Teraz jest wtorek, 25 lipca 2017, 00:40




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2 ] 
 Podmiana ścieżki dźwiękowej - z lektorem, z gorszej jakości 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 16 lipca 2017, 16:40
Posty: 1
Post Podmiana ścieżki dźwiękowej - z lektorem, z gorszej jakości
Witam. Oglądam serial Doctor Who. Ostatnio znalazłem pierwszy sezon, niestety tylko w wersji angielskiej. Każdy odcinek zajmuje ponad 3gb i jest w formacie mkv.
Posiadam również odcinek z lektorem, gorszej jakości obraz. Ma ok. 700mb.
Chciałem wyciąć ścieżkę dźwiękową z lektorem, z filmu o gorszej jakości i wkleić ją do filmu o lepszej jakości obrazu.
Mam już wycięty dźwięk. Jest w formacie mp3.
Niestety po 1. nie wiem czym to połączyć, a po 2. po otwarciu filmu za pomocą Media Player Clasic wraz z tą ścieżką dźwiękową mp3 (Plik>Otwórz plik i tu wybieram osobno film i osobno dźwięk, żeby odtwarzać w jednym czasie) dźwięk nie idzie równo z obrazem.
Zauważyłem, że film gorszej jakości ma inną długość niż film z lepszą jakością, chociaż zaczynają się i kończą na tym samym.


niedziela, 16 lipca 2017, 16:57
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4294
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Podmiana ścieżki dźwiękowej - z lektorem, z gorszej jakości
Nawet nie wiem czy to legalne... Jeżeli ten film był wydany w Polsce legalnie z lektorem, a Ty tylko łączysz sobie dwie posiadane legalnie kopie - tą z lepszym obrazem i tą tłumaczoną, to chyba tak?
Wracamy jednak do pytania o techniczne sprawy związane z montażem filmów. Łączenie i podmienianie ścieżek dźwiękowych to jedna z tak podstawowych umiejętności poruszania się po programie do edycji filmu, że pytać na forum o to nie wypada. Do tego jest instrukcja. Wynika stąd wniosek, że jak chcesz montować filmy, to musisz mieć program do tego, gdzie bez kłopotu podmienisz ścieżką dźwiękową. Żeby dopasować długość jej trwania do filmu, zacznij od najprostszej metody. Ustaw timeline z filmem i ścieżką dźwiękową tak, aby widzieć całość i rozciągnij ścieżkę dźwiękową do rozmiaru filmu.
Jeżeli teraz dokonasz eksportu z tymi samymi parametrami obrazu, to nie stracisz dużo jakości filmu. Jeżeli po eksporcie nadal będzie różnica w długości filmu i długości dźwięku, trzeba będzie zmienić kodek i parametry zapisanej ścieżki dźwiękowej - na początek na takie, jakie były w oryginalnej wersji.
Można to zrobić w tym samym programie do edycji filmu, robiąc osobny projekt tylko ze ścieżką dźwiękową z lektorem, a potem już tylko podmianka.

Program wybierz sobie z tych polecanych na forum, albo coś z darmowych: http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/najlepsze-darmowe-programy-do-edycji-wideo.html

_________________
最诚挚的问候


poniedziałek, 17 lipca 2017, 09:55
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL