Teraz jest poniedziałek, 16 lipca 2018, 06:49




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Ustawienia renderowania 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 24 marca 2010, 22:02
Posty: 13
Post Ustawienia renderowania
Jakich ustawień najczęściej używacie przy tworzeniu gotowego filmu oprócz AVC?


niedziela, 8 lipca 2018, 22:18
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 24 marca 2010, 22:02
Posty: 13
Post Re: Ustawienia renderowania
Nikt nie odpowie? Mój odtwarzacz multimedialny oraz B-R nie odtwarzają plików .avc i muszę wybrać inna opcję z jednoczesnym zachowaniem jak najlepszej jakości filmu (HD). Jakich ustawień najczęściej używacie podczas renderowania filmu HD?


poniedziałek, 9 lipca 2018, 15:32
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 6 czerwca 2016, 18:29
Posty: 306
Post Re: Ustawienia renderowania
Eksportuj do mp4. Na początek ustaw bitrate taki jak w oryginale. Jak odtwarzacz nie będzie czytał to zmniejszaj. Zobacz też w necie. Może będzie jakieś info jakie pliki przyjmuje.

_________________
Magix Poradniki YT - https://www.youtube.com/user/SKYPANpl Najlepszy program do montażu.


poniedziałek, 9 lipca 2018, 20:36
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 24 marca 2010, 22:02
Posty: 13
Post Re: Ustawienia renderowania
Mam materiały z trzech różnych źródeł i chcę go połączyć w jeden film. Oto parametry tych materiałów:

Pierwsze źródło - telefon:
1920x1080, mp4, 29 klatek na sekundę, szybkość danych 20685kb/s, całkowita szybkość transmisji 20785kb/s

Drugie źródło - telefon:
1920x1080, mp4, 29 klatek na sekundę, szybkość danych 20245kb/s, całkowita szybkość transmisji 20405kb/s

Trzecie źródło - kamerka:
1920x1080, mp4, 25 klatek na sekundę, szybkość danych 30872kb/s, całkowita szybkość transmisji 31004kb/s

Czy zaznaczyć "Two-pass" oraz "Zezwól źródłu na dopasowanie ilości klatek na sekundę"? Profil ustawić na "Wysoka" czy pozostawić na "Główny"? Jeśli chodzi o rozmiar gotowego pliku 60-80min filmu max 20-25GB.


wtorek, 10 lipca 2018, 16:48
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 6 czerwca 2016, 18:29
Posty: 306
Post Re: Ustawienia renderowania
Dość nieciekawą masz sytuację. Pierwszy zgrzyt to różna ilość k/s. Nie wiem jak ustawiłeś projekt do montażu ? Od tego powinieneś zacząć. Jeżeli w nagraniu więcej ujęć będzie np. w 29 k/s to tak go ustaw. Te parę klatek robi różnicę i generalnie unikaj mieszania dwóch różnych "systemów NTSC z PAL" czyli np. 25 z 30 k/s. Nie ma problemu z łączeniem nagrań 25 z 50 k/s bo to jeden "system". Podobnie jest z 30 i 60 k/s.

Co do bitrate to możesz oscylować między 20245kb/s-30872kb/s. Jak odtwarzacz nie przyjmie tak wysokiego bitrate to zmniejszaj.

Eksport ustaw pod projekt. O tym pisałem na wstępie.
Cytuj:
Two-pass"

Lepsza jakość ale dłużej liczy.
Cytuj:
"Zezwól źródłu na dopasowanie ilości klatek na sekundę"?

Generalnie unikaj "automatów". Od początku świadomie montuj film. Ustaw odpowiedni projekt a później eksport.
Cytuj:
Profil ustawić na "Wysoka" czy pozostawić na "Główny"?

Do mp4 wysoki. Do końca nie wiem co oznacza główny. Korzystam z innego programu do montażu i w moim oknie eksportu nie ma czegoś takiego :wink:

_________________
Magix Poradniki YT - https://www.youtube.com/user/SKYPANpl Najlepszy program do montażu.


wtorek, 10 lipca 2018, 17:35
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 24 marca 2010, 22:02
Posty: 13
Post Re: Ustawienia renderowania
Czyli Two-pass aktywować. Gdzieś na forach znalazłem informację, ze warto użyć "resample" (próbkowanie) które należy ustawić na "disable", ale mam polskojęzyczną wersję Vegas 13 Build 428 i nie mogę nigdzie odszukać tej opcji.

We właściwościach projektu mam też opcje "Kolejność pól". Ustawiam HD 1080-50i 25fps i automatycznie kolejność pól ustawia się na "Górne pole pierwsze". Gdy ustawie na "Brak (skanowanie progresywne)" to szablon projektu ustawia się jako niestandardowy. Zostawić ustawiona jako niestandardowy i "Brak (skanowanie progresywne)"? Format obrazu - tego parametru nie zmieniałem jest ustawiony na 1,0000 (Kwadrat).


wtorek, 10 lipca 2018, 20:43
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4499
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Ustawienia renderowania
Po kolei:
1 Tak, jeżeli masz czas, VBR, dwa przebiegi warto, (o ile nie zamierzasz użyć eksportowanego materiału do dalszego montażu, bo wtedy sprawdza się lepiej materiał CBR, z dużym bitrate po jednym przebiegu).
2 Klawiszologii w tej chwili nie podpowiem, najwcześniej jutro.
3 Po co 1080i? Tak nagrywasz? Zdecydowanie lepiej na początek nagrywać 1080p (progresywnie) i tego nie zmieniać w projekcie, montażu i eksporcie.
4 Piksel aspect ratio (u Ciebie - format obrazu), jeżeli wychodzi prawidłowy obraz 16:9 w eksporcie, (zrób próbkę krótkiego fragmentu), to nie zmieniaj, jeżeli nie - dostosuj.

_________________
最诚挚的问候


środa, 11 lipca 2018, 08:32
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 24 marca 2010, 22:02
Posty: 13
Post Re: Ustawienia renderowania
Chyba udało mi się odnaleźć funkcję "resample". To chyba jest EDYCJA > PRZEŁĄCZNIKI > WYŁĄCZ PONOWNE PRÓBKOWANIE. Użyłem tej funkcji na filmie 30 klatkowym obciętym do 25 klatek i poprawiła się jakość tzn. płynność przy ruchu. Czy ta funkcja działa tylko na zaznaczony fragment filmu czy na cały materiał składający się z kilku fragmentów?

kotin napisał(a):
3 Po co 1080i? Tak nagrywasz? Zdecydowanie lepiej na początek nagrywać 1080p (progresywnie) i tego nie zmieniać w projekcie, montażu i eksporcie.


Nie do końca to rozumiem. Wydaje mi się, że nagrywam w 1080p. Przy renderowaniu wybieram MainConcept AVC/AAC następnie Internet HD 1080p.

Oto ustawienie projektu oraz ustawienie renderowania.

Załącznik:
proj1.jpg
proj1.jpg [ 95.27 | Przeglądane 4 razy ]


Załącznik:
proj2.jpg
proj2.jpg [ 93 | Przeglądane 3 razy ]


środa, 11 lipca 2018, 15:59
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4499
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Ustawienia renderowania
Też nie rozumiem. :) Sam wcześniej napisałeś:
Aramis napisał(a):
We właściwościach projektu mam też opcje "Kolejność pól". Ustawiam HD 1080-50i 25fps i automatycznie kolejność pól ustawia się na "Górne pole pierwsze".

a w zamieszczonej grafice z projektem masz 1080p - i tak ma być.

Ustawiasz w projekcie 25 klatek na sekundę, rozumiem że tego materiału jest najwięcej? Bo zmiana klatkarzu w materiale źródłowym, to utrata jakości, więc lepiej zrobić to w materiale który jest w mniejszości, lub jego jakość jest mniej ważna.

Materiał źródłowy masz tylko na dysku C: i tak dokonujesz montażu? Warto mieć na to osobny dysk, ale to tylko dygresja.

_________________
最诚挚的问候


środa, 11 lipca 2018, 16:16
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 24 marca 2010, 22:02
Posty: 13
Post Re: Ustawienia renderowania
Renderuję na dysk C (SSD), ale nie ma problemów z zapisem na innym dysku.

60% materiału mam na 25kl.

Dziś pierwszy raz natknąłem się na dziwne zjawisko tj. po dodaniu przejść, niektóre fragmenty "zabarwiły" się na różowo tj. oś czasu się zabarwiła, a nie materiał wideo. Nie mogę doszukać się dlaczego, zależności itd. Dlaczego tek się stało, czy to coś oznacza?


środa, 11 lipca 2018, 22:42
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4499
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Ustawienia renderowania
Aramis napisał(a):
...po dodaniu przejść, niektóre fragmenty "zabarwiły" się na różowo tj. oś czasu się zabarwiła, a nie materiał wideo.

Nie pamiętam akurat Vegasa, ale nie wiem czemu miałby inaczej niż inne programy? :wink: Bo w innych zabarwienie timeline pokazuje potencjalną trudność wyświetlenia obrazu. Im więcej przejść, filtrów, korekcji kolorów itp., tym trudniej uzyskać płynny podgląd przy montażu, a timeline zmienia kolor na bardziej czerwony im trudniej. Jest to sygnał dla montażysty, żeby renderował projekt, lub poczekał na efekty renderowania w tle. Przy mocnym komputerze lekkie zabarwienie timeline nie musi od razu oznaczać że podgląd się zatnie.

_________________
最诚挚的问候


czwartek, 12 lipca 2018, 09:31
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 24 marca 2010, 22:02
Posty: 13
Post Re: Ustawienia renderowania
Wygląda to tak:

Załącznik:
kol.jpg
kol.jpg [ 43.41 | Przeglądane 4 razy ]


Dziwne, ze nie wszystkie fragmenty zabarwia na różowo. Na pierwszy rzut oka (muszę się jeszcze przyjrzeć na ekranie większego TV) nie ma żadnych problemów z odtwarzaniem materiału.

Dziwne, że po zakończeniu renderowania nazwa pliku miała postać "....mp4.tmp". Po usunięciu "tmp" film się odtwarza. Wcześniej nigdy takiego czegoś nie miałem.

Gotowy film (prawie, bo bez czołówki i napisów, tylko z przejściami) ma 2,34GB i trwa 27 min. 38 sek. Jakoś mało zajmuje miejsca, bo mogę przeznaczyć na niego 20GB. Rozdzielczość 1920X1080, 25kl/sek, szybkość danych 11980kb/s, całkowita szybkość transmisji 12172kb/s. Mam jeszcze coś "podciągnąć" w ustawieniach?

Teraz dopiero się zorientowałem, że w telefonach można ustawić nagrywanie - ilość klatek na sekundę i bitrate. gdybym wcześniej o tym wiedział, to od razu nagrywałbym w 25kl/sek tak jak inne źródło.

kotin mam do ciebie pytanie jako, ze jesteś Moderatorem tego forum. Gdzie można poruszać tematy związane z problemami audio w nagranych filmach?


czwartek, 12 lipca 2018, 17:03
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4499
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Ustawienia renderowania
Tylko tam, gdzie wprowadzone zmiany, mogą mieć wpływ na podgląd, (ale nie muszą, program czasem panikuje).

Widzę że muszę wgrać i przypomnieć sobie Vegasa. :wink:

Tak, można to regulować. Można zwiększyć bitrate, masz wtedy lepszą jakość, (ale jak zwiększysz powyżej poziomu w jakim jest nagrany surowy plik z telefonu, to jakość nie będzie rosła, sztucznie nie dokleisz szczegółów i kolorów). Różnice w wielkości pliku zależą też od zastosowanego kodeka, jego sprawności. Z kolei film o za dużym bitrate może nie być odtwarzany przez niektóre urządzenia. Wielkość którą podałeś, jakoś specjalnie nie dziwi, ale poeksperymentować z wielkością pliku po eksporcie, możesz. Nawet powinieneś.

To dobrze. Jeżeli będą się oprócz kl/s różniły bitrate, to w projekcie ustaw na większą wartość. Jak napisałem wyżej, bardziej skompresowanym plikom jakości to nie wróci, ale nie obetniesz jakości tym mniej skompresowanym.

Nie mamy działu audio. Umieść pytanie w tym dziale Magix/Vegas, albo gdy dotyczy innych programów w dziale Montaż. Na wyczucie. :)

_________________
最诚挚的问候


czwartek, 12 lipca 2018, 19:59
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 24 marca 2010, 22:02
Posty: 13
Post Re: Ustawienia renderowania
Oto trzy losowo wybrane filmiki (oryginał prosto z dwóch telefonów oraz kamerki).

Załącznik:
sc-1.jpg
sc-1.jpg [ 116.72 | Przeglądane 3 razy ]


Załącznik:
sc-2.jpg
sc-2.jpg [ 115.21 | Przeglądane 2 razy ]


Załącznik:
sc-3.jpg
sc-3.jpg [ 115.48 | Przeglądane 4 razy ]


Jakie maksymalne wartości ustawić? Teraz mam max 24 000 000,a przeciętna 12 000 000.

Nie używałem opcji Import / Eksport, używam Otwórz i Renderuj. Popełniam jakiś błąd?

kotin napisał(a):
Widzę że muszę wgrać i przypomnieć sobie Vegasa. :wink:


Zawsze warto :wink:


piątek, 13 lipca 2018, 11:48
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 6 czerwca 2016, 18:29
Posty: 306
Post Re: Ustawienia renderowania
Edit. Sam skasowałem swój post. Po PM od admina. Dość dziwnie się poczułem.

_________________
Magix Poradniki YT - https://www.youtube.com/user/SKYPANpl Najlepszy program do montażu.


piątek, 13 lipca 2018, 13:39
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL