Teraz jest sobota, 20 kwietnia 2019, 08:35




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
 Karta do ucyfrowienia filmów z kamery VHS-C 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Karta do ucyfrowienia filmów z kamery VHS-C
Witam!

Planuję ucyfrowić filmy rodzinne wykonane kamerą analogową VHS-C.
Wyjścia z kamery to video i audio po czinczach.

Co używacia w ww. przypadkach?

Pozdrawiam,
Mario.


piątek, 19 grudnia 2003, 21:36
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 9 grudnia 2003, 12:01
Posty: 2
Lokalizacja: południe
Post Ucyfrowywanie filmow
Ja mam do tego 2 karty PCI Pinnacle - PCTV Rave (wejscie video + tuner TV) i "Studio DC10plus" (wejscie/wyscie composit i s-video). W tch kartach sa tylko wejscia analogowe, dobre rozwazanie kupic odrazu "Pinnacle Studio Deluxe", gdzie sa tez wejscia cyfrowe, kto wie ?, moze na przyszlosc ?. Do obrobki filmow uzywam Pinnacle Studio 10 i ich update pod adresem http://www.pinnacesys.com - Rezultat jest bardzo zadowalajacy, czesto jakosc plytek VCD z kamery analogowej jest lepsza niz z kamery cyfrowej MiniDV !!. Uzywam tez programu "TMPGEnc" i "Ulead Movie Factory". Co do dzwieku, nie zapomnij podlaczyc do karty dzwiekowej.
Pozdrowienia

_________________
Czarek


środa, 24 grudnia 2003, 08:05
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 30 kwietnia 2003, 08:27
Posty: 294
Post 
Jeśli chodzi o rozwiązanie najtańsze i najbardziej opłacalne ze wzgledu na funkcjonalność to karta graficzna z wejściem VIDEO tzw. karty VIVO - polecam karty ATI, rezultaty też zdowalające. Dostajesz możliwość zgrywania po analogu, znakimitą jakość wyjscia TV oraz bardzo dobrą karte graficzną do zastosowań wideo.


środa, 24 grudnia 2003, 10:10
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 30 października 2003, 10:13
Posty: 764
Post Re: Karta do ucyfrowienia filmów z kamery VHS-C
Mario22 napisał(a):
Witam!

Planuję ucyfrowić filmy rodzinne wykonane kamerą analogową VHS-C.
Wyjścia z kamery to video i audio po czinczach.

Co używacia w ww. przypadkach?

Pozdrawiam,
Mario.


jako konwerter anoalogowo-cyfrowy ja uzywam kamerkę canona500i


środa, 24 grudnia 2003, 10:42
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 1 lipca 2003, 09:22
Posty: 662
Lokalizacja: 3miasto
Post 
Chciałbym Cię przestrzec przed rozwiązaniem proponowanym przez Krisssa - jakoś materiału otrzymanego przy pomocy kart VIVO czy tunerów TV jest raczej moim zdaniem daleka od przyzwoitej. Jeśli chcesz zrobić krótki filmik i udostępnic go w internecie to może i owszem starczy, ale jeśli chcesz mieć z tego kopię analogu czy pobawić się w obróbkę wideo to raczej zainwetuj parę złotych w dedykowaną kartę wideo (np. Pinnacle DC10+ lub Pinnacle Deluxe).


piątek, 26 grudnia 2003, 13:11
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 30 lipca 2003, 18:07
Posty: 36
Lokalizacja: WARSZAWA
Post 
zgrywalem dosyć duzo filmów z kamery vhsc przez PINNACLE DC10+

moj sprzet to pIII 800, (wtedy 128) RAM, dysk 30GB 5400 win98

na 1 h zgrywanego filmu w 1/2 PAL gubilo moze z 1 klatkę...
na 10 min -//- PAL gubilo z 5-10 klatek

jestem z tej karty bardzo zadowolony ( chociaż byla dosyć droga )

Nie polecam kart telewizyjnych, VIVO itp...

WAZNE: 1* krotkie i dobrej jakości kable
2* sam system ( bez bajerów, 99% wolnych zasobów :)
3* jak sie da to NTFS ( ograniczenie 2-4GB)
4* VirtualDUB :)
5* Cierpliwosc do windowsa :P

_________________
||| q ][\/][ p STUDIOS |||


piątek, 26 grudnia 2003, 14:36
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 1 lipca 2003, 09:22
Posty: 662
Lokalizacja: 3miasto
Post 
Gubienie klatek można wyeliminować poprzez zastosowanie drugiego dysku. U mnie na 1 godz. zgrywanego materiału w pełnym PALu na jednych taśmach nie są gubione żadne klatki, na innych gubi się ok. 5-10 klatek (na godz. filmu) i to zawsze na skutek uszkodzeń występujących na taśmie.


piątek, 26 grudnia 2003, 14:52
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 30 lipca 2003, 18:07
Posty: 36
Lokalizacja: WARSZAWA
Post 
zgadzam sie i przyznaje, że 1 dysk na system i zgrywanie to blad...

jeszcze jedno: plik wymiany najlepiej określić jako stały, dysk defragmentować a podczas zgrywania raczej nie używać PAUZY, STOP I PRZEWIJANIA źródla - powodują błędy synchronizacji 25 (50) fps w pinnacle...

_________________
||| q ][\/][ p STUDIOS |||


piątek, 26 grudnia 2003, 15:22
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL