Teraz jest piątek, 15 listopada 2019, 16:50




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
 Edius PRO 7.4 już jest 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 23 marca 2003, 20:25
Posty: 1600
Lokalizacja: Tarnów
Post Edius PRO 7.4 już jest
Właśnie się pokazała aktualizacja programu Edius do wersji 7.4 :mrgreen:

New Features of Version 7.40b4883
Thisupdate provides the following additional features:

•Panasonic AVCIntra 4K 422 clip import support
•XAVC (Intra / LongG) clip import support
•AAF improvements to streamline timeline exchange with Avid Media Composer &DaVinci Resolve 11
•AJA KONA 3G card preview support
•DNxHD MXF file export support
•K2 DNxHD GXF clip export support (EDIUSEliteonly)
•QuickTime HQ or HQX fileexport support with embedded timecode
•Timeline marker ripple
•Support for Lens Flare effect in genarts’Sapphire
•Keyboard shortcut for stretching TL clip to TL cursor position in overwrite mode
•Dolby Digital /Plusaudio file import/export support

_________________
FACEBOOK
BSMultimedia


czwartek, 30 października 2014, 22:38
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 10 grudnia 2010, 12:30
Posty: 32
Post Re: Edius PRO 7.4 już jest
literka b nie oznacza ,że to Beta jakaś?


piątek, 31 października 2014, 02:20
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Edius PRO 7.4 już jest
A ja z innej beczki. Ktoś jest zadowolony z zakupu tej wersji? Pytam ogólnie o 7, a nie konkretnie o 7.4.
Udało mi się w końcu zainstalować trial(musiałem formatować C) i nie jestem zadowolony.
Program działa wolniej, potrafi się zamyślić. Stare projekty z 2 i 3dpip są do poprawki, bo ta wersja nie ma ich w ogóle. Layouter to samo.
Na plus to stabilizacja obrazu, tyle że nie działa, zupełnie tak samo jak Mercalli, tyle że robi to szybciej i w tym czasie można pracować dalej...
x64 nie daje żadnych profitów, program nadal pobiera tyle samo ramu co wersje x86...
Nie zdążyłem sprawdzić multicam, akurat nie miałem takich materiałów.

Ktoś kupił tą wersję i jest z niej zadowolony? A może to ja amator nie dostrzegam zalet programu... Pojawiła się obsługa alpha, która na otarcie łez wykorzystałem do poprawy togo co się rozjechało po 3dpip... Nowy layouter pamięta tylko jedną pozycje. Jeśli coś animujemy i to zapiszemy to można być pewnym że tego nie użyjemy w kolejnym projekcie bez importu sekwencji, w której była animacja...
Nikt nie ma wrażenia że tym razem to wyrzucania kasy w błoto, bo program się cofnął w rozwoju?

_________________
Obrazek


Ostatnio edytowano piątek, 31 października 2014, 09:54 przez robertnik, łącznie edytowano 1 raz

piątek, 31 października 2014, 09:19
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2010, 13:19
Posty: 162
Post Re: Edius PRO 7.4 już jest
Powiem ci że u mnie też coś laptop się zastanawia (wolno myśli), a miało być przyspieszenie, do tego czasami jak odpalam play to głowica stoi w miejscu, a materiał idzie.
Cały czas się zastanwaiam nad zmianą softu, bo to drażni...

_________________
HP DV7 i7, 8GBram, 240SSD, 1TB, Edius, PANSONIC HMC151 i wiele wiele drobiazgów...


piątek, 31 października 2014, 09:53
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Edius PRO 7.4 już jest
Ja raczej będę wracał do 6.08. Myślałem że Lanczos zmieni coś na lepsze, ale porównywałem wyniki i niczym się nie różnią. W każdym projekcie pracuję z kolorami, być może to powód...
Tak czy siak postanowiłem zapytać jakie są profity przy nowej wersji, bo sam używam skromnej części z palety możliwości programu i być może, a raczej na pewno w ów części Edius się cofnął.

_________________
Obrazek


piątek, 31 października 2014, 10:04
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 13 sierpnia 2010, 22:19
Posty: 459
Lokalizacja: Dolny Śląsk
Post Re: Edius PRO 7.4 już jest
robertnik napisał(a):
Ja raczej będę wracał do 6.08. Myślałem że Lanczos zmieni coś na lepsze, ale porównywałem wyniki i niczym się nie różnią. W każdym projekcie pracuję z kolorami, być może to powód...
Tak czy siak postanowiłem zapytać jakie są profity przy nowej wersji, bo sam używam skromnej części z palety możliwości programu i być może, a raczej na pewno w ów części Edius się cofnął.


Ja osobiście przyzwyczaiłem się do 6.5 i uważam ją za wygodniejszą w stosunku do 6.08. Ale wiadomo wszystko kwestia gustu.

Plusy 6.5:
stabilizacja - uważam że działa poprawnie
layouter - zdecydowanie wygodniejszy
szybciej się ładuje projekt
kanał alpha
co do animacji na kk (nie wiem czy o to chodziło) ale jest możliwosc zapisu i wykorzystania w innych projektach presetów zapisanych (może wersja trial coś knoci - niby pełna tylko ograniczona czasowo ale ja już też coś takiego kiedyś miałem - nie pamietam dokładnie ale na trialu nie działało...)

minusy:
brak pełnej kompatybilności z projektami w dół
WB jak działał nędznie tak działa ( w stosunku np. do AP)
nie działają wtyczki dołączone do 6.0 :-(

pewnie się więcej znajdzie tych +- ale pisze to co na szybko mi się nasuneło

Jeżeli chodzi o 7 i różnice między 6.5 to zadałem takie pytanie na forum ale bez echa. Dowiedziałem się jednak od chłopaków pracujących na 7 że róznice między nimi sa minimalne i nie ma sensu dopłacac tylko za 64 bity

_________________
Życie to nie wytwór Mircosoftu tu Ctrl+Z nie zadziała!


Ostatnio edytowano piątek, 31 października 2014, 11:39 przez crit, łącznie edytowano 1 raz

piątek, 31 października 2014, 11:09
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 6 sierpnia 2010, 17:09
Posty: 75
Lokalizacja: Kraków
Post Re: Edius PRO 7.4 już jest
A czy w ogóle jest gdzieś dostępny upgrade z wersji 6 do 6.5? Chętnie bym zakupił ale nie ma nigdzie takich ofert.


piątek, 31 października 2014, 11:29
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2010, 13:19
Posty: 162
Post Re: Edius PRO 7.4 już jest
Ja mam upgrade z 6 do 6.5 ale z karta HDStorm+bay za 2000zł

_________________
HP DV7 i7, 8GBram, 240SSD, 1TB, Edius, PANSONIC HMC151 i wiele wiele drobiazgów...


piątek, 31 października 2014, 11:34
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 13 sierpnia 2010, 22:19
Posty: 459
Lokalizacja: Dolny Śląsk
Post Re: Edius PRO 7.4 już jest
PRYZMAT(0) napisał(a):
A czy w ogóle jest gdzieś dostępny upgrade z wersji 6 do 6.5? Chętnie bym zakupił ale nie ma nigdzie takich ofert.


Ja kupiełm z rok temu w beiksie - pech chciał ze (pod koniec maja :-( )
i darmowy upgrade do 7 mnie nie chwycił...
Może zadzwoń do nich i spytaj się czasem mają coś czego w ofercie na stronie nie ma.

_________________
Życie to nie wytwór Mircosoftu tu Ctrl+Z nie zadziała!


piątek, 31 października 2014, 11:41
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 22 października 2006, 23:57
Posty: 537
Lokalizacja: Lisewiec koło Kolbud koło Gdańska :)
Post Re: Edius PRO 7.4 już jest
Ja powiem tak - miało czytać Plural EYES'a i nie czyta - czyli kicha - pewnie będzie czytała wersja 7.5 - płatna :) ale do tego już się wszyscy przyzwyczaili

_________________
Edius 8.xx, Sony VEGAS PRO 10.0 + DVD Architekt 6.0
GG: 467185
Skype: ArekWP
Odbitki na KODAK PROFESSIONAL w rozsądnych cenach http://www.fotogosia.pl - zapraszamy :)


sobota, 1 listopada 2014, 20:27
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: środa, 9 lutego 2011, 22:28
Posty: 136
Lokalizacja: Kraków
Post Re: Edius PRO 7.4 już jest
arekwp napisał(a):
Ja powiem tak - miało czytać Plural EYES'a i nie czyta - czyli kicha - pewnie będzie czytała wersja 7.5 - płatna :) ale do tego już się wszyscy przyzwyczaili


Czyta sprawdziłem na v.3.5 i synchro robisz w pluralu, a potem Ctrl + E i http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 84ec9.html potem wystarczy odpalić Edka i wybrać import project ... FCP XML.
Sprawdzone na wersji Edius 7.4 :wink:


sobota, 1 listopada 2014, 21:15
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 23 marca 2003, 20:25
Posty: 1600
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: Edius PRO 7.4 już jest
Nie mam niestety PluralEyes w wersji -3.5.4, ale może jeśli dysponujesz tą wersją to Ci się przyda ta informacja ze strony forum GV:

"Required Tools
EDIUS 7 (v.7.40)
PluralEyes (v.3.5.4)


Unofficial Workflow
1. Start Plural Eyes.
2. Add media to Plural eyes .
3. The Smart start feature of Plural eyes will automatically create bins with the folder names you have created.
4. Save the project to a selected location and give it name ( this will make EDIUS use the same name in the bin).
5. Click the synchronize button. You will see that the clips will move on the Plural eyes timeline so they can be synced
6. After the sync is completed click the export timeline button.
7. Under Editor format choose Premiere Pro
8. Under Timeline format select Final Cut Pro XML for Premiere. (“select create a sequence with audio content replaced in video clips” should be left unselected)
9. After you have completed the settings click export.
10. When the export is completed the exports list of Plural Eyes will open. Select the Project, right click and choose copy as path.
11. Start EDIUS and make a project with the same settings(frame-rate and Frame size) as the assets you imported in Plural Eyes.
12. In the opened EDIUS project go to File → Import Project → FCP XML
13. In the filename dialog box, paste the path you copied under step 10 and press open.
(alternatively you can manually browse to the xml. )
14. Edius will import the do the following:
It will import the audio and video the files in the bin and import a “synced sequence”: in the top folder will be named with same name you input in step 4
15. Double click the “synced sequence” and it will open as a timeline sequence.
This will contain your synced video and Audio files."

----------------------------------------
2 x Xeon E5-2630V2/ Asus Z9PE-D8WS/ 64GB DDR3 Corsair / nVidia GTX 980 4GB / BD-R Plextor / SSD Plextor 512GB / 2x1TB SSD Samsung Evo 840/ Win 8.1 PRO 64bit / Enermax 1250 W / Adobe CC / Edius PRO 7.4 / Sony NEX-FS700R / Sony A7s.

_________________
FACEBOOK
BSMultimedia


sobota, 1 listopada 2014, 21:15
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 22 października 2006, 23:57
Posty: 537
Lokalizacja: Lisewiec koło Kolbud koło Gdańska :)
Post Re: Edius PRO 7.4 już jest
no cóż - może przegiąłem - mam w sumie 14 godzin z konferencji - Edek nie czyta - wywala błąd - jak mam to dzielić ręcznie to szczerze - szybciej idzie synchronizacja w Edku sposobem ..... multicam'a

_________________
Edius 8.xx, Sony VEGAS PRO 10.0 + DVD Architekt 6.0
GG: 467185
Skype: ArekWP
Odbitki na KODAK PROFESSIONAL w rozsądnych cenach http://www.fotogosia.pl - zapraszamy :)


niedziela, 2 listopada 2014, 19:50
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 25 maja 2009, 10:12
Posty: 68
Post Re: Edius PRO 7.4 już jest
Mnie po aktualizacji Edek zaczął strasznie mulić, same włączanie trwa bardzo długo nie mówiąc już o pracy w samym programie. Nie wiem co zrobili, że to tak chodzi ale wracam do wcześniejszych wersji bo na tej nie da się pracować.


Zainstalowałem 7.32 i jak ręką odjął..wszystkie problemy ustąpiły :D

_________________
Intel Core I7 2600K | Asus P8Z68-V PRO | 8GB 1600MHz Corsair CL9 | Goodram C40 120GB SYSTEM i 2x40GB RAID 0 INTEL SSD na cache systemowy+500GB HDD Samsung F3 + 1TB WD RED+1TB WD GREEN | Gigabyte Radeon HD6850 Wind Force | OCZ MOD XStream Pro 700W


środa, 5 listopada 2014, 12:38
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 23 marca 2003, 20:25
Posty: 1600
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: Edius PRO 7.4 już jest
Wersja Ediusa Pro7.4 działa bez problemu na Win 8.1 PRO i odpowiedniej optymalizacji systemu.

Komputer testowy: Asus Z97 Deluxe, i7 4790K, Corsair Hydro, 32GB Corsair 1600, SSD SanDisk 256GB na system, SSD SanDisk 256GB na cache i tempy, SSD Samsung EVO 840 1TB na materiał video i rendery, grafika GTX 980 4GB, zasilacz Corsair 750W. Zainstalowane - Win 8.1 Pro 64 bit, Edius Pro 7.4 plus Vitascene Pro V2., NewBlue Video Essentials III ( są do pobrania ZA DARMO ze strony GV ! )

_________________
FACEBOOK
BSMultimedia


środa, 5 listopada 2014, 13:51
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL