Teraz jest środa, 17 lipca 2019, 13:10




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
 kodek Photo-JPEG 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 11 kwietnia 2005, 19:33
Posty: 16
Post kodek Photo-JPEG
Zapisałem film w Premierze w formacie QuickTime, kodek photo-jpeg - ale po zapisie jest trochę w innych kolorach/odcieniach niż był oryginał (nie jest to duża różnica ale zauważalna).

Da się zrobić tak by film zakodowany w Photo-JPEG miał identycznie tą samą kolorystykę co oryginał?


piątek, 13 marca 2015, 13:03
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 1052
Post Re: kodek Photo-JPEG
Przecież właśnie sprawdziłeś, że się nie da.

Może napisz coś więcej, co Ty w ogóle robisz, co chcesz osiągnąć,
dlaczego akurat photo-jpeg.


sobota, 14 marca 2015, 01:30
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3276
Post Re: kodek Photo-JPEG
Cytuj:
ale po zapisie jest trochę w innych kolorach/odcieniach

w odtwarzaniu przez QT.
a jeśli wrzucisz z powrotem do AP ten materiał to jak jest z kolorami?

_________________
Obrazek


sobota, 14 marca 2015, 02:14
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 11 kwietnia 2005, 19:33
Posty: 16
Post Re: kodek Photo-JPEG
Posiwiały napisał(a):
Może napisz coś więcej, co Ty w ogóle robisz, co chcesz osiągnąć,
dlaczego akurat photo-jpeg.


próbuje się dopasować do:
http://jezykpolski.istockphoto.com/help ... quirements

Jeśli dobrze odczytuje to tam wymagają PhotoJPEG, MJPEG-A, lub DV,
z tym że jak dostałem odpowiedz w innym wątku to nie ma rozdzielczości 1920x1080 w DV, MJpeg-A mocno u mnie zmiania kolorystykę, no więc przerabiam PhotoJPEG...

Nie wiem - może są jakieś ustawienia których nie znam, dlatego się dopytuje.
A może jednak istnieje jakiś kodek DV w rozdzielczości 1920x1080 gdzieś do pobrania w necie?
Pytam się, może trafie na jakiś trop...

GrassHoppeR napisał(a):
Cytuj:
ale po zapisie jest trochę w innych kolorach/odcieniach

w odtwarzaniu przez QT.
a jeśli wrzucisz z powrotem do AP ten materiał to jak jest z kolorami?


Tak jak opisałem (sprawdzenie robiłem właśnie wrzucając z powrotem do AP).


sobota, 14 marca 2015, 02:43
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3276
Post Re: kodek Photo-JPEG
to zostaje ci trzecia opcja... użyj MJPEG. :wink:
poważnie, ja używałem przez lata i do teraz w niektórych rozwiązaniach. DV jest tylko w SD, Photo-JPEG przekłamuje kolory, wielkiego wyboru nie masz.
8)

_________________
Obrazek


sobota, 14 marca 2015, 09:32
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 11 kwietnia 2005, 19:33
Posty: 16
Post Re: kodek Photo-JPEG
GrassHoppeR napisał(a):
to zostaje ci trzecia opcja... użyj MJPEG. :wink:


Na liście dostępnych kodeków przy zapisie mam Motion JPEG A i Motion JPEG B
U mnie jak zapisuje w tym pierwszym lub drugim to film po zapisie i otwarciu dla sprawdzenia z powrotem w AP jest bledszy..
hm..


sobota, 14 marca 2015, 14:36
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 1052
Post Re: kodek Photo-JPEG
kula 7500 napisał(a):
MJpeg-A mocno u mnie zmiania kolorystykę, no więc przerabiam PhotoJPEG...

Nie masz wyjścia, portal życzy sobie akurat takie kodeki. Dość pechowo.
Problem jest stary i znany, dotyczy parametru gamma w QuickTime.
Wpływ krzywej gamma na wyświetlanie obrazu to sobie wygooglasz.
Reszta świata używa gamma 2.2, a Apple w QT wymyśliło sobie 1.8
i taka wartość wymuszana jest dla niektórych kodeków. Akurat tych.

Rady ani sensownego sposobu "obejścia" tego problemu nie ma.
W sumie, odbiorcy tego iStoka i tak będą robić korekcję w swoim montażu.

Zakładam, że chodzi o pliki z Canona jak piszesz w innym wątku,
i że są to obrazy progresywne. Więc photo-jpeg.
Motion JPEG A i Motion JPEG B stosuje się do obrazu z przeplotem.
Jakimś szczegółowym ustawieniom można się jeszcze przyjrzeć, jeśli chcesz.


sobota, 14 marca 2015, 14:44
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 11 kwietnia 2005, 19:33
Posty: 16
Post Re: kodek Photo-JPEG
Ok,
to już sporo wiem :)
Szczegółowe ustawienia zapisu do Photo-Jpeg to już chyba nie zmienią ogólnej kolorystyki (czy tej krzywej gamma..)

Na szczęście film po zapisie w Photo-Jpeg niewiele różni się od oryginału.
Można przeboleć tą małą różnicę...

Jeszcze wpadł mi taki pomysł, że jeśli chcę mieć zgodność między zapisem Photo-Jpeg a podglądem w AP,
to mogę w projekcie nałożyć warstwę z efektem wyrównującym różnice między zapisem Photo-Jpeg a podglądem w AP, a przed docelowym zapisem do Photo-Jpeg tą warstwę wyłączyć.
Jest to jakiś pomysł...
Zobaczę jak w praktyce.


sobota, 14 marca 2015, 19:32
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 1052
Post Re: kodek Photo-JPEG
Taki pomysł to bym akurat odradzał.


sobota, 14 marca 2015, 22:32
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 1052
Post Re: kodek Photo-JPEG
Są w internecie kilometry wywodów na ten temat po wpisaniu "QT gamma shift"
czy podobnego hasła, i tam się często pojawia określenie "bug" - co jest
oczywistym nieporozumieniem.
To nie błąd, ale świadome i logiczne działanie wynikające z "wojenki światów".
Apple zawsze tworzyło własny ekosystem, interfejsy, gniazda, wtyki, kabelki...
niekompatybilne z resztą świata. Takie też było wyświetlanie obrazu z gamma 1.8,
dopiero chyba w OSX 10.6 wprowadzono domyślnie gamma 2.2
oczywiście z możliwością przełączenia na uprzedni standard.
Kodeki tworzone w rodzinie QT były do takiego wyświetlania przystosowane.

Jeśli już musimy siedzieć okrakiem w obu tych światach, pracując na PC,
najlepiej dostawić jeszcze jeden podgląd z gamma 1.8 - i wtedy "wzrokowa"
ocena ma sens, oczywiście po prawidłowej kalibracji całości.


niedziela, 15 marca 2015, 12:25
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 11 kwietnia 2005, 19:33
Posty: 16
Post Re: kodek Photo-JPEG
Posiwiały napisał(a):
Jeśli już musimy siedzieć okrakiem w obu tych światach, pracując na PC,
najlepiej dostawić jeszcze jeden podgląd z gamma 1.8 - i wtedy "wzrokowa"
ocena ma sens, oczywiście po prawidłowej kalibracji całości.


No a da się przestawić podgląd w AP na gamma 1.8, tak żeby wszystkie zmiany w projekcie w AP na bieżąco uwzględniały tą zmianę gammy?

Czy może chodzi Tobie bardziej o to, żeby drugi monitor ustawić, i zrobić tak, żeby jedyna zmiana w wyświetlaniu pomiędzy obydwoma monitorami to była gamma?


Teraz wpadł mi jeszcze jeden pomysł - może da się cały program AP ustawić tak żeby wyświetlał w przestrzeni gammy 1.8.. (oczywiście można by to sobie przełączać w razie potrzeby) - to nawet można by pewnie z poziomu poza AP zrobić tylko narazie nie wiem czym :D
(wiem że kiedyś miałem laptopa gdzie moglem ustalać jaki program w jakiej przestrzeni kolorystycznej miał funkcjonować).

Jeszcze będę kombinował..


niedziela, 15 marca 2015, 15:12
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 1052
Post Re: kodek Photo-JPEG
kula 7500 napisał(a):
Czy może chodzi Tobie bardziej o to, żeby drugi monitor ustawić, i zrobić tak, żeby jedyna zmiana w wyświetlaniu pomiędzy obydwoma monitorami to była gamma?

Nawet nie bardziej, tylko dokładnie o to mi chodziło.

Ale zauważ, że ja akcentuję kalibrację podglądu, bo inaczej widzimy
mniejsze bzdury, albo większe bzdury - i grzebiemy jak ślepy w mizerii.

Nie ma takiej możliwości, by jeden monitor na kawałku ekranu
wyświetlał z gamma 2.2, a na innym kawałku z 1.8

A właściwie, po co Ci te zmiany gamma, co chcesz osiągnąć?


niedziela, 15 marca 2015, 22:36
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 11 kwietnia 2005, 19:33
Posty: 16
Post Re: kodek Photo-JPEG
Posiwiały napisał(a):
kula 7500 napisał(a):
Czy może chodzi Tobie bardziej o to, żeby drugi monitor ustawić, i zrobić tak, żeby jedyna zmiana w wyświetlaniu pomiędzy obydwoma monitorami to była gamma?

Nawet nie bardziej, tylko dokładnie o to mi chodziło.

Ale zauważ, że ja akcentuję kalibrację podglądu, bo inaczej widzimy
mniejsze bzdury, albo większe bzdury - i grzebiemy jak ślepy w mizerii.


No tak, wszystko musi być doskonale :)
Ja i tak nie mam drugiego monitora, więc narazie pomysł z drugim monitorem odpada.
A ten co mam jest z wysokiej półki i dobrze skalibrowany.

Posiwiały napisał(a):
Nie ma takiej możliwości, by jeden monitor na kawałku ekranu
wyświetlał z gamma 2.2, a na innym kawałku z 1.8

A właściwie, po co Ci te zmiany gamma, co chcesz osiągnąć?


No dobra
może nie będę teraz tłumaczył, bo chwilowo mam co innego na głowie ;)

Z biegiem czasu wszytko sobie poukładam tak żeby było ok.

Przede mną wielki sukces w dziedzinie filmowania :D
Ale narazie nie jestem jeszcze przyjęty do istockphoto jako filmowiec.


Dzięki za rady.


poniedziałek, 16 marca 2015, 03:18
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 1052
Post Re: kodek Photo-JPEG
Powodzenia, nie zrażaj się!
I nie oto chodzi, by wydać pierdyliard złotych na monitory i gadżety,
tylko by rozumieć jak ten "ideał" działa i co ułatwia...
Z taką wiedzą to i skromnymi środkami można porządne rzeczy uzyskać.
Przetraw temat i pytaj dalej. Hey!

EDIT:
Jeśli pracujesz na Win7 lub 8, to do eksperymentów z Display Gamma
mogę Ci polecić taki program:
http://www.quickgamma.de/indexen.html
Dobrze opisany w Helpie i jak się znudzi łatwo po nim posprzątać
w Zarządzaniu Kolorami Windows.
Z tym, że z eksperymentami - wiesz - zepsuć jest zawsze najłatwiej. :mrgreen:


poniedziałek, 16 marca 2015, 12:38
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL