Teraz jest wtorek, 16 lipca 2019, 00:24




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 skacze obraz po konwersji flycam 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 17 kwietnia 2009, 23:06
Posty: 29
Post skacze obraz po konwersji flycam
Witam

Prosze o wyrozumiałość i pomoc

Nagrałem obraz za pomocą kamery Sony fx1000 i używałem flycam-a. Kiedy oglądałem obraz nagrany w kamerze wszystko było super. Płynna " jazda obrazu" no bajka. Zrzuciłem wszystko na kompa i stworzyłem filmik bluray w Adobe premiere elements 7.o.
I tu moje rozczarowanie bo obraz przy dynamicznych obrazach kręconych z fly cama skacze jakby czkawki dostał?
Ustawienia w AP to rozdzielczośc 1440x1080 25i

Czytałem juz różne wątki ale nadal nie bardzo łapie o co chodz,i coś z przeplotem czy jak. Niech mi to ktoś wreszcie przełoży z polskiego na nasze:)


poniedziałek, 6 września 2010, 11:33
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 17 kwietnia 2010, 11:58
Posty: 563
Post Re: skacze obraz po konwersji flycam
Po drodze zamieniłeś kolejność pól półobrazów. Mnóstwo o tym na forum.


poniedziałek, 6 września 2010, 11:55
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 17 kwietnia 2009, 23:06
Posty: 29
Post Re: skacze obraz po konwersji flycam
podaj prosze choc jeden link do tego tematu z chęcia poszukam tylko naprawde nie wiem czego szukac renderingu czy w temacie wypalania czy nagrywania no nie wiem


poniedziałek, 6 września 2010, 12:40
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 17 kwietnia 2009, 23:06
Posty: 29
Post Re: skacze obraz po konwersji flycam
I jeszcze mam jedno - bo chyba coś poknociłem
w AP mam do wyboru Mpeg2 1440x1080i 25
i 1440x1080i 30 który wybierać żeby było lepiej jaka jest różnica ?

czym sie w końcu różni 1080i od 1080p i 25i od 25p i 50i
Czym więcej o tym czytam to mi sie to więcej miesza

rozwikła mi to ktoś pliss


poniedziałek, 6 września 2010, 12:50
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 10 lutego 2010, 16:30
Posty: 371
Post Re: skacze obraz po konwersji flycam
W książce obsługi kamery masz napisane w jakim trybie nagrywać możesz i w takim należy obrabiać.Do AP jest tak dużo tutoriali na youtube,że nie dziwię się
iż nikt nic nie pisze w odpowiedzi.Tam znajdziesz jak i co po kolei tylko rusz głową i wpisz odpowiednie zagadnienie jakie cię interesuje.
Tam też znajdziesz jak zrzucać materiał i wiele innych.
Ponad to jeśli już naprawdę stwierdzisz, że jesteś chyba tępy to sięgnij po kursy oprogramowania na dvd i tam od podstaw wszystkiego cię nauczą.
Wszystko jest w necie a kursy ci przyślą jak zamówisz.

P.S

Jeśli otworzysz plik zgrany z kamery bez obróbki rozumiem,że jest ok,
więc wpisz w google interpolacja obrazu czy coś podobnego i znajdziesz co to
są półpola i na czym to polega.

_________________
intel q9550,RAM 2x2GB DDR2,windows xp home edition,grafika Gforce 9500 GT 1GB DDR2.


poniedziałek, 6 września 2010, 13:17
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 17 kwietnia 2010, 11:58
Posty: 563
Post Re: skacze obraz po konwersji flycam
Cytuj:
kolejność pól półobrazów

Zgadnij co mi Google znalazło na to hasło. :roll: Z pierwszego linku z Googla wróciłem do forum i mam jak na tacy wątek na dwie strony.


poniedziałek, 6 września 2010, 13:53
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 lipca 2007, 17:13
Posty: 1068
Post Re: skacze obraz po konwersji flycam
Świetna sprawa http://lmgtfy.com/?q=progressive+interlace+wikipedia


poniedziałek, 6 września 2010, 15:39
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 17 kwietnia 2009, 23:06
Posty: 29
Post Re: skacze obraz po konwersji flycam
Dzięki wszystkim

poczytalem , poczytałem i nadal jestem ciemna masa

Mianowicie
fx100 nagrywa w foramcie 1080i25 czyli z przeplotem
kasetka zgrana za pomocą AP elements 7,0 powstał plik mpeg

teraz po złożeniu materiału wysyłam go do gotowego pliku czyli wybieram opcję mpeg-2 1440x1080i25 czyli taki jaki był w kamerze i obraz skacze

Muszę dodac że skacze tylko tam gdzie kamera porusza się na flycamie w poziomie ( powiedzmy panoramuje ) Zauważyłem też że obraz jeszcze bardziej skacze kiedy jest zwolniony a ten efekt potrzebny mi do teledysku

I teraz mi powiedzcie Panowie gdzie leży problem

Bo z tego co wyczytałem- to nic nie grzebie przy przeplocie - więc powinno być OK a nie jest
tak samo się dzieje gdy wypalam płytkę dvd
czyli z formatu HDV na DVD dzieje sie to samo co jak wypalam blu ray
dodam jeszcze na koniec że obraz zwolniony ale statyczny tzn kamera w miejscu a obiekty się poruszaja - tu wszystko OKI

tak więc pomimo tego że poczytalam to nadal nie wiem gdzie robie błąd


poniedziałek, 6 września 2010, 17:44
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 10 lutego 2010, 16:30
Posty: 371
Post Re: skacze obraz po konwersji flycam
Zadam proste pytanie.
-Czy wiesz gdzie sa opcje przeplotu i kiedy sie je zmienia?
Jesli tak, to zmien domyslne ustawienie na zdefiniowane przez ciebie.
Jesli nie wiesz na jakie, to poczytaj jak wyglada przeplot w fx 1000 i bedziesz wiedzial.
Za duzego wyboru to nie masz w opcjach :lol:
I wszystko bedzie ok,no chyba ze masz mala rame tzn malo ramu,ale nie sadze ze to problem pamieci bo by cielo calosc,chociaz roznie bywa.

_________________
intel q9550,RAM 2x2GB DDR2,windows xp home edition,grafika Gforce 9500 GT 1GB DDR2.


poniedziałek, 6 września 2010, 20:37
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: środa, 29 sierpnia 2007, 10:41
Posty: 132
Post Re: skacze obraz po konwersji flycam
"Mianowicie
fx100 nagrywa w foramcie 1080i25 czyli z przeplotem
"
a co to jest ?
rozumiem że to bład myslowy i nagrywasz chyba HDV 1440 x 1080/50i


poniedziałek, 6 września 2010, 20:41
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 17 kwietnia 2010, 11:58
Posty: 563
Post Re: skacze obraz po konwersji flycam
To nie błąd myślowy.
Bo 1080i25 to nie jest to samo co 1080/25i :!: Pomyśl i przeanalizuj kolego forumowicz.


poniedziałek, 6 września 2010, 21:32
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: środa, 29 sierpnia 2007, 10:41
Posty: 132
Post Re: skacze obraz po konwersji flycam
To może mi łaskawca S_naf wyjasni :idea: co to jest to 1080i25,albo najlepiej pokaże specyfikacje jakiejkolwiek kamery o takim zapisie


poniedziałek, 6 września 2010, 22:07
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 29 lipca 2009, 10:28
Posty: 250
Lokalizacja: Łódzkie
Post Re: skacze obraz po konwersji flycam
Kamera FX1000 nagrywa obraz 1440x1080/50i oznacza to , że każda klatka przed nagraniem jest rozkładana na dwie klatki z przeplotem i w takiej postaci jest zapisywana na taśmie następnie w czasie odtwarzania jest to wszystko składane i w ten sposób jest pełne 25 klatek. Natomiast to, że na nagraniu widać coś co wygląda jak klatkowanie (skaczący obraz jest odczucie, że brakuje klatek) to już wina samego ustawienia kamery przysłona i czasu otwarcia migawki. Ponieważ co by się nie robiło zawsze jest pełne 25 klatek/s (1080i/25 = 1080/50i) pełnych bez przeplotu tak jest w czasie nagrywani w HDV efekt ten znika przy szybkiej migawce. W kamerce jest możliwość nagrania około 100 klatek na sekundę ale producent zrobił ograniczenie czasowe tej funkcji można nagrać tylko 6 sekund materiału z taką prędkością za to producent powinien się wstydzić bo sprzęt z wyższej klasy kamer powinien mieć to bez ograniczone jest model samsunga który może nagrać i 300 klatek na sekundę a kamerka kosztuje do 2 tys.

_________________
SONY FX-1000 może nie szczyt doskonałości, ale fajna kamerka
oraz sony NEX-VG10E i jeszcze kilka innych z tej samej firmy zoom H2n.


poniedziałek, 6 września 2010, 22:46
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 17 kwietnia 2009, 23:06
Posty: 29
Post Re: skacze obraz po konwersji flycam
ano kolego proszę bardzo



- Nagrywanie na taśmę w formatach High Definition 1080i 25 i DV

to znalazłem w opisie na stronach Beiksu - czyli co tam też nie wiedzą

no i od kolegów co mi wyżej linki podrzucili :

i (interlaced) – obraz z przeplotem składa się z linii (na zmianę wyświetlane są linie parzyste i nieparzyste), po symbolu „i” czasami podawana jest ilość pól (ang. fields, półobrazów) na sekundę, np. 1080i60. Niektórzy zamiast tego podają ilość pełnych wyświetlanych w ciągu sekundy obrazów, która jest o połowę niższa (powyższy przykład byłby opisany 1080i30).

stąd specyfikacja 1080i25

Jak widze sami się koledzy trochę w tym gubicie a mnie laikowi każecie szukac

Niech ktoś mi pomoże co i jak mam zrobić łopatologicznie jeśli wiecie zamiast podsyłac mi pomysły szukania w google
tyle to ja potrafię tylko nadal nic z tego nie wynika

w końcu od tego chyba mamy forum

Ponadto poszukałem troszkę w archiwach i Panowie nie piszcie że tego tematu jest pełno bo jest i owszem ale nie ma skutecznego antidotum
Same spekulacje i kłótnie takie jak ta tutaj czy sie pisze 1080i25 czy 1080 25i

dajcie rade i rozwiążcie problem


poniedziałek, 6 września 2010, 22:53
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 17 kwietnia 2010, 11:58
Posty: 563
Post Re: skacze obraz po konwersji flycam
forumowicz napisał(a):
To może mi łaskawca S_naf wyjasni :idea: co to jest to 1080i25

Oczywiście, bardzo chętnie. Oznacza to 25 pełnych klatek/s zapisanych z przeplotem. Nie wiedziałeś? O to faktycznie mogłeś mnie tak nazwać. :lol:

forumowicz napisał(a):
...albo najlepiej pokaże specyfikacje jakiejkolwiek kamery o takim zapisie

A tego to już nigdzie nie napisałem, że taka istnieje. To było teoretyczne porównanie, bo miałem wrażenie (z resztą miałem rację), że nie wiesz czym się to różni.
Kolega Bogdanst napisał o tym samym w swoim poście w nawiasie. Zamierzasz się spierać, że tak nie jest?
Peace kolego!


Ostatnio edytowano poniedziałek, 6 września 2010, 23:00 przez S_naf, łącznie edytowano 1 raz

poniedziałek, 6 września 2010, 22:59
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL