Teraz jest poniedziałek, 20 sierpnia 2018, 01:59




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
 Absolutnie pytanie podstawowe. 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: sobota, 29 marca 2008, 13:42
Posty: 102
Post Absolutnie pytanie podstawowe.
Witam,
Jeżeli kogoś urażę tym trywialnym pytaniem to przepraszam ale ja nie potrafię sobie na nie odpowiedzieć.
Czy nastawy karty graficznej przenoszą się w rezultacie na eksportowany materiał czy tylko zmieniają jakość obrazu na monitorze ?
ZF

_________________
Windows 10, HP Z820, 2 x E5-2697 v.2, Eizo CG-318K, Avid Composer 2018.1, Symphony Option, Adobe Production Suite CC, Boris Red 5.6, BCC 11, Boris Saphire 11, Sorenson Squeeze 11 Pro


niedziela, 4 grudnia 2011, 11:19
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 4 lipca 2009, 22:39
Posty: 375
Post Re: Absolutnie pytanie podstawowe.
Tylko na monitorze.


niedziela, 4 grudnia 2011, 15:30
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post Re: Absolutnie pytanie podstawowe.
jesli uzywasz renderingu ze wspomaganiem cuda lub stream obraz jest duzo gorszy od liczonego tylko procesorem, oczywiscie duzo to pojecie wzgledne ale cienie, glowy, gradienty sa blade, generalnie nasycenie kolorami jest jakies "nieprawdziwe"

kwestia nad zbalansowaniem pracy, szybkosc i komfort w RT czy tylko jakosc
zalezy od specyfikacji zlecenia na co mozna sobie pozwolic


poniedziałek, 5 grudnia 2011, 01:21
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1627
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post Re: Absolutnie pytanie podstawowe.
Tu mnie totalnie zaskoczyłeś, czy to oznacza że nie warto inwestować w CUDA tylko lepiej w procesory ?

_________________
Panasonic Lumix G7 + Vario 12-35 f2.8, Panasonic Lumix G7 + Vario 14-140 f3.5-5.5, Gimbal Feyju MG Lite, Adobe Production Premium CS 5.5.


poniedziałek, 5 grudnia 2011, 15:03
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 4 lipca 2009, 22:39
Posty: 375
Post Re: Absolutnie pytanie podstawowe.
Degenerado napisał(a):
jesli uzywasz renderingu ze wspomaganiem cuda lub stream obraz jest duzo gorszy od liczonego tylko procesorem, oczywiscie duzo to pojecie wzgledne ale cienie, glowy, gradienty sa blade, generalnie nasycenie kolorami jest jakies "nieprawdziwe"

kwestia nad zbalansowaniem pracy, szybkosc i komfort w RT czy tylko jakosc
zalezy od specyfikacji zlecenia na co mozna sobie pozwolic


Ale to nie wynika z nastawów karty tylko z algorytmu jaki został przyjęty do obliczeń przy w wsparciu cuda. Przez nastawy karty (o co pytał kolega ZF ) rozumię ustawienie rozdzielczości czy kolorystyki na monitorze np. skalibrowanie kalibratorem. To nie ma wpływu na renderowany obraz.


poniedziałek, 5 grudnia 2011, 15:19
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post Re: Absolutnie pytanie podstawowe.
moze i tak, nastawy karty odebralem jako wlaczenie akceleracji lub jej wylaczenie


poniedziałek, 5 grudnia 2011, 19:50
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 28 listopada 2004, 11:51
Posty: 1053
Lokalizacja: WADOWICE
Post Re: Absolutnie pytanie podstawowe.
Degenerado napisał(a):
jesli uzywasz renderingu ze wspomaganiem cuda lub stream obraz jest duzo gorszy od liczonego tylko procesorem, oczywiscie duzo to pojecie wzgledne ale cienie, glowy, gradienty sa blade, generalnie nasycenie kolorami jest jakies "nieprawdziwe"



No to żeś mnie zagiął...
Nigdzie o tym nie przeczytałem tylko tutaj na forum...
Poza tym nie zauważyłem takiego efektu u siebie ale zaraz to sprawdzę, zrobię mały teścik ;)

EDIT:
Test mały zrobiłem i żadnego z takiego efektu nie zauważyłem;)
Nie wiem, skąd taka konkluzja...?

_________________
Z życiem, jak ze sztuką w teatrze: ważne, nie jak długo trwa, ale jak jest zagrana

http://www.tokksa.pl
http://www.tokksa.pl/wild.php
http://www.facebook.com/pages/Tokksa/14 ... 140?v=wall

http://vimeo.com/tokksa
http://vimeo.com/tokksawild/videos


poniedziałek, 5 grudnia 2011, 20:37
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post Re: Absolutnie pytanie podstawowe.
no z wlaczenia i wylaczenia mercury, pisalem o premierze, jak bede mial chwile to zrobie screenshoty, moze tak na pierwszu rzut oka nie widac, natomiast jak amsz caly projekt (skalibrowany) z korekta kolorow, jakimis tam magic bulletami to roznica jest bardzo duza i w momencie jak material leci na emisje zakladanie limitera na material z cuda daje duzo gorzy wynik niz na material liczony bez cuda

juz dawno o tym wspominalem, w sumie chyba jak sie pojawil cs 5.0 i testowalem go przed przejciem z cs 4

stream tez kiedys byl omawiany w przypadku ejdnego pluginu na jedynym systemie i w jedynej konfiguracji, to zeby sprawdzic trzeba zakodowac material tmpegiem na przyklad i xcoderem ati ale tutaj juz nie zrobie screenshota bo ati olalo wspolprace z adobem wiec ja olalem ati


poniedziałek, 5 grudnia 2011, 21:04
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 28 listopada 2004, 11:51
Posty: 1053
Lokalizacja: WADOWICE
Post Re: Absolutnie pytanie podstawowe.
No i znów wykonałem test. Zastosowałem efekt koloryzacyjny z MBL jak i z Adobe color correction.
Wyeksportowałem po kilka plików renderując w CPU i GPU CUDA.
Nie ma żadnej różnicy, żadnej. Być może coś robisz nie tak, że u ciebie w CUDA wygląda to gorzej.

_________________
Z życiem, jak ze sztuką w teatrze: ważne, nie jak długo trwa, ale jak jest zagrana

http://www.tokksa.pl
http://www.tokksa.pl/wild.php
http://www.facebook.com/pages/Tokksa/14 ... 140?v=wall

http://vimeo.com/tokksa
http://vimeo.com/tokksawild/videos


wtorek, 6 grudnia 2011, 20:22
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post Re: Absolutnie pytanie podstawowe.
wiesz na takiej zasadzie to ja moge powiedziec ze masz odglad do bani albo nie dowidzisz (bez obrazy to przyklad), pracuje od wersji 4.0 na premierze non stop, tu nie ma nic do zrobienia zle, to nie tylko ja zauwazylem ale wiecej osob, niestety coraz mniej z nich chce rozmawiac na publicu tutaj i dzielic sie wrazeniami

sprawdzalem rozne konfiguracje od 10 bitow z 10-bitowym odgldem i quadro po najprostsze z 470tka i na wszystkich jest to samo, zeby miec pewnosc dalem do telewizorni i potwierdzili ze poziom czerni jest slabszy i jakies tam inne parametry ale teraz nie pamietam z glowy

generalnie jak do tej pory nie znalazlem sprzetowego encodera czy z akceleracja cuda/stream itp ktory by dawal jakosc lepsza albo taka sama jak programowy, czy to media encoder czy procoder, te dwa testowalem

jak bede mial chwile to wrzuce test ze screenshotami ale na razie na koniec roku sie wszyscy obudzili z filmami, kompami itp i po prostu mi sie nie chce, jak temat nie umrze to przy okazji wrzuce screeny


wtorek, 6 grudnia 2011, 23:35
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 28 listopada 2004, 11:51
Posty: 1053
Lokalizacja: WADOWICE
Post Re: Absolutnie pytanie podstawowe.
Degenerado napisał(a):
wiesz na takiej zasadzie to ja moge powiedziec ze masz odglad do bani albo nie dowidzisz (bez obrazy to przyklad)


Daruj sobie takie przykłady. Nie podoba mi się forma twoich wypowiedzi i sposobu odpisywania.
Tak może powiedzieć tylko ten kto był i widział u mnie.
Ja tego problemu w firmie nie widzę i nie tylko ja ale kupa innych ludzi, którzy zapewne wg ciebie niedowidzą i maja odgląd do bani.
Zresztą nie ważne.

_________________
Z życiem, jak ze sztuką w teatrze: ważne, nie jak długo trwa, ale jak jest zagrana

http://www.tokksa.pl
http://www.tokksa.pl/wild.php
http://www.facebook.com/pages/Tokksa/14 ... 140?v=wall

http://vimeo.com/tokksa
http://vimeo.com/tokksawild/videos


środa, 7 grudnia 2011, 00:11
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post Re: Absolutnie pytanie podstawowe.
jak nie wazne to po co odpisujesz, nie widzisz ok, ja tez nie widzialem dopoki mi nie zwrocono na to uwagi, z tym ze ja przyjalem to do wiadomosci i biore na to poprawke a ty jestes z tych best of the best co to sie nie myla


środa, 7 grudnia 2011, 00:45
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 28 listopada 2004, 11:51
Posty: 1053
Lokalizacja: WADOWICE
Post Re: Absolutnie pytanie podstawowe.
Nie przyjmuję tego do wiadomości, gdyż nie mam podstaw, jak zobaczę to przyjmę poprawkę.
Podjąłem temat, gdyż mnie to zainteresowało, ba nawet testy porobiłem. Ale wyszło nie po twojej myśli, i to cię zabolało co?
Na dodatek publicznie drwisz sobie ze mnie i obrażasz.
To nie pierwszy post w którym starasz się udowodnić wszem i wobec ze to Ty masz racje.

_________________
Z życiem, jak ze sztuką w teatrze: ważne, nie jak długo trwa, ale jak jest zagrana

http://www.tokksa.pl
http://www.tokksa.pl/wild.php
http://www.facebook.com/pages/Tokksa/14 ... 140?v=wall

http://vimeo.com/tokksa
http://vimeo.com/tokksawild/videos


środa, 7 grudnia 2011, 00:52
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post Re: Absolutnie pytanie podstawowe.
mnie zabolalo jak oddalem dwie czesci filmu i mi zwrocono uwage ze sa roznice w materiale a akurat tak sie zlozylo ze sprzedalem quadro a wsadzilem ati wiec material raz byl z mercurym gpu a raz z softowym

testowalem to w roznych konfiguracjach i sie potwierdzilo, to ze nie widzisz mnie nie przekonuje bo sam nie widzialem i dopiero klient mnie uswiadomil i wyszla siara, moze to zalezy od filtrow, ich ilosci, kompresji, potwierdzilo to mi kilka osob wiec napisalem, moze ktos kiedys tez sie natknie na taki problem to bedzie wiedzial od razu gdzie jest przyczyna


Załączniki:
cien gpu.jpg
cien gpu.jpg [ 1.8 | Przeglądane 4073 razy ]
cien cpu.jpg
cien cpu.jpg [ 2.07 | Przeglądane 4075 razy ]
środa, 7 grudnia 2011, 01:43
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL