Teraz jest środa, 20 listopada 2019, 06:17




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
 Matrox RT.X100 - jaki komputer? 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: sobota, 31 stycznia 2004, 16:07
Posty: 110
Post Matrox RT.X100 - jaki komputer?
Witajcie!

Chciałem zapytac posiadaczy Matroxa RT.X100 w jakich komputerach uzywacie tej karty? Chodzi mi tu o konfiguracje:

- procesor
- płyta główna
- pamięć
- karta graficzna
- twarde dyski w RAID'zie czy bez macierzy


Kupuje karte i nie wiem na jakiej platformie zbudować komputer. Intel czy AMD, P4 czy Athlon. Niby Intel jest stabilniejszy i lepszy do video, ale AMD jest tanszy, daje sie sporo podkrecac i od 3 lat uzywam Matroxa RT2000 z Athlon'em 1000MHz i działa rewelacyjnie.

Prosze o rade. Co wybrac, I na jakim sprzęcie Wy pracyjecie


wtorek, 3 lutego 2004, 00:55
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 26 stycznia 2002, 02:53
Posty: 254
Lokalizacja: Kraków
Post 
Podkrecanie nie jest najszczesliwszym sposobem na budowanie stabilnej maszyny.

Forum czytaja i odpowiadaja na problemy zwiazane z Matroxem ludzie z Wamm'u, wiec chyba najkompetentniej w tej kwestii odpowiedza.

_________________
Dominik Maciaszek .:. admin@swiatobrazu.pl
Administrator


wtorek, 3 lutego 2004, 04:00
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Zrob jak pisze Adminin. I unikaj jak ognia rad plynacych od pewnej firmy z Krakowa trudniacej sie sprzedaza Matroxow bo wyrzadzisz sobie wiecej szkody niz pozytku. W WAMMie pracuja fachowcy i ich pytaj o rade.
http://www.wamm.pl


wtorek, 3 lutego 2004, 09:06
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 27 czerwca 2003, 11:15
Posty: 841
Post 
Matrox w rekomendacjach dopuszcza oba procesory (amd i intel), wiec mozesz wybrac zaleznie od funduszy. Pamietaj tylko ze dolaczane do tej karty oprogramowanie (premiere pro) jednak odrobine lepiej sie sprawuje z p4 niz athlonem (adobe ssie ;) ). Aha i procek powinien byc szybszy niz 2 GHz, zeby mozna bylo w pelni wykorzystac mozliwosci karty.
Ram to minimum 512 MB, dyski najlepiej w raidzie.. a zreszta nie ma sensu zebym sie powtarzal. Zajrzyj na http://www.matrox.com/video/support/rtx ... c/home.cfm i zapoznaj sie z rekomendowanymi systemami.


wtorek, 3 lutego 2004, 09:33
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
A co myślicie o płytach głównych z chipset'em 7205 intel. Chodzi mi tu konkretnie o płyte Gigabyte 8inxp. Moze ktoś z Waz uztwał tej płyty lub innej na chipset'cie 7205?


wtorek, 3 lutego 2004, 15:08
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post co wybrać?
Witam,

Matrox Rt X100 podobnie jak i wszystkie karty video bardzo dobrze współpracują z procesorami AMD. Stabilność systemu nie zależy w ogóle od użytego procesora - nie ma to żadnego znaczenia czy jest to Intel czy AMD. Bardzo ważna jest odpowiednia płyta główna i reszta podzespołów.
Za jednego Intela kupujesz dwa AMDeki - według mnie warto. Dodatkowa premia dla użytkowników AMD to niesamowite możliwości przetaktowywania w zasadzie "przeróbka 1700 XP na 2800 XP to już standard - oczywiście wymaga to odpowiedniej płyty głównej i pewnej wiedzy.
Jeżeli chodzi o wydajność procesorów to warto wejść na strone Matroxa i poczytać iż minimalne wymagania odnośnie procka to jest albo Intel 2GHz albo AMD 1500 XP. Jednym słowe Intel 2GHz = AMD 1500 XP w przypadku karty video Matroxa.
Raida ci zdecydowanie nie polecam , natomiast szybkie dyski jak najbardziej.


wtorek, 3 lutego 2004, 18:34
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: sobota, 31 stycznia 2004, 16:07
Posty: 110
Post Re: co wybrać?
Piotr Stępień napisał(a):
Witam,

Raida ci zdecydowanie nie polecam , natomiast szybkie dyski jak najbardziej.



A dlaczego nie RAID? Myslalem o kupniu płyty Asus P4C800 Deluxe i875P. I zrobieniu z dyskow macierzy w RAID'dzie.


Co myślicie o płycie Asus P4C800 Deluxe i875P do RT.X100 ?


wtorek, 3 lutego 2004, 23:53
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 1 lipca 2003, 09:22
Posty: 662
Lokalizacja: 3miasto
Post 
Co Wy tu kurna siejecie za ferment?? Karty Matroxa pracują (owszem) na wielu platformach sprzętowych, ale przy obróbce trzeba wziąć jeszcze pod uwagę wymagania/zachcianki oprogramowania. Co z tego, że masz dwa procki AMD, skoro cały soft krzyczy o pomstę do nieba... :) Zyskując na przetaktowaniu tracisz na stabilności i co to za zysk dla użytkownika... ??


środa, 4 lutego 2004, 00:48
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 27 czerwca 2003, 11:15
Posty: 841
Post 
spokojnie matrix, przeciez sebi pisze ze mysli o p4 a nie o amd. osobiscie nic nie mam do amd, ale porownujac montaz na athlonie xp w domu i p4 ht w pracy sklaniam sie ku p4. oczywiscie odnosi sie to specyficznie do programow jakich uzywam, wszystkie sa lepiej optymalizowane dla p4 po prostu. swoja droga to do amatorskiego wideo athlon nie bedzie wcale jakims problemem - przetaktowywanie zas to niezbyt dobry pomysl, w koncu stabilnosc bardziej sie liczy (kto by chcial zeby mu sie w srodku projektu komp zwiesil i np. uszkodzil plik z projektem?)


środa, 4 lutego 2004, 01:09
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 1 lipca 2003, 09:22
Posty: 662
Lokalizacja: 3miasto
Post 
Ja spokojny jestem i to bardzo. I zgadzam się z jednym - o sukcesie sprzętu decydują wszystkie jego komponenty i ich wzajemne korelacje. Stąd ciężko powiedzieć, że jeden sprzęt jest lepszy od innego.

Ja obecnie użeram się z Asusem P4C800, P4 2,8, 1 GB RAM, dysk ATA-133, SATA i 2xSCSI, grafa Asus 9800 i karta wideo HDP. I twierdzę, że wszystko można zje**ć nawet tak zaje***ty sprzęt - gościu wymyślił taką konfigurację, że ni c***a to nie ruszy.


środa, 4 lutego 2004, 01:22
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: sobota, 31 stycznia 2004, 16:07
Posty: 110
Post 
Dziękuje Wszystkim za udział w dyskusji. Postanowilem zbudowac kompa na P4. Teraz pozostala kwestia z jakich kocków go złożyć? Chciałbym go zrobic na płycie Asus P4C800 Deluxe i875P. Czy to dobry wybór? I kolejne pytanie. Jakie znaczenie ma karta graficzna przy RT.X100? Wiem, ze dobrze działa z RTX100, grafika G550. Czy jest sens kupowac inne droższe karty, np. P650 lub P750? Co "ich lepszość" wnosi do pracy z RT.X100?


środa, 4 lutego 2004, 01:29
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Matrox100
Pytałeś o płyte Gigabyte 8INXP-pracuje Matrox100 na niej i chodzi bbb.stabilnie i szybko. Płyta ta ma wszystko co najlepsze do wideo obróbki, ma wszystko dual-bios, zasilanie, ram, procesor itp, o raydach i sata nie wspomnę. Obsługuje dual procesor nawet powyżej 3Gh. Płyty te były b.drogie. Jeżeli uda Ci się kupić taniej (600-700 zł), to będziesz miał super maszynę z full wypasem i b. stabilną.


środa, 4 lutego 2004, 02:59
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 25 maja 2002, 01:03
Posty: 510
Lokalizacja: Hajnówka
Post 
Polecam wymienioną płytę ASUS P4C800 Deluxe - stabilna praca i bardzo bogate wyposażenie, mam ją przeszło pół roku i jestem zadowolony z zakupu a też stałem przed wyborem - ta Asus czy wspomniana Gigabyte 8INXP.

Napisz "sebi" do czego Ci koniecznie jest potrzebny "RAID" .
Do tej płyty mam podpięte 3 HDD bez Raidu - 2 x 160 GB S-Ata i 60 GB Ata 100, nigdy ich nie defragmentowałem a zdarza mi się nie raz zgrywać w jednym ciągu materiał długości 2 godz. (ok. 26 GB) i ani jednej zgubionej klatki. Wydajność obecnie produkowanych twardych dysków jest znacznie wyższa od potrzeb przy pracy z wideo.


środa, 4 lutego 2004, 03:28
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 27 czerwca 2003, 11:15
Posty: 841
Post 
dlaczego raid? bedzie mial procesor z HT to podczas tego zgrywania bedzie mogl sobie spokojnie robic cos innego a nie czekac (np. edytowac inny projekt), bez macierzy moga mu sie dyski przycinac przy takim obciazeniu.


środa, 4 lutego 2004, 09:41
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 23 marca 2003, 20:25
Posty: 1600
Lokalizacja: Tarnów
Post re...
Witam,
Też jestem zdecydawanie za Intelem. Jeżeli będziesz pracował na Adobe PRO, a pweno bedziesz to musisz wiedzieć, że soft ten został zoptymalizowany pod procesory P4. Co do GA-8INXP to płyta jest całkiem udana, chociaz przyznać trzeba , ża chipset i7205 "granite bay" nie był produkowany zbyt długo. (no i nie obsłuży procków z 800MHz/HT)
Ale ta płyta główna to całkiem niezły "wypas" i w dodatku tani !
Aktualna cena - 590 PLN. Jeżeli jednak zechciałbyś wydać troszkę więcej kasy to polecam ASUSA P4C800Deluxa. W chwili obecnej jest to najlepsza płyta na rynku i działa świetnie z Matroxem RT.X100 jak i z kartami innych firm. Ponadto chipset i785 obsługuje nowe procesory Intela "PRESCOTT", które maja pamięć L2 - 1MB i są szybsze od poprzedników o ok. 10 - 15%. Aktualnie P4 3,0 GHz Prescott kosztuje 1.350 PLN i jest pewne, że będzie taniał. Dodaj do tego dyski SATA i będziesz miał naprawdę wydajną stację roboczą. A, że to wszystko kosztuje ? Cóż, to są tylko pieniądze...
Pozdrówka.
P.S.
Pytasz jeszcze o grafikę. G550 Matroxa przy karcie RT.X100 w zupełności wystarczy. No chyba, że zechciałbyś pograć na tym komputerku, wtedy musisz rozważyć zakup jakiejś kosztowniejszej grafy.


środa, 4 lutego 2004, 10:17
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL