Teraz jest piątek, 22 listopada 2019, 10:12




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
 Edius 6.55 ładuje ciągle klipy i multimedia do okna BIN 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 25 lutego 2009, 10:23
Posty: 39
Post Edius 6.55 ładuje ciągle klipy i multimedia do okna BIN
Mam problem z Ediusem 6.55. Zawsze gdy schowam ediusa na pasek bo np. coś innego chcę zrobić na komputerze np. skorzystać z przeglądarki internetowej lub przygotować sobie jakieś grafiki itd. po ponownym przywróceniu Ediusa z paska zadań Edius mi za każdym razem wczytuje pliki jak ikonka poniżej. Słychać wtedy jak dysk mocno pracuje itd. To powoduje że nie da się normalnie pracować. Częste chowanie Ediusa na pasek to horror. Co jest przyczyną że za każdym razem Edius 6.55 wczytuje te pliki ????

Obrazek


poniedziałek, 18 maja 2015, 21:07
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 13 sierpnia 2010, 22:19
Posty: 459
Lokalizacja: Dolny Śląsk
Post Re: Edius 6.55 ładuje ciągle klipy i multimedia do okna BIN
A podczas startu programu pozwalasz mu załadować wszystkie klipy i dopiero zrzucasz program do traya czy robisz to wcześniej gdy ich nie załaduje do końca?

_________________
Życie to nie wytwór Mircosoftu tu Ctrl+Z nie zadziała!


poniedziałek, 18 maja 2015, 21:19
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 25 lutego 2009, 10:23
Posty: 39
Post Re: Edius 6.55 ładuje ciągle klipy i multimedia do okna BIN
crit napisał(a):
A podczas startu programu pozwalasz mu załadować wszystkie klipy i dopiero zrzucasz program do traya czy robisz to wcześniej gdy ich nie załaduje do końca?


wszystkie klipy pliki i multimedia są załadowane. A potem jak zdaje ediusa na pasek zadań i ponownie go uruchamiam znowu wczytuje wszystko. Kiedyś takiego problemu nie miałem.


poniedziałek, 18 maja 2015, 21:28
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 13 sierpnia 2010, 22:19
Posty: 459
Lokalizacja: Dolny Śląsk
Post Re: Edius 6.55 ładuje ciągle klipy i multimedia do okna BIN
Po przejściu z traya (po dłuższym tam pobycie) edek sobie odświeża klipy w bin. To u nie go normalne zjawisko. Jednak powtórne ładowanie przebiega dosc szybko i niezauwazalnie - tak jak by same nagłówki wczytywał. Jeżeli Ci mieli dyskiem i trwa dośc długo (wcześniej piszesz że nie było tego problemu) to sprawa systemu, lub dysku (może pracujesz na jaimś wolnym lub dziwnie podpiętym...)

_________________
Życie to nie wytwór Mircosoftu tu Ctrl+Z nie zadziała!


poniedziałek, 18 maja 2015, 21:55
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 25 lutego 2009, 10:23
Posty: 39
Post Re: Edius 6.55 ładuje ciągle klipy i multimedia do okna BIN
crit napisał(a):
Po przejściu z traya (po dłuższym tam pobycie) edek sobie odświeża klipy w bin. To u nie go normalne zjawisko. Jednak powtórne ładowanie przebiega dosc szybko i niezauwazalnie - tak jak by same nagłówki wczytywał. Jeżeli Ci mieli dyskiem i trwa dośc długo (wcześniej piszesz że nie było tego problemu) to sprawa systemu, lub dysku (może pracujesz na jaimś wolnym lub dziwnie podpiętym...)


W jakim sensie odświeża sobie klipy ? Skoro taki profesjonalny program to jak mogę sobie tę opcję wyłączyć aby mi nie odświeżał ?

Przyznam że w tym projekcie używam klipów z trzech różnych dysków (w tym jeden z relokowanymi sektorami). Więc jak edius sobie je aktualizuje to skacze po trzech dyskach. To mielenie dysków to nie napawa optymizmem. Kiedyś jak ten dysk (ten z relokowanymi sektorami)działał dobrze to montowałem tam wesele. Teraz tam mam na tym dysku zapisane klipy z wesela przykładowe (oczywiście jak dysk padnie to nie zależy mi na tych danych) i je odtwarzam poprzez zaimportowanie sekwencji do nowego projektu. W ten sposób kopiuje sobie efekty do nowej sekwencji gdzie montuje wesele.


poniedziałek, 18 maja 2015, 22:05
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 13 sierpnia 2010, 22:19
Posty: 459
Lokalizacja: Dolny Śląsk
Post Re: Edius 6.55 ładuje ciągle klipy i multimedia do okna BIN
No to masz odpowiedź którą sobie sam udzieliłeś :-)
Parafrazując Twoją wypowiedź zadam pytanie - skoro jesteś profesjonalistą to dlaczego pracujesz na dysku-szrocie? :lol:
Zasadniczo do projektu powinno sie stosować albo dyski ssd albo raid albo jedno i drugie :-) Edek nie jest jednak aż tak wymagający. Jednak jakies optimum sprzętowe powinno być zapewnione...
odp.: Nie wiem czy tą opcję można wyłączyć, gdyż mi nigdy nie przeszkadzała nawet przy duuuużych projektach...

_________________
Życie to nie wytwór Mircosoftu tu Ctrl+Z nie zadziała!


poniedziałek, 18 maja 2015, 22:44
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 25 lutego 2009, 10:23
Posty: 39
Post Re: Edius 6.55 ładuje ciągle klipy i multimedia do okna BIN
crit napisał(a):
No to masz odpowiedź którą sobie sam udzieliłeś :-)
Parafrazując Twoją wypowiedź zadam pytanie - skoro jesteś profesjonalistą to dlaczego pracujesz na dysku-szrocie? :lol:
Zasadniczo do projektu powinno sie stosować albo dyski ssd albo raid albo jedno i drugie :-) Edek nie jest jednak aż tak wymagający. Jednak jakies optimum sprzętowe powinno być zapewnione...
odp.: Nie wiem czy tą opcję można wyłączyć.


Żeby się obronić przyznam, że mam dysk SSD na którym mam postawiony system i edius na którym pracuje. A dysk szrot 2 TB (mam go lekko ponad 2 lata)szkoda mi wyrzucać skoro jeszcze działa. A tam mam stare projekty z których czasami sobie importuje sekwencje do nowych projektów by danego efektu czy pomysłu nie robić od początku.

Ciekawe czy można to aktualizowanie klipów wyłączyć. Wertowałem pomoc do Ediusa ale nic nie znalazłem. Nie rozumiem w jakim sensie, po co edius aż tak sprawdza te multimedia z okna bin. Czy po to by sprawdzić czy z folderu źródłowego nie znikły jakieś multimedia? Zapytam czy u innych użytkowników też tak sprawdza te klipy i czy jest to zauważalne ?


poniedziałek, 18 maja 2015, 22:59
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Edius 6.55 ładuje ciągle klipy i multimedia do okna BIN
U mnie na 7(6.5 używam tylko do synchro audio) jest podobnie. Dodatki(motylki) mam na innym dysku niż projekty, muzykę na innym i zlinkowane symbolicznie, by po zmianie dysków łatwo zapanować nad projektami.
Nie powiązałem tego z zrzucaniem do paska, na ogół posługuję się alt+tab(tak jest mi szybciej). Sądziłem że to wina loadera(by mić dwie wersje Ediusa niestety trzeba go używać), ale może to polityka Windows8.1 zarządzania ram. Co prawda nie powinna dotyczyć aplikacji desktopowych, ale i te nie powinny syfić w sektorach 32...
Ciekawe czy odezwie się ktoś z Windows 7 i podobną przypadłością.

_________________
Obrazek


wtorek, 19 maja 2015, 00:20
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 13 sierpnia 2010, 22:19
Posty: 459
Lokalizacja: Dolny Śląsk
Post Re: Edius 6.55 ładuje ciągle klipy i multimedia do okna BIN
Ja mam win 7 :-). Jednak dopóki nie pokombinuje z dyskami (czasem mi się zdarza pracować na kilku - choć staram się raczej projekt nad którym pracuję trzymać w miarę możliwości w jednej lokalizacji) wszystko jest ok i to "odświeżenie nagłówków" odbywa się bezboleśnie w tle. Ale jak kiedyś podpiąłem cześć projektu (na szybko) na dysku USB no to był hardcor :lol:

_________________
Życie to nie wytwór Mircosoftu tu Ctrl+Z nie zadziała!


wtorek, 19 maja 2015, 00:28
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Edius 6.55 ładuje ciągle klipy i multimedia do okna BIN
Nie to nie USB. Dyski na sata3, różne. Faktycznie odświeżanie robi się podczas pracy, czy przy powrocie do pracy bez zamykania programu. Dość często szukam muzyki do FX(motylków). Niby biblioteka duża, a wciąż czegoś mi brakuje...
Tak czy siak potwierdzam istnienie zjawiska.
Jak u mnie trwa za długo to zamykam Ediusa z menedżera. Przy ponownym otwarciu pyta się co zrobić, tak że w projektach w nazwie często mam dopisek zwis_001, 002 itd :)
Dzieje się tak niezależnie czy projekt był z restore, czy normalny, więc to nie wina zmiany lokalizacji źródeł.
Upierdliwe, ale jakoś z tym żyję.

_________________
Obrazek


wtorek, 19 maja 2015, 00:43
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL