Teraz jest sobota, 7 grudnia 2019, 16:53




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Trudny temat 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 24 stycznia 2010, 11:37
Posty: 42
Post Trudny temat
Witam wszystkich! Problem jest taki :Edius 5.12, zaznaczam cały projekt do renderingu i przez jakiś czas Edi to robi,ale po jakimś czasie mimo tego że, okno pokazuje niby pracę renderingu, czas i procent stoi w miejscu ,jak nacisnę cancel to Edi się "wywala" :x i żeby było śmieszniej to auto save nie zapisuje swojej pracy.Muszę siedzieć i kawałek po kawałku robić render,a to wymaga nie lada cierpliwości i czasu.Czy może ktoś z Was spotkał się z tym problemem i ma jakieś lekarstwo na tą przypadłość poza powrotem do wcześniejszej wersji bo to jest już sprawdzone i działa ,ale w nowej jest bardzo przydatna funkcja NORMALIZE .Pozdrawiam wszystkich i dzięki za info jakie mam nadzieję przekażecie.


niedziela, 24 stycznia 2010, 12:17
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Trudny temat
Powodów może być wiele, musisz zbadać, czy zatrzymywanie następuje dokładnie w tym samym miejscu projektu, co wskazywać może na jakiś błąd w składni, czy pliki renderowane można tworzyć nie większe niż "rozmiar*", co wskazywać może na ograniczony wielkością pliku system FAT32 Twojego dysku.
Musi być jakaś zależność, która to wyjaśnia trzeba ją jedynie znaleźć.

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


niedziela, 24 stycznia 2010, 16:16
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 24 stycznia 2010, 11:37
Posty: 42
Post Re: Trudny temat
Hmm.. na Ediusie pracuję już kilka lat i na NTFS również.Nigdy nie miałem kłopotów tego typu aż tu nagle pyk.Nigdzie nie widziałem żeby można było ustawić wielkość pliku do renderu(tak apropos).Zatrzymywanie pracy następuje w różnych momentach ,raz na samym początku 8O raz w środku :?: ,a najgorsze jak pod koniec :evil: .Próbowałem już nawet na stacjonarnym komputerze z WIN XP (bo mój system to VISTA i pracuję na laptopie ASUS) i nic to nie daje.Z kolei mój syn ma laptopa z WIN7 i tam wszystko działa bez problemu.Zastanawiam się tylko czy przyczyna nie tkwi w procesorze bo moje komputerki mają dwa rdzenie ,a u syna jest i7 czterordzeniowy,co prawda boczny pasek ma taki programik do sprawdzania procesora i pamięci,który pokazuje 8 rdzeni.Jak już pisałem wcześniej powrót do wersji wcześniejszej 5 rozwiązała problem,ale co z tego jak nie mogę korzystać z dobrodziejstwa nowej wersji.Coś chyba przedobrzyli spece w Grass Valley bo trochę za dużo jest tych poprawek programowych,chyba że się mylę


niedziela, 24 stycznia 2010, 18:25
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 20 lutego 2006, 22:29
Posty: 672
Post Re: Trudny temat
Często dokonujemy mało znaczących zmian, które skutkują dziwnymi zachowaniami maszyny. Wczoraj pracowałem z klipami 4K a dzisiaj ani rusz. Co się mogło stać? Okazuje się, że w międzyczasie zainstalowałem drobniuteńki programik do authoringu, który wprowadził w systemie takie zmiany!
Tu może być podobnie.
Jest jeszcze jeden myk, nie można przejść z wersji 5 na 5.12 z pominięciem 5.10


niedziela, 24 stycznia 2010, 23:01
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 22 października 2006, 23:57
Posty: 537
Lokalizacja: Lisewiec koło Kolbud koło Gdańska :)
Post Re: Trudny temat
Na 99% masz coś skopane w konfiguracji i na kolejne 99% jest to konfiguracja softu - przy czym niekoniecznie samego ediusa.

Ja mogę dodać tylko że jak zainstalowałem u siebie na Win7 vitascene to mi ropierdzieliło system tak że reinstalka pomogła - na szczęście 7-demka instaluje się 20 minut.

_________________
Edius 8.xx, Sony VEGAS PRO 10.0 + DVD Architekt 6.0
GG: 467185
Skype: ArekWP
Odbitki na KODAK PROFESSIONAL w rozsądnych cenach http://www.fotogosia.pl - zapraszamy :)


poniedziałek, 25 stycznia 2010, 08:27
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Trudny temat
a jakim cudem vitascena rozwalila ci system bo instaluwalem to na 7ce i nie zaobserwowalem zadych klopotow


poniedziałek, 25 stycznia 2010, 10:21
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 22 października 2006, 23:57
Posty: 537
Lokalizacja: Lisewiec koło Kolbud koło Gdańska :)
Post Re: Trudny temat
Na laptopie - bo na nim pracuję, ekran był wyświetlany w sposób posztatkowany, podwieszał się cały edek - ogólnie - szkoda gadać

_________________
Edius 8.xx, Sony VEGAS PRO 10.0 + DVD Architekt 6.0
GG: 467185
Skype: ArekWP
Odbitki na KODAK PROFESSIONAL w rozsądnych cenach http://www.fotogosia.pl - zapraszamy :)


poniedziałek, 25 stycznia 2010, 11:01
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Trudny temat
a sciagales ze strony prodada najnowsza wersje i service pack do ediusa ?
o ile kojarze tam bylo cos takiego, bo w premierze zadzaialalo od razu


poniedziałek, 25 stycznia 2010, 11:19
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Trudny temat
arekwp napisał(a):
na szczęście 7-demka instaluje się 20 minut

Wtajemnicz się w tworzenie obrazu dysku, a instalacja całkowita wraz z oprogramowaniem i ustawieniami zajmie 10 minut i to z dowolnym systemem nie tylko 7.
Świerzy osadzony system uzbrojony w sterowniki, oprogramowany wszelkimi aplikacjami jakie tylko potrzebujesz, te poustawiane do własnych potrzeb, skonfiurowane połączenia internetowe, tapety, dźwięki itp zapisane na dysku można skopiować do postaci jego obrazu, skompresowanego tak, że 30GB danych zmieścimy na 2szt płytek DVDR. Samostartujące krążki pozwolą na ekspresową instalację wszystkiego dokładnie do takiej postaci z jakiej utworzono obraz tego dysku i to zaraz po formatowaniu, po za tym ten 9GB plik obrazu możemy trzymać na innej partycji (innym dysku).

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


poniedziałek, 25 stycznia 2010, 16:01
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 24 stycznia 2010, 11:37
Posty: 42
Post Re: Trudny temat
panjacek napisał(a):
Jest jeszcze jeden myk, nie można przejść z wersji 5 na 5.12 z pominięciem 5.10

A czy najnowsza wersja nie zawiera już wcześniejszych poprawek


wtorek, 26 stycznia 2010, 13:34
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Trudny temat
Darek a jakiego softu uzywasz do tworzenia takich obrazow ?


wtorek, 26 stycznia 2010, 16:00
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Trudny temat
Norton Ghost

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


wtorek, 26 stycznia 2010, 16:14
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Trudny temat
mozna nim zrobic bootujacy pendrive ktory system zrestoruje ?


wtorek, 26 stycznia 2010, 19:21
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 22 października 2006, 23:57
Posty: 537
Lokalizacja: Lisewiec koło Kolbud koło Gdańska :)
Post Re: Trudny temat
Nie było mowy o obrazach dysku. Ale skoro zacząłeś to powiem że Ghost to już przeżytek - TRUE IMAGE - jest szybszy, pewniejszy i radzi sobie z tym na czym wykłada się Ghost (np. partycje systemowe notebooków ACER).

Co do bootowania USB - w sieci jest HIRENS i wszystko jasne

_________________
Edius 8.xx, Sony VEGAS PRO 10.0 + DVD Architekt 6.0
GG: 467185
Skype: ArekWP
Odbitki na KODAK PROFESSIONAL w rozsądnych cenach http://www.fotogosia.pl - zapraszamy :)


wtorek, 26 stycznia 2010, 19:53
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Trudny temat
no nic nie jest jasne, chce miec backup systemu z softem i aktywacjami na karcie sdhc, potrzebuje na wszelki wypadek zeby to cos sie bootowalo (mam taka przejsciowke co z karta dziala jak pendrive)

napisales ze tru image jest taki super a wlasnie soft acronisa polozyl mi w jednej firmie (nie to zebym zalowal hehehe) kilka kompow bo cos namieszali i wlasnie chcieli odzyskac acronism system za systemem, wszystko sie powalilo
kompletnie


wtorek, 26 stycznia 2010, 20:10
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL