Teraz jest czwartek, 27 lipca 2017, 22:50




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
 Edius 6.5 nie widzi Firecoder blu 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 30 września 2007, 10:27
Posty: 54
Lokalizacja: Warmia
Post Edius 6.5 nie widzi Firecoder blu
Może ktoś wie coś na ten temat, pracowałem sobie w spokoju przez ostatnie dwa lata, aż do teraz kiedy zachciało mi się lepszego Ediusa nie dość że szlak trafił vitascene, o czym wiedziałem i będzie to minie kosztować 400 zł za upgrade to na ironie szlak trafił FCB za krure zapłaciłem ok 2000 jakieś 2 lata temu. Filmik blue ray przeliczało mi w 1,5 godziny a teraz pokazuje że będzie liczyć 5 godzin, mam już dość tej popierdzielonej polityki ediusa i coraz częściej zastanawiam się nad Premiere albo jakimś avidem. Może coś komuś wiadomo na ten temat, a może w wersji 7 juz widzi.Będę wdzięczny za wskazówki co zrobić albo ile znowu wydać.

cpu i7 2,93, ram 10 gb,NVIDIA geforce gtx 295, płyta Asus gigabyte x58 a usb 3.0, dyski SSD 3 TB

_________________
i7 3770 k 3.50 Ghz, Asus P8z77-V LK, Nvidia Geforce GTX 295, SSD kINGSTON 120 Gb, 8 Gb DDR3 OCZ


niedziela, 18 sierpnia 2013, 20:35
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7236
Lokalizacja: wawa
Post Re: Edius 6.5 nie widzi Firecoder blu
zobacz może to
http://tmpgenc.pegasys-inc.com/en/product/e5m2p.html

w sumie normalna rzecz ze instalując nowsza wersje programu nie ma suportu dla starych kart, chyba na tym polu tylko blackmagic sznuje klientów


niedziela, 18 sierpnia 2013, 21:21
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 30 września 2007, 10:27
Posty: 54
Lokalizacja: Warmia
Post Re: Edius 6.5 nie widzi Firecoder blu
Witam ponownie i pytanie kieruję do kolegi który już mi odpowiedział, ale może ktoś z was też będzie wiedzieć. Chodzi o to czy edius 6.5 po zainstalowaniu pluginu TMPGENC będzie przeliczał szybciej materiał tylko do pliku z pomocą karty firecoder blu czy też i zrobi to korzystając z autoringu w ediusie z wypaleniem na płytę blue ray.

_________________
i7 3770 k 3.50 Ghz, Asus P8z77-V LK, Nvidia Geforce GTX 295, SSD kINGSTON 120 Gb, 8 Gb DDR3 OCZ


czwartek, 22 sierpnia 2013, 09:54
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7236
Lokalizacja: wawa
Post Re: Edius 6.5 nie widzi Firecoder blu
The TMPGEnc Movie Plug-in MPEG-2 for EDIUS can use the hardware encoder implemented in the Thomson Canopus FIRECODER Blu or Leadtek transcoding cards to dramatically accelerate the MPEG-2 output (especially for high-definition content) compared to the standard CPU encode.


czwartek, 22 sierpnia 2013, 10:09
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7236
Lokalizacja: wawa
Post Re: Edius 6.5 nie widzi Firecoder blu
akurat testowałem procodera vs tmpeg encoder na i7 3Ghz z edkiem 5.51

procoder godzine avchd do najlepszych parametrow dvd liczy 1:3 czyli w trzy godziny a tmpeg encoder 1:2 czyli w dwie


niedziela, 25 sierpnia 2013, 16:15
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 11 maja 2017, 21:55
Posty: 4
Post Re: Edius 6.5 nie widzi Firecoder blu
Witam
Panowie może pomożecie jako że jestem zielony w ediusie .
Udało mi sie złożyć film ale nie wiem jak zrobić chaptery do meni . To znaczy wiem literka v ale podczas edycji meni pojawiają sie faktycznie trzy okienka tak jak zaznaczałem na osi ale całkiem inne miejsca , jak te które były zaznaczone ,tak jakby robił edius to domyślnie według swoich ustawień.
A może podpowiecie jak obsługiwać kalkulator bitrate , jeden znalazłem ale on chyba jest tylko do dvd , chociaż nie wiem które dane powinienem wpisać oprócz minut aby dobrze obliczyć godzinny film na dvd lub mp4.
Z góry dziekuje za podpowiedź.


piątek, 12 maja 2017, 17:22
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 30 września 2007, 10:27
Posty: 54
Lokalizacja: Warmia
Post Re: Edius 6.5 nie widzi Firecoder blu
masz tu link https://www.youtube.com/watch?v=iaHe2xkbZcA

_________________
i7 3770 k 3.50 Ghz, Asus P8z77-V LK, Nvidia Geforce GTX 295, SSD kINGSTON 120 Gb, 8 Gb DDR3 OCZ


sobota, 13 maja 2017, 08:41
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 11 maja 2017, 21:55
Posty: 4
Post Re: Edius 6.5 nie widzi Firecoder blu
Witam
Dzieki
Bardzo fajny filmik pokazuje wszystko od Ado Z , niestety u mnie jest wszystko dobrze do momentu Edit , sceny w okienkach całkiem inne jak w ustawieniach zakładki sequence marker. Prawdopodobne coś poprzestawiałem w ogólnych utawieniach ediusa , można program zresetować do ustawień początkowych?


sobota, 13 maja 2017, 12:22
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 30 września 2007, 10:27
Posty: 54
Lokalizacja: Warmia
Post Re: Edius 6.5 nie widzi Firecoder blu
sceny w okienku można zmieniać, start będzie zawsze tam gdzie jest marker, a w okienku możemy ustawić co chcemy, powinieneś zrobić na próbę płytę i wypalić , a potem sprawdzić jak działa

_________________
i7 3770 k 3.50 Ghz, Asus P8z77-V LK, Nvidia Geforce GTX 295, SSD kINGSTON 120 Gb, 8 Gb DDR3 OCZ


sobota, 13 maja 2017, 16:34
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 11 maja 2017, 21:55
Posty: 4
Post Re: Edius 6.5 nie widzi Firecoder blu
Witam muszę tak zrobić pewnie będzie dobrze , ale mam nowy problem jak exportuje film z zakładki x264 tak jak tutaj
viewtopic.php?f=28&t=40875
nic nie zmieniam to film 25 minut waży 3g ale obraz jest super , gdy robię z zakładki niżej quick time i export z różnym bitrate do mp4 to obraz jest gorszy , mniej waży i to rozumie , ale dlaczego przejechanie kamerą od. np lewej do prawej strony robi się wszystko rozmyte nieostre a krawędzie , osoby poruszające się są poszczępione raczej jakość nie do przyjęcia , materiał 50i .
Pinacle mp4 robi to dużo lepiej ale projekt już w ediusie.
Coś robie źle tylko co?
Pozdrawiam


wtorek, 16 maja 2017, 16:33
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4294
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Edius 6.5 nie widzi Firecoder blu
Jura80 napisał(a):
...ale dlaczego przejechanie kamerą od. np lewej do prawej strony robi się wszystko rozmyte nieostre a krawędzie , osoby poruszające się są poszczępione raczej jakość nie do przyjęcia , materiał 50i .

Może najpierw wyeksportuj kilka minut tego projektu i spróbuj go obejrzeć na ekranie TV?
Druga możliwość - obejrzyj ten fragment za pomocą dowolnego pleyera w komputerze, ale ustaw w nim deinterlace, czyli likwidację przeplotu.

Bo to co opisujesz, to jest prawidłowe zachowanie filmu z przeplotem, (50i) dopóki telewizor, albo komputerowy program do odtwarzania filmów tego zjawiska na podglądzie nie zlikwidują.

Ustaw sobie w sterowniku karty graficznej deinterlace, to w podglądzie Ediusa nie będzie się to tak rzucało w oczy.

_________________
最诚挚的问候


wtorek, 16 maja 2017, 17:38
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7236
Lokalizacja: wawa
Post Re: Edius 6.5 nie widzi Firecoder blu
ja bym nie włączał żadnego postprocesingu z gpu, bo potem nie widać co się robi, wszystko jest dobrze, niezależnie czy są fieldy czy nie ma, czy je się zamieni, potem film pójdzie do klienta i na telewizorze dupa wielka

lepiej wszystko robić świadomie i wiedzieć co z czego wynika


wtorek, 16 maja 2017, 19:19
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 11 maja 2017, 21:55
Posty: 4
Post Re: Edius 6.5 nie widzi Firecoder blu
Witam
Z filmem na pena poradziłem sobie w taki sposób .Export z zakładki x264 reszta automat film zgrywał się długo nawet bym powiedział bardzo bardzo długo .Efekt końcowy . Filmy mp4 , 25 minut rozmiar 3-3.5 giga , ale efekt naprawde zadowalający.
Pendrajw 32giga i zmieściłem całe wesele.
Film na płyty - export z ediusa 7 do hq avi ,później ściągłem triala edius neo płyty wypalone klijent zadowolony.
Dzięki.
Pozdrawiam.


piątek, 19 maja 2017, 16:15
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7236
Lokalizacja: wawa
Post Re: Edius 6.5 nie widzi Firecoder blu
jak już robiłeś eksport do hq avi to h264 z tego też by się szybciej policzyło niż z projektu, zwłaszcza, że wtedy można to zrobić bez ediusa zew. enkoderem


piątek, 19 maja 2017, 16:43
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL