Teraz jest poniedziałek, 18 listopada 2019, 05:55




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
 Materiał na osi czasu wg.kodu czasowego 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 13 listopada 2013, 22:26
Posty: 7
Post Materiał na osi czasu wg.kodu czasowego
Witam
Mam problem, nie wiem jak umieścić pojedyncze klipy na osi czasu tak aby były ułożone wg. kodu czasowego,mam nagrany dźwięk w jednym kawałku z rejestratora, natomiast obraz jest pocięty, chodzi o to aby zsynchronizować dźwięk z obrazem.
pozdrawiam


czwartek, 11 września 2014, 15:29
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4873
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Materiał na osi czasu wg.kodu czasowego
Przyznam że nie rozumiem pytania - gdzie jest trudność?
Ustawiaj ręcznie. Synchronizuj z dźwiękiem za pomocą wyszukiwania miejsc charakterystycznych, typu ostry krótki dźwięk, ruch ust, powiązanie dźwięku z gestem / ruchem.
Bo chyba nie chodzi chodzi o klawiszologię programu ( edycja )?

_________________
最诚挚的问候


czwartek, 11 września 2014, 20:40
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 11 listopada 2009, 23:57
Posty: 666
Post Re: Materiał na osi czasu wg.kodu czasowego
Trzeba spełnić dwa warunki
1. Kamera musi nagrywać z Time Code
2. Rejestrator musi nagrywać z Time Code - rzadkość i drogość :)
Edius ułoży Ci obrazki z kamery/ kamer po kodzie czasowym jeżeli wciśniesz F8 i położysz materiał na linii czasu.
Niestety audio z rejestratora trzeba rozstawiać ręcznie. Edius nie rozłoży bloczków audio z kodem czasowym. Sam kombinowałem i nie dałem rady. Chłopaki z BEiKSu też nie dali rady.
W sumie nie ma większego problemu przy zastosowaniu Plural eyes. Soft radzi sobie dobrze z synchro. Niestety nie chodzi z Ediusem 7. Są sposoby na ominięcie problemu, ale... Chyba że są trudne warunki audio - Studniówka w hali sportowej, wtedy wspomniany soft może się wyłożyć i jedyna nadzieja w Time Code.


poniedziałek, 15 września 2014, 20:58
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 8 listopada 2006, 16:32
Posty: 596
Post Re: Materiał na osi czasu wg.kodu czasowego
Cytuj:
1. Kamera musi nagrywać z Time Code
i mieć opcję free run, inaczej kod czasowy się zatrzymuje po każdym ujęciu. Jeżeli dźwięk masz longiem w jednym pliku, to ja bym robił tak: ustawiasz kod czasowy na 00:00:00.00, jedną ręką odpalasz nagrywanie na rejestratorze, a drugą w kamerze włączasz opcję free run. Potem jak wciągasz do programu to raz ustawiony dźwięk będzie pasować z grubsza do reszty, do poprawienia będzie tylko parę klatek. Przy częstym włączaniu/wyłączaniu potrafi się też o klatkę czy dwie rozjechać, ale ogólnie daje się nad tym panować bez większego problemu.

_________________
FS700 | FS100 | Kran i inne zabawki | Sprzęt filmowy do wynajęcia | Zapraszam na filmuser, forum filmowe


poniedziałek, 15 września 2014, 21:05
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL