Teraz jest poniedziałek, 18 listopada 2019, 05:09




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
 brak możliwości dodania JPEG do projektu 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post brak możliwości dodania JPEG do projektu
Witam,

Chciałbym dodać klip (Ctrl+O) w postaci pliku JPEG, lecz pliki z takim rozszerzeniem wcale nie są widoczne (na liście wyboru "Obiekty typu" nie ma takiego wariantu pliku a po wybraniu "All files" i wskazaniu danego JPEG'a próba jego wczytania kończy się błędem).

Zacząłem składać materiał i potem miałem trochę przerwy. W międzyczasie doszło do formatu systemu w komputerze (dyski z materiałem i projektem zostały nieruszone) a teraz po ponownej instalacji w utworzonym wcześniej projekcie JPEGi nie są rozpoznawalne. Są to te same pliki, które wcześniej bez problemu wrzuciłem na linię czasu. Wersja instalacji jest ta sama (5.5), reinstalowałem chyba 3 razy, aktualnie wywaliłem wszystko i pobrałem najnowszego triala z oficjalnej strony... mam każde zdjęcie przerabiać na BMP?

gdzie może być problem?


wtorek, 14 grudnia 2010, 23:11
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: brak możliwości dodania JPEG do projektu
Mi widzi jpeg 2323KB, taki mam największy. Może sprawdź czy ścieżki do plików się nie zmieniły np nazwa folderów z "user" lub litera dysku...

_________________
Obrazek


środa, 15 grudnia 2010, 00:58
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: brak możliwości dodania JPEG do projektu
Nie, tu wszystko zostało jak było (cała struktura folderów i ich zawartość). Program tak jakby nie obsługiwał JPEG:

Przy próbie dodania klipu (Ctrl+O) wybieramy nazwę obiektu lub możemy ją wpisać ręcznie. Poniżej mamy rozwijaną listę "Obiekty typu:" i domyślnie jest wybrany "Clip Files". Można jednak odfiltrować podgląd na obiekty tylko konkretnego typu / z konkretnym rozszerzeniem i tak rozwijając listę mam "AVCHD (*.m2ts; *.mts), AVI File (*.avi),..." itd. Jest tam np. format mp3, bmp, wav ale jpeg/jpg nie ma. Na samym dole jest opcja wyłączenia filtrowania typu pliku "All files (*.*)" ale wtedy wskazując JPEG dostaję info o błędzie i braku możliwości jego wczytania.

Przeróbka każdej fotki na BMP jest troszkę... upierdliwa.

PS.
Robię zbliżenie zdjęcia wstawionego na linię czasu (Layouter F7). Doszedłem już trochę jak to osiągnąć ale gdzie mogę ustawić stałą prędkość zbliżania/oddalania?


środa, 15 grudnia 2010, 10:16
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 28 lipca 2008, 16:43
Posty: 108
Post Re: brak możliwości dodania JPEG do projektu
Dzisiaj też spotkał mnie problem błędu przy dodawaniu JPEGów. Myślałem że to przez kombinację Edius Neo 2.5 Booster + Windows 7 HP PL 64bit SP1, jednak znalazłem rozwiązanie - wystarczy doinstalować pakiet QuickTime ze stronki Apple. Nie wiem jak z QuickTime Alternative, ale podejrzewam, że też powinno śmigać.


sobota, 14 maja 2011, 16:56
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: brak możliwości dodania JPEG do projektu
Jak dla mnie, to powalona jest instalacja samego systemu Windows. Jeżeli format pliku obsługiwany jest przez system, każdy program współpracujący z tymi plikami widzieć je musi "bez niczego", to jest tak, jak kodek video, jeśli jest zainstalowany w Windows, to player w którym odtwarzamy film nie ma praktycznie znaczenia (pomijając wyjątki).
Wile ustawień takich jak ruch w layauterze, fade dźwięku itp domyślnie Edius ma ustawione na logarytmiczne, wystarczy w ustawieniach przełączyć na liniowe, a tempo dokonywania się efektu będzie jednostajne.
Nie piszę teraz z miejsca, gdzie mam program, więc jeśli nie znajdziesz, to w najbliższym czasie sprawdzę w którym dokładnie miejscu jest to ustawienie.

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


niedziela, 15 maja 2011, 08:23
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 22 października 2006, 23:57
Posty: 537
Lokalizacja: Lisewiec koło Kolbud koło Gdańska :)
Post Re: brak możliwości dodania JPEG do projektu
Darek - tym razem nie masz racji. Co z tego, że windows ma kodek skoro program aby go użyć do wyświetlenia z klucza korzysta z czego innego. Tu akurat masz taką sytuację. Z tego co pamiętam to chyba nie jest jedyny przykład takiego działania różnych programów - każdy musi mieć zaimplementowaną obsługę danych formatów.

_________________
Edius 8.xx, Sony VEGAS PRO 10.0 + DVD Architekt 6.0
GG: 467185
Skype: ArekWP
Odbitki na KODAK PROFESSIONAL w rozsądnych cenach http://www.fotogosia.pl - zapraszamy :)


wtorek, 17 maja 2011, 09:20
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: brak możliwości dodania JPEG do projektu
Skoro tak "mówisz"....
Nie mniej dziwne jest to, że program nie obsługuje tak podstawowego formatu jak jpg i to nawet "na siłę".

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


wtorek, 17 maja 2011, 15:30
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 28 lipca 2008, 16:43
Posty: 108
Post Re: brak możliwości dodania JPEG do projektu
Montażysta Darek A. napisał(a):
Wile ustawień takich jak ruch w layauterze, fade dźwięku itp domyślnie Edius ma ustawione na logarytmiczne, wystarczy w ustawieniach przełączyć na liniowe, a tempo dokonywania się efektu będzie jednostajne.


Mam Edka Neo 2.5 Booster. Fade dźwięku wiem gdzie przestawić z logarytmicznego na liniowy, ale ruch w layouterze? Nie widzę takiej opcji. Czyżby Neo był w ten sposób wybrakowany? Albo jestem ślepy. :/


środa, 20 lipca 2011, 14:12
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL