|
Teraz jest środa, 20 stycznia 2021, 06:35
|
Zobacz wątki bez odpowiedzi | Zobacz aktywne wątki
Regulamin
- Co do wypowiedzi na forum - obowiazuje przestrzeganie zasad net etykiety, kultury osobistej i prawa polskiego.
- Co do ingerencji moderatorów - edycja posta ma być podpisana przez moderatora, przeniesienie części wątka do śmietnika również (zbiorczo), usuwanie postów jest dopuszczalne tylko w razie popełnienia wykroczenia w danym poscie.
- Co do komercyjnych stopek - prawo do nich mają koledzy o minimum trzy letnim stażu na forum i mający co najmniej 200 postów.
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 12 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
adober84
Bywalec
|
 Microsoft DV AVI
Czy zapisując film w Microsoft DV AVI nie tracę na jakości filmu? Co to jest właściwie za format, czym różni się on od nieskompresowanego pliku przechwyconego prosto z kamery? Co wybrać przy zapisywaniu filmu (chcąc go jeszcze później kompresować na różne sposoby): Microsoft DV AVI, czy Microsoft AVI bez kompresji video? Z góry dzięki za pomoc.
|
wtorek, 29 września 2009, 06:16 |
|
 |
kotin
Moderator
Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57 Posty: 5191 Lokalizacja: Tczew
|
 Re: Microsoft DV AVI
Zakładam że masz kamerę miniDV. W takim razie zapisuje ona film w swoim kodeku DV. Jest więc on zapisany już na kasetce, przez sprzętowy kodek DV kamery. Program go tylko zapisuje do DV, bez dodatkowej kompresji. Z reguły sam zapis nie wykazuje różnic między kodekami programowymi. Różnica między nimi "wychodzi" dopiero podczas kolejnych konwersji DV do DV. W dobrym kodeku nawet kilkukrotny eksport do DV, a potem powtórny montaż i kolejny eksport do DV, nie wykazują dużej utraty jakości, a przy użyciu złego kodeka, można już zauważyć różnicę po pierwszym eksporcie z timeline. Nie wiem o jakim programie piszesz, więc nie podejmuje sie interpretacji - co oznacza Microsoft AVI (to bez DV w nazwie), ale sam to możesz określić sprawdzając wielkość pliku po zapisie tym kodekiem i porównując go do AVI, (lub podglądając ten plik programem GSpot na przykład).
_________________ 最诚挚的问候
|
wtorek, 29 września 2009, 07:13 |
|
 |
adober84
Bywalec
|
kotin napisał(a): W dobrym kodeku nawet kilkukrotny eksport do DV, a potem powtórny montaż i kolejny eksport do DV, nie wykazują dużej utraty jakości, a przy użyciu złego kodeka, można już zauważyć różnicę po pierwszym eksporcie z timeline. Jaki kodek do takiego exportu byś polecił jako dobry? Zapisuje w Adobe Premiere do Microsoft DV AVI, nie wiem jaki kodek jest użyty przy takim zapisie.
|
wtorek, 29 września 2009, 07:32 |
|
 |
kotin
Moderator
|
Który najlepszy? Nie wiem. Od lat nie widzę już świeżych porównań kodeków DV, a cytowanie tych z przed lat nie ma sensu. Z własnych obserwacji cenię DV Canopusa, ale darmowy Panasonic DV codecs i Microsoft DV też złe nie są. Ważniejsze od zastosowania dobrego kodeka DV jest stosowanie zasady, żeby nie przeprowadzać niepotrzebnych konwersji. Ideałem jest eksport z timeline wprost do DVD, a w najgorszym razie montaż DV + eksport do mpeg2, (lub eksport do DV i kompresja do mpeg2 w innym programie / kodeku), a potem authoring bez powtórnej konwersji mpeg2. Jaką z powyższych dróg obierzesz, zależy od tego który program ma najlepszy kodek mpeg2. Gdy montowałem w Let'sEDIT, to gotowy film eksportowałem do mpeg2 i robiąc authoring w Ulead DVD MF zaznaczałem opcję - nie kompresuj ponownie. Przy najwyżej jednym eksporcie do DV i przy jednej tylko kompresji do mpeg2, oraz przy bitrate nie mniejszym niż 7500, różnice między kodekami DV i mpeg2 są bardzo małe, w praktyce trudno je zauważyć.
_________________ 最诚挚的问候
|
wtorek, 29 września 2009, 09:12 |
|
 |
Hirvonen
Bywalec
|
kotin napisał(a): Z reguły sam zapis nie wykazuje różnic między kodekami programowymi. Różnica między nimi "wychodzi" dopiero podczas kolejnych konwersji DV do DV. W dobrym kodeku nawet kilkukrotny eksport do DV, a potem powtórny montaż i kolejny eksport do DV, nie wykazują dużej utraty jakości, a przy użyciu złego kodeka, można już zauważyć różnicę po pierwszym eksporcie z timeline.
moim zdaniem strata jakosci po kilkukrotnym eksporcie dv do dv jest niezauwazalna. pracujac na premierze i dodajac efekty w after effects kilkukrotne eksportowanie jest nie do unikniecia (przynajmniej do czasu cs4). gotowy material upgradeowany kolorystycznie w AE ma lepsza jakosc niz surowe dv sciagniete z kamery.
|
wtorek, 29 września 2009, 12:31 |
|
 |
Montażysta Darek A.
Moderator
Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24 Posty: 3418 Lokalizacja: zachodniopomorskie
|
Hirvonen napisał(a): ...moim zdaniem strata jakości po kilkukrotnym eksporcie dv do dv jest niezauwazalna... ... nie ma żadnej straty, było już o tym na forum, zapis cyfrowy to sygnał impulsów jedynek i zer, choćbyśmy tysiąc razy to przegrywali w trybie cyfrowym, jedynki będą jedynkami, zera zerami. adober84 pracuj tak jak dotychczas z kodekiem Microsoft DV AVI.
_________________ Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!
|
wtorek, 29 września 2009, 23:33 |
|
 |
adober84
Bywalec
|
Dzięki za cenne info. Więc gdy wrzucę gotowiec zapisany w Microsoft DV AVI spowrotem na taśmę będzie jak nie ruszony?
|
środa, 30 września 2009, 07:48 |
|
 |
Degenerado
Aktywny bywalec
Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51 Posty: 7234 Lokalizacja: wawa
|
"... nie ma żadnej straty, było już o tym na forum, zapis cyfrowy to sygnał impulsów jedynek i zer, choćbyśmy tysiąc razy to przegrywali w trybie cyfrowym, jedynki będą jedynkami, zera zerami. adober84 pracuj tak jak dotychczas z kodekiem Microsoft DV AVI."
no nie wiem czy tak jest do konca, kiedys porownywalismy material po 30-krotnym skopiowaniu system-kaseta dv - system
Storm 2.0 - zmiana na gorsze adaptec kontroler - zmiana na gorsze ezdv - zmiana na gorsze
SPEED RAZOR ! - bez zmiany
nie wiem czym to jest uwarunkowane ale roznica po zestawieniu z 30-ta kopia poza speed razorem byla spora, dalo sie to zauwazyc na pierwszy rzut oka
|
środa, 30 września 2009, 09:37 |
|
 |
kotin
Moderator
|
Bardzo się cieszę z takiego postawienia sprawy, ale uściślijmy: Projekt eksportujemy do DV. Wczytujemy / importujemy ten film do innego projektu, coś dodajemy / zmieniamy i eksportujemy powtórnie. Następnie powstały film importujemy znowu do programu, montujemy i znów eksportujemy do DV. (To nie jest całkiem hipotetyczna sytuacja. Zdarza się czasem że wracamy do starego materiału, czy dostajemy nowy i chcemy go "włożyć" do istniejącego filmu). Na pewno nie będzie po kilku montażach i eksportach zmiany jakości? Nie jest to już przecież zwykłe kopiowanie bit po bicie.
_________________ 最诚挚的问候
|
środa, 30 września 2009, 11:24 |
|
 |
Degenerado
Aktywny bywalec
|
ja mowie tylko o kopiowaniu z timeline na tasme, capturowaniu ponownie na timeline i od nowa, bez wprowadzania zadnych zmian, dodawania czegokolwiek, testowalismy wlasnie ta roznice jakosci materialu po tych zabiegach (ktorej teoretycznie nie powinno byc)
|
środa, 30 września 2009, 13:06 |
|
 |
Montażysta Darek A.
Moderator
Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24 Posty: 3418 Lokalizacja: zachodniopomorskie
|
Kolega jest maniakiem historii Kresów wschodnich, dawnych obszarów ziemi polskiej z wielkim więc zapałem od kilkunastu lat tworzy on film historyczny o tych właśnie terenach. Jego wnikliwa szczegółowość w detale sprawia, że film ten modernizował nie kilka, lecz kilkaset razy i wciąż to robi. Oczywiście, gdy zaczynał zdjęcia, to zapis DV był swego rodzaju maximum możliwosci (jak na niego). To prawdziwy dzisiaj fachowiec jeśli chodzi o jakość obrazu, sposoby kadrowania i wszelkie zasady operatorskie jak i montażowe, pracuje w naszej stacji telewizyjnej. Mimo tylu set kolejnym kopiowaniom materiału jakość jest i będzie u niego perfekcyjnie niezmienna, gdyby tak nie było, on pierwszy odstąpił by od tego formatu, ale jest tak pod warunkiem, że utrzymuje wciąż zgodność wszelkich parametrów audio video w każdym etapie pracy z plikami.
_________________ Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!
|
środa, 30 września 2009, 22:33 |
|
 |
Degenerado
Aktywny bywalec
|
ja mam swoje doswiadczenia, bazuje na tym co sam zrobie/sprawdze czy zainstaluje
|
środa, 30 września 2009, 23:06 |
|
 |
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 12 ] |
|
Regulamin
- Co do wypowiedzi na forum - obowiazuje przestrzeganie zasad net etykiety, kultury osobistej i prawa polskiego.
- Co do ingerencji moderatorów - edycja posta ma być podpisana przez moderatora, przeniesienie części wątka do śmietnika również (zbiorczo), usuwanie postów jest dopuszczalne tylko w razie popełnienia wykroczenia w danym poscie.
- Co do komercyjnych stopek - prawo do nich mają koledzy o minimum trzy letnim stażu na forum i mający co najmniej 200 postów.
|