Teraz jest piątek, 22 listopada 2019, 20:10




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
 Edek 6 i monitor vs. tv 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 13 maja 2013, 18:43
Posty: 44
Post Edek 6 i monitor vs. tv
Witam Koledzy
mam do was takie pytanie czy obrabiacie na dwóch ekranach w ediusie ??? tzn monitor i Tv pytam dlatego iż nagrywam Canonem XF100 i żygać mi się chce tą kamerą jak ona nagrywa gdy wrzucam do edka kawałek to jakaś masakra już lepiej Gopro 3+ black nagrywa zero szumów itd a problem leży że jak ustawie tv na 1360x768 to w miarę tylko muszę sharpness na 30 ustawić a jak przełączę tv na 1920x1080 to jedno ziarno na ekranie ale obraz wyraźny i już sam nie wiem jak lepiej mieć ustawiony TV żeby obrabiać weselisko dodam iż nagrywam w 1920 50i 25p.

_________________
CPU : Intel® Core™ i7-4790K (8M Cache, up to 4.40 GHz) Devil's Canyon
MB Brand : ASRock
MB Model : B85 Fata1ity Killer
GPU Type : ASUS GTX680 4GB DDR5
RAM : 8192 MB DDR3 1600Mhz CL16
SSD: Kingston v300 240GB SATA/600
HDD: Seagate® Expansion™ 3TB 7200


środa, 15 kwietnia 2015, 17:50
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 13 sierpnia 2010, 22:19
Posty: 459
Lokalizacja: Dolny Śląsk
Post Re: Edek 6 i monitor vs. tv
Sorry ale masakrą jest to co i w jaki sposób napisałeś. Możesz nieco składniej oraz przyłożyć się do interpunkcji? Bo cała wypowiedź to 2 zdania przy czym to drugie to "słowotoczny" horror... Nikt Cię przecież nie goni...

_________________
Życie to nie wytwór Mircosoftu tu Ctrl+Z nie zadziała!


środa, 15 kwietnia 2015, 18:04
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 30 grudnia 2006, 23:47
Posty: 812
Lokalizacja: Łódzkie
Post Re: Edek 6 i monitor vs. tv
Witam
Wg mnie to kamera nagrywa tak jak ją ustawia jej operator. Jak coś jest kiepsko to trzeba inaczej dobrać parametry filmowania albo może przełączyć z trybu auto. :mrgreen:
Nie sądzę by obrazek z GoPro był lepszy od tego z Canona xf100. Kwestia dobrego ustawienia parametrów filmowania. Zacznij od zmiany ustawienia czasu i przysłony.

_________________
Jeśli potrafisz sobie coś wyobrazić, potrafisz to też osiągnąć.


środa, 15 kwietnia 2015, 18:23
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 13 maja 2013, 18:43
Posty: 44
Post Re: Edek 6 i monitor vs. tv
kazikmaly napisał(a):
Witam
Wg mnie to kamera nagrywa tak jak ją ustawia jej operator. Jak coś jest kiepsko to trzeba inaczej dobrać parametry filmowania albo może przełączyć z trybu auto. :mrgreen:
Nie sądzę by obrazek z GoPro był lepszy od tego z Canona xf100. Kwestia dobrego ustawienia parametrów filmowania. Zacznij od zmiany ustawienia czasu i przysłony.

Kazik-właśnie sie zastanawiam nad tym czy nie przejśc na AUTO ;)
działam na manualu i różnych presetach których już sam nie mogę okiełznać bo na każdym to samo a widząc co robi konkurencja na dslr'ach to jakaś pomyłka i żal że poszedłem w XF100.

_________________
CPU : Intel® Core™ i7-4790K (8M Cache, up to 4.40 GHz) Devil's Canyon
MB Brand : ASRock
MB Model : B85 Fata1ity Killer
GPU Type : ASUS GTX680 4GB DDR5
RAM : 8192 MB DDR3 1600Mhz CL16
SSD: Kingston v300 240GB SATA/600
HDD: Seagate® Expansion™ 3TB 7200


środa, 15 kwietnia 2015, 19:41
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 13 maja 2013, 18:43
Posty: 44
Post Re: Edek 6 i monitor vs. tv
crit napisał(a):
Sorry ale masakrą jest to co i w jaki sposób napisałeś. Możesz nieco składniej oraz przyłożyć się do interpunkcji? Bo cała wypowiedź to 2 zdania przy czym to drugie to "słowotoczny" horror... Nikt Cię przecież nie goni...

crit-sorki a więc krótko i w temacie czy obrabiając materiał w ediusie mając monitor i podgląd na tv to jak ustawić tv 1920 czy 1360 przy obróbce ???
pozdrawiam

_________________
CPU : Intel® Core™ i7-4790K (8M Cache, up to 4.40 GHz) Devil's Canyon
MB Brand : ASRock
MB Model : B85 Fata1ity Killer
GPU Type : ASUS GTX680 4GB DDR5
RAM : 8192 MB DDR3 1600Mhz CL16
SSD: Kingston v300 240GB SATA/600
HDD: Seagate® Expansion™ 3TB 7200


środa, 15 kwietnia 2015, 19:43
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 13 sierpnia 2010, 22:19
Posty: 459
Lokalizacja: Dolny Śląsk
Post Re: Edek 6 i monitor vs. tv
Do podglądu na TV potrzebna jest specjalna karta np. spark - chyba że podłączasz tv jako monitor. Zakładając że monitor i karta obsługuje rozdzielczość 1920x1080 wystarczy ustawić projekt na taką rozdzielczość, edkowi zaznaczyć żeby podgląd dawał na tym monitorze i powinno hulać :-)
Mi lepiej się pracuje przy rozdzielczościach maksymalnych :-)

_________________
Życie to nie wytwór Mircosoftu tu Ctrl+Z nie zadziała!


środa, 15 kwietnia 2015, 20:29
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 13 maja 2013, 18:43
Posty: 44
Post Re: Edek 6 i monitor vs. tv
crit napisał(a):
Do podglądu na TV potrzebna jest specjalna karta np. spark - chyba że podłączasz tv jako monitor. Zakładając że monitor i karta obsługuje rozdzielczość 1920x1080 wystarczy ustawić projekt na taką rozdzielczość, edkowi zaznaczyć żeby podgląd dawał na tym monitorze i powinno hulać :-)
Mi lepiej się pracuje przy rozdzielczościach maksymalnych :-)

crit- masz racje mam GTX680 4Gb obsługuje 1920 jak i tv i hula tylko moje pytanie czy obrabiając materiał ustawić tv na 1920 czy 1360 ??? bo jak pisałem wcześniej jest to kolosalna różnica i wcześniej miałem cały czas ustawione na 1360x768 i musiałem surowy plik z kamery podkręcać na ostrości a jak teraz ustawiłem na 1920x1080 to ostrośc jest OK tylko ziarno że masakra. a Jak wy obrabiacie mając monitor + TV ???

_________________
CPU : Intel® Core™ i7-4790K (8M Cache, up to 4.40 GHz) Devil's Canyon
MB Brand : ASRock
MB Model : B85 Fata1ity Killer
GPU Type : ASUS GTX680 4GB DDR5
RAM : 8192 MB DDR3 1600Mhz CL16
SSD: Kingston v300 240GB SATA/600
HDD: Seagate® Expansion™ 3TB 7200


środa, 15 kwietnia 2015, 21:19
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 13 sierpnia 2010, 22:19
Posty: 459
Lokalizacja: Dolny Śląsk
Post Re: Edek 6 i monitor vs. tv
Ja nie używam TV tylko monitora do podglądu. Domyślam się że Ty pewnie też pracujesz w trybie monitora tylko używasz do tego jakiegoś TV. Pisałem, że pracuję na najwyższej możliwej rozdzielczości w projekcie. A szumy - cóż - pewnie przegiąłeś z podbiciem... A w HD wszystko lepiej widać - szumy także :-D

_________________
Życie to nie wytwór Mircosoftu tu Ctrl+Z nie zadziała!


środa, 15 kwietnia 2015, 21:28
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Edek 6 i monitor vs. tv
Tak to jest z telewizorami. One mają różne ulepszacze i należy je wyłączyć, by działał jak tradycyjny monitor. Rozdzielczość rzecz jasna natywna TV. Są karty montażowe, które dają na wyjściu obraz z przeplotem, ale jak rozumiem nie masz takiej karty.

_________________
Obrazek


środa, 15 kwietnia 2015, 23:16
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 13 maja 2013, 18:43
Posty: 44
Post Re: Edek 6 i monitor vs. tv
robertnik napisał(a):
Tak to jest z telewizorami. One mają różne ulepszacze i należy je wyłączyć, by działał jak tradycyjny monitor. Rozdzielczość rzecz jasna natywna TV. Są karty montażowe, które dają na wyjściu obraz z przeplotem, ale jak rozumiem nie masz takiej karty.

OK Robert ale powiedz Mi czy mam mieć z przeplotem czy bez ??? bo po kablu DISPLAY-HDMI mam
1080p, 1920x1080 (native) 60Hz
1080i, 1920x1080 30Hz
????

_________________
CPU : Intel® Core™ i7-4790K (8M Cache, up to 4.40 GHz) Devil's Canyon
MB Brand : ASRock
MB Model : B85 Fata1ity Killer
GPU Type : ASUS GTX680 4GB DDR5
RAM : 8192 MB DDR3 1600Mhz CL16
SSD: Kingston v300 240GB SATA/600
HDD: Seagate® Expansion™ 3TB 7200


czwartek, 16 kwietnia 2015, 09:25
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 13 sierpnia 2010, 22:19
Posty: 459
Lokalizacja: Dolny Śląsk
Post Re: Edek 6 i monitor vs. tv
Przeplot daje specjalna karta, o której wspominaliśmy powyżej. W przeciwnym razie obraz jest bez przeplotu.

_________________
Życie to nie wytwór Mircosoftu tu Ctrl+Z nie zadziała!


czwartek, 16 kwietnia 2015, 09:50
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 17 marca 2011, 23:34
Posty: 53
Post Re: Edek 6 i monitor vs. tv
Pablo NT , ja nie widzę problemu sprzedajesz Canona i tak jak konkurencja idziesz w Dslr-y i nie ma żalu :)


piątek, 17 kwietnia 2015, 21:22
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 27 stycznia 2014, 15:53
Posty: 83
Post Re: Edek 6 i monitor vs. tv
Pablo , postanowiłem się wypowiedzieć na ten temat , ponieważ mam ediusa 5,51 , 3 monitory z czego jeden zasuwa przez kartę bay Hd dodatek do Edius widzę Hd w trybie rzeczywistym , lewy monitor to tylko linia czasu , prawy to wszystkie okna do obsługi , kolory, clipy itd.Jak ty wszystko dajesz przez jedną kartę to musi być nie zły kozak żeby wyrobić.

Z tą rozdzielczością moim zdaniem wszystko zależy od monitora na jakim masz ustawioną rozdzielczość , biorąc pod uwagę jaki preset masz w edius ustawiasz i jaki materiał zapodajesz z kamery .

Poprzedni sezon pracowałem na 1920 x 1080 50 i , obrazek płynny ale nudny , obraz na podglądzie igła , czysty i wogóle.

Na tą chwilę dołożyłem Dslr i wcale nie jest to tak do końca, że masz lustro i już wszystko śmiga jak byś sobie życzył, przy tej kamerze masz spokój , zawsze ostry obrazek z dobrą stabilizacją , weś lustro w rękę przeleć jeden ślub i zobaczysz o czym mowa, tylko wykup ubezpieczenie żebyś mógł zapłacić młodej parze za skopany materiał :-) . Ja musiałem połączyć materiał z kamery i dslr , ciężko było ale wszedłem w 1280x720 50 P i w kamerze i dslr nie żałuję ani trochę.

Wrzuciłem materiał na obróbkę wyszło to o czym piszesz monitor jest HD i wyszła pixeloza ponieważ materiał jest 1280x720(tu należy pamiętać że takie ustawienie i tak da lepszy rezultat niż 1920x1080 50i kto trochę pomęczył temat wie dlaczego ) jednakże po wypuszczeniu końcowo materiału i odpaleniu go na Tv wszystko jest w porządku, sprawdzałeś ???

Odnośnie kamery to masz na bank za mocno podbity Gain i Ci sypie ziarnem , dla tej kamery w słabo jasnym kościele max 10 !!! powyżej możesz mieć problemy ze zgubieniem ziarna . Kamera w moim przekonaniu nie jest winna całego zła , więcej pokory i opanowania , ja żeźbie nie przerwanie wszystkie ustawienia od roku i zaczynam dopiero teraz w 100% ogarniać wszystkie ustawienia od filmowania do końcowej obróbki.Nie pale lampą aż do późnego wieczoru jak mi światła zgaszą bo chcą mieć nastrój i daje rade bez ziarna .

Dobra nie zanudzam bo mógł bym bez końca pisać............

Pozdrawiam


wtorek, 28 kwietnia 2015, 17:57
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL