Teraz jest poniedziałek, 22 kwietnia 2019, 22:30




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
 Brak płynności 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Brak płynności
Zgrałem film z wakacji przez FW i program AP 6,5. Wszystko jest ok, tylko w scenach, gdzie ma miejsce szybki ruch kamery, elementy będące na obrazie nie przesuwają się płynnie, tylko lekko drżąć. Czy jest to sprawa jakichś kodeków, czy cośz grafiką?

Pozdrawiam


środa, 22 października 2003, 17:54
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
W ustawieniach video w AP zmień kolejność półobrazów to typowa pomyłka, po za tym przy błędnym ustawieniu zwolnione tempo zupełnie nie ma płynności.


Ostatnio edytowano piątek, 24 października 2003, 18:21 przez Montażysta Darek A., łącznie edytowano 1 raz

czwartek, 23 października 2003, 02:48
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Dzięki, ale to nie jest zwolnione tempo, poza tym próbowałem przechwycić innym programem i jest tak samo.
Windows XP, 256 RAM, 60 GB dysk i procek 1,8 GB. Może coś w BIOSie


czwartek, 23 października 2003, 08:33
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
Nie zrozumiałeś! Wiem, że nie chodzi ci o zwolnione tempo, ja jedynie nadmieniłem, że zła kolejność półobrazów (tak jak u ciebie) gdyby chcieć zrobić zwolnione tempo byłoby to zupełnie niemożliwe tak można poznać tę złą. Przecież temat kolejności przeplotu był poruszany na forum tysiące razy wpierw trzeba trochę poszukać, dopiero pytać. Nie ważne czym przechwytujesz kolejność masz domyślną dla całego systemu, musisz dać odwrotnie i już.


czwartek, 23 października 2003, 10:07
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
A czy mółbyś podać jakiś bliższy namiar jak w Premierze zmienić kolejność tych półobrazów. Jakoś nigdzie nie mogę na to trafić.


piątek, 24 października 2003, 09:00
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
Jest to w sekcji ustawień video szukaj tam Keyframe and Rendering Options. Field settings (Ustawienia Półobrazu) wybierz opcję, która jest zgodna z wyświetlaczem do odtwarzania wideo. Opcja No Field do podglądu na ekranie monitora komputerowego. Wybierz opcję Upper Field First lub Lower Field First przy odtwarzaniu wideo na telewizor. Tu musisz wybrać metodą prób i błędów poprawne ustawienie będzie widoczne natychmiast.


piątek, 24 października 2003, 18:02
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Dzięki Darek

Będę dzisiaj próbował jak to wychodzi. Dam znać jutro

Pozdrowionka


poniedziałek, 27 października 2003, 15:58
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Wygląda na to, że problem jednak tkwi głębiej. Przećwiczyłem wszystkie opcje: upper, lower i no field. Różnice rzeczywiście istnieją, ale problem nie zniknął. Zauważyłem ponadto, że już w czasie przechwytywania na ekranie podglądu te niewielkie przeskoki się pojawiają. Chyba będę musiał pokopać w czymś innym. W każdym razie dzięki za dotychczasową pomoc.

Pozdrowienia


wtorek, 28 października 2003, 12:08
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
Brak płynności w okienku podglądu podczas zgrywania to normalka nie sugeruj się tym, nawet przy odtwarzaniu może iść z przerwami liczy się efekt na wyjściu, gdyż program edycyjny przejmuje zasoby dla płynnej transmisji. Zobacz jeszcze, czy dalej w ustawieniach adobe premiere nie masz czasem ptaszka na Deinterlace - ma być bez.


wtorek, 28 października 2003, 12:50
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 13 października 2003, 13:57
Posty: 46
Post 
Ja miałem podobny problem po wyeksportowaniu filmu - film zrywał i nie dało się go oglądać. Po prostu zapomniałem zainstalować DirectX 9. Zainstalowałem, wyeksportowałem i film mam w prawidłowej jakości, bez żadnej utraty płynności.


wtorek, 28 października 2003, 17:34
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
Instalacja DirectX jest tak oczywista, że już się o niej nie wspomina.


środa, 29 października 2003, 00:12
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Ptaszka na deinterlace nie mam, a DIRECT X jest zainstalowany ( co prawda 8,1 , ale zawsze na nim chodziło ). Direct nie wykazuje żadnych błędów. Problem występuje nadal.


czwartek, 30 października 2003, 12:39
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
Bardzo istotne jest, czy samo zrywanie obrazu (trzęsienie) jest tylko w czasie szybkiego ruchu na filmie, czy jednak wytępuje w różnych miejscach. Parametry komputera spełniaja wymogi, no chyba, że dysk jest 5400obr/min ale wątpię, wic po zrenderowaniu całego timeline naciśnij F7 i Enter obserwuj obraz nie na monitorze, lecz na wyjściu do kamery, TV czy nie wiem do czego podajesz. Całe możliwe zasoby systemowe komputer przejmuje w tym momencie dla wyemitowania płynnej transmisji i jak już teraz będzie zrywało to coś jest nie tak zsynchronizowane w kompie. Ta dygresja nie dotyczy, jeżeli obraz trzęsie się jedynie na scenach szybkich!


czwartek, 30 października 2003, 13:21
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Obraz wypuszczam na TV. Dysk jest szybki - 7200 obrotów. Zrobiłem eksperyment i nagrałem krótki avi na cd. Po odtworzeniu go na kompie w pracy ( co prawda padlina ) efekt jest taki sam, czyli żle coś się nagrywa. Spróbuję to odtworzyć na jeszcze jednym, jakimś dobrym komputerze.

Dzięki za dotychczasowe zainteresowanie i pomoc. Pozdrawiam


czwartek, 30 października 2003, 14:12
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
EUREKA!!!!

Znalazłem. Cały problem tkwił w czymś, co było zainstalowane w systemie i nazywało się DIVX G400. Służyło to do podkładania napisów do filmów DIVX odtwarzanych w WMP. Problem w tym, że jak sądzę wszystkie pliki ( avi, mpeg, divx itd ) były puszczane przez ten koder - dekoder, co wpływało na jakość plików zgranych jako DV w sposób opisany powyżej.

Jeszcze raz chciałbym podziękować Darkowi A za zainteresowanie tematem i bezinteresowną pomoc.

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów


poniedziałek, 24 listopada 2003, 16:03
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL