Teraz jest wtorek, 31 marca 2020, 05:04




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
 Matrox RT.X100 - jaki komputer? 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Nie zalogowałem się ;))) to wyżej to moje ;)


niedziela, 8 lutego 2004, 18:22
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: sobota, 31 stycznia 2004, 16:07
Posty: 110
Post 
Witajcie ponownie :-)

Powiedzcie mi prosze, jak jest z tymi pamieciami. Oczywiscie do mojego komputerka zapakuje min. 512 MB 400MHz. Ale jakiej firmy kupic pamieci. Czy jedynym słusznym wuborem jest Kongston? A moze to trosze jest mit, ze dobe sa tylko Kingston'y. Jak maja je do Kingston'ów pamieci innych firm? Np. KingMax czy Infineon.


wtorek, 10 lutego 2004, 01:23
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 23 marca 2003, 20:25
Posty: 1600
Lokalizacja: Tarnów
Post re...
Witam,
Pamięci są bardzo ważne. Na tych komponentach nie ma co oszczędzać gdyż w dużej mierze właśnie od pamięci zależy stabilność naszego zestawu. Polecam zakup tylko pamięci "markowych". Kingston to absolutne minimum. Osobiście preferuje "kości" firmy GEIL. Są naprawdę wyśmienite.
http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=6971
Oczywiście jeżeli masz kase to możesz poszaleć i zastosować moduły takich firm jak MUSKIN czy CORSAIR. Przed dokonaniem zakupu przemyśl ile pamięci chcesz docelowo zainstalować na płycie głównej. Jest to o tyle ważne, że takie płyty jak np.ASUS P4C800 wymagają "specjalnych" kości pamięci przy założeniu, że chcesz mieć 2GB RAMu. Jakich modułów użyć najlepiej producent płyty zawsze podaje w instrukcji i na stronie internetowej. W przypadku popularnego ASUSA info o pamięciach znajduje się pod tym linkiem:
http://pl.asus.com/products/mb/socket47 ... erview.htm
Pozdrówka.


wtorek, 10 lutego 2004, 07:28
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: sobota, 31 stycznia 2004, 16:07
Posty: 110
Post 
To teraz juz wiem prawie wszystko jaki zbudować sprzet aby RT.X100 czuł sie w nim dobrze. Czy są jeszcze jakies drobiazgi na ktore powinienem zwrocic uwage przy składaniu kompa? Czy zasilcz w obudowie o mocy 350W wystarczy dla P4 2.8 lub P4 3.0 ? I jakie dyski twarde polecacie. Tzn. jakich firm? Wiem, ze 7200 obr. i 8MB cache.


środa, 11 lutego 2004, 00:35
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 27 czerwca 2003, 11:15
Posty: 841
Post 
zasilacz "wystarczy" ale tak na styk, z praktyki wiem, ze warto wydac pare zlotych wiecej i kupic mocniejszy (najlepiej jakiejs lepszej firmy: enermax, huntkey, fortron, chiftec, verax...). poprawi to stabilnosc systemu, szczegolnie jesli dyskow bedziesz mial wiecej niz 2 - one sporo pradu ciagna. dyski? zalezy jakie pojemnosci - do 80G to w/g mnie tylko WD i Maxtor, powyzej jest niezla nowa 120 samsunga (duzy skok wydajnosci w porownaniu do poprzednich modeli) i nadal WD i Maxtor. Odnosnie Seagate to nie sa to zle dyski, ale wydajnosc troszke gorsza.. za to sa najcichsze ze wszystkich dostepnych na rynku.


środa, 11 lutego 2004, 09:25
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Dużo dobrej markowej pamięci
porządny zasilacz
a dyski ... hmmm sam zacząłem od niedawna używać maxtora
Sata i muszę powiedzieć że spokojnie mogę je polecić.


sobota, 14 lutego 2004, 20:41
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: sobota, 31 stycznia 2004, 16:07
Posty: 110
Post Re: re...
[quote="Bogusław Spala"]Witam,
Pamięci są bardzo ważne. Na tych komponentach nie ma co oszczędzać gdyż w dużej mierze właśnie od pamięci zależy stabilność naszego zestawu. Polecam zakup tylko pamięci "markowych". Kingston to absolutne minimum. Osobiście preferuje "kości" firmy GEIL. Są naprawdę wyśmienite.
quote]

A co Pan, Panie Bogusławie mysli o pamięciach TwinMos?
http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=10274

jak ich jakosc ma sie np. do Kingston'ów i jak duże znaczenie ma w przypadku komputera pracujacego z RT.X100, parametr CL 2 lub 2.5. Różnica w cenie jest znaczna.


wtorek, 17 lutego 2004, 01:06
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: wtorek, 19 sierpnia 2003, 21:44
Posty: 187
Post 
Ostatnio często zaglądam do instrukcji płyt Asusa. Jednymi z najczęściej zalecanych pamięci są TwinMosy.


wtorek, 17 lutego 2004, 02:40
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 23 marca 2003, 20:25
Posty: 1600
Lokalizacja: Tarnów
Post re...
Witam,
Pamięci TWINMOS także są bardzo dobre, szczególnie model "Twister' jest bardzo udany. Oczywiście im jest mniejsza liczba "CL" (czas oczekiwania) tym lepiej (ale droższe kości...). Przykład konfiguracji biosu (ASUS P4P800) w przypadku kości z CL2 jest pod tym linkiem:
http://www.twinmos.com/dram/plus/ddr400 ... etting.htm
Co do znaczenia "CL" w modułach RAM to polecam artykuł:
http://www.pl.tomshardware.com/motherbo ... index.html
Pozdrawiam.


wtorek, 17 lutego 2004, 08:31
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: sobota, 31 stycznia 2004, 16:07
Posty: 110
Post 
CL 2 sa drozsze i to sporo. Daltego kolejne moje pytanie. Czy lepiej kupic 512MHz z CL 2, czy 1GB z CL 2.5. Ja uwazam, ze zdecydowanie lepiej miec wiecej pamieci, nawet kosztem parametru CL. Ale moze sie myle.


wtorek, 17 lutego 2004, 10:04
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 30 października 2003, 10:13
Posty: 764
Post 
sebi napisał(a):
CL 2 sa drozsze i to sporo. Daltego kolejne moje pytanie. Czy lepiej kupic 512MHz z CL 2, czy 1GB z CL 2.5. Ja uwazam, ze zdecydowanie lepiej miec wiecej pamieci, nawet kosztem parametru CL. Ale moze sie myle.

jesli bechmarki sa twoim celem
czyli max wydajność jest twoim celem
to inwestycja w cl2 ma sens


wtorek, 17 lutego 2004, 10:51
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: sobota, 31 stycznia 2004, 16:07
Posty: 110
Post 
A co myślicie o nowych P4 Prescott? Czy ten 1MB Cache ma wymierny wpływ na prace procesora?


wtorek, 24 lutego 2004, 13:04
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Witaj,

Nowy procek Intela P4 Prescott mocno rozczarowuje. W niektórych testach jest troszke szybszy od swojego poprzednika a w innych nawet wolniejszy !
Liderem na rynku jest aktualnie AMD 64 3200+ . Nowa 64 bitowa technologia AMD pozostawia Intela daleko w tyle i to bez optymalizacji oprogramowania. Strach pomysleć co będize gdy pojawi się więcej aplikacji 64 bitowych

Super teścik znajdziesz pod adresem

http://reviews.zdnet.co.uk/hardware/pro ... 9-3,00.htm

pozdrawiam


czwartek, 26 lutego 2004, 10:40
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 23 marca 2003, 20:25
Posty: 1600
Lokalizacja: Tarnów
Post re...
Witam,
Faktem jest, że przy obecnej mocy obliczeniowej komputerów PC tzw. specjalizowane karty wideo stają się zbędne. Robiłem ostatnio test programu EDIUS v.2,0 na komputerku - P4 3,2 GHz/ 4 x 512 DDR GEIL/grafika ATI 9800 XT / płyta ASUS P4C800Deluxe wyposażona w kontroler Fire Wire.... Szczeka spada ! Wszystkie efekty 2D i 3D śmigają bez renderingu. Po dodaniu na ścieżki video 4 filtrów (old movie, region, blur outside, sepia) dalej nic sie nie renderuje ! Eksport na MPEG-2 prosto z Timeline'a programu przy użyciu wbudowanego ProCodera odbywa się z prędkością 46 ramek/s... Dodajmy do tego program firmy Ulead DVDWorkshop v.2,0 i możemy się bawić w profesjonalny authoring filmów DVD i nawet je zakodować przed skopiowaniem...Zamiast kupować drogą kartę video myślę, że lepiej poprostu rozbudować sobie komputer. Pozdrówka.
PS.
Co do Prescotta to faktem jest, że wymaga bardzo dobrego chłodzenia.
Należy zachować ostrożność przy przetaktowywaniu...


czwartek, 26 lutego 2004, 12:09
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Witaj,

Nie wiem czy się śmiać czy płakać na te 46 ramek na sekunde. Wszyscy wiemy ile trwa kodowanie materiału w Procoderze . Bogdan weź mnie nie rozśmieszaj tymi "rewelacjami". Żeby uzyskać takie przyspieszenie to musiałbyś mieć co najmniej PIV 8 GHz , a nie jakieś nędzne 3.2 GHz. To mam rozumieć że DV Storm 2 idzie w odstawke bo robi tylko 25 klatek na sekunde i to nie w Procoderze.

pozdrawiam


czwartek, 26 lutego 2004, 13:04
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL