Teraz jest piątek, 22 listopada 2019, 09:12




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
 konfiguracja komputera do montażu 
Autor Wiadomość
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 8 grudnia 2008, 21:50
Posty: 123
Post konfiguracja komputera do montażu
Witam,

Czy komputer do montażu powinien być jakoś specjalnie skonfogurowany - mam na myśli bios, system itd...?


niedziela, 27 września 2009, 23:36
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 10 września 2009, 01:07
Posty: 108
Post Re: konfiguracja komputera do montażu
hm.. jedyne co moge powiedzieć to uważam że wazne żeby komputer nie zaśmiecony innymi aplikacjami bo wtedy zwyczajnie muli...


poniedziałek, 28 września 2009, 20:05
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4882
Lokalizacja: Tczew
Post Re: konfiguracja komputera do montażu
Kiedyś był to warunek podstawowy, bo moc komputera była "na granicy" do przechwytu i do montażu.
Teraz jest to mocno polecane.
Sam komputer powinien być jak najbardziej zgodny z wymaganiami konkretnej wersji, konkretnego programu, który używasz.
Tak samo system operacyjny, dodatki w stylu Net Framework, (czasem nawet wersja WMP, inne programy, kodeki... powinny być dobrane do twojej wersji programu do edycji.
Drugi dysk twardy nie jest już potrzebny do przechwytu, ale przydaje się do przyspieszenia renderowania i do wygody edycji.
W biosie nie cuduję już od lat, z wyjątkiem wyłączenia ewidentnie zdublowanych / niepotrzebnych rzeczy.
Start / uruchom / msinfo32 - informuje nas czy nie ma ewidentnych konfliktów sprzętowych. Jeżeli są to regulujemy je najpierw, przemieniając slot posiadanej karty na PCI, a pozostawiamy "auto" w biosie jezeli chodzi o przerwania. (Gdy nie mamy dodatkowych kart na PCI, konflikt przerwań nie jest groźny z reguły).
Gdy mamy drugi dysk, system nie musi być bardzo zoptymalizowany, ale pewne podstawowe rzeczy jak wyłączenie indeksowania, niepotrzebnie startujących razem ze startem Windowsa programów, czy wygaszacza ekranu :wink: , to zawsze warto zrobić. Reszta w miarę posiadanej wiedzy.
Ze starego sentymentu podaję zawsze rady Piotra Kuleszy "drkuli" LINK w tym względzie. Szczególnie podany przez niego link.

_________________
最诚挚的问候


poniedziałek, 28 września 2009, 20:49
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 14 września 2009, 22:50
Posty: 55
Lokalizacja: Poznań
Post Re: konfiguracja komputera do montażu
Wszytsko zależy od komputera, jeśli jest wystarczająco mocny, to raczej ciężko będzie go zmulić, a już zwłaszcza wygaszaczem ekranu ;)

Jeśli masz maca, to tam nie trzeba nic konfigurować, z PC to różnie bywa.


środa, 14 października 2009, 19:59
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4882
Lokalizacja: Tczew
Post Re: konfiguracja komputera do montażu
ReOs napisał(a):
Wszytsko zależy od komputera, jeśli jest wystarczająco mocny, to raczej ciężko będzie go zmulić, a już zwłaszcza wygaszaczem ekranu ;)
...

:D no ciężko, ale poważniejąc to procesora się nie zamuli, nawet pamięć RAM ciężko zazwyczaj, choć się zdarza, ale transfer dysku (nie interfejsu SATA), zająć łatwo. Pobaw się w montaż w czasie gdy się indeksuje system, zapuści jeszcze skanowanie ustawione na określona godzinę, defragmentacja, czy kompresowanie starych plików... a Ty masz jeden dysk.

_________________
最诚挚的问候


środa, 14 października 2009, 20:30
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 26 listopada 2009, 02:23
Posty: 1
Post Re: konfiguracja komputera do montażu
Witam.
nie chciałem zakładać nowego tematu więc podłączę się z zapytaniem pod ten.

Mianowicie kupuję żonie kamerkę Panasonic HDC-SD200 i wszystko ok ale nie wiem czy mój komputer poradzi sobie z podstawowymi funkcjami i kompresją w programie Pinnacle 12 lub Sony Vegas 8.
Który program będzie przyjemniejszy dla mojego starego pudła.
oto konfiguracja:
Procesor: Intel Core 2 Duo 6300 1,86 GHz
Pamięc RAM - 2GB Ocz
Grafika: Radeon X1950Pro
Płyta głów: Asus P5B Deluxe
dysk: Seagate ST3250410AS 250GB sATA II 16MB

Windows XP ale jeżeli zajdzie potrzeba i ma być lepiej to przeinstaluję na Windows 7

czy z takim zestawem coś mogę powalczyć z plikami AVCHD??
Telewizor mam fullHD i przydało by się to wykorzystać.
Planuję zakup również PS3 ale to za ok 3-4 m-ce tylko czy to coś ułatwia, musiałbym jeszcze kupić nagrywarkę do kompa na blu-ray żeby wszystko współgrało??

Co polecacie??
Jakaś mała zmiana konfiguracji kompa czy ten da radę a jak nie da to jakie minimum w tym temacie??
Może sam procek lepszy dokupić, plus grafikę i ramu??
Tylko czy to jest opłacalne bo to praktycznie cała jednostka chociaż słyszałem że płyta P5B jest dobrą.
Proszę o porady??


czwartek, 26 listopada 2009, 02:43
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL