Teraz jest piątek, 4 grudnia 2020, 13:21




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
 Kropki na przechwyconym obrazie 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 3 października 2020, 15:02
Posty: 4
Post Kropki na przechwyconym obrazie
Witam serdecznie,
Podłączyłem SONY a6400 po wyjściu HDMI, za pośrednictwem konwertera Blackmagic HDMI -> SDI, do karty Blackmagic DeckLink Duo 2.
Otrzymałem płynny wyraźny obraz. Niestety w niektórych miejscach (głównie na przejściach tonalnych, ale nie tylko) pojawiają się czarne kropki - pojedyncze piksele, które bardzo szybko pojawiają się i znikają w różnych miejscach.
Gdy podałem sygnał z tego samego SONY za pośrednictwem ELGATO Cam Link 4K HDMI Camera Connector tych kropek nie ma.
Niestety, tym razem, przy udostępnieniu tego sygnału w vMIXie obraz mi się "przycina". W przypadku Blackmagica obraz jest płynny.
Co do komputera - jest to nowa, wydajna stacja graficzna.

W czym może być problem? Głównie z tymi kropkami.
pozdrawiam, Marek


sobota, 3 października 2020, 15:30
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 23 stycznia 2006, 15:20
Posty: 2072
Post Re: Kropki na przechwyconym obrazie
Pierwsze co się robi, to sprawdzenie innego kabla HDMI.


sobota, 3 października 2020, 18:22
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 3 października 2020, 15:02
Posty: 4
Post Re: Kropki na przechwyconym obrazie
Wymieniłem już 4 kable.
Wszystkie były przynajmniej w standardzie 2.0
Ostatni, który mam obecnie podpięty to:
https://allegro.pl/oferta/auda-kabel-hd ... 9503734239

Niestety na wszystkich kablach jest tak samo...


sobota, 3 października 2020, 18:55
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 5 grudnia 2013, 11:41
Posty: 74
Post Re: Kropki na przechwyconym obrazie
To trzeba eliminować elementy po kolei, jeśli nie kabel, to konwerter. Nic nie napisałeś o długości kabla sdi, modelu konwertera (a przecież BM ma ich kilka).


niedziela, 4 października 2020, 20:08
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 3 października 2020, 15:02
Posty: 4
Post Re: Kropki na przechwyconym obrazie
Kabel - 3 metry.
Konwerter taki:
https://sklep.cyfrowarepublika.pl/pl/p/ ... ilacza/523

Zaczynam dopiero "przygodę" z takim sprzętem i jestem nieco zaskoczony tym ile może wyskoczyć problemów po drodze.
W przypadku kamerki internetowej podłączyłem i działało ;)
Wydawało by się, że jak wydajesz kilka razy tyle, to tym bardziej powinno działać ;)


niedziela, 4 października 2020, 20:26
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 3 października 2020, 15:02
Posty: 4
Post Re: Kropki na przechwyconym obrazie
Zamykam temat - po wymianie konwertera na inny, problemu już nie ma - mam czysty obraz.
Dziękuję wszystkim za pomoc.
Pozdrawiam, Marek


poniedziałek, 5 października 2020, 09:14
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL