Teraz jest środa, 24 października 2018, 00:54




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 VirtualDub + MainconceptDVCodec=gorsza jakość 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 1 czerwca 2003, 09:49
Posty: 232
Post VirtualDub + MainconceptDVCodec=gorsza jakość
Witam
mam mały problem, może krótko go przedstawię
Używam do zgrywania i montażu UMS7, ale często materiał który montuje jest różnej jakości (głównie chodzi o ziarno), a UMS ma kiepskie narzędzia do usuwania tego ziarna. Poszukiwałem dobrych pluginów czy programów aby ten problem zlikwidować i kIlka postów niżej kolega "emes" zaproponował VirtualDuba i filtr 2d Cleaner. Osobiście to rozwiązanie jest dla mnie satysfakcjonujące ale do momentu kiedy ten materiał (z użytym filtrem 2d Cleaner w VD) muszę zgrać z powrotem do DV. Użyłem do otwarcia w VD i zgrania zpowrotem do DV codeca Mainconcept DV (różne wersje, włącznie z najnowszą 2,44) i ku mojemu zdumieniu zgrany zpowrotem film jest kiepskiej jakości (pikseloza na krawędziach, brak płynności takiej jak w oryginale no w niektórych miejscach trzęsące się elementy).
Próbowałem zgrywać bez użycia żadnych filtrów, z użyciem compresji w trybie "full procesing mode" i to samo (przy różnych wersjach codeca). Jedynie gdy zapisuje w trybie "direct stream copy" czyli bez komprecji materiał wygląda jak oryginał.
Więc mam pytanie: czy coś źle robie, żle mam ustawione, czy poprostu tak ma być? Z tego co wyczytałem na różnych forach to maincocept to dobry kodec DV, więc nie powinien materiał widocznie się pogorszyć! A może to efekte tego że do zgrania użyłem UMS (który ma inny codec) a teraz mainconcept. czy to ma jakieś znaczenie? Dodam że próbowałem również użyć deinterlace ale spowodowało to jedynie usunięcie części pikselozy (pozostałe objawy pozostały)
prosze o wskazówki

z góry dzięki i pozdrawiam


środa, 3 grudnia 2003, 13:41
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 3 marca 2003, 03:17
Posty: 941
Lokalizacja: Gorlice / Londyn
Post 
każda ponowna konpresja kodekiem "stratnym" (a takie są wszystkie kodeki DV - mają kompresję na sztywno ustawioną 5:1) da nieco gorszo gorszą jakoś niz materiału źródłowego - tylko poprostu czasem tego nei zauważamy. W VD tryb "direct stream copy" powoduje poprostu "przepisanie" strumienia video. Nie jesteś w stanie - jak sam pewnie zauważyłeś - wybrac żadnych filtrów wtedy. Musisz wybrac "Full Processing Mode". A wtedy napewno stracisz nieco na jakości. Spróbuj może użyć jakiegoś innego kodeka DV....


środa, 3 grudnia 2003, 14:12
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Kodek
Witaj

Jak to w życiu bywa - coś za coś.
NIe wiem co zamierzasz jescze robić z tym materiałem. Czy chcesz to później kompresować do DVD czy montować?

Jeśłi chcesz to kompresować do mpeg2 to można założyć frameserver czy coś w tym rodzaju. NIe jestem od tego guru więc nie doradzę jak to zrobić. Ale polega to z grubsza na tym że virtualDub zrzuca klatki do katalogu X bez kompresji ale z zastosowaniem filtrów itd. A dalej np TMPGENC pobiera od razu te klatki i kompresuje do mpeg2. Więc omija się temat przejściowej kompresji i wielkiego nieskompresowanego pliku na dysku.
Drugie rozwiązanie to zmienić kompresor. Osobiście uważam MainConcept za nienajlepszy codec. Robiłem na własny użytek testy kodeków Sony, Panasonic, MaicConcept i Adaptec. MainConcept produkował widoczne kwadraty 8x8 pikseli. Nie wszędzie tyo widać, ale trudny materiał może coś takiego powodować.
Sam pracuję na Panasonicu i jestem zadowolony, bo kodek nie bruździ w systemie jak np kodek Sony no i Panasonic oferuje lepszą jakość. Oczywiście są to moje subiektywne odczucia.

Pozdrawiam

emes


środa, 3 grudnia 2003, 14:14
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 3 marca 2003, 03:17
Posty: 941
Lokalizacja: Gorlice / Londyn
Post 
Aha - zapomniałem o najważniejszym ;> Opisany przez Ciebie efekt jak dla mnie wygląda na schrzanioną kolejność półobrazów - nei wiem czy w konfiguracji Mainconcepta można to przestawić. Jeżeli jest taka opcja to popróbuj na powiedzmu minucie materiału.


środa, 3 grudnia 2003, 14:15
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 1 czerwca 2003, 09:49
Posty: 232
Post 
Drążąc temat dalej... więc:
Materiał ten po usunięciu szumu w obrazie w VD chcę dalej montować w UMS i potem zgrać plik końcowy. Obawiam się że takie rozwiązanie spowoduje podwójną kompresję i znaczne pogorszenie jakości.
Nie rozumiem jednego: jak włoże oryginalny plik do UMS i zgram go no nowego pliku kodekiem systemowym Microsoft DV type 1 bez ingerencji w obraz, bez filtrów, efektów itp to jakość jest ok (nie widzę naocznie różnicy w porównaniu z oryginałem), natomiast jak zrobię to samo w VB (też surowy materiał bez fitrów + full procesing mode) ale z użyciem kompresji z Mainconcept DV to efekt jak w powyższym poście napisałem.
Może nie powinno się operować na materiale Dv różnymi kodekami tylko od początku do końca jednym? Co wy na to?

I apropo kodeca Panasonica: gdzie można znależć jakieś demo lub jaka jest jego pełna nazwa?


Dzięki za wszelkie wyjaśnienia
pozdrawiam


środa, 3 grudnia 2003, 14:50
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Kodek
Ano kodek mam - i mogę podesłać. Nie do końca jestem przekonany jak to jest z legalnością programowych kompresorów. Adaptec o ile pamiętam był free. Panasonic zdaje się też - choć nie sprawdzałem tego u źródła - chyba nie ma zresztą co sprawdzać bo go nie oferują. MainConcept za to napewno jest płatny.
Więc czuj sie swobodnie i pisz na mego maila...

emes


środa, 3 grudnia 2003, 15:08
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 1 czerwca 2003, 09:49
Posty: 232
Post 
Dzięki emes, na panasoniku jest wszystko ok! Nie wiem dlaczego mainconcept niewypalil ale to już historia. Sprubuję jeszcz kodeka canopusa ale i tak już mam w zasadzie co chciałem.
Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam
kosmaluk


środa, 3 grudnia 2003, 19:43
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post KODEK
Przekopałem wczoraj całą stronę Panasonica - także japońską... (Nawet napisałem do polskiego supportu ale odpowiedź była idiotyczna więc nie przytaczam) Nie ma tam słowa o kodeku ani o sposobie jego używania. Więc za bardzo się do niego nie przyznają. Więc myślę że spokojnie mozna go sobie używać - i nie widze powodu aby instalować Mainconcepta i go później crackować.

emes


czwartek, 4 grudnia 2003, 09:49
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 1 czerwca 2003, 09:49
Posty: 232
Post 
a mógłbyś jeszcze raz podesłać tego panasonica bo w tamtym mailu nie mogę go zapisać na dysk (jest zablokowany załącznik : "ograniczony dostęp do załącznika")
pozdrawiam


czwartek, 4 grudnia 2003, 12:02
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 15 września 2003, 12:38
Posty: 541
Post 
Znalazłem go na sieci na jakimś legalnym site'cie z informacją, że jest free.
Więc w ttej sytucji redystrybucja jest myślę legalna.

Pozdrowienia
Ulv

_________________
"It has secret program of ultimate destruction. All SONYs do." - Largo
"I won't drink your blood because I like you" - Arcueid Brunestud


czwartek, 4 grudnia 2003, 15:28
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Dzieki
Dzięki za informację Ulv.
Swoją drogą darmowe kodeki DV jakoś dziwnie zniknęły.
Adaptec też swój wycofał...

emes


czwartek, 4 grudnia 2003, 16:57
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 4 czerwca 2003, 22:25
Posty: 190
Lokalizacja: Swidnica
Post 
->Ulv
Czy mógłbyś podać link do tej strony na której znalazłeś ten kodek, żeby nie męczyć Emesa?

_________________
Javo


wtorek, 9 grudnia 2003, 14:17
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 15 września 2003, 12:38
Posty: 541
Post 
Jest na ten przykład tutaj:
http://users.tpg.com.au/mtam/install_panvfwdv.htm

Podrowienia
Ulv

_________________
"It has secret program of ultimate destruction. All SONYs do." - Largo
"I won't drink your blood because I like you" - Arcueid Brunestud


środa, 10 grudnia 2003, 01:50
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 4 czerwca 2003, 22:25
Posty: 190
Lokalizacja: Swidnica
Post 
Dzięki Ulv

Dzięki Emes

_________________
Javo


środa, 10 grudnia 2003, 22:10
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 28 kwietnia 2002, 11:32
Posty: 104
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Dzieki
emes napisał(a):
Dzięki za informację Ulv.
Swoją drogą darmowe kodeki DV jakoś dziwnie zniknęły.
Adaptec też swój wycofał...

emes


hej. Czy tylko ja używam Canopusa?
Polecam http://www.canopus-uk.com/US/Products/index/products_software_utilities_plug-ins.asp


środa, 24 grudnia 2003, 15:12
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL