Teraz jest poniedziałek, 22 lipca 2019, 16:37




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Procoder 3 konwertowanie,dźwięk rozjeżdża się z obrazem 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 3 marca 2012, 17:30
Posty: 9
Post Procoder 3 konwertowanie,dźwięk rozjeżdża się z obrazem
Witam wszystkich serdecznie.
Postanowiłem poszukać pomocy na tym forum.
Nagrywam kamerą sony hdr 2000.
Montuje w programie Corel Videostudio pro x3.
Konwertowanie w Procoder 3.
Tu pojawia się problem,po zakończeniu konwertowania zauważyłem,że dźwięk na pliku wynikowym rozjeżdża się z obrazem.
Zaznaczam,że na pliku wyeksportowanym z Corela wszystko jest poprawnie.
Z Corela eksportuje opcją "jak w ustawieniach projektu" czyli mpeg 16/9 zwykły format,tak jak nagrane w kamerze.
Natomiast jeżeli konwertuję inne pliki,np.avi z innej kamery,która nagrywa jeszcze na kasetki mini DV wszystko jest poprawnie.Proszę o pilna pomoc w rozwiązaniu tego problemu i z góry dziękuję


wtorek, 13 marca 2012, 10:06
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Procoder 3 konwertowanie,dźwięk rozjeżdża się z obrazem
Nie rozumiem paru rzeczy:
- dlaczego z Corela eksportujesz opcją "jak w ustawieniach projektu" czyli mpeg?;
- dlaczego w ogóle projekt jest w bardzo nieprzyjaznym do edycji formacie mpeg?
Format projektu wybiera się optymalny w rozmiarach, ale o możliwie najmniejszej kompresji mającej wpływ na pogorszenie jakości, problemy z renderingiem, asynchronizacją itp.
Nie napisałeś, co ma być materiałem wynikowym, czy Corel nie posiada w sobie eksportu do tego formatu, aby pominąć ProCoder?

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


wtorek, 13 marca 2012, 17:55
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 3 marca 2012, 17:30
Posty: 9
Post Re: Procoder 3 konwertowanie,dźwięk rozjeżdża się z obrazem
Dziękuję za zainteresowanie moim problemem.
Więc tak...eksportuję w mpeg,bo w takim formacie w danym przypadku użyłem plików źródłowych do montażu,czyli eksport jest tu bezstratny.Nie konwertuję w corelu bo ma kiepski kodek,a nie ma opcji przy eksporcie wyboru kodeka.Jeżeli montuję z innej kamery materiał,zgrany z kasetek mini DV to wtedy eksportuję avi i przy konwertowaniu w procoderze nie ma problemu.


wtorek, 13 marca 2012, 23:52
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Procoder 3 konwertowanie,dźwięk rozjeżdża się z obrazem
Zmartwię Cię, ale praca na plikach mpeg jest stratna, program podczas edycji tworzy tymczasowe pliki dekompresowane i na nich właśnie dokonuje montażu, rozdzielony jest dźwięk, obraz itp, zespolenie tego w całość i eksport do ponownego mpeg musi wiązać się ze stratą jakości.
Nie da się wpleść do obrazu mpeg, którego algorytm kompresji jest bardzo "ciasno zwinięty" dodatkowych dźwięków, napisów, czy innych efektów bez wcześniejszego zdekonpresowania go.
Spróbuj chociaż dla próby otworzyć projekt w formacie zgodnym z proporcją obrazu pochodzącego z kamery, lecz w formacie proponowanym jako optymalny do montażu w tej proporcji, taki sam też materiał wyeksportuj i dopiero poddaj go kompresji w ProCoderze, a będziesz z pewnością mile zaskoczony.
Asynchronizacja powstaje w wyniku rekompresji, zatracane są jak gdyby spinacze wiążące cyklicznie obraz z dźwiękiem (tak w przenośni).
Wszystkie nasze obecne materiały z kamer są plikami m2t, mpg itp, lecz projekty montażowe, to DVCPRO, bądź inne, o znacznie mniejszej kompresji, totalnie odbiegające od formatów plików wsadowych.
Dodać trzeba, że projekty w swym składzie posiadać mogą klipy o różnych formatach, pochodzące z różnych źródeł, więc dostosowywanie ich do jednego formatu importowanych plików, odbiegłoby od innych formatów.

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


środa, 14 marca 2012, 00:31
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 3 marca 2012, 17:30
Posty: 9
Post Re: Procoder 3 konwertowanie,dźwięk rozjeżdża się z obrazem
Dziękuję,dokonam prób i poinformuję o efektach.Czyli tak rozumiem,najlepiej wypuścić z projektu avi,pomimo,że jest w nim masę plików mpeg.?Przy eksporcie nastawię DV 16:9,tak moja skromna wiedza na ten temat pozwoliła mi zrozumieć Twoje przesłanie.


środa, 14 marca 2012, 16:22
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Procoder 3 konwertowanie,dźwięk rozjeżdża się z obrazem
Wszystko zależy od tego, czy jest to materiał HD, czy SD.
Standardowy DV AVI to jedynie SD.
Bardziej istotny jest nie tyle format eksportowanego materiału (choć też), co format w jakim pracuje projekt.

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


środa, 14 marca 2012, 16:56
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 3 marca 2012, 17:30
Posty: 9
Post Re: Procoder 3 konwertowanie,dźwięk rozjeżdża się z obrazem
Montażysta Darek A. jeszcze raz dziękuję za zainteresowanie moim problemem.Więc zrobiłem tak:projekt pracował z ustawieniami na plikach mpeg a wyeksportowałem z niego plik DV 16:9 ,Standardowy DV AVI czyli SD,trochę to trwało ale spoko.Rozpocząłem konwertowanie w procoderze na dwóch przeplotach,dla poprawienia jakości i w połowie procesu otrzymałem komunikat" nieprawidłowy format pliku" więc program się jakby połapał,że robię go w jajo.To zjawisko jak i poprzednie z rozjeżdżaniem się głosu od obrazu ma miejsce na dwóch oddzielnym komputerach.
Zastanawiam się nad innym narzędziem do konwertowania,równie dobrym co do jakości jak procoder,bo czeka mnie dużo pracy w sezonie ślubno weselnym i może być biednie z realizacja zleceń.
Co byś polecił jako dobry program do konwertowania wyeksportowanych plików.
W samym programie montażowym nie chcę konwertować,bo ma kiepski kodek a w opcjach wybory kodeka nie ma możliwości zastąpienia go kodekiem procodera.


czwartek, 22 marca 2012, 13:56
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Procoder 3 konwertowanie,dźwięk rozjeżdża się z obrazem
Nie będę już pytał, dlaczego eksportujesz plik do avi, a dlaczego projekt masz w niewdzięcznym mpeg, nie dowiedziałem się też, czy pracujesz w SD, czy HD (chodzi o materiał z kamery), ale jeśli chodzi o alternatywę, bardzo dobrym efektem szczyci się TMPGEnc, to naprawdę ciekawy i prosty w obsłudze kompresor konwertujący bardzo wiele formatów.

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


czwartek, 22 marca 2012, 16:45
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 18 stycznia 2010, 17:01
Posty: 1515
Post Re: Procoder 3 konwertowanie,dźwięk rozjeżdża się z obrazem
masz taki komunikat ponieważ plik wsadowy ma błąd(mi też coś takiego się zdarzało)
ponieważ plikiem wynikowym z procodera był mpeg2 to należało zaimportować klip wynikowy do programu edycyjnego i ustawienie klipu na ostatnią klatkę- tam zawsze był błąd.w tym miejscu trzeba projekt zmienić.
czasem pomagało ponowne przeliczenie projektu.
u mnie plikiem wynikowym jest plik mpeg2hd(z niego robię płytki blu-ray)
potem ten plik importuję do procodera i eksport do dvd-robię tak ponieważ jakość jest lepsza niż eksport z projektu premiere do dvd

_________________
Sony NEX-VG10 nex5N nex5r Athlon 5600+ 8 gb RAM gtx-460 Adobe CS-5 kuferek do lampy


czwartek, 22 marca 2012, 16:59
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Procoder 3 konwertowanie,dźwięk rozjeżdża się z obrazem
kumak , twoje rozwiazania sa doskonale, warszatty bys jakies poprowadzil


czwartek, 22 marca 2012, 17:26
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 18 stycznia 2010, 17:01
Posty: 1515
Post Re: Procoder 3 konwertowanie,dźwięk rozjeżdża się z obrazem
to nie moje rozwiązanie tylko szefa.Mam zmontować materiał hd na płytki blu-ray i dvd. Pomimo że jest 2 krotne kodowanie żeby zrobić dvd to po procoderze jakość pliku wynikowego jest lepsza niż z premiera( w ediusie nie ma tego problemu)

_________________
Sony NEX-VG10 nex5N nex5r Athlon 5600+ 8 gb RAM gtx-460 Adobe CS-5 kuferek do lampy


czwartek, 22 marca 2012, 17:33
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 3 marca 2012, 17:30
Posty: 9
Post Re: Procoder 3 konwertowanie,dźwięk rozjeżdża się z obrazem
Montażysta Darek A.
Przepraszam za nieścisłości wypowiedzi,może ty Ciebie poirytowałem,
Pracuję w materiale SD z kamery,która filmuje na kartę,więc to co zrzucam z karty to mpeg SD.
Więc czy mam ustawić projekt na właściiwości avi i pchać tam te mpegi aby się do tego projektu dopasowywały?


czwartek, 22 marca 2012, 18:47
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Procoder 3 konwertowanie,dźwięk rozjeżdża się z obrazem
Tak dokładnie było by najlepiej.
Ustaw projekt w formacie DV AVI, powtarzam projekt.

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


czwartek, 22 marca 2012, 20:51
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 18 stycznia 2010, 17:01
Posty: 1515
Post Re: Procoder 3 konwertowanie,dźwięk rozjeżdża się z obrazem
nie znam programu Corel ale jest to ciągłość dawnego media studio który miał presety mpeg2-domyślam się że corel to posiada. zapewne posiada też smart rendering(jak Media studio) więc przy eksporcie ustaw eksport na mpeg2.Plik wynikowy będzie miał taką samą jakość jak pliki wsadowe za wyjątkiem tych miejsc które muszą być jeszcze raz przeliczone(przejścia i tam gdzie filtry)
Jeżeli masz COREL wersję trial to polecam zakup za około 100 $ power director firmy Cyberlink.Tym programem spokojnie pomontujesz swoje filmy i bez ponownego przeliczania utworzysz klip mpeg2 .
dla próby zciągnij sobie triala power directora i przekonasz się jak prosty to program

_________________
Sony NEX-VG10 nex5N nex5r Athlon 5600+ 8 gb RAM gtx-460 Adobe CS-5 kuferek do lampy


czwartek, 22 marca 2012, 21:03
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Procoder 3 konwertowanie,dźwięk rozjeżdża się z obrazem
kumak napisał(a):
Plik wynikowy będzie miał taką samą jakość jak pliki wsadowe za wyjątkiem tych miejsc które muszą być jeszcze raz przeliczone(przejścia i tam gdzie filtry)

Czyli plik w trakcie odtwarzania będzie zmieniał swoją jakość w momencie pojawiania się przejścia :mrgreen:
Zlituj się przyjacielu, jakakolwiek edycja plików mpeg związana jest z koniecznością jego dekompresji i nie tylko w punktach ingerencji, ale całkowitej, wiedzą o tym nawet ci, którzy na temat montażu naprawdę mało wiedzą.
ProCoder 3 miał dwie podstawowe cechy, którymi górował ponad innymi kompresorami, bardzo trafną automatykę doboru stopnia bitrate, oraz kilku przebiegową kompresję zachowującą dość precyzyjną wielkość pliku wynikowego określaną wyborem nośnika wynikowego, czyli wybieraliśmy kompresję na DVD, ProCoder sam analizował bitrate z całości materiału tak, aby optymalnie wypełnić krążek. Nie trzeba też tłumaczyć, co daje kilku przebiegowa kompresja. Warto więc wyeksportować plik w formacie takim w jakim pracuje projekt, a dopiero poddać go kompresji właśnie ProCoderem.
Wracając do tematu, praca na projekcie w dowolnym formacie wymusza przeliczanie importowanych plików mpeg, gdyż są one zbyt uplecione, by można było je edytować (tak lakonicznie), więc otwieramy projekt w formacie jak najbardziej zbliżonym rozdzielczością, o kompresji możliwie jak najmniej stratnej i z pewnością nie będzie to mpeg.

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


czwartek, 22 marca 2012, 21:25
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL