Teraz jest poniedziałek, 22 lipca 2019, 18:56




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Mp4 bez przeplotu 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 4 marca 2014, 14:57
Posty: 10
Post Mp4 bez przeplotu
Witam
Mam taki problem. Próbuję wstawiać filmiki wygenerowane z Flash na Youtube. Najpierw eksportuję film do formatu mov. Rodzaj kompresji ustawiam Animacja i najwyższą jakość. Tylko w takich warunkach udaje mi się zakończyć eksport bez zawieszenia flesza. Do tej pory idzie wszystko pięknie. Następnie muszę skompresować film żeby zajmował 50MB zamiast 1GB i robię to za pomocą programu Adobe Media Encoder do formatu mp4. Tu problem polega na tym, że nie mogę ustawić rozdzielczości 1920x1080 i jednocześnie wyłączyć przeplot. Bez przeplotu mogę zrobić tylko 1280x720.

Film ma iść na youtube w rozdzielczości 1080p. Czy mogę tą kompresję przeprowadzić jakoś inaczej żeby mieć materiał w 1080p bez przeplotu?


wtorek, 4 marca 2014, 15:12
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 6 czerwca 2008, 19:40
Posty: 1299
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Mp4 bez przeplotu
daj zrzut ustawień w encoderze


wtorek, 4 marca 2014, 18:17
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 4 marca 2014, 14:57
Posty: 10
Post Re: Mp4 bez przeplotu
Zwykle daję coś w tym stylu, czasem 1-pass zamiast 2-pass.


Załączniki:
zrzut.jpg
zrzut.jpg [ 81.56 | Przeglądane 260 razy ]
wtorek, 4 marca 2014, 21:16
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 3 listopada 2010, 15:40
Posty: 11
Post Re: Mp4 bez przeplotu
Masz ustawione 24 klatki na sekundę a to jest tylko w progressive. Tu musisz zmienić.


wtorek, 4 marca 2014, 22:43
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 4 marca 2014, 14:57
Posty: 10
Post Re: Mp4 bez przeplotu
Na jaką wartość zmienić żebym mógł wyłączyć przeplot? Żaden wybór nie uaktywnia tej opcji. Druga sprawa, że materiał mam zwykle w takiej prędkości. Zmiana na inną wartość może dać niepożądany efekt. W przyszłości mogę zmienić framerate w źródle. Pytanie tylko na jaką wartość. Dla ścisłości, ja chcę mieć film w progressive.


wtorek, 4 marca 2014, 23:27
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 6 czerwca 2008, 19:40
Posty: 1299
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Mp4 bez przeplotu
żadnych zmian klatkarzu w stosunku do oryginału
zmień profil na 4.1 i po sprawie
tłumacza do Encodera wzięli chyba z ekwadorskich kolei państwowych
upewnij się co oznacza brak (wybieranie kolejnoliniowe) bo ja nie mam pojęcia


środa, 5 marca 2014, 00:28
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 4 marca 2014, 14:57
Posty: 10
Post Re: Mp4 bez przeplotu
Jak zmienię poziom na 4.1, to rozdzielczość spada do 1280x720 i wyższej nie ustawię.

Tłumaczenie faktycznie jakieś lewe. Podczas aktualizacji pomyślałem, że lepiej zrozumiem temat jak wybiorę polską wersję :)


środa, 5 marca 2014, 10:11
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3276
Post Re: Mp4 bez przeplotu
jeśli robisz w 25p to możesz zrobić w przeplocie i nie będzie widocznej różnicy, bo oba pola będą z tej samej klatki, czyli jak progressive.

_________________
Obrazek


środa, 5 marca 2014, 10:36
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 4 marca 2014, 14:57
Posty: 10
Post Re: Mp4 bez przeplotu
Jakby nie było różnicy, to by nie było tego postu ;) Po lewej machająca rączka z animacji z pliku mov, po prawej to samo miejsce po kompresji w 25fps. Chyba nie ma znaczenia ile fps ustawię. Efekt zawsze jest podobny.


Załączniki:
screen.jpg
screen.jpg [ 23.05 | Przeglądane 6037 razy ]
środa, 5 marca 2014, 11:06
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3276
Post Re: Mp4 bez przeplotu
no czyli nie robisz w 25p.

_________________
Obrazek


środa, 5 marca 2014, 11:44
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 4 marca 2014, 14:57
Posty: 10
Post Re: Mp4 bez przeplotu
a sory, źle coś przeczytałem. W takim razie nie wiem co to znaczy 25p :) Co to jest i gdzie to się ustawia w Encodrze?


środa, 5 marca 2014, 12:25
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3276
Post Re: Mp4 bez przeplotu
nie wiem czy w encoderze, raczej sekwencja powinna być w 25 ustawiona, bo pewnie z flesza masz inaczej. sorki, nie sprawdzę teraz.

PS. a myślałem, że to z premiere wypuszczasz.

_________________
Obrazek


środa, 5 marca 2014, 13:23
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 4 marca 2014, 14:57
Posty: 10
Post Re: Mp4 bez przeplotu
W Adobe Media Encoder to kompresuję. We fleszu nie mam za wiele ustawień, ale film z flesza jest prawidłowy, bez przeplotu. Jest tylko za duży i próbuję go kompresować powyższym programem, ale on dodaje mi przeplot.

Może możecie polecić jakiś inny prosty program do kompresji, w którym będą odpowiednie ustawienia i poradzi sobie z formatem mov? Najlepiej darmowy.


środa, 5 marca 2014, 14:02
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3276
Post Re: Mp4 bez przeplotu
ale w ilu klatkach na sekundę masz tego mov'a?

_________________
Obrazek


środa, 5 marca 2014, 14:53
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 6 czerwca 2008, 19:40
Posty: 1299
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Mp4 bez przeplotu
Cytuj:
Jak zmienię poziom na 4.1, to rozdzielczość spada do 1280x720 i wyższej nie ustawię.

zmień główny na główniejszy


środa, 5 marca 2014, 15:18
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL