Teraz jest piątek, 18 października 2019, 15:57




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Czy ten komputer jest prawidłowo skonfigurowany ? 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: sobota, 14 lipca 2007, 02:09
Posty: 63
Post Czy ten komputer jest prawidłowo skonfigurowany ?
Nie mam dużego doświadczenia w konfiguracji komputerów, swoje typy oparłem na lekturze w sieci.Chcę przy wykorzystaniu starych komponentów stworzyć nowa stację roboczą.Prośba o pinie doświadczonych kolegów na temat mojego projektu.

ASUS Z87-DELUXE /Z87/SATA3/USB3/PCIe3.0/WF/BT/1150/ATX
Corsair Vengeance Pro 16GB (2x8GB) CMY16GX3M2A1600C9
INTEL Core i7-4771 3.50 GHz 8MB L3 LGA1150, VGA - BOX
Noctua NH-U12S MULTI-Socket
MSI GTX580 TWINFROZR 3GB DDR5 PCI-E 384BIT
Western Digital WD CAVIAR BLACK WD1003FZEX 1TB SATAIII/600 64MB x 2szt - raid 0 - na materiał
Fractal Design Define XL R2 Black Pearl USB 3.0

Do tego z ze starego komputera:
Kingston V300 SV300S3B7A/60G – system
Seagate Barracuda 7200 ST1000DM003 x 2 raid 0 - do renderu
Corsair TX850 80PLUS Bronze 850W
Windows 7 pro

Całość do Sony Vegas 12 pro


Ostatnio edytowano wtorek, 25 lutego 2014, 00:04 przez KonradMajka, łącznie edytowano 1 raz

poniedziałek, 24 lutego 2014, 14:18
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Czy ten komputer jest prawidłowo skonfigurowany ?
Planujesz kupić procek bez K, 4770 jest prawie identyczny, a tańszy.
Nie składałem na tej płycie, ale 4770(bez K) udało mi się podkręcić na Asrock Extreme4 z87 operując również BCLK, a tego podobno wszystkie płyty nie oferują.
Pamięci RAM. Tu się dopiero wczytuje, ale mnożniki mają znaczenie i podobno jest to zauważalne nie tylko w benchmarkach.
Zasilacze pod Haswelle mają nowe stany energetyczne. Twój będzie pasował, ale może być lepiej.
Pod Vegasa podobno lepiej ATI, ale ani ja, ani kolega, który mi to pisał nie pracujemy w nim, więc warto zweryfikować to pytając jego użytkowników.
Z testów, które robiłem użycie Cuda lub Quick Sync tylko spowalniały Vegasa12.

Zapomniałeś natomiast o chłodzeniu CPU. BOXowe dodają tylko by usprawiedliwić cenę procesora. Nie sądzę że ktokolwiek je wykorzystał. Jako ciekawostka na Amazonie są OEM(bez collera, który i tak wyrzucamy).
Te procesory mają pastę i to nie najlepszą. Z czasem temperatury będą rosły, więc jeśli będziesz chciał trochę podkręcić... Powinieneś rozważyć jej wymianę...
http://www.youtube.com/watch?v=eOlCCW05 ... rIwhTeVG3Q
Ostatnie bez pasty były Sanbybridge i nadal są Xeony. Ale to ciekawostka tylko ;)

_________________
Obrazek


poniedziałek, 24 lutego 2014, 19:01
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: sobota, 14 lipca 2007, 02:09
Posty: 63
Post Re: Czy ten komputer jest prawidłowo skonfigurowany ?
Dzięki za zainteresowanie :) .Odnośnie procesora, nie zamierzam podkręcać a moim priorytetem jest stabilność, a jak poczytałem literka"K"oznacza możliwość pokręcania.Czy w związku z tym i7-4771 nie jest ok ? Rzeczywiście odnalazłem wątek w którym polecałeś również tańszą i skuteczną wersję chłodzenia czyli :Noctua NH-U12S MULTI-Socket
do schodzenia procesora, to dodaję do uzupełnienia mojej konfiguracji. Jeżeli chodzi o pamięci, tu absolutnie oczekuję na wsparcie i czekam na podpowiedzi(a może ma zostać wspomniana?). Grafikę chcę zostawić podaną na początku z tym że najchętniej Asus(chyba tylko Allegro)


poniedziałek, 24 lutego 2014, 23:43
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Czy ten komputer jest prawidłowo skonfigurowany ?
Jest ok. Ustawiając mnożnik na sztywno na pewno osiągnie się wielkość turbo na stałe. Na domyślnych ustawieniach te wartości osiągalne będą tylko przy obciążeniu 2 rdzeni, przy 4 będzie to 3,7GHz.
Przykładowo 4770 na wspominanym Asrocku ustawiłem 4GHz, oczywiście wszystko stabilnie, VTT i Virtualizacja włączone, a temperatury w stresie(przy renderowaniu w AE) nie przekraczały 70°C.
Sam dla siebie kupił bym 4770k i ściągnął czapkę, ale nie po to by stracić stabilność, przeciwnie ;). Tymczasem czekam na refresh. Co prawda nie sądzę żeby zaczęli je lutować, ale może wsadzą lepsza kartę graficzną(pracuję na Ediusie i tam się przydaje).

_________________
Obrazek


wtorek, 25 lutego 2014, 00:33
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: sobota, 14 lipca 2007, 02:09
Posty: 63
Post Re: Czy ten komputer jest prawidłowo skonfigurowany ?
Ok, dzięki! To jeszcze spytam się odnośnie AE... bo zastanawiam się jeszcze czy 16 czy 32MB ram.Obecnie 8MB zżera mi max tego co program mi pozwala ustawić, a czy 16MB pochłania też w całości? Jeżeli tak to zasadny zakup powyżej 16MB jeżeli nie to bez sensu bo Vegas tego też nie wykorzysta.


wtorek, 25 lutego 2014, 00:58
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Czy ten komputer jest prawidłowo skonfigurowany ?
do aftera to im więcej tym lepiej i szybki ssd na pliki dodatkowe, tempy, cache itp.


wtorek, 25 lutego 2014, 02:02
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Czy ten komputer jest prawidłowo skonfigurowany ?
Możesz wsadzić 32GB(nie jak omyłkowo piszesz MB) maksymalnie. After pożre wszystko.
Przy takiej ilości ram można już się zastanowić nad ramdyskiem. Oczywiście trzeba to wszystko skonfigurować, ale w scenariuszu, gdzie rezygnujesz z tego Asusa na rzecz Asrocka Z87 Extreme4 i godzisz się z mniejsza ilością Sata(sam miał bym zagwozdkę, ale pewnie wybrał bym wyższy model Asrocka), a za różnice dokupujesz ram to dostajesz od nich program, który takie ramdyski robi. Ma tam opcje przeniesienia wszystkich systemowych tempów, czy wybranych programów, z czego jest wyszczególniony Photoshop, a to go powinno znacznie przyspieszyć i przy okazji oszczędzić systemowy SSD.
To oczywiście programowe sztuczki osiągalne niezależnie do producenta CPU, czy płyty, ale taki prezent jest miły...

Z moich testów After na 4770 kręconym do 4GHz i różnych wielkościach ramdysku wydzielonego z obecnych 16GB(minus 1GB na obsługę włączonego iGPU na sztywno przypisany w EFI) nie przyspiesza ani trochę. Ale testowałem go na ciężkich templatkach i mimo że dawałem do niej linka(to płatne pozycja, więc może i temu) nikt tego nie zweryfikował... ;P

_________________
Obrazek


wtorek, 25 lutego 2014, 03:34
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: sobota, 14 lipca 2007, 02:09
Posty: 63
Post Re: Czy ten komputer jest prawidłowo skonfigurowany ?
Dzięki za wyczerpujące informacje, pozdrawiam.


wtorek, 25 lutego 2014, 12:16
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 20 października 2009, 10:50
Posty: 55
Post Re: Czy ten komputer jest prawidłowo skonfigurowany ?
Normalnie jak "dzieci we mgle" :D
RamDysk to wykopalisko z czasów gdy podstawową pamięcią masową była stacja dyskietek a więc kilkanaście lat temu. Przecież RamDysk to jest pewien zarezerwowany obszar pamięci . Myślicie że AfterEffect jest tak głupim programem że nie może sobie sam zarezerwować pamięci do renderów ?

Podobnie jest z przenoszeniem cache i tempów na oddzielny dysk HDD lub co gorzej na dysk SSD co już jest głupotą do kwadratu. Wzieło się z czasów gdy dyski były 10 razy wolniejsze od obecnych czyli dekade temu. A pliki cache czy temp to nic innego jak przerenderowane wcześniej fragmenty projektu . I na tym polega ich użyteczność że są już przeliczone , a nie na tym że są na oddzielnym dysku.
Proponuje stworzyć na forum nowy dział i zatytuować go "Lamus czyli porady dla kompów sprzed dekady" Pozdro.


Ostatnio edytowano wtorek, 25 lutego 2014, 22:08 przez cyfrawideo, łącznie edytowano 1 raz

wtorek, 25 lutego 2014, 18:44
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3288
Post Re: Czy ten komputer jest prawidłowo skonfigurowany ?
...napisał sprzedawca do praktyków edycji video...
:roll: :lol:

_________________
Obrazek


wtorek, 25 lutego 2014, 18:55
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Czy ten komputer jest prawidłowo skonfigurowany ?
termin handlarzyna bardziej by pasowal... bo że idiota to już każdy wie i pamięta


wtorek, 25 lutego 2014, 20:05
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 20 października 2009, 10:50
Posty: 55
Post Re: Czy ten komputer jest prawidłowo skonfigurowany ?
Podajecie nowym userom jak niechybnie zapchać sobie tak ważny element stacji roboczej
jaką jest pamięć - ŚMIECIAMI . A to w konsekwencji może prowadzić do spadku
wydajności a nawet nieprawidłowego działania aplikacji.
Przypomina to troche wlewanie różnych specyfików do silnika w samochodzie z nadzieją
że dostanie extra te kilkanaście koników mocy. Tyle że jakoś nie wpadł na to sztab
konstruktorów - widocznie za głupi byli.
Podobnie jest tutaj - pamięcią zarządza winda i dany soft. Program decyduje ile pamięci
mu potrzeba i ile chce zająć. Nad wszystkim czuwa Winda żebyś mógł jeszcze myszą ruszać
i laski oglądać na necie . A ty Degenerado chcesz wleźć ze swoim RamDyskiem jak
się to mówi między wódke a zagryche. Bo uważasz że mądrzejszy jesteś od tych co
zrobili Winde i Aftera razem wziętych :lol:


wtorek, 25 lutego 2014, 22:42
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 23 marca 2003, 20:25
Posty: 1600
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: Czy ten komputer jest prawidłowo skonfigurowany ?
cyfrawideo napisał(a):
Podajecie nowym userom jak niechybnie zapchać sobie tak ważny element stacji roboczej
jaką jest pamięć - ŚMIECIAMI . A to w konsekwencji może prowadzić do spadku
wydajności a nawet nieprawidłowego działania aplikacji.
Przypomina to troche wlewanie różnych specyfików do silnika w samochodzie z nadzieją
że dostanie extra te kilkanaście koników mocy. Tyle że jakoś nie wpadł na to sztab
konstruktorów - widocznie za głupi byli.
Podobnie jest tutaj - pamięcią zarządza winda i dany soft. Program decyduje ile pamięci
mu potrzeba i ile chce zająć. Nad wszystkim czuwa Winda żebyś mógł jeszcze myszą ruszać
i laski oglądać na necie . A ty Degenerado chcesz wleźć ze swoim RamDyskiem jak
się to mówi między wódke a zagryche. Bo uważasz że mądrzejszy jesteś od tych co
zrobili Winde i Aftera razem wziętych :lol:


O czym Ty Stempień piszesz ? Czytałeś tekst, który napisałeś ? 8O

_________________
FACEBOOK
BSMultimedia


wtorek, 25 lutego 2014, 22:47
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Czy ten komputer jest prawidłowo skonfigurowany ?
on chyba nie zdaje sobie sprawy ze te brednie co wypisuje to odwrotnie dzialaja i raczej reklamy sobie nie zrobi, z drugiej strony jak ktoś to poczyta to ma ostrzeżenie żeby nie dac się naciagnac na hackintoshe, kostki i inne wynalazki bo jeśli koles nie ma pojęcia o czym mowi to trzeba być szalonym żeby kupic u niego jakikolwiek sprzet wiec nie ma tego zlego...


wtorek, 25 lutego 2014, 23:43
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Czy ten komputer jest prawidłowo skonfigurowany ?
Trochę racji ma. Ramdysk to narzędzie, które trzeba używać z głową i nie sprawdzi się w każdych warunkach, a tylko zajmie ram.
Jak pisałem w AE przy przeliczaniu zysku nie ma, inaczej natomiast będzie wyglądać sama praca, gdyż bieżące elementy ładowane będą na szybszy od dysku ram. Tak po prawdzie wypadało by pracować z ramdyskiem, a przy exporcie go wyłączyć, co jest wykonalne na sofcie od Asrocka 2 kliknięciami i jednym restartem. Sytuacja będzie klarowna w Photoshopie, są testy.
Reasumując ramdysk to narzędzie programowe i trzeba umieć posługiwać się jak pozostałą ich resztą, jak się tego nie umie i nie próbowało to się pisze co się pisze.
Akurat przy szybkich dyskach SSD, które mają skończoną ilość cykli zapisu, a komputera nie będziemy restartować co 5min(w tym czasie będzie na niego zapisywał zrzut jego zawartości) ma to pozytywny wpływ na jego i tak długą żywotność.

_________________
Obrazek


środa, 26 lutego 2014, 01:00
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL