Teraz jest poniedziałek, 22 kwietnia 2019, 18:26




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
 Pogorszenie jakości po montażu w AP; czy to norma? 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 26 marca 2003, 09:51
Posty: 483
Lokalizacja: Kozienice
Post Pogorszenie jakości po montażu w AP; czy to norma?
Witam.

Próbuję przejść z montażu liniowego na nieliniowy i na początek rozczarowanie. Zdjęcia i napisy po zmontowaniu tracą jakość, są mało ostre, a przy ruchu skaczą (zdjęcia). Czy to jest normalne? Używam AP 6.0. Proszę o odpowiedż. Zaznaczam że przeplot wyłączyłem, próbowałem na dwóch komputerach w Win. 2000 i XP, oglądałem na monitorach. Czy w innych programach montażowych jest podobnie?

Pozdrawiam

_________________
Stanisław


sobota, 3 stycznia 2004, 22:21
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 27 czerwca 2003, 11:15
Posty: 841
Post 
cos niemilosiernie sknociles. napisz w jaki sposob przechwytujesz wideo i do jakiego formatu go eksportujesz


sobota, 3 stycznia 2004, 22:55
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 25 maja 2002, 01:03
Posty: 510
Lokalizacja: Hajnówka
Post 
Jakość zmontowanego materiału DV zawsze sprawdza się na ekranie TV a nie na monitorze.
Aby wyeliminować skaczący obraz w AP użyj funkcji "Flicker Removal" w oknie - Video Options - Field Options.


sobota, 3 stycznia 2004, 23:06
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 26 marca 2003, 09:51
Posty: 483
Lokalizacja: Kozienice
Post 
Witam. Dzięki za zainteresowanie.
Na razie nie zgrywam z kamery, ćwiczę na plikach animacji AVI 720x576 z płytek i zdjęciach, oraz na titlerze. Pogorszona jakość zdjęć to plik jpg 1280x960 i tytuł (napis) wyeksportowane z timeline do movie. Właściwości to:
Make: Work Area as Microsoft DV AVI
Video: 720x576 at 25.00 fps
Compression: Microsoft DV PAL @ 100%
Compressor: Uncompressed.

Plik wstawiony na timeline w pierwszyn oknie - jakość super,
po wygenerowaniu podglądu, lub wyeksportowaniu- jakość znacząco pogarsza się.

Nie wiem czy chodziło Ci o dane które podałem? Po zaznaczeniu Fliccer removal nic się nie zmienia.

Pozdrawiam.

_________________
Stanisław


niedziela, 4 stycznia 2004, 16:34
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 27 czerwca 2003, 11:15
Posty: 841
Post 
jesli na pewno nic dziwnego nie pokombinowales w AP, to moze masz jakis problem z kodekami..
moglbys udostepnic linka do krociotkiego (ze 3 sek) filmu. swoja droga jesli wstawiasz zdjecie w wyzszej rozdzielczosci niz 720x576 to AP automatycznie je przeskaluje i zmniejszy (pogorszy jakosc)


niedziela, 4 stycznia 2004, 19:50
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 26 marca 2003, 09:51
Posty: 483
Lokalizacja: Kozienice
Post 
Witam.

Nie wiem jak to zrobić. Udostępniłem na Kazie plik avi 18 sekund pod nazwą Próbny tytuł.

Pozdrowienia.

_________________
Stanisław


niedziela, 4 stycznia 2004, 21:38
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 27 czerwca 2003, 11:15
Posty: 841
Post 
na kazie???? ugh..


niedziela, 4 stycznia 2004, 23:33
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 26 marca 2003, 09:51
Posty: 483
Lokalizacja: Kozienice
Post 
Chyba masz rację że coś nie tak z kodekami. Przy exporcie odczytałem co innego a po zapisaniu pliku i wysłaniu do Kazy co innego o kodeku. Nie jestem w tym mocny, ale może tak być. Dziś sprawdziłem jeszcze raz na innym komputerze i nie ma skakania obrazu przy rotacji. Na ekranie telewizora jakość jest do zaakceptowania.

Wielkie dzięki za życzliwość i cierpliwość.

Pozdrowienia!

_________________
Stanisław


poniedziałek, 5 stycznia 2004, 10:43
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 10 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL