Teraz jest sobota, 22 września 2018, 03:40




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
 Powrót do przeszłości Pinnacle 15 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 20 lutego 2012, 01:58
Posty: 4
Post Powrót do przeszłości Pinnacle 15
Ja zatrzymałem sie na Pinnacle 15 bo tyle mi wystarczało ALE! przestawiłem na moim Panasonicu format i nagrałem film w 1080/50p

No i zaczęło się: w Pinnacle 15 jak chcę zrobić połączyć pliki MTS z kamery do MPEG do dalszej obróbki to daję w ustawieniach wstępnych: HD1080p a i tak w kompresji wyskakuje HD1080i

Problemu nie ma do momentu jak w scenach są szybkie ruchy, wtedy mam "pikseloze"

Zamieniłem na 720p i problem zniknął ale jakoś gorsza jednak

Wygląda na to że w pinnacle 15 brak jest progresywnej kompresji do1080p
i nie da się tego przeskoczyć ???

Film dość ważny bo z wesela mojego syna, nie było kamery sam kręciłem najważniejsze momenty.

Prosze tylko napisac że się nie da a jak się da ? to w jaki sposób tylko mówię nie przejdę na inny program próbowałem pinnacle 20 sony nawet photoshop MASAKRA za bardzo rozwinięte nie dam rady :(


poniedziałek, 11 czerwca 2018, 21:16
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4518
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Powrót do przeszłości Pinnacle 15
Napisz dokładniej co takiego odstraszyło Cię od Pinnacle 20? Zazwyczaj najłatwiej opanować nowy program tego samego producenta, a nie inny.
Możesz sprawdzić sobie bardzo prosty, też po polsku: https://www.movavi.com/pl/videoeditor/, ale wydaje mi się, że po chwili zastanowienia najłatwiej przełamiesz opory, przed nową wersją Pinnacle. Na prawdę. :)

_________________
最诚挚的问候


poniedziałek, 11 czerwca 2018, 23:17
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1441
Post Re: Powrót do przeszłości Pinnacle 15
Obowiązkowo przed rozpoczęciem zabawy z nowym Pinnacle musisz skonfigurować program do swoich potrzeb i przyzwyczajeń .

Przykład > kiedy chcemy , aby pliki na liniach montażowych poruszały się jak w Pinnacle 15 ( zdjęcie 1 > gdzie to się wybiera > oznaczono to > strzałka w dół )

p.s. możesz sobie też wyłączyć wiele funkcji które będą wprowadzać Tobie zamieszanie i montować jak w Pinnacle 15 > zdjęcie 2


Załączniki:
1.jpg
1.jpg [ 258.44 | Przeglądane 29 razy ]
2.jpg
2.jpg [ 297.23 | Przeglądane 34 razy ]

_________________
Obrazek
wtorek, 12 czerwca 2018, 11:46
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 20 lutego 2012, 01:58
Posty: 4
Post Re: Powrót do przeszłości Pinnacle 15
Bardzo dziękuję za odpowiedz, próbowałem tej 20-stki ale wszystko jest inaczej
okienek w pieron.

Chciałem np. przeciąć plik to przecięło mi tylko ścieżkę wideo a audio zostało
w ogóle nie połapałem :(


Żeby się dało jakoś te 20 wyglądem przystosować chodź odrobinę do 15 to może by się udało "nauczyc"


wtorek, 12 czerwca 2018, 20:19
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1441
Post Re: Powrót do przeszłości Pinnacle 15
Jak sam już widzisz , można wybrać przycinanie na linii montażowej pojedyncze lub wiele linii na raz .
Zapomnij o Pinnacle 15 zacznij montować już w nowej wersji i przez to poznawaj ten program .
Program jest w jęz. polskim więc z obsługą nie powinno być problemu .

Co do wielu okienek > jeśli masz na myśli efekty RTFx to ja też wolę bardziej po staremu .
Zaznacz plik wideo na linii czasu > naciśnij prawy przycisk myszki > wybierz napis "Efekt" ( zdjęcie ) ja tu wolę wybierać efekty RTFx ..


Załączniki:
Bez tytułu.jpg
Bez tytułu.jpg [ 385.43 | Przeglądane 28 razy ]

_________________
Obrazek
wtorek, 12 czerwca 2018, 21:10
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 20 lutego 2012, 01:58
Posty: 4
Post Re: Powrót do przeszłości Pinnacle 15
No ale właśnie niema opcji żeby przyciąć wszystkie ścieżki na raz kurde 15stka była tak przejrzysta prosta że aż głupio a robotę robiło, no szkoda że nie ma 1080p


wtorek, 12 czerwca 2018, 21:35
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1441
Post Re: Powrót do przeszłości Pinnacle 15
Jak przyciąć wszystkie linie montażowe na raz ?
W miejscu gdzie chcesz przyciąć wszystkie linie na raz > nie może być zaznaczony żaden plik w tym miejscu na liniach montażowych ( zdjęcie cyfra 1 ) po naciśnięciu żyletki tniesz wszystkie .
Zaznaczysz któryś plik na liniach > tniesz tylko ten wybrany .
Uważam , że jest to lepsze rozwiązanie w montażu > tym bardzie , że nie było by możliwe montowanie na dwóch podglądach (zdjęcie cyfra 2 ) .

------------------------------------------------------------------------------
Jest też inne rozwiązanie "Powrót do przeszłości Pinnacle 15".
Kiedy kupowałeś Pinnacle 15 była oferowana też bogatsza wersja Pinnacle 15 , a nazywała się ona
"Avid Studio 1.1 " ten program był polecany dla tych co montować będą w "1920x1080 50p"
Jest to pierwotna wersja dzisiejszego Pinnacle i jest bardzo zbliżona obsługą do Pinnacle którą znasz .


Załączniki:
Bez tytułu.jpg
Bez tytułu.jpg [ 352.68 | Przeglądane 30 razy ]

_________________
Obrazek
wtorek, 12 czerwca 2018, 23:24
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 30 lipca 2018, 14:13
Posty: 5
Post Re: Powrót do przeszłości Pinnacle 15
kukla-foto napisał(a):
Ja zatrzymałem sie na Pinnacle 15 (...)


Jak ja kolegę rozumiem :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Właśnie przesiadłem się z 12 - oryg. na 20 też oryginał - i mam dokładnie to samo.

Ostatnio przestało mi się wyświetlać źródło w podglądzie.
Zrobiłem wszystko co różni spece napisali na tym i innych forach i guzik z pętelką. Dalej się nie wyświetla.

Do tego czytam gdzieś na forach, że crakowany chodzi lepiej niż oryginał ?!

Wszystkiego uczę się jakbym w ogóle nigdy nie pracował na pinnacle.

Pozdrawiam


wtorek, 31 lipca 2018, 17:52
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL