Teraz jest piątek, 27 kwietnia 2018, 05:10




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
 DVDArchitekt 5 - jak przyspieszyć rendering do BD-R ? 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 12 lipca 2005, 09:19
Posty: 86
Post DVDArchitekt 5 - jak przyspieszyć rendering do BD-R ?
Tworzę filmy w HD (full) w Sony Vegas, renderuję do formatu mpeg HD (Procoder) a następnie próbuję z nich zrobić płytę BD-R. Wszystko działa - ale trwa koszmarnie długo. Generowanie 2-3 godzinnej płyty BD-R to ok. 9h. Jeżeli z tego samego projektu w Architekcie robię dodatkowo DVD - wypada po 6h na 1 DVD (na każdej ok. 1,5h filmu). Czy ktoś wie jak (i czy wogóle) można to przyspieszyć ? A może inny tok postępowania ?


piątek, 24 lipca 2009, 13:07
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4454
Lokalizacja: Tczew
Post Re: DVDArchitekt 5 - jak przyspieszyć rendering do BD-R ?
Co do bluray to pomogę dopiero na jesienie jak kupię i wypróbuję, ale czas kodowania do DVD masz okrutny. U mnie przy starym już komputerze z procesorem Q6600 film przechwycony z kamery jako HDV i doprowadzony do postaci projektu 1,5 godzinnego, renderuje się do SD w 40 minut LINK, w Ediusie Neo. Do tego dochodzi jeszcze co prawda czas wypalenia płytki, ale...
Widocznie masz albo tak słaby komputer, albo nie zoptymalizowałeś drogi tworzenia filmu: kompresja kamery / odpowiedni do niej program / odpowiedni komputer?
Napisz jaka to kamera. Czy zapisuje do AVCHD, czy HDV. Jaki masz komputer. Może znajdzie się soft / kodek który będzie działał szybciej?

_________________
最诚挚的问候


piątek, 24 lipca 2009, 13:57
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 12 lipca 2005, 09:19
Posty: 86
Post Re: DVDArchitekt 5 - jak przyspieszyć rendering do BD-R ?
prowadzimy 2x tę samą rozmowę :D Wybierasz wideoforum czy filmowca ? :)


piątek, 24 lipca 2009, 14:13
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4454
Lokalizacja: Tczew
Post Re: DVDArchitekt 5 - jak przyspieszyć rendering do BD-R ?
No obydwa oczywiście. :lol: :mrgreen: :wink:

yaro44 napisał(a):
Kamera zapisuje w AVCHD ale nie ma to wiele do rzeczy bo plik wchodzący do Architekta jest już w postaci MPEG HD. W zasadzie Procoder nie daj mi zbyt wielu mozliwości - do wyboru mam jeszcze jakiś format Windowsowy (WMA ?) co nijak mi nie pasuje do HD.

No to spróbuj tak zrobić, żeby w Architekcie nic nie renderować. (Ma taką opcję?) Ja tak robię z Uleadem DVD Movie Factory. Pozwalam mu tylko ewentualnie dodać menu, utworzyć ISO i wypalić. Obydwa eksporty robię Canopusem, do HD i do SD. (Na podstawie tego samego projektu HD).

PS Zobacz czy się da tak - bo nie znam na tyle Vegas, a nie mam jak teraz sprawdzić: projekt w Vegas w HD i eksportujesz w tym samym kodeku w którym zapisuje kamera. Dobierz ustawienia, może nie będzie tak długo liczyło?
Potem wyeksportowany plik liczysz Procoderem na dowolny kodek SD czytany przez Architekta i żeby tylko Architekt nie liczył drugi raz...

_________________
最诚挚的问候


piątek, 24 lipca 2009, 15:01
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 23 stycznia 2006, 15:20
Posty: 2007
Post Re: DVDArchitekt 5 - jak przyspieszyć rendering do BD-R ?
Nie wiem po co jeszcze przeliczasz w Architekcie, przecież Bluray łyka zarówno MPEG2 jak i AVCHD.


wtorek, 11 sierpnia 2009, 18:35
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 22 października 2006, 23:57
Posty: 537
Lokalizacja: Lisewiec koło Kolbud koło Gdańska :)
Post Re: DVDArchitekt 5 - jak przyspieszyć rendering do BD-R ?
Yaro44 napisał(a):
Tworzę filmy w HD (full) w Sony Vegas


I to jest poprawna odpowiedź. Nie wiem jak Architekt poradzi sobie z AVCHD - ale jak generujesz spod Vegasa MPEG'a zgodnego z BD to Architekt nie będzie go przeliczał. Oczywiście da sie zrobić żeby nie przeliczał MPEG'a z PROKODER'a (należy zassać presety prokodera z forum canopusa - i to działa bo sprawdziłem) ale nie wiem czy jest sens puszczania dość czasochłonnego procesu.

Co do Ulead (w zasadzie to powinno być COREL) DVD Movie Factory - to jest porażka - tylko Workshop był jako takim softem ale niestety został wycofany.

_________________
Edius 8.xx, Sony VEGAS PRO 10.0 + DVD Architekt 6.0
GG: 467185
Skype: ArekWP
Odbitki na KODAK PROFESSIONAL w rozsądnych cenach http://www.fotogosia.pl - zapraszamy :)


poniedziałek, 17 sierpnia 2009, 13:33
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4454
Lokalizacja: Tczew
Post Re: DVDArchitekt 5 - jak przyspieszyć rendering do BD-R ?
arekwp napisał(a):
Co do ... DVD Movie Factory - to jest porażka.

Jako prosty, tani soft amatorski, sprawdza się dobrze. Część swojej prywatno / wakacyjnej "produkcji" robię w ogóle bez menu. Z założenia. No a proste menu wychodzi w nim dobrze. Najważniejsze że ma możliwość nie kompresowania powtórnie materiału.

_________________
最诚挚的问候


poniedziałek, 17 sierpnia 2009, 17:50
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 22 października 2006, 23:57
Posty: 537
Lokalizacja: Lisewiec koło Kolbud koło Gdańska :)
Post Re: DVDArchitekt 5 - jak przyspieszyć rendering do BD-R ?
Doczytałem Twojego Posta i ............... hmm - jak dla mnie to powinieneś już z poziomu VEGAS'a wyeksportować materiał w SD. Jak znam życie to właśnie Architekt męczy się z konwersją a przecież może ją zrobić Prokoder.

Powiem inaczej Edius radzi sobie z tym szybciutko ;)

_________________
Edius 8.xx, Sony VEGAS PRO 10.0 + DVD Architekt 6.0
GG: 467185
Skype: ArekWP
Odbitki na KODAK PROFESSIONAL w rozsądnych cenach http://www.fotogosia.pl - zapraszamy :)


środa, 19 sierpnia 2009, 07:53
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL