|
Teraz jest wtorek, 19 stycznia 2021, 07:54
|
Zobacz wątki bez odpowiedzi | Zobacz aktywne wątki
Regulamin
- Co do wypowiedzi na forum - obowiazuje przestrzeganie zasad net etykiety, kultury osobistej i prawa polskiego.
- Co do ingerencji moderatorów - edycja posta ma być podpisana przez moderatora, przeniesienie części wątka do śmietnika również (zbiorczo), usuwanie postów jest dopuszczalne tylko w razie popełnienia wykroczenia w danym poscie.
- Co do komercyjnych stopek - prawo do nich mają koledzy o minimum trzy letnim stażu na forum i mający co najmniej 200 postów.
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 3 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
s2ara
Bywalec
|
 Pytania dwa
Witam,
Wpisywałam i w google i szukałam na forum, ale nie do końca to co znalazłam jest dla mnie jasne i nie do końca to czego szukałam.
Mam takie pytania odnośnie Premiere Cs4.
Chciałabym spytać jak można w tym programie powiększyć tylko fragment obrazu pozostawiając resztę w spokoju. Patrzyłam efekt zoom, ale żaden mi nie odpowiadał.
Drugie moje pytanie tyczy się dzielenia obrazu na pół. Nie do końca chodzi mi o taki efekt, że ja go zmniejszam. Wiem, że w Pinnacle to było, że można było obraz dowolnie przycinać nie zmieniając jego wielkości. Często taki efekt można zobaczyć podczas wiadomości, gdy np. prowadzący jest w studiu a reporter na miejscu jakiegoś zdarzenia to ten obraz dzieli się na pół.
Możliwe, że oni mają szeroki kadr wyrzucają poza szerokość telewizora. Ale ja bym wolała, aby ktoś mi powiedział, gdzie tylko się przycina obraz i wyrzuca niechciane fragmenty.
Z góry dziękuję i pozdrawiam
|
wtorek, 26 kwietnia 2011, 01:39 |
|
 |
arturpu
Aktywny bywalec
|
 Re: Pytania dwa
szukaj : crop, motion , ewentualnie dla uzyskania efektu pip spróbuj nałożyć dwa obrazy na siebie i bawić się wspomnianymi funkcjami.
_________________ Windows 7 64-bit, 16,00 GB ram, Procesor: Intel(R) Core(TM)i7-3770K CPU @ 3,50GHz, Karta graficzna: NVIDIA GeForce GTX 760,Adobe Premiere CS 6.0.5 .
|
wtorek, 26 kwietnia 2011, 07:29 |
|
 |
Montażysta Darek A.
Moderator
Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24 Posty: 3418 Lokalizacja: zachodniopomorskie
|
 Re: Pytania dwa
A wyobraź sobie, takie "przejście", transition, który dostępny jest w każdym programie montażowym odsłaniający z lewej do prawej obraz następny po poprzednim... ... co stało by się, gdyby w ustawieniach zatrzymać ten efekt w połowie procesu, aby się nie dokonał? Oczywiście to jest bardzo kiepskie rozwiązanie, ale sztuka montażu polega często na pomysłowości wykorzystania tego, co mamy w programie. Czy dało by się też nałożyć obraz video na ten sam obraz poniżej, ale powiększając go znacznie i czy udałoby się wstawić kolejny efekt przejścia chociażby wychodzącego obrazu rosnącym kołem, czy też prostokątem także zatrzymanym na danej pozycji i w danym miejscu? Wszystkie te czynności robi się oczywiście inaczej, nie wiedziałaś o tym (bo i skąd), że należy szukać tematów maskowanie, maski, Track Mate, Picture in Picture (PIP) itp.
_________________ Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!
|
wtorek, 26 kwietnia 2011, 17:38 |
|
 |
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 3 ] |
|
Regulamin
- Co do wypowiedzi na forum - obowiazuje przestrzeganie zasad net etykiety, kultury osobistej i prawa polskiego.
- Co do ingerencji moderatorów - edycja posta ma być podpisana przez moderatora, przeniesienie części wątka do śmietnika również (zbiorczo), usuwanie postów jest dopuszczalne tylko w razie popełnienia wykroczenia w danym poscie.
- Co do komercyjnych stopek - prawo do nich mają koledzy o minimum trzy letnim stażu na forum i mający co najmniej 200 postów.
|