Teraz jest niedziela, 16 grudnia 2018, 01:26




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Blackmagic Video Assist - czy ktoś używa ? 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 17 czerwca 2009, 12:23
Posty: 244
Post Blackmagic Video Assist - czy ktoś używa ?
Witam !
Od jakiegoś czasu zacząłem filmować lustrzankami, ale jak wiemy mają tylko zapis na jednej karcie SD co jest pewnym ryzykiem.
Nie miałem jeszcze przypadku aby coś stało się z kartą, ale nie wyobrażam sobie zdziwienia gdy po zleceniu chce zgrać materiał i okaże się że karta padła lub dowiem się o tym podczas filmowania przysięgi np.
Nawet nie wiem czy aparat mnie o tym poinformuje.

Myślę nad pewnym zabezpieczeniem, gdzie używając jakiś zewnętrzy rejestrator może uratować tyłek, pomyślałem o tym - Blackmagic Video Assist, chciałbym usłyszeć czy ktoś go używa i czy warto kupić ten rejestrator.

Pozdrawiam

Michał


środa, 15 lutego 2017, 14:55
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7231
Lokalizacja: wawa
Post Re: Blackmagic Video Assist - czy ktoś używa ?
w dobie super szybkich dysków na m.2 to chyba bez sensu takie kloce kupować na karty, moim zdaniem lepiej brać rekorder oparty o dyski


środa, 15 lutego 2017, 15:02
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 27 października 2010, 22:03
Posty: 1383
Post Re: Blackmagic Video Assist - czy ktoś używa ?
Na karty - bez sensu, lepszym i tanszym rozwiazaniem bedzie chocby taki rekorder - http://www.beiks.com.pl/rekorder-dyskow ... d-522.html


środa, 15 lutego 2017, 17:21
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 24 marca 2003, 19:58
Posty: 393
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Blackmagic Video Assist - czy ktoś używa ?
Używam BMVA i sobie bardzo chwalę. Kolega wcześniej zapiął link do alternatywy, tylko że zamiast karty jest twardy dysk. I jedno i drugie rozwiązanie jest bardzo dobre jednak nadmienię chociażby dwie, istotne dla mnie różnice. Po pierwsze. To że "na karty", wcale nie ujmuje dyskom, jeśli chodzi o bezpieczeństwo przede wszystkim. Karty zajmują mniej miejsca, więcej zniosą niż dysk. To już kwestia wyboru. Co do NINJA to w porównaniu z BMVA wypada gorzej jeśli chodzi o ekran. Na NINJA możesz co najwyżej skomponować ujęcie ale o dopatrzeniu się detali, kontrastu czy sprawdzeniu LUTa, zapomnij. BMVA ma matrycę FullHD, można stosować LUTy i z powodzeniem można ustawić światło sceny patrząc na jego ekran. To w sumie nowocześniejsza konstrukcja. No ale zawsze można kupić lepsze modele ATOMOSa ;-)

Każdy ma swoje drobne wady i zalety, chociaż każdy jest równie dobry. Rekorder to przede wszystkim lepsza jakość obrazu. Ze złącza z "czystym sygnałem" HDMI czy SDI mamy obraz taki jaki czyta matryca. Kodek PRORES jest lepszy niż H.264. No to drugie, backup. To że rekorder ma jeden slot, cóż to. W kamerze mamy jedno, w rekorderze drugie. To już musi się wydarzyć katastrofa żeby stracić oba źródła.

Polecam używanie rekorderów jeśli tylko mamy taką możliwość. :-)

_________________
iSLATE - http://www.islate


Ostatnio edytowano środa, 5 kwietnia 2017, 17:02 przez iSlate, łącznie edytowano 1 raz

środa, 5 kwietnia 2017, 13:52
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7231
Lokalizacja: wawa
Post Re: Blackmagic Video Assist - czy ktoś używa ?
Kodek PRORES jest sporo lepszy niż MP4 - niezle


środa, 5 kwietnia 2017, 14:28
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4583
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Blackmagic Video Assist - czy ktoś używa ?
No musi, po prostu musi. :wink:
Każde wartościowanie można obalić, ale i tak pozostanie margines na subiektywny ogląd tego samego. Można na przykład patrzeć tak - mimo pewnych nieścisłości:
https://videodslr.pl/dzia%C5%82y/temat/montaz-w-prores-jedyne-sluszne-rozwiazanie/

_________________
最诚挚的问候


środa, 5 kwietnia 2017, 14:38
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 23 stycznia 2006, 15:20
Posty: 2026
Post Re: Blackmagic Video Assist - czy ktoś używa ?
iSlate napisał(a):
Ze złącza z "czystym sygnałem" HDMI czy SDI mamy obraz taki jaki czyta matryca.

Czy sygnał "czysty", czy "nieczysty", oba są tej samej klasy jakości.
iSlate napisał(a):
Kodek PRORES jest sporo lepszy niż MP4 czy H.264.

MP4 to format, a nie kodek.


środa, 5 kwietnia 2017, 15:10
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7231
Lokalizacja: wawa
Post Re: Blackmagic Video Assist - czy ktoś używa ?
Kotin pliiiiiiz, po to siedzimy tu na forum, żeby ktoś przeklejał idiotyzmy z innego ?

- Kodek H.264 lubi czasem świrować
- Zadajemy kompresowanie plików (... a papudze pieprz)
- 100% długości obrazka
- Jak to już zostało powiedziane: ProRes jest najlepszym z możliwych kodeków do montowania

kwintesencja po prostu


środa, 5 kwietnia 2017, 16:55
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 24 marca 2003, 19:58
Posty: 393
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Blackmagic Video Assist - czy ktoś używa ?
Ok.

Pinto, tak MP4 to format, wstydzę się poprawiłem. Klasa jakości rekorderów, zgadza się.
W sumie tak napisałem. Podałem różnice pomiędzy nimi (karta vs hdd, jakość ekranu).

Dopisek:
"sygnał czysty - nie czysty" - chodziło mi że aparat, wypuszcza sygnał standardowy, np. zgodny z 1920x1080 25f, bez upscalowania, bez informacji ekranowych itp. Dodatkowo sygnał z matrycy (nie chcę wnikać dogłębnie) prosto opisująć, leci do enkodera i w przypadku aparatów (nowsze mają więcej opcji kodeków) kodowany sygnał jest do H.264. Jeśli zaś ten "czysty sygnał" poleci poprzez HDMI i zostanie zapisany w rekorderze w np. PRORES, no to wybaczcie, straty informacji będą o wiele mniejsze. Skoro tak, to chyba różnica jest...czy się mylę ;-) (pytanie retoryczne)

Degenerado. Dla mnie PRORES jest lepszy (jeszcze DNx jest do wyboru) aie nie wchodzę w polemikę technologiczną. Chodziło mi, doprecyzuję, o wygodę, kompatybilność, szybkość edycji i wyniki tej edycji. A po za tym, H.264 to format głównie archiwizacyjny zaś prores czy dnx, idealny do montażu. (nie chodzi mi o to że są lepsze kodeki ale o fakt że takie kodeki mają wspomniane rekordery). Z tym chyba nie będziemy dyskutować. ;-)

Nie nadymajmy się, bez przesady ;-)

Pozdrawiam.

_________________
iSLATE - http://www.islate


Ostatnio edytowano środa, 5 kwietnia 2017, 17:42 przez iSlate, łącznie edytowano 1 raz

środa, 5 kwietnia 2017, 17:12
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4583
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Blackmagic Video Assist - czy ktoś używa ?
iSlate napisał(a):
A po za tym, H.264 to format głównie archiwizacyjny zaś prores czy dnx, idealny do montażu. Z tym chyba nie będziemy dyskutować.

Doprowadzisz Degenerado do białej gorączki zobaczysz. :wink:
Ne wiem kto Ci naopowiadał takich rzeczy, ale zalety kodeka H264 jako docelowego do archiwizacji, nie kłócą się w ogóle z tym że jest w pełni edytowalny i mało tego. Tak właśnie traktuje go znakomita większość filmowców i programów edycyjnych najpopularniejszych w Polsce. Nic mi też nie wiadomo o jego świrowaniu. O prores się nie wypowiadam, bo nie używam i Tobie podpowiadam podobną postawę, czyli nie pracujesz w kodeku, nie opisuj jego wad, bo może ich nie ma a tylko jakieś przesądy zasłyszane. :wink:

Z jednym się zgodzę, dyskusja o lepszości kodeków jest od czasów profesora Stanisławskiego i jego wykładów o mniemanoligii stosowanej, jest pozbawiona wdzięku. :D

_________________
最诚挚的问候


środa, 5 kwietnia 2017, 17:36
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7231
Lokalizacja: wawa
Post Re: Blackmagic Video Assist - czy ktoś używa ?
jakiekolwiek "świrowanie" kodeka 264 ... wynika z tego

- mam za słaby komputer bez możliwości "podbicia" konfiguracji
- nie umiem skonfigurować swojej maszyny
- mam kiepskie oprogramowanie i innej alternatywy nie ma
- i ostatnie najważniejsze zawierające 3 poprzednie - mam Maka

1. jak już ktoś pisze o rekompresji przy użyciu kolejnego stratnego kodeka, żeby łatwiej edytować, bo to właściwe itd. itp. to już sam ten fakt świadczy o tym, że bredzi w maliźnie, gdyby zaproponował do bezstratnego albo bez kompresji ... hmmm to zakładając rzekome "świrowanie" kodeka, można by wybaczyć ale z tego artykułu to jest typowe dorobienie ideologii do ograniczeń programu i systemu samego bo wiadomo, że najlepszy będzie natywny QT i w czymś co się łatwo edytuje
2. Kotin, narzekałeś, że bida na forum to podkręcamy trochę atmosferę :)
3. Kto tu mówi o jakimś nadymaniu się, kwas to kwas i pilnujemy, żeby poziom PH na forum był odpowiedni.

p.s. proszę o przymrużenie oka, żeby się zaraz nie znalazł jakiś bojownik IOESa albo rycerz zakonu bez komprsji


środa, 5 kwietnia 2017, 18:04
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 24 marca 2003, 19:58
Posty: 393
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Blackmagic Video Assist - czy ktoś używa ?
(a że mój post poszedł po twoim Degenerado, trudno...ale zgaddzam się z tym co piszesz)

Kolego Kotin, Degenerado.

Pracowałem i pracuję na h.264 lecz głównie PRORES. Obecnie kwestia montowania w H.264 jest
owszem, szybsza i programy natywnie wspierają ten format. Jednak jako montażysta, nie montuję
w innym formacie jak PROORES i w górę. Dlaczego? Otóż najczęstszy workflow
montażowy na makach to PRORES, lub DNx. Szybkość, efektywność, kompatybilność,
większe bitrate źródła, kompatybilność z kanałem alfa. Jeśli nie pracuje się na plikach z REDa
czy ARRI (raw), do korekcji koloru też lecą PRORES. Tak pracuję ja i wielu moich kolegów.

H.264, używam tylko do archiwizacji, do netu, bluray itp. Co z tego że H.264 jest "pojemny", że
może mieć duży bitrate, że All-i, IPB i że wynikowo też może mieć rewelacyjną jakość. Wybaczcie
ale w branży znam mało osób które montują na H.264 bo nie został ten kodek wymyślony do
tego. To jest, w/g mojej zdobytej wiedzy, format końcowy czyli archiwizacyjny.

Ważne.
Nie twierdzę że się nie da na nim montować. Jak robisz sobie film z wakacji - super. Jak montujesz nawet fabułę i użyłeś iPhona lub GoPro i potrzebne ci te ujęcia w fimie - też super. Tylko że zanim zacznę montaż, robię rekompresję i ponowny zapis do PRORES, dlaczego?
Bo tak będzie mniej problemów.

Jeśli zaś nadal uważacie przedmówcy, że opowiadam jakieś brednie...napiszcie, nie obrażę się. Może czegoś się jeszcze nauczę ale zapewniam, nie jestem laikiem. Jednocześnie, błądzić jest rzeczą ludzką i zdarza się popełniać gafy... :oops: Uważam tylko że nie powinno się naskakiwać i odrazu atakować tylko miło i bez puszenia się, zwracać uwagę bądź prowadzić merytoryczny dialog.

Przypomnę że mówimy tu o formatach dostępnych w rekorderze a nie że są inne bezstratne. Nie róbmy z gumy balonowej balona do latania ;-)

Kotin, zażartuję sobie, co do straszenia mnie DEGENERADO ;-) Czy jest bogiem, smokiem ziejącym ogniem a może urzędnikiem z US...mam się zacząć bać. ;-) Serio :roll:

Panowie, więcej luzu. :D

_________________
iSLATE - http://www.islate


Ostatnio edytowano środa, 5 kwietnia 2017, 18:43 przez iSlate, łącznie edytowano 3 razy

środa, 5 kwietnia 2017, 18:16
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7231
Lokalizacja: wawa
Post Re: Blackmagic Video Assist - czy ktoś używa ?
ci co piszą o luzowaniu chyba najbardziej spinają poślady... polecam wizytę na sadistic.pl :)


środa, 5 kwietnia 2017, 18:19
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 24 marca 2003, 19:58
Posty: 393
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Blackmagic Video Assist - czy ktoś używa ?
Degenerado napisał(a):
ci co piszą o luzowaniu chyba najbardziej spinają poślady... polecam wizytę na sadistic.pl :)


Oj tam, oj tam...przygadał kocioł garnkowi. ;-) hahahahahahaa

_________________
iSLATE - http://www.islate


środa, 5 kwietnia 2017, 18:24
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4583
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Blackmagic Video Assist - czy ktoś używa ?
No i tak doszliśmy do słusznego wniosku, że nikt się nie musi bać. :wink:

_________________
最诚挚的问候


środa, 5 kwietnia 2017, 19:13
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL