Teraz jest czwartek, 17 października 2019, 20:11




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
 Dwa menu w Pinnacle Studio 9 Plus 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 28 listopada 2005, 10:48
Posty: 31
Post Dwa menu w Pinnacle Studio 9 Plus
Witam ponownie ,
Próbuję wykonać w studio jak w temacie dwa menu jak opisano na forum dla PS12:
M1=start filmu + wybór scen
do przycisku start tworzę rozdział na pierwszym klipie za M2, a
do wyboru scen ustawiam łącze do M2
M2= C1,C2 z miniaturkami i powrotem po rozdziale do M2 + przycisk ustawiony jako główny aby wrócić do M1.
M1 i M2 sa jako pierwsze.
W odtwarzaczu studia nie działa to jednak jak sobie wyobraziłem, tzn. można przechodzić z M1 do M2 i odwrotnie, i wybierać poszczególne rozdzialy z M2,
Nie można jednak w całości odtworzyć start filmu , bo po rozpoczęciu odtwarzania wraca do M2 , gdyz po C1 jest ustawiony powrót.
Czy mozna to jakoś obejść a może w PS9 Plus tak nie można tworzyć menu podwójnego (jest dobrze jak rozdziały są dla róznych menu rozłączne) ?


czwartek, 11 czerwca 2009, 13:20
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1471
Post Re: Dwa menu w Pinnacle Studio 9 Plus
Wszystko wygląda OK. w opisie .
tylko ?
Cytuj:
Nie można jednak w całości odtworzyć start filmu , bo po rozpoczęciu odtwarzania wraca do M2 , gdyz po C1 jest ustawiony powrót.
Powrót na końcu a nie za M2 . Chciałbym zwrócić uwagę o przycisku na pilocie DVD > pinnacle wykonuje ten przycisk o czym nie wiemy i jest on dopiero dostępny na pilocie DVD ( w podglądzie pinnaclowym brak go ). I jeszcze jedna drobna rada w kolejności > robimy menu2 a na koniec menu1 i już nie edytujemy menu2 > bo następuje uszkodzenie menu1.

_________________
Obrazek


czwartek, 11 czerwca 2009, 13:59
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 28 listopada 2005, 10:48
Posty: 31
Post Re: Dwa menu w Pinnacle Studio 9 Plus
Jeszcze raz zrobiłem jak radziłeś (myślę,że tak).
Najpierw M2 z powrotami po pierwszym i drugim rozdziale.
Potem M1 gdzie pierwszy klip za M2 przeniosłem jako start filmu no i łącze do M2. Załączyłem obrazek jak u mnie to wygląda. Po wybraniu w M1 start filmu wraca do M2 po odtworzeniu C1 jakbym uruchamiał C1 z M2.


Załączniki:
Magical Snap - 2009.06.11 15.29 - 003.jpg
Magical Snap - 2009.06.11 15.29 - 003.jpg [ 84.14 | Przeglądane 374 razy ]
czwartek, 11 czerwca 2009, 15:32
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1471
Post Re: Dwa menu w Pinnacle Studio 9 Plus
No właśnie Menu2 i powrót do menu1 > ta funkcja dojdzie Tobie na pilocie DVD pod przyciskiem MENU ( pinnacle tą funkcję samo wykona i przypisze przyciskowi na pilocie DVD ) > cały czas się zastanawiam czy używasz przypisania przycisków ??? główny , następny itd. no i gdzie jest powrót do M1 ? . Ogólnie wygląda OK. teraz tylko gdzie ta pierdoła Twojego problemu ?? .

_________________
Obrazek


czwartek, 11 czerwca 2009, 17:36
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 28 listopada 2005, 10:48
Posty: 31
Post Re: Dwa menu w Pinnacle Studio 9 Plus
Żeby juz nic nie komplikować nie uzywam żadnych dodatkowych przycisków, wycofałem przycisk o właściwości "główny". Z M2 odtwarza OK, natomiast wybór z M1 start filmu- rusza i po C1 z M2 wraca do M2.
Jak już przygotuję M2 zabieram się do M1. tzn. łapie pierwszy klip, który juz jest poczatkiem rozdz. w M2 i przeciągam do M1, nad klipem pierwszym tworzą mi się 2 znaczniki rozdziału w piramidce (jak na rysunku) , wygląda że jeden jest od M2 a drugi od M1. Niestety nie mogę ustawić powrotu dla C1 w M1 bo wszystko jest szare.


czwartek, 11 czerwca 2009, 17:56
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1471
Post Re: Dwa menu w Pinnacle Studio 9 Plus
Potwierdzam > wprowadzenie w menu2 miniatury powrotu do menu 1 wprowadza problem w funkcjonowaniu . Tylko się zastanawiam ? po co jeśli powrót do poprzednich menu jest przypisany przyciskowi na pilocie DVD pod nazwą MENU ( nawet playery mają ten przycisk ) . Więc po co ? . Taka zasada jest stosowana na większości orginalnych płyt i jakoś nikt nie ma problemu z naciśnięciem przycisku . Druga metoda to dwa menu , ale drugie menu ma podstrony > tak mają wszystkie rozbudowane menu przy filmach . Osobiście myślę , że powinno Ciebie zadowolić pojedyńcze menu z podstronami .

_________________
Obrazek


piątek, 12 czerwca 2009, 14:22
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 28 listopada 2005, 10:48
Posty: 31
Post Re: Dwa menu w Pinnacle Studio 9 Plus
Naprawdę wielkie dzięki, bo widze że tylko Ty próbujesz pomóc.
Już trochę sie pogubiłem, nie mam już przycisku powrotu z M2 do M1.
Mogę nie używać 2 menu , tylko nie potrafię zrobić ani przy dwóch ani przy jednym tak, żebym decydował czy obejrzeć cały film czy poszczególne rozdziały. Kiedyś w swoim leciwym PS9 Plus używałem menu wielostronicowego jak mialem dużo rozdziałów, ale nie wiem czy wg Twojej nomenklatury słownej " pojedyńcze z podstronami " to to samo i jak rozwiązać ten problem właśnie w takim układzie.


piątek, 12 czerwca 2009, 17:44
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1471
Post Re: Dwa menu w Pinnacle Studio 9 Plus
Koszt wypalenia płytki jest niski .
Zrób tak > Menu1 Odtwórz cały film ( tylko C1 i nic więcej > bez powrotu do menu M1 ) oraz druga miniaturka i tu wybór scen < pod wyborem scen Menu2 . W menu dwa zrób co chcesz C1 ile chcesz ??? powroty do menu 2 ile chcesz ??? .
Wypal płytę i teraz zobaczysz , że wszystko chodzi jak chcesz ( menu 1 i cały film > nie będzie teraz zakłóceń > przeskoków do menu2 ) a powrót do menu 1 jest przypisany automatycznie przez pinnacle > na pilocie DVD do przycisku MENU i tak jest prawidłowo .

Nie wszystkie gotowce menu w pinnacle 12-cie mają podstrony ( nie pamiętam jak jest w 9-ce ) . Tworząc własne menu mamy możliwość tej funkcji .
p.s. wielostronicowe a podstrona to chyba to samo > piszę z głowy :P Na podstronie w pinnacle12-cie możesz zmieniać wszystko oprócz muzyki która jest na lini audio i czas trwania menu . Dla tego zawsze wybieram metodę 2 menu a nie podstron .

_________________
Obrazek


piątek, 12 czerwca 2009, 20:09
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 28 listopada 2005, 10:48
Posty: 31
Post Re: Dwa menu w Pinnacle Studio 9 Plus
Zrobiłem ponownie taki mały projekcik.
M1 - start i wybór scen
pod "startem" C1 bez powrotu, pod "wybór scen" link do M2
M2 - 2 rozdz. i powroty po każdym do M2

Próbowałem najpierw M1 i M2 i na odwrót, jak wypalę płytkę i dam do nagrywarki stacjonarnej (nie mam odtwarzacza) i wybiore Start to odtwarza mi tylko pierwszy klip, który jest jednocześnie pierwszym rozdziałem w M2 i wraca do M2. Wybory z M2 zachowują się poprawnie. Już mi tak bardzo nie zalezy na powrocie z M2 do M1 tylko czemu nie odtwarza się cały film, przecież powroty sa dla M2 a ja start odtwarzam z M1. Jeśli masz jeszcze jakiś pomysł to napisz , bo swoje kombinacje i Twoje sugestie wykonałem w różnych możliwych konfiguracjach, a jeśli nie to skonczę tą nierówną walkę z PS9 Plus i będę robił jak dotychczas tzn. bez dawania możliwości odtworzenia całości. Jeszcze raz dzięki za wsparcie.


sobota, 13 czerwca 2009, 13:23
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1471
Post Re: Dwa menu w Pinnacle Studio 9 Plus
Po przemyśleniu wszystkiego i sprawdzeniu w pinnacle > jeśli zaznaczysz funkcję powroty to jest jednoznaczne z powrotem do menu czyli jest niewykonalne odtworzenie całego filmu kiedy jest ileś ? powrotów , albo wybieramy powroty i mamy objaw jaki jest ( czyli prawidłowy dla tej funkcji ) , albo powrót do menu za pomocą przycisku MENU ( teraz tylko jeden powrót na końcu filmu ) > w mediaplayer też jest ten przycisk .
Może ? w innym programie tak można zrobić ?? .

_________________
Obrazek


poniedziałek, 15 czerwca 2009, 10:29
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 28 listopada 2005, 10:48
Posty: 31
Post Re: Dwa menu w Pinnacle Studio 9 Plus
Jak będę potrzebował tak skonfigurować menu to zrobię jak radzisz. W końcu można nacisnąć na pilocie, ważne aby można wybrać rozdziały a nie przewijać filmu. Kończę zatem ten wątek i jeszcze raz oooogromne dzięki za pomoc i poświęcony czas.


poniedziałek, 15 czerwca 2009, 11:07
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL