Teraz jest piątek, 15 listopada 2019, 00:26




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
 Pinnacle studio 12 ultimate 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 13 lutego 2010, 14:29
Posty: 7
Post Pinnacle studio 12 ultimate
Witam,prosze o pomoc posiadam pinnacle studio 12 ultimate i mam problem z utworzeniem menu to znaczy z jego drugą częścią wybór scen. Przeciągam klip w okno do menu wybór scen i nic się nie zapisuje a na dole w filmie obraz menu się zrobił czarny. Proszę o pomoc jak rozwiązać ten problem załączyłem też zdjęcie.
Dziękuje
Pozdrawiam.


Załączniki:
201002131785.jpg
201002131785.jpg [ 215.42 | Przeglądane 222 razy ]
sobota, 13 lutego 2010, 15:19
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1475
Post Re: Pinnacle studio 12 ultimate
Wygląda wszystko OK. i powinno działać , ale czasami tak się dzieje .
Gdzie może być problem ?
1 Funkcja renderowanie w tle wyłączona .
2 Wystąpił problem karty graficznej ? ( wklej inne menu dla testu )
3 Pinnacle zainstalowane na partycji lub innym dysku ? . ( Pinnacle nie widzi prawidłowo wszystkich składników menu ) .

Rada > W czasie zabawy z Pinnacle odłącz internet , wyłącz antywirusa .
Pierwsze jak coś się dzieje złego ? > zapisz projekt i zrób restart .

Stawiam na punkt 1 lub 2 .

p.s. Mała rada > kolejność robisz wpierw menu 2 a potem menu 1 .
p.s.2 A może łatwiej wybrać menu gotowe z podstronami ? > to co wybrałeś jest bez podstron ( choć osobiście wolę też metodę dwóch menu oddzielnych ) .

_________________
Obrazek


sobota, 13 lutego 2010, 22:16
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 13 lutego 2010, 14:29
Posty: 7
Post Re: Pinnacle studio 12 ultimate
Odłączyłem internet i program antywirusowy próbowałem jeszcze raz i dalej to samo na innych menu jest to samo z pojedyńczym menu też tak się dzieje zastosowałem się do rady i przeciągałem najpierw menu 2 a potem menu 1.i nic.
Program mam zainstalowany na głównym dysku C: a projekt filmu na partycji J:
A co do punktu 1 renderowanie mam go wyłączyć? gdzie mam go znależć?
Punkcie 2 mam wybrać inne menu czy tylko zmienić obraz w edytorze?
Na innych wybranych menu działo się tak samo :(
Dziękuję za pomoc.


sobota, 13 lutego 2010, 23:56
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1475
Post Re: Pinnacle studio 12 ultimate
Cytuj:
zastosowałem się do rady i przeciągałem najpierw menu 2 a potem menu 1
Chodzi o kolejność tworzenia menu kiedy są już na linii czasu umieszczone .

Renderowanie w Tle > włączamy w ustawieniach projektu .
Widoczny objaw kiedy jest włączone renderowanie ( zielony pasek na linii czasu ) w czasie renderowania ; menu , przejść , efektów itd. > czekamy cierpliwie jak zniknie .

Cytuj:
Na innych wybranych menu działo się tak samo

wychodzi na to że Pinnacle nie widzi wszystkich składników .
Mam nadzieję , że test z menu dokonałeś w nowym projekcie ( aby uniknąć jeśli jest jakiś błąd renderowania w Twoim projekcie ) .

Jeśli renderowanie w tle masz włączone > otwórz zakładkę Menu i u góry po prawej jest folder > tam poszukaj obojętnie jakiego pliku menu > wskaż go i otwórz > Pinnacle powinno się przeładować .
Objaw widoczny > czarne pola będą się zamieniały na miniaturki menu oraz rozmazane miniaturki będą się stawały wyraziste i uzupełnią się w napisy i ramki ( trwa to dosłownie kilka sek. w zależności od szybkości komputera=karty graficznej ) .

Jeśli problem będzie dalej występować > warto usunąć blokadę obcych przejść > tak to nazywamy tu na forum .

Problem z Menu może też być spowodowany przez kartę graficzną lub sterowniki ( czarne lub zielone ) czyli tak jak u Ciebie .
Pechowe karty GF 8600 , oraz ATI 2600 .

_________________
Obrazek


niedziela, 14 lutego 2010, 10:01
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 13 lutego 2010, 14:29
Posty: 7
Post Re: Pinnacle studio 12 ultimate
Renderowanie w tle mam włączone. Test cały czas robie na nowym projekcie.
Czekałem cierpliwie aż zielony pasek na lini czasu zniknie.Otworzyłem też zakładkę Menu i folder u góry po prawej i dodałem plik przeładowało się szybko i odrazu wskoczyło 11 Menu do wyboru dalej wprowadziłem Menu2 potem Menu1
przeciągnołem do Menu1 klip pierwszy na start filmu i na wybór scen Menu2 przeszedłem po tym do Menu2 do pierwszego okienka w Menu2 przeciągnełem pierwszą klatke filmu i dalej to samo obraz sie w menu nie zapisuje a na dole w Menu2 obraz czarny jak to widać na pierwszym zdjęciu.
Zajrzałem do edytora Menu były tam załączone zdjęcia klatek które wcześniej przeciągałem to znaczy film podzieliłem na 3 części i z każdej części przeciągnołem w inną kratkę do karzdego rozdziału a tu w edytorze menu pokazują się wszystkie klatki takie same z pierwszej przeciągniętej części w 3 okienkach. Załączyłem zdjęcie poniżej.
Jak mogę usunąć blokadę obcych przejść może to pomoże.
Moja karta graficzna to NVIDIA GeForce 8500GT.


Załączniki:
201002141792.jpg
201002141792.jpg [ 114.89 | Przeglądane 209 razy ]
201002141790.jpg
201002141790.jpg [ 241.97 | Przeglądane 180 razy ]
niedziela, 14 lutego 2010, 16:11
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1475
Post Re: Pinnacle studio 12 ultimate
Z ostatniego folderu usuń wszystkie pliki . ( chodzi o pliki które są w folderze RTFx > będą się nazywać coś edytcech ? )
kierunek dla XP
C:\Documents and Settings\All Users\Dokumenty\Pinnacle\Program Files\Pinnacle\Studio 12\Programs\PlugIns\RTFx

_________________
Obrazek


niedziela, 14 lutego 2010, 21:50
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 13 lutego 2010, 14:29
Posty: 7
Post Re: Pinnacle studio 12 ultimate
Posiadam system Vista Premium 32
Znalazłem dwa foldery RTFx załączyłem to na zdjęciach po wejściu w ten pierwszy od góry widok następujący jest taki jak na klojenym zdjęciu.
Czy teraz mam usunąć plik ostatni od góry: EffectCache.8BB8F4A0?


Załączniki:
201002141793.jpg
201002141793.jpg [ 214.82 | Przeglądane 196 razy ]
201002141795.jpg
201002141795.jpg [ 181.12 | Przeglądane 209 razy ]
poniedziałek, 15 lutego 2010, 00:01
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1475
Post Re: Pinnacle studio 12 ultimate
Kierunek dla Visty o który chodzi folder RTFX .( tak są dwa foldery leczy my szukamy tego ) ;
cd\Users\Public\Dokumenty\Pinnacle\Program Files\Pinnacle\Studio 12\programs\Plugins\RTFx
Na dolnym zdjęciu dobrze pokazałeś te pliki > właśnie chodzi o te pliki .

Usunięcie tych plików nie zaszkodzi ( Pinnacle nowe wykona przy pierwszy uruchomieniu ) a może pomóc .
Tylko tak sobie myślę po obejrzeniu Twoich wszystkich zdjęć .
To że drugie menu to nie to ? Twój problem to menu z ramkami ( ruchome menu ) .
Dochodzę do wniosku > szukać rozwiązania z problemem karty graficzne ( sterowniki ) , może masz zainstalowane jakieś kodeki dodatkowe ? .
Na Twoich zdjęciach widać , że możesz edytować menu lecz ono się nie renderuje .

Jak byś napisał > mam > Pinnacle studio 12 to sprawa prosta > brak klucza na wersję Plus a co za tym idzie > menu ruchome zablokowane , ale piszesz że masz Pinnacle studio 12 ultimate .

Dosłownie brak mi pomysłu ? gdzie tkwi problem braku uruchomienia renderowania menu ruchomego w Twoim przypadku , może ktoś miał już taki problem i pomoże ? .

_________________
Obrazek


poniedziałek, 15 lutego 2010, 09:49
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 13 lutego 2010, 14:29
Posty: 7
Post Re: Pinnacle studio 12 ultimate
Tak właśnie to problem z zapisaniem rozdziałów w ramkach nie zapisują się. Usunąłem pliki z folderu RTFX i dalej to samo bez zmian.
W jaki sposób mam szukać rozwiążania z kartą graficzną? Może przeinstalować dysk i spróbować na świerzym systemie zainstalować Pinnacle i przetestować.A może przejść na inną wersje Pinnacle jak tak to na jaką która stwarza najmniej problemów?
Nie wiem czy to ma znaczenie bo cały ten film wgrywałem przez urządzenie do przechwytywania obrazu USB DVR VIDEO AUDIO GRABBER bo na kablu dv niechciało wykryć kamery ale to chyba przez to że nie mam sterowników do niej.Ale na tych krótkich filmach co są załączone w Pinnaclu też testowałem Menu i obiaw jest ten sam jak na moim filmie obraz nie zapisuje się w ramki.
Proszę o jakąś podpowiedż
Dziękuje
Pozdrawiam.


poniedziałek, 15 lutego 2010, 23:45
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 13 lutego 2010, 14:29
Posty: 7
Post Re: Pinnacle studio 12 ultimate
witam, cały problem polegał na aktualizacji HP bo to komputer HP PAVILION po przeinstalowaniu systemu wyskoczyła informacja czy aktualizować HP dałem na nie i teraz wszystko ładnie śmiga.


czwartek, 15 lipca 2010, 21:45
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL