Teraz jest wtorek, 25 września 2018, 21:09




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
 DaVinci Resolve 15 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 10 grudnia 2017, 16:51
Posty: 6
Post DaVinci Resolve 15
Jak uzyskać najmniejszą wielkość klipu do obróbki na lini czsu w DaVinci Resolwe15.


piątek, 10 sierpnia 2018, 23:02
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 6 czerwca 2008, 19:40
Posty: 1230
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: DaVinci Resolve 15
jeśli masz na myśli plik po eksporcie, to trzeba ustawić mały bitrate (Kb/s)
https://youtu.be/-wIF5t0sMM4?t=109


sobota, 11 sierpnia 2018, 17:35
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 10 grudnia 2017, 16:51
Posty: 6
Post Re: DaVinci Resolve 15
Dziękuję za sugestie.

Chodzi mi o uzyskanie płynnego podglądu i niezapchanie dysków.
To jest, jak ustawić opcje w początkowej fazie układania materiału na linii czasu.
1) ustawienie opcji optymalizacji plików
2) ustawienie opcji prerenderu
W DaVinci Resolve 12 ustawiało się w panelu Edit : File>Prject Setting>Generao Opszen> w opcji Optymized Media i Opcje Prerenderu. A jak to ustawić w wersji DaVinci Resolve 15.

Jeszcze jedno. Jestem starszym człowiekiem i nie znam angielskiego dla tego proszę o wskazówki w polskim języku. Dziękuję za wyrozumiałość.


niedziela, 12 sierpnia 2018, 18:57
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 6 czerwca 2008, 19:40
Posty: 1230
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: DaVinci Resolve 15
Górne menu: File / Media Management / Transcode
oraz
Project Settings / Master Settings / Optimized Media and Render Cache


niedziela, 12 sierpnia 2018, 20:04
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 10 grudnia 2017, 16:51
Posty: 6
Post Re: DaVinci Resolve 15
Dziękuję bardzo za podpowiedź.

Staram się opanować ten profesjonalny i szeroki temat. W tej chwili bardzo dziękuję, bo jest to dla mnie bardzo ważny drogowskaz, według którego będę posuwał się dalej. Jednak gdybym mógł prosić o sugestie co i jak jest lepiej w tych zagadnienia. Jakie są skutki i czego unikać, a co jest prawidłowe. Przeszukuje internet i dokumentację w PDF. W translatorach tłumaczenie jest nie zawsze trafne. Najczęściej ogólne słownictwo generuje wiele błędnych pojęć w w/w tematach technicznych.
Jeszcze raz bardzo dziękuję ale proszę zaglądać bo na pewno będę miał wiele pytań w tym temacie. Tyle na dziś. Dzieki


niedziela, 12 sierpnia 2018, 22:45
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 6 czerwca 2008, 19:40
Posty: 1230
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: DaVinci Resolve 15
Niestety zarządzanie mediami w Davinci Resolve to zbyt rozległy temat żebym to mógł wyjaśnić szczegółowo.
Generalnie rzecz biorąc:
1. Media Management tworzy rzeczywiste pliki wideo, które mogą być odtwarzane także w innych programach do edycji wideo (albo playerach), a służy m.in. do: przenoszenia całych plików źródłowych lub klipów użytych w projekcie/timeline do innej lokalizacji, zmniejszania wielkości/objętości materiałów źródłowych użytych w projekcie/timeline, zmniejszania liczby plików źródłowych w projekcie, backup'u plików źródłowych projektu/timeline, transkodowaniu do lżejszego formatu wszystkich plików źródłowych/timeline/wybranych plików lub wybranych klipów (czyli może być także wykorzystywany w podobnym celu jak Optimized Media).
2. Optimized Media nie tworzy plików wideo tylko pliki typu cache, które mogą być odtwarzane tylko przez Davinci Resolve, a służy wyłącznie do zmniejszenia obciążenia podczas renderingu podglądu / eksportu.

Taka uwaga dla użytkowników Premiere - moduł Ingest Premiery obok Media Management darmowego Davinci wygląda jak obgryziony sucharek.
Funkcjonalność, interface i liczba formatów w Davinci bije Ingest Premiere na głowę.

Na mojego nosa z 10 letnim stażem w Premiere - ludzie zawodowo pracujący na płatnych edytorach jak Premiere, Final Cut, Vegas przy montażu filmów promocyjnych, eventowych, odcinków na kanały w Youtube, reklam, filmów weselnych, wywiadów, krótkich dokumentów, mają w bezpłatnym Davinci Resolve 15 bardzo ciekawą alternatywę w postaci wielofunkcyjnego, dobrze zaprojektowanego edytora.
Ciekawy jestem tylko jaka jest polityka producenta odnośnie utrzymania wersji free w przyszłości. Bo wersja 15 wygląda na dobrze wypasionego konkurenta Premiere, Avid czy Final Cut (a nie na typowy frikowy sofcik) czyli potrzebuje niemałych nakładów finansowych. Gdzie tu jest intryga? :)


poniedziałek, 13 sierpnia 2018, 03:07
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 10 grudnia 2017, 16:51
Posty: 6
Post Re: DaVinci Resolve 15
Proszę mi powiedzieć czy jest jakaś różnica w/w optymalizacji pomiędzy DaVinci Resolve12 a DaVinci Resolve15. Jeżeli dobrze zrozumiałem w 12 jest trochę dłubania.

Czy to tak przebiega i czy odbieram poprawnie, panel Edit/MEDIA POOL:
1) ustawienie Opcji Prerenderu, opcji Optymized Media w module podglądu
2) ustawienie w PLAYBACK>Render Cashe (czyli prerender) >Smart
3) Playback> Use Optymized Media If Available

Pliki znajdujące się na Taimlajnie podlegają innym opcjom upłynnienia ich podgladu.
4) Ustawienie w PLAYBACK>Render Cashe (czyli prerender).
5) Ostatnim punktem je korzystanie z Proxy (plikiem podglądu o zmiennej rozdzielczości).

Tych 5 punktów należy wykonać obowjązkowo w DaVinci Resolve12.
Czy tak samo jest w DaVinci Resolve15. A może w 15-ce bardziej to uproszczono (automatycznie)


Ostatnio edytowano czwartek, 16 sierpnia 2018, 00:01 przez skard, łącznie edytowano 2 razy

poniedziałek, 13 sierpnia 2018, 19:48
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 6 czerwca 2008, 19:40
Posty: 1230
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: DaVinci Resolve 15
Tak jak pisałem powyżej, szczegółowe wyjaśnianie media managenent oraz workflow w Davinci przerasta moje możliwości czasowe.


środa, 15 sierpnia 2018, 01:52
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 10 grudnia 2017, 16:51
Posty: 6
Post Re: DaVinci Resolve 15
Ja to bardzo dobrze rozumie.
Szczegółów poszukuję w tutorialach na YouTube opracowanych przez polskich Youtuberów. Każdy z nich prezentuje materiał w wygodny dla siebie sposób, co ma duże zalety. Widzę jak potężnym materiałem idzie każdemu się mierzyć. Na pewno można napisać kilka książek. To, co jeden pominie w swoim tutorialu uważając, że jest nieistotne z racji, że jest to dla niego proste i oczywiste, sądząc, że można samemu dojść, a nie podawać wszystko na talerzu. To w innym materiale można znaleźć inne perełki. Wówczas to sobie łącze uważając, że to będzie właściwe z logiki myślenia. Ja to szanuję i uważam, że mają rację. Ja jestem z tych ludzi, którzy poszukują wiedzy. Różnych rozwiązań, które znajduję w tutorialach o tej samej tematyce. Wyciągam wnioski, co dla mnie jest przydatne. Jednak nie wiem, czy poprawnie interpretuję kolejność postępowań. Najbardziej się boję pomieszać punkt widzenia 2 relacjonujących ten sam temat, że może zapętlić mnie w błędzie. Zanim dojdę do prawidłowych kolejnych kroków to minie mi sporo czasu. Ja bardziej liczę i na ocenę, czy dobrze układam swoją wizję na podstawie mojego tekstu, który staram się przedstawiać tak jak to chwytam. Potrzebuję wskazówek czy nie zaczynam sobie coś komplikować. Człowiek z takim doświadczeniem na pewno zaraz to wyłapie czy błądzę. Potrzebuję ogólnie nakreślenia czy software starszy np. DaVinci Resolve 14 różni się od DaVinci Resolve 15, ale w wąskim zakresie, który mnie interesuje w sformułowanym pytaniu. Może krótka podpowiedź gdzie to znajdę. Oczekiwałbym osoby korygującej.
To, że już Pan mnie potrzymał na duchu w ocenie DaVinci Resolve na tle innych programów do montażu. Słyszałem i czytałem już tyle ocen, że miałem obawy czy niepotrzebnie tracę czas nad DaVinci Resolve 15. Jednak postanowiłem brnąć dalej w zawiłości tej tematyki. Pozdrawiam.


środa, 15 sierpnia 2018, 15:18
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 6 czerwca 2008, 19:40
Posty: 1230
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: DaVinci Resolve 15
Ja ustawienie proxy traktuję jako najważniejsze bo wymaga ono tylko kliknięcia (a najlepiej ustawić sobie wszystkie 3 opcje full, 1/2 i 1/4 na skrótach klawiaturowych), nie powoduje tworzenia plików cache (czyli nie zaśmieca dysku i nie spowalnia bieżącej pracy w projekcie przez rendering w tle) i wydatnie wpływa na płynność podglądu obniżając obciążenie procesora / karty graficznej odpowiednio:
4 razy dla 1/2 resulution
16 razy dla 1/4 resulution

a dzieje się tak ponieważ:
full resolution dla surówki i projektu 1920x1080 to ok 2 megapiksele do renderingu
ustawienie 1/2 resolution oznacza 960x540 czyli ok 0,5 megapiksela do renderingu (czyli 4 razy mniej niż full 1920x1080)
ustawienie 1/4 resolution oznacza 480x270 czyli ok 0,13 megapiksela do renderingu (czyli 16 razy mniej niż full 1920x1080)

To samo dzieje się przy 4K, 5K, 6K etc

I to generalnie w 90% przypadków u mnie wystarcza w Davinci 15 do płynnego podglądu przy materiałach HD i 4K.

W render cache (czyli zaśmiecanie dysku w nieskończoność i czasowe obciążenie CPU i GPU przez proces cachowania) nie bawię się w ogóle (przyzwyczajenie z Premiere). Jak mam cięższą robotę oraz ciężki materiał i przewiduję problemy z płynnym podglądem to tworzę optimized media w 1/2 rozdzielczości dla surówki 1920x1080) albo 1/4 dla 4K) w formacie DNxHD 8 bit (dla makowców będzie to ProRes) i praktycznie co bym nie wyprawiał wyświetla się płynie (a jak nie to w ułamku sekundy skrótem klawiaturowym włączam proxy 1/2).
Dodatkowo smart render cache to już wg mnie jest akt desperacji - program renderuje wszystko jak leci nawet jak podgląd śmiga rewelacyjnie.

Wszystko oczywiście zależy od tego co, kto i na jakim materiale/kompie robi więc każdy ustawia workflow danego softu pod swoje bieżące potrzeby.

W Davinci jest jeszcze kilka innych opcji wpływających na wydajność:
- tymczasowe zmniejszenie rozdzielczości projektu w Project Settings
- zmiana Decode quality dla formatów raw w Project Settings -> Camera Raw
- zmiana Video bit depth z 10 na 8 w Project Settings -> Master Settings -> Video Monitoring
- zmiana skalera z Sharp na Bilinear w Project Settings -> Image Scaling


czwartek, 16 sierpnia 2018, 01:51
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 10 grudnia 2017, 16:51
Posty: 6
Post Re: DaVinci Resolve 15
Dziękuję za odpowiedź.

Uważam, że zajmie mi to trochę czasu na przećwiczenie i przetestowanie na moim komputerze. Wygląda to obiecująco, chociaż zawsze znajdą się pytania. Dziękuję za wyrozumiałość. Pozdrawiam Grabos.


piątek, 17 sierpnia 2018, 20:20
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL