re: Problem z menu w Pinnacle Studio 12
Próbuję na wszystkie sposoby i nie kojarzę.Początki są dla mnie ciężkie.
Na osi czasu mam początek filmu(reklamy itp.) potem stworzyłem menu(M1), następnie po przejściu klip C1 (składające się ze scen) i przejście, potem C2 itd... Z osi czasu chwyciłem początek klipu C1 i przeniosłem do menu które jest w oknie powyżej ("Pokaż menu").W menu ukazała się miniaturka klipu,ustawiłem nawet na ruchomą.Zrobiłem tak z pozostałymi,wpisałem nazwę odcinka.
Menu nadal nie jest aktywne.
Wiem że coś robię nie tak!!!
Po stworzeniu filmu DVD leci po kolei- początek , menu z ruchomymi miniaturkami i dalej klipy które na osi czasu były.
Ja chciałbym żeby film skończył się na menu.dopiero po wybraniu odcinka włączył się dalej.
jurekwejh pomóż proszę żeby to do mnie dotarło!


wtorek, 10 marca 2009, 11:30
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: Problem z menu w Pinnacle Studio 12
Menu musi być pierwsze nie łączone przejściem wtedy zadziała.
Przed menu nic nie powinno być.
Pozdrawiam


wtorek, 10 marca 2009, 12:37
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1474
Post Re: Problem z menu w Pinnacle Studio 12
Przeczytaj co napisał panzygmunt to bardzo ważne . Dopiszę coś takiego > pod monitorkiem podglądu jest przycisk DVD po naciśnięciu tego dopiero możesz zobaczyć jak działa Twoje menu ( to odtwarzacz DVD ) i tu sprawdzamy poprawność działania naszego menu .

p.s. Nie mam pojęcia gdzie stoisz ??? z problemem , ale przeczytaj i zrób co pisze panzygmunt to jest pinnacle a w pinnacle nie ma możliwości co napisałeś , chyba ???? , że robisz podwujne menu i film reklamowy to menu 1 a Twoje menu to menu 2 .

_________________
Obrazek


wtorek, 10 marca 2009, 17:38
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 9 marca 2009, 23:16
Posty: 40
Post Re: Problem z menu w Pinnacle Studio 12
Zrobiłem jak napisaliście.
Pierwsze menu potem klipy bez przejść.Na podglądzie DVD wszystko grało.Film nie szedł dalej,zatrzymał się przy menu.Miniatueki były aktywne, ale po utworzeniu filmu(ustawienie zgodne z DVD,format pliku MPEG-2) i włączeniu nie działało.Nadal film leci, przechodzi przez menu do klipu.Miniaturki nieaktywne.
Teraz to już w ogóle nie wiem o co chodzi.Może trzeba było zaznaczyć jakąś opcję?
Potrzebuję nadal Waszej pomocy!!!


wtorek, 10 marca 2009, 20:51
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1474
Post Re: Problem z menu w Pinnacle Studio 12
Powoli :P czy ty tworzysz płytę DVD czy plik wideo mpeg2 ???? to dwie różne rzeczy . Jesli robisz plik wideo z tego projektu to objaw prawidłowy . menu staje się klipem wideo . Wypal płytę z tego projektu ( funkcja wyżej > ikonka płyta ).

_________________
Obrazek


wtorek, 10 marca 2009, 21:42
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 9 marca 2009, 23:16
Posty: 40
Post Re: Problem z menu w Pinnacle Studio 12
O kurde.Dzięki.Nie wiedziałem.Zaraz to sprawdzę....


wtorek, 10 marca 2009, 23:13
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 9 marca 2009, 23:16
Posty: 40
Post Re: Problem z menu w Pinnacle Studio 12
Działa!!! Dzięki! Nie wiem czy szybko bym na to wpadł.
Mam tylko jeszcze pytanie czy zapisuje zaraz na plytkę bo zapisalo na dysku pliki DVD w miejscu gdzie wybrałem, płytka coś ruszyła w napędzie ale nie nagrała się? Jeśli nie to nie ma problemu.Mam Nero.


wtorek, 10 marca 2009, 23:53
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1474
Post Re: Problem z menu w Pinnacle Studio 12
To co ma wykonać pinnacle ty decydujesz > wypalić płytę , utworzyć zawartość płyty folder lub iso .( wybór w ustwieniach ) Jeśli Twój odtwarzacz DVD nie posiada blokady regiony to możesz wypalić płytę w pinnacle > najlepiej X4 - szybkość . A jeśli masz odtwrzacz jakiś porządny i tylko czyta płyty orginalne to utwórz zawartość płyty ale jej nie nagrywaj ( taka funkcja i chyba tak masz teraz ustawione ) i tą zawartość folderu wypal w nero w zakładce Nero Express > DVD-Video Files . > metoda sprawdzona i wiele razy opisywana na forum . No i już nie powinno być problemów przy drugim projekcie :P

_________________
Obrazek


środa, 11 marca 2009, 08:55
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 9 marca 2009, 23:16
Posty: 40
Post Re: Problem z menu w Pinnacle Studio 12
Wielkie dzięki!!! Bardzo mi pomogłeś.Od razu widać kto zna się na rzeczy.
Mam nadzieję że już nie będę miał problemów.Jakby coś to napiszę.
Pozdrawiam.


środa, 11 marca 2009, 11:10
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 9 marca 2009, 23:16
Posty: 40
Post Re: Problem z menu w Pinnacle Studio 12
Mam taki problem.
Chcę zrobić film DVD (bajka) z dwoma menu na początku.Pierwsze to z napisami "otwórz film" (zmieniłem na "start") i "wybór scen" (zmieniłem na "odcinki") Może byłoby lepiej zrobić własne menu ale tak na początek bylo mi łatwiej.Drugie menu to miniaturki odcinków z napisami "poprzedni", "następny" itp.
Jak przenosić te odcinki do odpowiednich miejsc ażeby po naciśnięciu "start" otwierały się wszystkie odcinki po kolei, i "odcinki" otwierało się drugie menu.
Bardzo proszę o pomoc!!!
Wiem że przydałby mi się multimedialny kurs pt. "Pinnacle studio 12 Ultimate-krok po kroku"
Przepraszam za niewiedzę...


piątek, 13 marca 2009, 23:03
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1474
Post Re: Problem z menu w Pinnacle Studio 12
Bardzo ładnie to opisałeś i tak się robi :P
Wstawiasz dwa menu jedno za drugim > w pierwszym odtwórz film i wybór scen powiedzmy a w drugim menu też jak pisałeś miniaturki a w nich części bajek . ale teraz uwaga Pierwsze menu w odtwórz film wstawiasz pierwszy klip wideo a otwórz sceny wklejasz menu 2 . w menu 2 robisz podział na C1 C2 itd. i tu dajesz powrót do menu , ale menu 2 ( po każdym rozdziale lub filmu > jak chcesz ) powrotu do menu1 nie szukaj > to będzie funkcja na pilocie od dvd .
Czyli jak odpali się płyta w odtwarzaczu DVD i naciśniesz odtwórz film > cały film poleci a jak naciśniesz na wybór scen napis to wejdziesz w menu dwa i tam wybór scen jak chesz i teraz co będzie robić film ? czy wracać po odcinku czy po całości ( od tego jest pole do zaznaczenia ) .
Zawsze możesz też wstawić menu z podstronami ( gotowce ) Czyli jest tak dokładnie jak chcesz nic dodać nic ująć .

_________________
Obrazek


sobota, 14 marca 2009, 01:15
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 9 marca 2009, 23:16
Posty: 40
Post Re: Problem z menu w Pinnacle Studio 12
Czyli chyba dobrze próbuję.Ale jakiś mały błąd robię.A jest to tak.
1.Na oś czasu wstawiam Menu 1.za nim Menu 2(miniaturki-odcinki).
2.Nastepnie na oś przenoszę klip 1,2,3 itd. (za Menu)
3.Otwieram okno Menu 2.
4.Do miniaturek Menu 2 przenoszę klipy z osi czasu , po kolei i opisuję je.Mam problem ze zmianą wielkości,położenia,wyrównania miniaturek i opisu.Po zaznaczeniu zbyt dużo kropek blisko siebie.Nie do końca rozumiem narzędzia poniżej okna z "Edytuj menu".Wstawienie tła jest dobrą funkcją.
Duży problem mam jeśli są trzy okienka-miniaturki i mam przejść do czwartej,piątej ...czyli następnej strony.
5.Do Menu 1 przenoszę Menu 2 do miejsca "wybór scen".
6.Do Menu 1 przenoszę po kolei klipy do miejsca "Start"

Czy Ja to robię dobrze? Dobra kolejność bo coś mi nie wychodzi.Podczas przenoszenia klipów do "Startu" za którymś razem (3 lub 4 klip) znikają mi C.

Dziękuję za cierpliwość...


sobota, 14 marca 2009, 01:58
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1474
Post Re: Problem z menu w Pinnacle Studio 12
Tylko powolutku jak to Czereśniak w 4 pancernych mawiał :P

Zacznijmy od ;
Cytuj:
5.Do Menu 1 przenoszę Menu 2 do miejsca "wybór scen".
6.Do Menu 1 przenoszę po kolei klipy do miejsca "Start"

5 - dobrze
6 - wstaw w ten napis tylko pierwszy klip z lini wideo i nic więcej ( tu film poleci w całości )
Cytuj:
Czy Ja to robię dobrze? Dobra kolejność bo coś mi nie wychodzi.Podczas przenoszenia klipów do "Startu" za którymś razem (3 lub 4 klip) znikają mi C.
bo pinnacle się już wkurza .

Cytuj:
Duży problem mam jeśli są trzy okienka-miniaturki i mam przejść do czwartej,piątej ...czyli następnej strony.
nie przechodź na następną stronę ( usuń znaczek wielostronicowego menu ) no chyba że chcesz wielostronicowe ??? ., może to pomoże
Jeśli klikniesz na ramkę ruchomego okna uwidocznią się żółte punkty ( tymi punktami > jak w photoshopie ustawiasz wielkość itd . jak klikniesz jeszcze raz będzie teraz możliwość przesuwania tego okienka po stronie menu .
Po prawej stronie w edytorze są ikonki > literka - A , zdjęcie z kaktusem itd. Ty wybierz Palec i przycisk ( na samej górze w oknie wybierz napis > powiedzmy następny przycisk miniatury . teraz obejrzy sobie okna miniaturek i jak się Tobie któreś podoba > chyć i wklej do menu > po wstawieniu ustaw od razu wielkość i położenie . I oto w tak prosty sposób dodajesz ile chcesz oraz wielkość i położenie .

Cytuj:
Wstawienie tła jest dobrą funkcją.
czyli ikonka z kaktusem :P Jeśli chcesz wstawić swoje tło ( zdjęcie Twojego dziecka lub film > to na górze po prawej jest koperta ( folder ) i tu szukaj w całym komputerze co chcesz wstawić > powiedzmy wideo to pliki mpeg2 , avi itd.

Opis miniaturki lub dodanie nowego opisu do miniaturki to Tytuł (litera T - taka literka na dole pod głównym ekranem ) Jeśli edytujesz już będący tytuł miniaturki > to tak jak wszędzie usuwasz , dodajesz literki ( zmieniasz wielkość czcionki , kolor itd. )

Mała jeszcze podpowiedź > robisz pierwsze menu > potem drugie > jeśli drugie już gotowe to edytuj jeszcze raz pierwsze menu i sprawdż czy pierwsze menu pozostało bez zmian .

Pamiętaj zawsze możesz wybrać gotową metodę > wstawić tylko jedno menu z podstronami > i w takim przypadku zaznacz funkcję podstron .

_________________
Obrazek


sobota, 14 marca 2009, 12:45
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL