Teraz jest sobota, 15 grudnia 2018, 05:23




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
 zgrywanie z VHS 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post zgrywanie z VHS
Witam wszystkich serdecznie.
Od dłuższego czasu próbuje zgrać materiał z kaset VHS do avi. Jednak wciąż nie mogę uzyskać zadawalającej jakości. Przy małej rozdzielczośći (np. 352x288) obraz wygląda koszmarnie (pixeloza po przeróbce do div-xa, tak jakby wszystkie szumy z taśmy się zkumulowały) a przy większych rozdielczościach gubi klatki. Gdzieś w necie znalazłem kodek HuffYUV2, któey to ponoć miał być całkowicie bezstratny (do tego to akurat nie mam zastrzerzeń) i miał być niezwykle szybki. Miał on rzekomo potrafić nagrywać obraz w pełnej rozdzielczośći PAL (752x528 czy jakoś tak, sorry, ale nie pamiętam teraz na 100%) przy 30 klatkach na sekunde, nawet na bardzo słąbym sprzęcie. Później mógłbym na spokojnie film przerobić do DIVXa. Napaliłem się więc niemiłosiernie a jak przyszło co do czego okazało się że przynajmniej na moim sprzęcie nie ma mowy o nagrywaniu w takiej jakości, gubi z 50% obrazu........ Mój sprzęt to Athlon 1GHz, 128 MB RAMu (DIMM), HDD 40GB 7200 obr/min, Tuner TV PixelView na chipsecie BT878......Poradzcie mi ludzie coś, bo ja już nie mam zdrowia do tego, a ten materiał na VHS to prawdziwy unikat, więc nie mogę sobie tego odpuśić. Jak, jeśli w ogóle to możliwe (.....), mam nagrać obraz z VHS, żeby nie wyglądał koszmarnie. VHS wciąż wygląda dużo lepiej niż obraz, który otrztmyje w AVI. Czyżby wyższość VHS nad komputerem (!?), hehehe. Bardzo proszę o wszelkie rady i sugestie odnośnie tej sprawy. Z góry bardzo dziękuję za pomoc.


P.S) czy ktoś mógłby mi wyjaśnić różnice pomiędzy trybem overlay a prewiev?


sobota, 8 listopada 2003, 13:29
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 1 lipca 2003, 09:22
Posty: 662
Lokalizacja: 3miasto
Post 
Na tunerze TV to niestety wiele nie zdziałasz. Musisz zakupić kartę wideo (ze spacjalnym chipsetem, który kompresuje obraz sprzętowo odciążając w ten sposób procesor). Każda z osób na Forum poleci Ci coś innego - ja sugeruję Pinnacle DC10+, bo sam takową posiadam od wielu lat i mimo cefraków nadal mi się przydaje i co najważniejsze działa bez problemowo :)


niedziela, 9 listopada 2003, 00:39
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 4 czerwca 2003, 22:25
Posty: 190
Lokalizacja: Swidnica
Post 
Przy zgrywaniu z VHS daj sobie spokój z rozdzielczością PAL. Po co Ci 720 linii jak magnetowid ma i tak ledwo powyżej 200. Matrix ma rację w kwestii kart video, jest tu jednak pewne ale... $$$. Większość osób to jednak amatorzy próbujący uzyskać coś z posiadanego sprzętu. Proponuję spróbować zrzucać film w nieskompresowanym formacie w rozdzielczości 352x288.

_________________
Javo


niedziela, 9 listopada 2003, 10:55
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Jak zgrac VHS przez kamre cyforwa do kompa?
Doczytalem sie ze mozna skopiowac filmz kamery analogowej przez kamere cyfrowa na kompa , tylko moze ktos mi powie jak to zrobic??|Probowalem to zrobic u siebie i mi nie wychodzi.
Podlaczam kamere analogowa do cyfraka - SONY DCR-TRV740 - ajego do kompa przez FireWire. W tym problem ze nie bzyka to u mnei , moze ktos inny probowal, prosze o pomoc!


niedziela, 9 listopada 2003, 16:29
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 6 października 2003, 21:27
Posty: 223
Lokalizacja: W-wa
Post 
Przy podłączeniu przez kamerę cyfrową powinieneś uzyskać najlepszą jakość.
Sprawdz pierwsze czy obraz wchodzi, po łączach analogowych, od cyfrowej kamery (powinieneś go widzieć i słyszeć).
Następnie połączenie kamery cyfrowej z komputerem. Włóż kasetę (oczywiście inną) do kamery cyfrowej i sprawdź czy sygnał wchodzi do komputera.
Ostatnią rzeczą jest sterowanie. Standardowo przez złącze FIREWIRE przesyłane są impulsy dosterowaia kamerą, będą one chciały uruchomić PLAY w kamerze cyfrowej gdzie nie ma kasety, powinieneś więc ustawić (w komputerze) wejście jako LIVE.

_________________
http://www.kiwifilm.pl


niedziela, 9 listopada 2003, 18:04
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL