Teraz jest wtorek, 22 października 2019, 06:20




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
 PS 20 - nie działają przejścia 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 1 marca 2017, 18:08
Posty: 3
Post PS 20 - nie działają przejścia
Witam wszystkich ;-)

Niedawno kupiłem PS 20 Plus. Mam zainstalowaną wersję 20.2.0.185.\ (64-bit).

Nie działają mi przejścia Hollywood FX oraz HFX Volume. Działają mi tylko podstawowe przejścia, rozmycia itp. Poza tym program działa, odtwarza, renderuje itd. Tylko "wodotryskowate" przejścia nie działają.

Mam Windowsa 10 64-bit, który aktualizuje się automatycznie, mam zainstalowany Directx12. Procek i5-7600, grafa Nvidia gtx-650 (sterowniki Windows sam zainstalował, płytę ze sterami producenta odrzuca).

Wcześniej używałem PS 12 (na Windows 7) i na tej samej grafie gtx-650 też mi część przejść nie działała (na starej karcie na PS 12 działało wszystko).

Proszę o pomoc.
Może ktoś kto ma PS 20 i mu wszystko działa napisze, jaką ma kartę graficzną, bo podejrzewam, że może tu być problem. Ale nie chcę kupować nowej bez pewności, że to rozwiąże problem.

Pozdrawiam,
Maciek


środa, 1 marca 2017, 18:21
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1471
Post Re: PS 20 - nie działają przejścia
1 - Pomimo , że masz zainstalowany "Directx12" musisz zainstalować Directx10

Otwórz płytę > poszukaj folder "Prerequisites" a w nim folder " directx_jun2010_rar_redist " w tym folderze znajdź instalator o nazwie "DXSETUP" > zainstaluj

druga możliwość :
Proszę pobrać wymagane biblioteki ze strony Microsoft - DirectX June 2010 :

https://www.microsoft.com/en-us/downloa ... px?id=8109

Po pobraniu w/w pliku proszę go uruchomić i wskazać gdzie ma zostać wypakowany.
Następnie proszę uruchomić aplikację DXSETUP.exe z podanego katalogu.
Po instalacji zrestartować komputer .


2 - Pobrać i zainstalować najnowsze sterowniki karty graficznej ze strony producenta .
Masz problem ? to napisz do kol. Degenerado aby Tobie pomógł na 99% to jest Twój problem z przejściami.

3 - oczyścić pinnacle i ponownie stworzyć bibliotekę efektów .
Za pomocą StudioTools-20-64bit ( plik w załączniku ) .
biblioteka stworzy się sama przy uruchomieniu Pinnacle
p.s. zabezpiecz obowiązkowo pliki projektu bo możesz sobie je usunąć przypadkowo .


Załączniki:
StudioTools.rar [1.94 ]
Pobrane 184 razy

_________________
Obrazek
środa, 1 marca 2017, 22:56
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 1 marca 2017, 18:08
Posty: 3
Post Re: PS 20 - nie działają przejścia
Dziękuję serdecznie za radę, po zainstalowaniu starszego DirectX-a problem znikł.
Nasuwa mi się pytanie, czy takie rozwiązanie jest "wieczne"?
Tzn., czy gdy będę zmieniał w przyszłości kartę graficzną (myślę nad kartą z z serii gtx 10x0), to przy instalowaniu sterowników do niej nie zainstaluje się ponownie DirectX12?
Albo czy może sam Windows 10, który, jak wiemy, posiada ..uhm.. dar samodzielnej i niewyłączalnej aktualizacji, nie postanowi sobie zaktualizować DirectX-a?
I co wówczas, czy znowu Pinnacle odmówi mi posłuszeństwa?

Pozdrawiam


piątek, 3 marca 2017, 12:23
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4863
Lokalizacja: Tczew
Post Re: PS 20 - nie działają przejścia
W Windowsie niczego wykluczyć się nie da, :wink: ale Direct X się nie aktualizuje, a dodaje, więc nie powinien się sam zmienić ani pod wpływem aktualizacji, a tym bardziej pod wpływem sterownika. Direct X 10 zniknie natomiast na pewno, gdy usuniesz Windowsa i postawisz go na nowo. Wtedy również DX 10 będziesz musiał wgrać jeszcze raz.

_________________
最诚挚的问候


piątek, 3 marca 2017, 12:32
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1471
Post Re: PS 20 - nie działają przejścia
Źle instalujesz Pinnacle , a raczej przerywasz instalację .
Zanim program zacznie się instalować > sprawdza Twój komputer i instaluje potrzebne programy tak jak " directx_jun2010_rar_redist " który jest na płycie . Kilka programów ściąga z internetu ( odpowiednie wersje dla danego systemu ) .
Pinnacle informuje o tym w pierwszym komunikacie i podaje , że może to potrwać kilka a nawet kilkanaście minut .
Najczęściej po chwili czekania ( kiedy myślimy , że nic się nie dzieje )nie czekając na komunikat o zakończeniu pobierania i instalowania > ponawiamy instalator instalacji programu , który rozpoczyna instalację programu Pinnacle , ale bez kilku programów które miał ściągnąć i zainstalować .
Potem na forum czytamy :
- innym chodzi a mi nie :cry:
- moje Pinnacle strasznie się muli :cry: itd.

Jeśli Pinnacle będziesz instalować po raz pierwszy na świeżym Windowsie Pinnacle będzie sprawdzać i instalować potrzebne sobie rzeczy .
Jeśli instalowałeś już pinnacle i przerwałeś tę operację to przeinstalowanie , ponowne instalowanie itd. już nie uruchamia tej czynności .
Zawsze możesz sam doinstalować brakujące programiki jeśli wiesz który ominąłeś a jest potrzebny > powiedzmy "net_framework" itd. .

miłego dnia

_________________
Obrazek


piątek, 3 marca 2017, 14:33
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 1 marca 2017, 18:08
Posty: 3
Post Re: PS 20 - nie działają przejścia
Już wszystko rozumiem :D
Dziękuję.
Temat do zamknięcia.


piątek, 3 marca 2017, 15:59
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL