Teraz jest poniedziałek, 17 czerwca 2019, 15:43




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
 Wybór dysku SSD 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1662
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post Wybór dysku SSD
Proszę o opinie użytkowników poniższych dysków SSD. Interesuje mnie rzeczywisty transfer oraz inne informacje przydatne dla dokonania wyboru. Potrzebuję 2 dyski SSD - jeden na źródłowe video a drugi na media cache. Montaż w Adobe Premiere CS 5.5.

https://www.x-kom.pl/comparison/398082, ... 740,405758

_________________
2 x Panasonic Lumix G7, Vario 12-35 f2.8, Vario 14-140 f3.5-5.5, Venus Optics Laowa 7.5mm f/2, Gimbal FeyjuTech MG Lite, Adobe Production Premium CS 5.5.


poniedziałek, 17 grudnia 2018, 11:43
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 27 października 2010, 22:03
Posty: 1397
Post Re: Wybór dysku SSD
Tez montuje w 5.5 uzywam Goodrama iridium (bo 5 lat gwarancji) na system mam jakiegos samsunga (m.2), magazyn plikow do montazu to Sandisk Ultra. Dziala wszystko dobrze, na transfery nie patrz, bo to nie ma wiekszego znaczenia i tak roznicy nie odczujesz a w zasadzie wszystkie dyski dzis maja transfer ok 500, bardziej bym sie kierowal dlugoscia gwarancji.


poniedziałek, 17 grudnia 2018, 12:22
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4720
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Wybór dysku SSD
Z godnych polecenia SSD na SATA używam większej wersji tego:
https://www.x-kom.pl/p/379825-dysk-ssd-adata-256gb-25-sata-ssd-ultimate-su800-3d-nand.html
Nowe kości co prawda TLC, ale o większej trwałości i trochę szybsze przy zapisie od poprzednich. Nie ma chwil "zamyślenia się", subiektywnie szybki, testy w necie to potwierdzają.
Nie odstaje już tak bardzo niezawodnością i płynnym zapisem dużych plików od wzorcowego wręcz SSD na MLC, który polecał Degenerado, jako podstawowy dysk do montażu. (Oczywiście przed epoką SSD M.2 NVME).
https://www.x-kom.pl/p/406990-dysk-ssd-samsung-256gb-25-sata-ssd-860-pro.html

PS
Koledzy z zaprzyjaźnionego sklepu / serwisu komputerowego Gral i koledzy z portalu IN4 potwierdzają małą ilość zwrotów / awarii Adaty w ostatnich czasach, więc nie jest to głos na zasadzie "a u mnie nie padł". :wink:

_________________
最诚挚的问候


poniedziałek, 17 grudnia 2018, 13:45
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 1025
Post Re: Wybór dysku SSD
Moja intuicja mnie prosi Star, bym Cię zapytał jaki masz tak dokładnie model płyty głównej?


wtorek, 18 grudnia 2018, 10:58
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1662
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post Re: Wybór dysku SSD
Nie wiem dlaczego pytasz, ale mam płytę główną Gigabyte X79-UD5 Ultra Durable

_________________
2 x Panasonic Lumix G7, Vario 12-35 f2.8, Vario 14-140 f3.5-5.5, Venus Optics Laowa 7.5mm f/2, Gimbal FeyjuTech MG Lite, Adobe Production Premium CS 5.5.


wtorek, 18 grudnia 2018, 19:51
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 1025
Post Re: Wybór dysku SSD
Pytam, by sprawdzić którą specyfikację SATA ta płyta oferuje.
I ta akurat ma złącza w dwóch specyfikacjach:

Załącznik:
MoBoSATA.jpg
MoBoSATA.jpg [ 127.74 | Przeglądane 40 razy ]


Nie wiem ile masz już tam podłączonych dysków, ale zwróć uwagę by dyski SSD podłączać do konektorów 6Gb/s.

Możesz też na materiały źródłowe gdzie odczyt/zapis jest sekwencyjny, zamiast jednego dysku 240 GB użyć dwóch dysków po 120 GB spiętych w RAID 0, będzie to rozwiązanie jeszcze znacząco szybsze.


wtorek, 18 grudnia 2018, 22:13
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1662
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post Re: Wybór dysku SSD
Dzięki za analizę mojej płyty głównej. Myślałem o dodatkowym RAID 0 na dwóch dyskach SSD po 256GB każdy, ale muszę dzisiaj zajrzeć do kompa i sprawdzić możliwości. Będzie ciężko, gdyż aktualnie mam podpięte 4 dyski:
C: System na SSD
D: HDD 1TB na dane
V: 2 x HDD po 1 TB w RAID 0 - razem 2TB na video

Materiał źródłowy to 1920 x 1080 50p

Montaż materiału jest OK przy wsparciu grafiki GeForce GTX 1060 6GT CUDA, lecz transfer z dysku V na granicy minimalnego dla mojego materiału źródłowego, a wolał bym mieć wyraźny zapas. Poza tym media cache i resztę mam na dysku systemowym SSD, co nie jest optymalne, dysk D nie wchodzi w grę, gdyż ma najniższy zbyt niski transfer.

_________________
2 x Panasonic Lumix G7, Vario 12-35 f2.8, Vario 14-140 f3.5-5.5, Venus Optics Laowa 7.5mm f/2, Gimbal FeyjuTech MG Lite, Adobe Production Premium CS 5.5.


Ostatnio edytowano czwartek, 20 grudnia 2018, 14:40 przez Star, łącznie edytowano 2 razy

środa, 19 grudnia 2018, 09:58
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 1025
Post Re: Wybór dysku SSD
Musisz to na spokojnie rozkminić, żeby jakiego już zestawionego RAIDa nie sformatować.
Jest w sumie 6 podłączeń do szybkiej SATA3, to niby na dwa raidy, system i coś na tempy wystaczy. Pojedynczy talerzowy można przepiąć na SATA2.


czwartek, 20 grudnia 2018, 04:28
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1662
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post Re: Wybór dysku SSD
Niestety rzeczywistość okazała się odmienna od wyobrażeń. W specyfikacji płyty jest mowa o układach Marvell i 4-ch złączach SATA3 6Gb/s umożliwiających podłączenie do 4-ch urządzeń SATA 6Gb/s. W moim przypadku dwa z nich były zajęte, a dwa wolne - super. Niestety RAID 0 utworzony na bazie dwóch SSD po 256 GB każdy podłączonych do tych gniazd SATA3 dał maksymalny transfer w okolicach 360Mb/s. Dokładna analiza manualu płyty głównej - schematu pokazała, że oni te 4 złącza SATA3 6Gb/s (wszystkie 3 układy Marvel) podłączyli do magistrali PCI Express Bus x1 :) . Jak to miało mieć szybki transfer przy takim wąskim gardle. Na szczęście są jeszcze 2 gniazda SATA 6Gb/s połączone bezpośrednio z prockiem, do których był podpięty RAID 0 na HDD. Po zamianie podłączeń wszystko śmiga jak powinno.


Załączniki:
R_Speed_RAID0 SSD_02.jpg
R_Speed_RAID0 SSD_02.jpg [ 78.22 | Przeglądane 39 razy ]
R_Speed_RAID0 SSD_HD Tune_01.jpg
R_Speed_RAID0 SSD_HD Tune_01.jpg [ 81.4 | Przeglądane 32 razy ]

_________________
2 x Panasonic Lumix G7, Vario 12-35 f2.8, Vario 14-140 f3.5-5.5, Venus Optics Laowa 7.5mm f/2, Gimbal FeyjuTech MG Lite, Adobe Production Premium CS 5.5.
środa, 2 stycznia 2019, 14:45
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 1025
Post Re: Wybór dysku SSD
Mam nadzieję, że zrobiłeś back-up ważnych danych z tego raida HDD, jeśli takie były.

A skąd wziąłeś tę informację:

Star napisał(a):
Dokładna analiza manualu płyty głównej - schematu pokazała, że oni te 4 złącza SATA3 6Gb/s (wszystkie 3 układy Marvel) podłączyli do magistrali PCI Express Bus x1 :) . Jak to miało mieć szybki transfer przy takim wąskim gardle.


Bo ja w papierach tej płyty nic takiego nie widzę. Na Marvellach powinno chodzić tak samo. Podejrzewam błędy procedury stawiania raida na tych kontrolerach. :(

Sprawdź instalację sterownika i narzędzia

https://www.gigabyte.com/Motherboard/GA-X79-UD5-rev-10#support-dl-driver-sataraidahci

Załącznik:
Marvell.jpg
Marvell.jpg [ 38.82 | Przeglądane 30 razy ]


i tu masz pokazaną procedurę

https://youtu.be/DPxjCCKs_wQ

a tu i na następnych stronach w manualu

https://www.manualslib.com/manual/438005/Gigabyte-Ga-X79-Ud5.html?page=85#manual

Załącznik:
Marvell2.jpg
Marvell2.jpg [ 59.89 | Przeglądane 33 razy ]


środa, 2 stycznia 2019, 21:34
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1662
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post Re: Wybór dysku SSD
Tu masz manual, z niego to wynika
ftp://download.gigabyte.ru/manual/mb_ma ... -ud5_e.pdf

Na Marvelach nie może i nie chodzi tak samo, spojrzyj na dołączony schemat. Na PCI Express bus x 1 z podłaczonymi 3-ma Marvelami nie osiągniesz maksymalnej prędkości SATA 3.
Nic już nie będę kombinował, bo osiągnąłem cel. Nowszego sterownika nie było. RAID 0 SSD podłaczyłem do widocznego po prawej stronie procka 2 SATA 3 6Gb/s i on daje szybki transfer który wcześniej dołączyłem. Drugi RAID0 z dwóch HDD podłączyłem do Marvela i tam osiągaswój maksymalny transfer (w załączeniu)


Załączniki:
V_RAID0_02 Marvell.jpg
V_RAID0_02 Marvell.jpg [ 78.76 | Przeglądane 34 razy ]
X79.jpg
X79.jpg [ 123.84 | Przeglądane 37 razy ]

_________________
2 x Panasonic Lumix G7, Vario 12-35 f2.8, Vario 14-140 f3.5-5.5, Venus Optics Laowa 7.5mm f/2, Gimbal FeyjuTech MG Lite, Adobe Production Premium CS 5.5.
środa, 2 stycznia 2019, 23:04
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 1025
Post Re: Wybór dysku SSD
Załącznik:
Marvell3.jpg
Marvell3.jpg [ 139.59 | Przeglądane 46 razy ]


Każdy Marvell dysponuje jedną linią.
Jeśli podepniemy dwa dyski pod ten sam kontroler - będą współdzielić linię.
Jeśli podepniemy je do dwóch różnych kontrolerów - każdy będzie na osobnej linii.
Oczywiście podpięcie kolejnych dysków pod te kontrolery zburzy to piękno.
I oczywiście istotne też jest ile linii obsługuje procesor.

Ale nie zachęcam, nie namawiam, nie zmuszam. Pozdrowionka! :)


czwartek, 3 stycznia 2019, 00:33
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1662
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post Re: Wybór dysku SSD
Dzięki za pomoc i przydatne rady. Teraz wszystko działa doskonale, więc jestem zadowolony.
Pozdrawiam

_________________
2 x Panasonic Lumix G7, Vario 12-35 f2.8, Vario 14-140 f3.5-5.5, Venus Optics Laowa 7.5mm f/2, Gimbal FeyjuTech MG Lite, Adobe Production Premium CS 5.5.


czwartek, 3 stycznia 2019, 00:48
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL