Teraz jest wtorek, 26 września 2017, 18:30




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
 Problem z kompresją i odtworzeniem 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 10 lipca 2017, 13:26
Posty: 6
Post Problem z kompresją i odtworzeniem
Witam

Złożyłem film w Full HD przy 60 fps (bitrate ponad 20 000, kodeki AAC H264) ma ponad 2h w imovie i wyeksportowałem do pliku MP4, który zajmuje prawie 20 GB.

Teraz mam pytanie jak to przekonwertować żeby większość telewizorów i odtwarzaczy sobie z tym poradziła a do tego żeby zachować jak najlepszą jakość?
Dotychczas próbowałem to wrzucać na pendriva 32 GB i na dwóch telewizorach LCD nie dało rady tego odtworzyć choć nie są to nowsze modele. Mam nadzieje, że na nowszych powinno bez problemu to odtworzyć, bo jeżeli tak to najlepiej pewnie byłoby to zostawić w tym MP4 i nie kombinować ze zmianą formatu.

I mam też pytanie czy prędkość pendriva ma tutaj znaczenie oglądając bezpośrednio z niego na TV lub PS 4? Ponieważ np. po konwersji do AVI nawet na komputerach nieraz widoczne są przycinki obrazu i zniekształcenia, chyba że to wina programu którym konwertowałem. Nawet próbowałem odtworzyć to na konsoli PS 4 i normalnie w pliku oryginalnym MP4 nieraz pojawiały się zniekształcenia, a wydawałoby się że konsola bez problemu powinna sobie z tym radzić, czy może za duży plik mam i właśnie w tym tkwi problem? Czy za wolny ten pendrive mam? Jeżeli ktoś ma pomysł jaka może być tego przyczyna to z góry bardzo dziękuję za pomocne rady i wskazówki.

A jak już zmieniać te formaty lub kodeki to jaki program polecacie? Ja próbowałem ostatnio na Free MP4 to AVI Converter.
Chyba, że nagrać na płytę DVD tylko wtedy musiałbym podzielić ten plik i oczywiście dysk z danymi a nie jako dvd video.

Jeszcze raz serdeczne dzięki za każdą pomoc i pozdrawiam.


poniedziałek, 10 lipca 2017, 14:20
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 6 czerwca 2016, 18:29
Posty: 200
Post Re: Problem z kompresją i odtworzeniem
Nie każdy sprzęt odtworzy 50/60p. Jak chcesz mieć pewność to najlepiej zgrać w 25/30p. Dość dobrze z takimi rzeczami radzi sobie https://www.dobreprogramy.pl/HandBrake, ... 15722.html Na windę jest. Czy na inne systemy to nie wiem.
Bitrate do mp4 wystarczy max 20 Mbps. HandBrake potrafi czynić cuda w kompresji i przy stosunkowo niskim bitrate uzyskamy dobre rezultaty.


poniedziałek, 10 lipca 2017, 16:09
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 27 października 2010, 22:03
Posty: 1285
Post Re: Problem z kompresją i odtworzeniem
Program poleci kolega wyzej, co do problemow z odtwarzaniem, tego nie przeskoczysz na starszych tv, bo raz, ze moga nie odtworzyc 50/60p, dwa najczestszym i najbardziej prawdopodobnym problemem (w starszych tv) jest odtwarzanie tylko z USB 2.0 formatowanego na fat32 i co sie z tym wiaze pliki do max 4GB, czyli duzy plik z pena 32Gb (zapewne USB 3.0) niestety nie da rady


poniedziałek, 10 lipca 2017, 16:32
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 10 lipca 2017, 13:26
Posty: 6
Post Re: Problem z kompresją i odtworzeniem
Co do handbrake to naprawdę dobry program, próbowałem konwertować nim na macu jak i na windowsie i 30 klatek nie wystarczyło na moje TV ale 25 już odtworzyło tylko znowu jest problem zniekształceń obrazu, zniekształcenia pojawiają się co jakiś czas i tylko na chwilę. Czy wie ktoś od czego tak moze się dziać? I jak mógłbym tego uniknąć?

Dodam, że po zmianie plik miał jakieś 8 GB, próbowałem nawet zrobić w SD ale nic to nie pomaga a bitrate probowałem około 2 000 i około 8 000 i ciągle jest ten problem. Zrobiłem już kilka plików i nadal nie wiem co może być przyczyną. Jeżeli ktoś ma jakiś pomysł to będę bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam


środa, 12 lipca 2017, 17:30
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 27 października 2010, 22:03
Posty: 1285
Post Re: Problem z kompresją i odtworzeniem
Jesli konewrtujesz material 60 klatkowy na 25, to niestety beda tego typu problemy, jesli masz material 60 fps to eksport takze do 60/30 nie 50/25, generalnie jest to raczej problem z klatkarzem nie bitrate.

Obejrzyj sobie to - https://www.youtube.com/watch?v=yO1ibln9xAw a potem suplement do tego odcinka - https://www.youtube.com/watch?v=83dFxs7Kvk0


środa, 12 lipca 2017, 18:37
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 10 lipca 2017, 13:26
Posty: 6
Post Re: Problem z kompresją i odtworzeniem
Ok dzięki za filmiki, tylko że u niego w tym dji spark obraz przeskakiwał przez te brakujące klatki tzn. nie był płynny a w moim przypadku obraz tak nie skacze tzn. jest płynny i wszystko byłoby raczej w porządku gdyby nie pokazujące się nieraz kwadraciki i podobne zniekształcenia ( coś w stylu jakby plik był uszkodzony albo coś źle zrobione w programie do konwertowania? zastanawiałem się też czy to nie jakiś problem z imovie) i np. na macu jest ok a gdy zrzucę na pendriva i tv to już pokazują się w niektórych momentach te kwadraciki i przycięcia obrazu.

I cały czas dziwi mnie fakt, że plik prosto z imovie nie konwertowany na ps 4 w niektórych momentach też wyświetlał te kwadraty i zniekształcenia, a byłem pewien że tu na pewno nie będzie problemu a tym bardziej że miałem plik odrazu po montażu bez żadnej konwersji.

Czyli rozumiem, że generalnie powinienem nagrywać raczej w 50 lub 25 klatkach żeby później na tv odtworzyć tak? A jeżeli nagrał bym to na płycie to jak odtwarzacze dvd poradzą sobie z 60 klatkami? Bo biorąc pod uwagę że nawet na ps4 nie było tak jak bym chciał to zaczynam się zastanawiać czy tez nie będzie źle.


czwartek, 13 lipca 2017, 00:00
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 27 października 2010, 22:03
Posty: 1285
Post Re: Problem z kompresją i odtworzeniem
Mozesz nagrywac jak chcesz 60/30 lub 50/25 tylko nie zmieniaj klatkarzu przy obrobce czy eksporcie (z 60/30 na 50/25 i odwrotnie)


czwartek, 13 lipca 2017, 02:13
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 6 czerwca 2016, 18:29
Posty: 200
Post Re: Problem z kompresją i odtworzeniem
Ja tam jednak nagrywał bym w naszym standardzie czyli 25/50 k/s. Tak w sumie autor niby napisał co zrobił już na wstępie ale osobiście do końca nie jestem pewien:
- jaki to materiał
- jak był ustawiony projekt
- jak został wyeksportowany materiał
Żadnych konkretów tylko ogólniki. Wystarczy w jednym "jak" źle coś ustawić i mamy "problem".


czwartek, 13 lipca 2017, 13:28
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 10 lipca 2017, 13:26
Posty: 6
Post Re: Problem z kompresją i odtworzeniem
Jeszcze raz napiszę od początku:

- materiał nagrałem kamerą Sony ustawienie - 1080p 60 kl/s i otrzymałem AVCHD
- po obróbce i montażu w imovie bez żadnych zmian klatkarzu wyeksportowałem do pliku MP4 i tylko miałem możliwość do MP4 lub MOV, ogólnie nie ma tam za dużo możliwości w tym imovie ale to wiedziałem że rewelacji z nim nie będzie ;) - plik zajął mi prawie 20 GB i wyglądało to tak: Full HD, 59 klatek ( nie wiem czemu o tą jedną zmniejszyło?) bitrate lekko ponad 20 000

- i już taki gotowy plik odtworzyłem na konsoli ps4, pojawiały się kwadraciki i podobne zniekształcenia co jakiś czas, byłem pewien że tu nie będzie żadnych problemów a jednak

- następnym krokiem było konwertowanie w Handbrake - plik nadal MP4, kodek H 264 a bitrate próbowałem juz różne, 30 klatek moje Tv nie dały rady odtworzyć więc zrobiłem na 25 klatek, Tv mam Full Hd a odczytał dopiero materiał zrobiony w SD przy 25 klatkach i nie było zniekształceń i kwadratów ale niestety pliku nie da się odtworzyć dalej niż 32 minuta i robi się czarny ekran

I tak jak pisaliście mi to rozumiem, że te 25 klatek są błędem ponieważ na nagraniu w 60 mogę sobie zmienić do 30 tak? I teraz pytanie czy nowsze telewizory odtworzą mi te 30 klatek załóżmy?
Bo żeby te TV brały te 60 czy nawet 30 to by nie było problemu a tak to lipa i można rzec że mam film do odtwarzania tylko na komputerach na tą chwile. I jeszcze pytanie czy odtwarzacze DVD też tak będą robiły że 60 i 30 klatek nie odtworzą?


czwartek, 13 lipca 2017, 14:10
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 6 czerwca 2016, 18:29
Posty: 200
Post Re: Problem z kompresją i odtworzeniem
1. Przy eksporcie w większości programów NLE idzie ustawić dowolną ilość klatek.
2. Przy mp4 istnieje możliwość wyeksportowania w 59,94 k/s. Nic nienormalnego.
3. Piszesz, że miejscami masz jakieś kwadraciki i zniekształcenia. Nadal nie wiemy jak to wyeksportowałeś - bitrate itp. Pewnie był zmienny w wartościach powiedzmy 1000-8000 kB/s. Miejscami spadł do niskich wartości i mamy "kwadraciki".
4. Sam bitrate to jeszcze mało. Jest jeszcze jakość kodowania. Różnie jest to opisane w programach. Generalnie im wyżej tym lepiej.
5. Trzeba także pamiętać o profilach i poziomach przy ustawieniu mp4 :) Ustawimy profil wysoki (HIGH) i namieszamy przy poziomach (level) wybierając np. 5.1 i mogą pojawić się problemy przy odtwarzaniu na różnym sprzęcie.
6. Telewizory nie mają problemu z odtworzeniem 25/30/50/60 k/s. Obraz wyświetlą prawidłowo. Mogą mieć problemy niektóre SmartTV z odtworzeniem filmu z USB ze zbyt wysokim bitrate. Po prostu są za "słabe" przy dekodowaniu. Podobnie może być ze wszelakiej maści przystawkami na androidzie lub konsolami.
7. DVD to inna bajka - musisz przerobić nagranie do formatu zgodnego z DVD a więc:
- zmiana rozdzielczości na 720x576
- przerobić 60p na 60i. Czyli robisz 30 k/s w przeplocie


czwartek, 13 lipca 2017, 14:40
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 5 grudnia 2013, 11:41
Posty: 38
Post Re: Problem z kompresją i odtworzeniem
Twoja kamera mając na myśli 60 kl/s, tak naprawdę zapisuje 59,94 kl/s (czyli tzw. standard NTSC, posługują się nim np. amerykanie), zaś 30 kl/s to 29,97 kl/s.
Myślę że powinieneś zajrzeć do instrukcji obsługi tv gdzie powinny się znaleźć informacje dotyczące możliwości technicznych twojego TV.
Powiem tak 20000 kb/s to wg. mnie sporo jak na materiał dla większości TV, sądzę że wystarczy około 10000-8000 kb/s, profil MAIN, level albo auto albo 4.2 (ten element pozwala zdefiniować jak bardzo szczegółowo podzielony będzie obraz oraz definiuje maks. rozdzielczości i liczbę klatek). I właśnie ten element może powodować problemy z dekodowaniem na słabszym sprzęcie czyli np. brak implementacji dla wyższego levelu co ma wpływ na możliwość odtworzenia materiału.


czwartek, 13 lipca 2017, 17:09
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 10 lipca 2017, 13:26
Posty: 6
Post Re: Problem z kompresją i odtworzeniem
Ogólnie w ustawieniach Hand brake poustawiałem tylko najważniejsze rzeczy i nie chciałem też zmieniać za dużo żeby nie pogorszyć ;). Jeżeli używacie Hand brake to moglibyście podać jakoś w kilku krokach jak ustawić te bardziej zaawansowane funkcje? Czy na razie tylko zmienić w tym profilu MAIN level 4.2?

Byłem wczoraj u znajomego na nowszym TV i odtworzyło mi wszystkie utworzone pliki więc jeden plus jest, że chociaż nowsze sprzęty dadzą radę, choć przy niektórych też nieraz pojawiały się te kwadraciki więc raczej na pewno coś źle poustawiałem w tym programie.

A jaki program polecacie do authoringu DVD?


piątek, 14 lipca 2017, 14:02
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4337
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Problem z kompresją i odtworzeniem
Nie pogniewaj się za odpowiedź. Od kilku lat w ogóle nie robiłem authoringu DVD, a robienie DVD z materiału FullHD uważam za ewidentnie złą praktykę. Pogorszenie jakości jest tak wielkie, że aż żal, a plik mp4 o umiarkowanym bitrate otworzy każdy praktycznie laptop, tablet, odtwarzacz multimedialny na Androidzie, komputer stacjonarny i w ogóle każde urządzenie z HDMI, a także bezpośrednio część telewizorów. Tak że nie ma najmniejszego powodu degradować obrazu do DVD. Tylko dla samego menu? Po co komu menu? Film to nie knajpa. :wink:

_________________
最诚挚的问候


piątek, 14 lipca 2017, 14:19
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 10 lipca 2017, 13:26
Posty: 6
Post Re: Problem z kompresją i odtworzeniem
Co do pogorszenia jakości na dvd to wiem, że niestety jest ona spora.

Zauważyłem, że każde konwertowanie i każda zmiana na macu jest ok i wszystko śmiga jak należy, czy to 60 czy 30 klatek, tak samo z bitrate, też każdy plik ładnie działa.

I problem zaczyna się przy zrzuceniu gotowego pliku MP4 z imovie na Windowsa (przerzucam to przy pomocy pendriva z systemem plików exFat, czy to może mieć jakieś znaczenie? i co ważne plik na macu zajmuje 19,9 GB a na windowsie jest juz tylko 18,5 GB :O i na Windowsie odrazu pojawia się jakiś błąd :O i w 2 godzinnym pliku minimum raz pojawiają się kwadraciki :O. Czy to oznaczałoby jakiś problem systemu Windows z poprawnym rozpoznaniem takiego pliku?

Zrzucałem to na Windowsa żeby właśnie wypalić płytę DVD bo przy macu na tą chwile nie mam nagrywarki. I z poziomu Windowsa chciałem przenosić to dalej na TV i już z systemem plików NTFS bo z tego co wiem to TV nie dają sobie rady z exFat.

I co sądzicie o programie takim jak np. TUXERA NTFS na Maca? Czy on pozwoli mi wrzucić mój plik na pendriva w NTFS bez problemu?

Dzięki za wszystkie odpowiedzi i mam nadzieje, że uda mi się rozwiązać ten problem.


niedziela, 16 lipca 2017, 16:46
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL