Teraz jest poniedziałek, 19 listopada 2018, 05:14




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Problem z kolorami w Adobe Premiere Pro oraz After Effects 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 21 czerwca 2015, 22:37
Posty: 6
Post Problem z kolorami w Adobe Premiere Pro oraz After Effects
Witam, dziś zainstalowałem pakiet Adobe dla wypróbowania jego możliwości, w wersji trial. Zainstalowałem Premiere Pro oraz After Effects. Jednak po zaimportowaniu jakiegokolwiek video do obydwu programów obraz zmienia zupełnie kolorystykę. Najlepiej będzie jak to przedstawię na obrazach :

Różnica 1 - http://prntscr.com/l8oij8
Różnica 2 - http://prntscr.com/l8okrj

Uprzedzę - jestem zielony w tych sprawach.
Zainstalowałem pakiet K-lite codec pack, w ustawieniach obydwu programów wydaje się być wszystko w porządku, czy wie ktoś jak to rozwiązać ?

Dodam że w programie Adobe After Effects po dwukrotnym kliknięciu w klip (Czyli otworzeniu poglądu video, nie edycji klipu) video wygląda w porządku. Jednak gdy przeciągnę klip na oś czasu, kolory zmieniają się tak jak pokazane jest to wyżej. Teraz moje pytanie czym to może być spowodowane?

_________________
.
    ............................................................................................................................................................................................................................WORK HARD - HAVE FUN - MAKE HISTORY


niedziela, 21 października 2018, 19:58
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 27 października 2010, 22:03
Posty: 1375
Post Re: Problem z kolorami w Adobe Premiere Pro oraz After Effects
Wszelkie pakiety kodeków to potencjalne problemy, absolutnie żadnych się nie instaluje, własnie one mogą być przyczyna twoich problemów, odinstaluj i zobacz co będzie.


poniedziałek, 22 października 2018, 01:48
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 21 czerwca 2015, 22:37
Posty: 6
Post Re: Problem z kolorami w Adobe Premiere Pro oraz After Effects
Właściwie to zainstalowałem kodeki ze względu właśnie na ten błąd który występuje w obydwu programach. Zastanawiające jest to że w After Effects "Podgląd" wygląda normalnie, jednak edycja już się paskudzi.
Dodam że w Premier Pro tak to nie działa, edycja jak i podgląd są spaskudzone.

Wygląda to tak:
Obrazek

_________________
.
    ............................................................................................................................................................................................................................WORK HARD - HAVE FUN - MAKE HISTORY


poniedziałek, 22 października 2018, 02:56
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 802
Post Re: Problem z kolorami w Adobe Premiere Pro oraz After Effects
W ustawieniach Premiery przełącz:

File > Project Settings > General > Video Rendering and Playback > Mercury Playback Engine Software Only

i napisz, czy to dało efekt.

To obejście problemu, który generalnie polega na niekompatybilności sterownika grafiki.
Żeby coś dokładniej doradzać, musiałbym znać Twój konfig i może jeszcze parę rzeczy.
I nie wiem, czy warto tu tracić czas na rozwiązania, skoro to trial.

Dla AE analogicznie:

Edit > Preferences > Previews > Gpu information >

i tu też wyłącz wspomaganie GPU.


poniedziałek, 22 października 2018, 18:29
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 21 czerwca 2015, 22:37
Posty: 6
Post Re: Problem z kolorami w Adobe Premiere Pro oraz After Effects
Posiwiały napisał(a):
W ustawieniach Premiery przełącz:

File > Project Settings > General > Video Rendering and Playback > Mercury Playback Engine Software Only

i napisz, czy to dało efekt.

To obejście problemu, który generalnie polega na niekompatybilności sterownika grafiki.
Żeby coś dokładniej doradzać, musiałbym znać Twój konfig i może jeszcze parę rzeczy.
I nie wiem, czy warto tu tracić czas na rozwiązania, skoro to trial.

Dla AE analogicznie:

Edit > Preferences > Previews > Gpu information >

i tu też wyłącz wspomaganie GPU.


Gdyby gra nie była warta świeczki, nie decydowałbym się na pisanie tematu tutaj. Wersją próbną sprawdzam czy mój nowy sprzęt podoła przy obróbce i na ile mogę sobie pozwolić. 7 dni to dobry czas żeby to sprawdzić, jak wszystko pójdzie dobrze będę się przymierzał do kupna pełnej wersji.

Co do problemu - Jak najbardziej - pomogło! Leci na full preview, przedtem na Halfie były przycięcia. Wielkie 5 się należy. Dziękuje zrobiłeś mi wieczór.

Pozdrawiam :)

_________________
.
    ............................................................................................................................................................................................................................WORK HARD - HAVE FUN - MAKE HISTORY


poniedziałek, 22 października 2018, 19:20
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 27 października 2010, 22:03
Posty: 1375
Post Re: Problem z kolorami w Adobe Premiere Pro oraz After Effects
Ja bym sie tak nie cieszyl, bo problem nadal jest, teraz nie masz wspomagania GPU


poniedziałek, 22 października 2018, 22:13
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 802
Post Re: Problem z kolorami w Adobe Premiere Pro oraz After Effects
Dokładnie. Testy nie pokażą pełnej mocy sprzętu.
Ja nie wiem jakie są obecnie różnice między trialem a docelową wersją, stąd wątpliwość co do dobierania sterownika dla triala. Na zabawy jest chyba tylko 7 dni. Większość funkcjonalności można sprawdzić i w takiej konfiguracji. Jeśli wyniki będą zadowalające, to po docelowym tweaku będzie tylko lepiej.
Ale podbijam:
Posiwiały napisał(a):
To obejście problemu, który generalnie polega na niekompatybilności sterownika grafiki.
Żeby coś dokładniej doradzać, musiałbym znać Twój konfig i może jeszcze parę rzeczy.


Może pokaż, Live24, jaki masz hardware, używając Piriform Speccy
https://www.ccleaner.com/speccy
jak program ukończy inspekcję: Plik=>Zapisz zrzut
i plik raportu z rozszerzeniem .speccy podwieś gdzieś do ściągnięcia.
Już z samego konfigu będziemy sporo wiedzieć.


poniedziałek, 22 października 2018, 23:02
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 21 czerwca 2015, 22:37
Posty: 6
Post Re: Problem z kolorami w Adobe Premiere Pro oraz After Effects
I tutaj za to mnie nachodzą wątpliwości czy warto tracić czas na rozwiązania.
Skoro tu się nie przelewa :
HPPROBOOK.speccy

Ostatnio przeinstalowałem sterowniki karty graficznej w zasadzie. Być może coś poszło nie tak.

_________________
.
    ............................................................................................................................................................................................................................WORK HARD - HAVE FUN - MAKE HISTORY


wtorek, 23 października 2018, 19:01
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 802
Post Re: Problem z kolorami w Adobe Premiere Pro oraz After Effects
No, nie przelewa się, to fakt.
Na ten sprzęt szczerze doradzam inne oprogramowanie niż Adobe.

Może przetestuj sobie którąś wersję Magixa:
https://www.magix.com/int/video/movie-edit-pro/specifications/


wtorek, 23 października 2018, 21:52
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 21 czerwca 2015, 22:37
Posty: 6
Post Re: Problem z kolorami w Adobe Premiere Pro oraz After Effects
Bardzo przypadł mi do gustu interface Adobe, oraz jest w miarę intuicyjny. W zasadzie potrafię się już poruszać po Photoshopie. Następnym programem z którym się koleguje jest Premiere Pro, na udostępnianym komputerze w nim pracowałem i zdążyłem się z nim zapoznać. Widzę że After Effects jest na swój sposób podobny, mógłbym powiedzieć nawet że mam do nich pewnego rodzaju sentyment. Dlatego stąd też mój wybór poszedł w tę stronę. Jednak, na pewno sprawdzę, spróbuje, obejrzę Magix. Prawdę mówią to nie słyszałem o nim, może dlatego że miałem niemałą przerwę w montażu wideo. Tak btw. A co z sprawą braku wsparcia GPU? Ponieważ jeśli jest problem w Adobe, będzie występował on również w przyszłości gdzie indziej.

@Edit Reinstall sterowników przywrócił wspomaganie GPU. Dzięki za rady

_________________
.
    ............................................................................................................................................................................................................................WORK HARD - HAVE FUN - MAKE HISTORY


środa, 24 października 2018, 01:54
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 802
Post Re: Problem z kolorami w Adobe Premiere Pro oraz After Effects
Jeśli planujesz jakoś konkretniej działać w pakiecie Adobe, to trzeba jednak zbierać kaskę na mocniejszy sprzęt. Minimalne jak i zalecane wymagania Adobe publikuje na swoich stronach dla każdego programu.
Magix Ci pakietu nie zastąpi, bo to tylko edytor, ale ma naprawdę niskie wymagania sprzętowe.


środa, 24 października 2018, 23:27
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 21 czerwca 2015, 22:37
Posty: 6
Post Re: Problem z kolorami w Adobe Premiere Pro oraz After Effects
Konkretniej aktualnie nie mam zamiaru działać, ale dziękuje za wspominkę o Magix, na pewno się przyda np. do szybkich przycięć. Czy Magix ma jakieś ciekawe opcje które można wykonać szybciej niż np. W takim Premiere Pro? Bądź które opcje są najczęściej używane? Btw. Na swój sposób program jest wyjątkowy. Jeszcze tylko muszę sprawdzić jak radzi sobie z renderowaniem.

Pytanie na przyszłość - Czy byłbyś w stanie stwierdzić czy miałbym możliwość wymiany karty graficznej ? Z tego co wyczytałem w ww. Programie "Speccy" sprawdziłem że mam wolny slot na kość ram, jeśli dobrze rozumiem są to DDR4, kolejna kość tylko tym razem 8GB, kosztowałaby mnie 300zł. Procesor i5 z moich rozeznań, nie jest to zły procesor. Ta karta mi się nie widzi, jeśli byłaby opcja wymiany karty i dołożenia ramu, czy byłoby to wgl opłacalne ? 8)

_________________
.
    ............................................................................................................................................................................................................................WORK HARD - HAVE FUN - MAKE HISTORY


czwartek, 25 października 2018, 19:59
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4560
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Problem z kolorami w Adobe Premiere Pro oraz After Effects
Nie chcę Cię zniechęcać, ale raczej ciężko będzie zamontować inną kartę graficzną w laptopie - sprawdzałeś że się da? Na wypadek gdyby nie, to poczytaj: https://www.komputerswiat.pl/artykuly/redakcyjne/egpu-czy-zewnetrzne-karty-graficzne-maja-sens/g9k4tje.

Jednak to nie jedyna słaba strona Twojego sprzętu. i5 to on ma jedynie z nazwy. Są i5 (energooszczędne) montowane w laptopach, które mają jedynie dwa rdzenie. Ty masz akurat taki procesor. Hyper Threading udający funkcjonalność czterech rdzeni niewiele zmienia w wydajności, bo i tak cała konstrukcja tego procesora ma za zadanie powolne zużywanie baterii, a wydajność nie była głównym celem projektantów tego akurat konkretnego CPU. Zobacz porównanie z cztery lata starszym i5 2500K https://cpu.userbenchmark.com/Compare/Intel-Core-i5-6300U-vs-Intel-Core-i5-2500K/m27864vs619

_________________
最诚挚的问候


czwartek, 25 października 2018, 20:40
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 6 czerwca 2016, 18:29
Posty: 360
Post Re: Problem z kolorami w Adobe Premiere Pro oraz After Effects
Live24 napisał(a):
Konkretniej aktualnie nie mam zamiaru działać, ale dziękuje za wspominkę o Magix, na pewno się przyda np. do szybkich przycięć. Czy Magix ma jakieś ciekawe opcje które można wykonać szybciej niż np. W takim Premiere Pro? Bądź które opcje są najczęściej używane?

Tylko co masz na myśli pisząc - ciekawe opcje, które wykonają coś szybciej ?

_________________
Magix Video Pro X i inne Poradniki YT - Klik


piątek, 26 października 2018, 15:48
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 802
Post Re: Problem z kolorami w Adobe Premiere Pro oraz After Effects
Live24 napisał(a):
Pytanie na przyszłość

Odpowiedź: nie, nie i nie.

1.Sprzęt przenośny z definicji ma bardzo ograniczone możliwości rozbudowy/przebudowy. To nie "blaszak".
Twój to coś z linii produktowej 640 lub 650. W niektórych modelach montowano grafikę AMD, nie wspieraną przez oprogramowanie Adobe, więc i tak bezużyteczną do Twoich celów. I nic innego do tych modeli wstawić się nie da.

2.Nawet gdyby się dało, to tak jak pisze kotin, procesor jest zbyt słaby by mógł mocniejsze GPU obsłużyć.
To jest model biznesowy - czytaj biurowy, do pakietu office, pasjansa i internetu. Niestety wymagania do obróbki video są współcześnie znacznie wyższe. Z tego samego powodu zewnętrzna eGPU też tu sensu żadnego nie ma.

3. Pamięć RAM jest wymienna, ale nie dowolna. Musi być z listy wspieranych przez mobo. Kontroler pamięci też jest tu raczej dwukanałowy (nie wiem jaki to dokładnie model) - więc sens mają tylko dwie sparowane, identyczne kości. Teoretycznie można pewnie zwiększyć RAM do 16 GB, ale zleć to serwisowi, bo widzę że się na tym nie znasz.

W mojej opinii i tak ładowanie pieniędzy w ten komputer jeśli chcesz pracować z pakietem Adobe sensu nie ma. Lepiej odłóż tę kasę na poczet odpowiedniego sprzętu.
Oczywiście coś działać będziesz mógł, i na pewno da Ci to wiele radości. Jednak prędzej czy później zaczniesz myśleć o wymordowaniu rodziny i wszystkich ludzi na ulicy, jeśli nie będziesz miał odłożonej kasy na coś mocniejszego. To już nie chodzi o to, że apetyt rośnie w miarę jedzenia, ani o to że Ty się będziesz męczył. Te podzespoły będą wylewać siódme poty.

Doradzam Magixa, bo jest dużo "lżejszy" sprzętowo przy sporych możliwościach. I odezwał się fransua, który ma ten soft obstukany, więc mógłbyś z jego wiedzy korzystać.

Tak czy owak - baw się dobrze ,poznawaj oprogramowanie i rób fajne filmiki.
A o porady sprzętowe zawsze możesz tu pytać.


piątek, 26 października 2018, 22:34
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL